16898 cazuri COVID-19 în Moldova
6755 – cazuri active
9594 – cazuri vindecate
549 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 2 iulie 2020 ora 16:33


Numerele veșnice

Cît de important este, în fotbalul contemporan, alegerea numerelor de pe tricouri. Poți întîlni cifre incredibile pentru realitățile fotbalistice de acum 20-30 de ani. Nu mai este demult valabilă aranjarea clasică a numerelor pe terenul de fotbal, atunci cînd fotbaliștii primeau numerele de pe tricouri în conformitate cu postul ocupat – numerele 2 și 3 erau date apărătorilor de bandă, dreaptă și respectiv stîngă; numerele 5 și 6 erau date apărătorilor centrali; numărul 4 era repartizat mijlocașului la închidere; numărul 7 era mijlocașul dreapta iar 11 era cel de pe stînga; numărul 8 era dat mijlocașului la construcție sau playmakerului iar numerele 9 și 10 erau date atacanților.

După un timp, numerele de pe tricouri au devenit stabile. În acest material vă voi povesti despre acele numere pe care nu le veți mai vedea niciodată la unele cluburi de fotbal, ele fiind retrase din anumite motive. Mai bine zis, despre cele mai celebre exemple de acest fel, fiindcă este o modă des întîlnită, mai ales după 1990.


Nr. 3
Numărul 3 a fost retras de către ambii granzi ai fotbalului italian din orașul Milano - și de la Inter și de la AC. La Inter, numărul 3 a fost purtat de către Giacinto Facchetti, marele apărător, președinte și lider incontestabil al ”internaționalilor”. La AC Milan, acest număr a fost purtat de către Paolo Maldini, fiind și el retras în cinstea celui mai mare ”milanist” din toată istoria, omul care a doborît toate recordurile unnui club la nivel de longevitate fotbalistică. Însă în cazul lui Maldini numărul 3 poate fi ”repus în circulație” doar în cazul în care unul dintre copii săi ”ar crește” pînă la primul 11 al Milanului.

Nr.6
Nici acest număr nu-l veți putea vedea pe tricourile lui AC Milan, el fiind purtat pe parcursul a 20 de sezoane de către o altă legendă vie a clubului ”rosoner” – Franco Baresi, omul care a fost un idol nu doar pentru AC ci și pentru o Italie întreagă, exemplu clasic de apărător italian.
Un alt ”celebru 6” este și cel al lui Bobby Moore, de la West Ham United, omul care uimea pe toți în perioada sa activă a carierei prin măiestria cu care putea controla mingea, el fiind un lider incontestabil atît la echipa sa de club cît și la selecționata Angliei.


Nr. 8
Cu acest număr pe tricou și-a început cariera la clubul ceh Dinamo Ceske Budejovice, unul dintre cei mai mari jucători cehi din toate timpurile – Karel Poborsky, omul care avea să devină unul dintre eroii Euro 1996, în componența Cehiei, dar și un adevărat lider al clubului Manchester United. ”Creierul” ceh de la mijlocul terenului, în toate meciurile jucate de el pentru cluburile la care a activat pe parcursul carierei sale terminate în 2007, la același mic club Dinamo, care a și retras tricoul cu numărul 8, purtat de ceh.

Nr. 10
Acest număr este foarte greu de retras din uz poate fiind și cel mai întrebat număr din fotbalul mondial. În pofida acestui fapt, au fost cîțiva genii ai ”balonului rotund” care au reușit să ”scoată” acest număr. Este vorba despre Pele, în cinstea căruia a fost retras numărul 10 de la clubul american New York Cosmos, un club care nu mai există însă, din 1985!

Roberto Baggio a ”scos” numărul 10 de la Brescia, iar Ferenc Puskas de la Kispest Honved, Ungaria, Diego Maradona de la Napoli. Despre ”scoaterea” numărului 10 de pe tricourile selecționatei Argentinei, în cinstea aceluiași Dieguito, s-a vorbit mult, dar așa și nu s-a luat hotărîrea în favoarea vedetei – e mult prea important acest număr pentru fanteziștii latini.

Un alt caz interesant cu acest număr 10 s-a produs la clubulu mexican america care a retras ”10-cele” din uz în cinstea lui Cuatemoc Blanco, dar care a revenit la idee peste 5 ani considerînd că acești 5 ani sunt destuli pentru al mulțumi pe fostul ”decar”.


