Imunitatea “imunului” Voronin

Sediile comuniştilor sunt “îndoliate politic” după ce Parlamentul a primit de la Procutura Generală solicitarea de a ridica imunitatea intangibilului Voronin. Tabara anti-comunistă este entuziasmată şi aşteaptă rafuiala cu ex-preşedintele comunist, acuzat de neglijenţă în serviciu, soldată cu un deces şi numeroase pagube. Partea pârâtoare, în persoana lui Ghimpu, a cerut joi, 23 septembrie, de la parlamentari ridicarea imunităţii lui Voronin, pentru ca organele de resort să poată aplica faţă de el procedurile de urmărire penală: percheziţii, reţineri şi judecarea propriu-zisă.

voroninPână la luarea deciziei finale de către aleşii poporului trebuie să se pronunţe Curtea Juridică pentru Numiri şi Imunităţi, alcatuită din 4 deputaţi comunişti, 5 deputaţi ai Alianţei de guvernare şi unul independent, care între timp a preluat conducerea Partidului Moldova Unită (Vladimir Ţurcan). Dacă liderul formaţiunii Moldova Unită va opta în favoara retragerii imunităţii lui Voronin,  atunci iniţiatorii vor avea câştig de cauză. Finalul poate fi însă unul acceptabil pentru liderul comunist, care riscă de la 2 la 6 ani sau achitarea unei amende de cel mult 16.000 lei, sumă dealtfel ridicolă pentru prospera familie Voronin. De asemenea, potrivit prevederilor Codului Penal, în urma sentinţei de judecată Voronin nu va putea ocupa funcţii oficiale timp de 5 ani.

În pofida căilor de manevră pe care le are Voronin, pentru Ghimpu şi Filat procesul de judecată asupra inamicului comunist are o conotaţie simbolică puternică, acoperindu-se insuccesele înregistrate până acum de coaliţia liberal-democrată în anchetarea evenimentelor din aprilie 2009 şi nominalizarea vinovaţilor. Democratul Lupu este nevoit să aleagă o poziţie mai echilibrată, fiind supus riscului de a fi asociat intenţionat cu evenimentele din aprilie 2009 de către comuniştii lui Voronin.

Insistând pe caracterul politic şi artificial al judecatei lui Voronin, PCRM va învinui coalitia liberal-democrată că pune la cale înlaturarea şi intimidarea oponenţilor politici, atrâgând atenţia organizaţiilor insternaţionale şi partenerilor externi, insistând pe ideea Alianţa manifestă indulgenţă totală faţă de liderul PDM, care în aprilie 2009 la fel se regăsea printre comunişti. Situaţia creată solicită delicateţe maximă din partea democraţilor, care deja au anunţat că vor vota în funcţie de profunzimea şi plauzibilitatea raportului elaborat de Comisia Juridică pentru Numiri şi Imunităţi.

Posibil nu doar comuniştii se întreabă de ce Procuratura Generală a ieşit cu un asemenea demers tocmai acum, înainte de alegerile anticipate. Întrebarea are sens, deoarece până acum instituţia dată a fost amorfă şi pasivă, reacţionand agale chiar şi după presiunile politice din exterior. Totuşi de ce Zubco a pregătit demersul în ultima săptămână până la semnarea decretului de dizolvarea a Parlamentului. Este o simplă coincidenţă sau un scenariu pregătit în prealabil şi ce se urmăreşte prin această acţiune?

Ipoteza I. Retragerea imunităţii lui Voronin este o consecinţă politică firească după fărădelegilor comise în aprilie 2009, pentru care acesta trebuie să răspundă în calitate de ex-factor de decizie superior în stat. Ca urmare, procuratura demonstrează că îşi face datoria, desigur tardiv şi îndoielnic, dar t0tuşi reuşeşte să-şi reanimeze imaginea discreditată abundent în ultimul timp de campania anti-mafie, derulată de Mocanu. Concomitent, anularea imunităţii lui Voronin ridică prestigiul PL şi PLDM drept forţe anti-comuniste şi apărători probaţi ai victimelor protestelor din aprilie 2009.

Ipoteza II. După referendumul picat, coaliţia liberal-democrată a apreciat la justa valoare potenţialul comuniştilor de a se reîntoarce la putere. Eliminarea lui Voronin din competiţie poate avea un impact asupra rezultatelor electorale, luând în consideraţie rolul pe care îl joacă figura liderului în campaniile electorale şi în propulsarea partidelor la putere. Ridicarea imunităţii poate avea şi efecte perverse, cum ar fi energizarea electoratului comuniştilor şi multiplicarea noilor simpatizanţi comunişti ca urmare a victimizării lui Voronin.

Cât timp Voronin are opţiuni de a devia de la răspunderea penală, folosind imunitatea sa parlamentară, şi în condiţiile unei legislaţii blânde, convingerea Alianţei că va obţine o victorie anti-comunistă definitivă şi ireproşabilă este nesustenabilă, inclusiv şi după eşuarea referendumului. Susţinerea variantei comuniste referitoare la aprilie 2009 de către aproximativ jumatate din populaţie (potrivit sondajelor IPP din 2009) oferă PCRM-ului posibilitatea să compenseze atacurile asupra imaginii sale şi a liderului său, demonstrând alegătorilor că partidele care vor să-l vadă pe Voronin după gratii au fost implicate în desfăşurarea protestelor anti-guvernamentale de anul trecut.

Denis CEnuşă


Sursa
2010-09-24 17:02:36



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

04:18:29JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
14:17:07Tender pentru achiziția lucrărilor de construție a unui foișor —» Asociaţia Obştească "Demos"
08:51:47Șansele Republicii Moldova de a deveni membră a Uniunii Europene pină în 2030 —» Roman Mihăeş
08:42:21Identitatea culturala dubla si basarabenii din Romania —» Roman Mihăeş
08:10:46Pactul pentru Europa si interesele de partid —» Roman Mihăeş
07:20:24Despre necesitatea crearii unui pol social-democrat —» Roman Mihăeş
06:51:45Despre alegerile prezidentiale la inceput de an politic —» Roman Mihăeş
05:51:03MEMORIE DE ȘCOLAR —» Leo Butnaru
08:59:009 obiceiuri care pot ușura viața oricărei mame —» Sunt MAMĂ!
11:41:10Declaraţie Hyde Park despre arestul unui activist —» Curaj.TV | Media alternativă
09:05:18Micile și marile bucurii ale lunii august 2024 —» Sunt MAMĂ!
05:45:10DIN POEZIA AVANGARDEI UCRAINENE —» Leo Butnaru
01:34:43Rescat de Pere Bessó (trad. al español y rumano) —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:10:06Cu ocazia începutului noului an de studii 2024-2025, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a transmis un mesaj de felicitare elevilor și cadrelor didactice —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
14:07:24Tineretul revoluţionar al Bienne-ului —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:33:52Banca Națională a Moldovei ar putea avea noi competențe —» Drept MD
08:50:0010 motive pentru care e necesar să frecventăm biserica în zi de duminică —» Sunt MAMĂ!
07:37:57POTECĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:35:44LUMINI —» Andrei LANGA. Blogul personal
04:43:47AȚI ÎNCERCAT SĂ DIALOGAȚI CU INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ? - EU DA... —» Leo Butnaru
14:08:39Alain DELON —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:45:005 modalități de a-ți menține zilnic nivelul ridicat de energie! —» Sunt MAMĂ!
05:25:38JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
03:53:11Grupe noi la început de 2024 —» Fizică şi chimie
10:07:45Din nou: vom mai FI? —» Argentina Gribincea's Blog