Nr.11
Desigur ”bătrînul” Romario de la Vasco da Gama. Nu se putea altfel. Mai este și Gigi Riva de la Cagliari, un mare atacant care deține recordul golurilor pentru selecționata Italiei – 35 de reușite. Nu puteam să trec cu vederea și de Cătălin Hîldan, mijlocașul român care purta pe tricou numărul 11, la clubul Dinamo București, număr care a fost retras după moartea sa subită, chiar pe terenul de fotbal. Mai trebuie de amintit că în numele lui Hîldan a fost numită și o tribună pe stadionul Ștefan cel Mare.

Nr. 13
Acest număr i-a aparținut legendarului fotbalist american Kobi Jones, omul care ”a strîns” 164 de selecții în naționala SUA, marcînd 15 goluri. Numărul a fost retras de către clubul său Los Angeles Galaxy și a fost prima retragere a unui număr de pe tricou în Liga Profesionistă de Soccer Nord-Americană.

Nr. 14
Desigur Johan Kruyff! Numărul a fost retras de clubul Feenord Rotterdam din Olanda. Dacă încă nu știți cine este Kruyff atunci degeaba mai pierdeți timpul citind acest blog.

Nr. 16
Acest număr l-a purtat, regretatul Antonio Puerta, jucătorul lui Sevilla care a murit în 2007, chiar în timpul unui meci de campionat împotriva celor de la Getafe. Tricoul a fost retras doar un singur sezon pentru că în Spania nu este permisă retragerea numerelor de pe tricouri.

De asemenea cu numărul 16 este legată și istoria unui alt regretat fotbalist ucrainean care a evoluat și pentru clubul nostru Sheriff din Tiraspol. Este vorba despre Serghei Perhun, portarul care a murit în timpul unui meci al clubului său TSKA Moscova, împotriva celor de la Anji Mahachikala, după un contact dur cu Budun Budunov.


Nr.17
Un alt număr ”trist”, care i-a aparținut unui alt fotbalist decedat chiar pe terenul de fotbal, doar că de această dată la un turneu al selecționatelor. Este vorba despre Marc Vivien Foe, camerunezul care a murit în timpul unui meci contînd pentru faza grupelor a Cupei Confederațiilor, împotriva Columbiei, în 2003 (26 iunie). Numărul 17 a fost retras de către clubul Lyon, Franța.

Nr. 23
Același Marc Vivien Foe, doar că la Manchester City, unde purta numărul 23.

Nr. 25
Acest număr are o istorie aparte. Anume numărul 25 a fost purtat de către internaționalul italian Gianfranco Zola, la clubul Chelsea. Numărul nu a fost retras dar de atunci nimeni nu îndrăznește să-și ia tricoul cu acest număr știind probabil că odată cu numărul va lua și o responsabilitate enormă.


Nr. 29
Acest număr a fost retras de către Benfica Lisabona, în 2004, atunci cînd într-un meci de campionat împotriva lui Vitoria Guimaraes a murit posesorul numărului 29 – Miklos Feher.

În general istoria numerelor retrase cuprinde alte foarte multe nume de fotbaliști, aici pomenindu-se doar cele mai celebre cazuri de acest fel. Pentru a nu-i trece cu vederea pe ceilalți am să-i enumăr pe cei pe care am reușit să-i mai găsesc (nu fără ajutorul lui Artem Frankov, redactorul șef al revistei ucrainene Futbol).

Așadar: Nr.0 (există și așa ceva) – Hisham Zeruali, Aberdeen; Nr. 01 – Derek Riordan, Hibernian; Nr. 2 – Tibor Simon, Ferencvaros; Nr.4 – Michele Magniani, Siena, David de Tomasso, Utrecht; Nr. 5 – Peter Schettel, Rapid Viena; Nr. 6 – Aldair, AS Roma, Charles Nsofva, Zambia; Nr. 7 – Rasmus Green, Nestved, Geronimo Barbadilo Gonsales, Tigres; Nr. 8 – Dugfinn Enerli, Friederickstad; Nr. 12 – Torben Boije, Allborg, Felix de Jesus Fernandes Kristileb, Atlante; Nr. 13 – Vittorio Merro, Brescia; Nr. 14 – Federico Pissani, Atalanta, Mohamed Zidan, Middtyland; Nr. 15 – Jonny Erlandsson, Kalmar; Nr. 22 – Soren Fredrikssen, Viborg; Nr. 27 – Nicolo Galli, Bologna.

De asemenea sunt multe cluburi care au ”scos din circulație” tricourile cu numărul 12, dîndu-le fanilor. Acestea sunt: Bristol City, Bristol Rovers, Grimsby Town, Portsmouth, Scuntorph United, Stockport County, Reding (Anglia), Genoa, Lazio, Lecce, Torino (Italia), Atletico Mineiro, Flamengo (Brazilia), AIK, Hammarby, Malme (Suedia), Bayern, Werder (Germania), TSKA, Zenit (Rusia), Start, Valerenga (Norvegia), Orchus, Odense (Danemarca), Ferencvaros, Ujpest (Ungaria), Shamrock Rovers (Irlanda), Tigres (Mexica), PSV, Feenord (Olanda), Lens (Franța), Aberdeen (Scoția), Fenerbahce (Turcia), Boca Juniors (Argentina), PAOK (Grecia), Omonia (Cipru), Steaua (România), Dinamo Kiev (Ucraina) și selecționata Austriei.

Un caz interesant s-a întîmplat cu Leeds United. În 2007, atunci cînd a fost penalizat cu 15 puncte, Leeds a retras tricoul cu numărul 15!


Sursa
2010-09-24 15:14:00



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

12:15:55Andrew Rayel – absolventul liceului nostru printre cei mai buni DJ din lume! —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
09:06:14„Guvernul lui Dodon vrea să ofere sporuri salariale mai mari celor din Parlament, decât medicilor și învățătorilor”. Declarația deputaților PAS —» Elena Robu
08:57:06N-o fi cel mai bun, dar jumătate s-a dus! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
22:01:43Da 5 Bloods —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
21:16:08Organele înarmate s-au luat de-un turc şi un biciclist —» Curaj.TV | Media alternativă
21:10:35Au uitat mîncarea pe aragaz pînă au venit pompierii —» Curaj.TV | Media alternativă
19:48:22Gațcaniada Socialistului Rătăcit —» un alt blog
12:14:41CA O MASCĂ ANTIVIRUS – CAISUL ÎNFLORIT... —» Leo Butnaru
11:46:28ADIO, BIBLIOTECI, ADIO, BIBLIOTECARE! —» Leo Butnaru
10:42:42Disciplina spirituală —» Curbet Alexandru
08:56:58Porsche Cayenne 42d, chiptuning! Доверить или верить? —» Сажевые фильтры (DPF/ FAP). Чип тюнинг. Теория, практика.
08:53:03Agresați verbal și fizic pentru activități online —» Curaj.TV | Media alternativă
04:42:56(VIDEO) Între adevăr și minciună: Teorii ale conspirației privind coronavirusul în R. Moldova —» Elena Robu
04:21:21Micile bucurii ale lunii iunie —» Sunt MAMĂ!
02:13:30Turul divorțatei prin naivitate —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
02:11:01Ce le spunem copiilor și adolescenților despre sex de Meg Hickling —» A little web world
20:03:57Ce le spunem copiilor și adolescenților despre sex de Meg Hickling —» A little web world
17:12:32De ce mi-am dat demisia de la Acces Direct —» Curaj.TV | Media alternativă
16:22:21Acum un sfert de veac veneam prima dată la Bucureşti —» Curaj.TV | Media alternativă
10:55:41Обсуждения опыта онлайн-работы российских библиотек в ZOOM —» BiblioCity
09:33:54Cum arată un antrenament de pregătire pentru un concurs de tenis? —» Cojocari Vitalie
09:00:36Banii mari și puterea politică —» blog cultural
08:31:35CA O MASCĂ ANTIVIRUS – CAISUL ÎNFLORIT... —» Leo Butnaru
08:24:11Interviu cu Elena Melnic, 4angelsmommy: „Eu și soțul am găsit mijocul de aur în educarea și creșterea copiilor, cu care suntem în armonie ambii” —» Sunt MAMĂ!
07:49:04Dimineți alpine* —» Andrei LANGA. Blogul personal