(AUDIO) 10 PUNCTE IMPORTANTE despre redobândirea cetățeniei române

După ce am postat zilele trecute pe blog interviul “În 2008 -2010 au fost depuse 30.000 de juraminte pentru cetățenia română”, spiritele și discuțiile s-au încins. Aici, dar mai ales pe pagina mea de Facebook. Și nu este pentru prima oară când asist la asemenea discuții. Cert este că m-am convins încă odată că, până și unii pe care îi credeam ceva mai informați în toată această problematică (cea a redobândirii cetățeniei române), nu prea au habar de procedură. Și ca să nu vorbim în necunoștință de cauză, am pus mâna pe telefon și am contactat-o la București pe doamna Gabriela Neagu, de la Autoritatea Națională pentru Cetățenie. Un om plin de bunăvoință și care știe ce spune.

După cum vă spuneam, acum două săptămâni mi-am recăpătat ceea ce mi-a fost furat înainte de a mă naște – dreptul de a fi român cu acte în regulă. Și pentru că s-a făcut dreptate și în cazul meu, am găsit de cuviință să contribui cum pot ca să fie îndreptățiți și alții. Iată de ce, pentru toți cei interesați, vin în ajutor cu ceea ce pot și știu mai bine să fac – să vă informez.

Prezint mai jos 10 puncte importante pe care le-am desprins din discutia pe care am avut-o, pentru  emisiunea MAI APROAPE DE EUROPA, cu doamna Gabriela Neagu:

1. La  Autoritatea Națională pentru Cetățenie, din 2002 până ieri, au fost înregistrate 127 888 de dosare depuse. Este foarte realist ca până la sfârșitul lunii noiembrie dosarele din perioada 2002-2008 să fie definitivate. ”Suntem în fază finală cu aproape toate restanțele. Este un angajament pe care l-am luat față de noi, dar și față de petenți”, spune interlocutoarea mea.

2. În perioada 2008-2010 au fost depuse 30.000 de jurăminte pentru cetățenia română.

3.Termenul de 5 luni, invocat pentru redobândire, curge de la momentul în care se constată că dosarul este complet”.

4. Nu contează dacă depuneți dosarele în România sau în R. Moldova

Termenele decurg la fel. Dosarele capătă automat un număr, deoarece se lucrează în format electronic. Și în baza acelui număr este rezolvat, fără niciun fel de sicriminare.

5. Referitor la taxe. Nu se achită  nicio taxă!

”Din punctul de vedere al  Autorității Națională pentru Cetățenie, NU SE ACHITĂ NICIO TAXĂ. De altfel, legea privind cetățenia română  stipulează clar, în articolul 34, aliniat 2, că sunt derogați de la orice plată cei care solicită redobândirea cetățeniei române”, atrage atenția Gabriela Neagu. Și continuă: ”Insistăm ca cei care vor să depună dosarul să nu apeleze la intermediari și îi rugăm să apeleze cu încredere la  Autoritatea Națională pentru Cetățenie, inclusiv la birourile teritoriale din apropierea granițelor RM”.

6. Birourile teritoriale

Sunt: la Suceava, Iași, Galați, Cluj Napoca și Timișoara. Vezi AICI adresele. Funcționează de luni până vineri între orele 9.00 și 17.00. Așadar, nu faceți coadă la Chișinău sau la București. Nu uitați că în RM mai puteți merge la Bălți și Cahul.

7. Cererea pentru redobândirea cetățeniei poate fi depusă şi prin mandatar, cu procură specială

Un mare pas înainte este și faptul că cererea poate fi depusă şi prin mandatar cu procură specială şi autentică, în cazuri temeinic justificate. Persoanele cu domiciliul sau reşedinţa in străinătate pot depune această solicitare la misiunile diplomatice sau oficiile consulare competente ale Romăniei, cererile lor urmănd să fie înaintate, de îndată, Comisiei pentru cetăţenie. ”Astfel de cereri nu sunt, deocamdată foarte multe, ne spune Gabriela Neagu, dar sunt, totuși. Ele parcurg același traseu și au același regim. Important este ca persoana din partea căreia vine cererea să facă dovada imposibilității deplasării la un birou teritorial, la sediul central, la consulat sau la ambasadă”.

8. Pentru cei care au depus jurământul

Deîndată ce au intrat în posesia certificatului galben, emis de  Autoritatea Națională pentru Cetățenie, se adresează instituțiilor abilitate pentru transcrierea și pentru obținerea documentelor de stare civilă: certificat de naștere, buletin de identitate, pașaport. Adică toate documentele pe care le presupune intrarea în legalitate din punctul de vedere al stării civile.

9. Pentru cei care nu se pot prezenta la depunerea jurământului

Dacă ați fost programat la o anumită dată, dar nu vă puteți deplasa, din anumite motive, să depuneți jurământul, trebuie să anunțați personalul de la  Autoritatea Națională pentru Cetățenie și veți fi programat în perioada imediat următoare pentru a duce procedura la bun sfârșit. Nu există pericolul retragerii dreptului obținut. Potrivit Gabrielei Neagu, ”până acum nu a existat nicio situație de încetare a efectelor ordinului de acordare sau de redobândire a cetățeniei române”. Și încă ceva: dacă vă aflați în străinătate, puteți depune jurământul și la una dintre misiunile diplomatice ale României.

10. 2 zile din lună pentru depunerea jurământului. În 3 serii

Din luna septembrie, Autoritatea Națională pentru Cetățenie anunță 2 zile din lună pentru depunerea jurământului. În fiecare din cele două zile există 3 serii care se prezintă în aceeași zi, numai că la ore diferite: la 07.30, la 11.30 și la ora 15.00.

Succes și nu uitați: Informați-vă!

 


Sursa
2010-09-24 12:59:24



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

14:54:38Pentru copiii de la Tabăra de Vară a Alianței Franceze vara a început cu lecții —» BiblioCity
14:54:13La Tabără, la Bibliotecă vin copii talentați —» BiblioCity
14:53:49În vacanța mare? De unul singur? Oare cum ar fi? —» BiblioCity
14:53:27Orice întâlnire a copiilor cu scriitorii devine un eveniment memorabil —» BiblioCity
14:52:43Cartea cea de toate zilele. Adevărată lecție de educație patriotică și spirituală —» BiblioCity
14:52:19Copii și Cuvinte. O Vacanță Mare cu o Scriitoare Mare este o Poezie scrisă împreună —» BiblioCity
14:51:57CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
14:49:23GHICITORI PE PORTATIV. Scriitoarea Marcela Mardare și-a amintit de elevii săi de cândva —» BiblioCity
17:35:45IHTIANDRU —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:16:32105 ani de la nașterea artistului plastic Gleb Sainciuc —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
14:45:27EDITORIAL | Cazul „expertului” pedofil și noua mare provocare a lumii „moderne” —» Nicolae Federiuc
11:04:24DACĂ CITIȚI ÎN BULGARĂ, UN INTERVIU DIN REVISTA „FLACĂRA”, EDITATĂ DE UNIUNEA SCRIITORILOR DIN BULGARIA Leo Butnaru - Ognian Stamboliev —» Leo Butnaru
03:42:46PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:02:18EXTRAS DIN INTERVIU —» Leo Butnaru
03:01:20JURNALUL CA MEMORIE, 1992 —» Leo Butnaru
10:18:42Primul concediu în patru cu Ilinca și Matei (probabil ultimul în Creta) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
16:32:16Marea strategie scurtcircuitată —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:32:49CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
04:10:45PĂMÂNTUL FĂGĂDUINȚEI / POEME —» Leo Butnaru
19:04:43PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:11:39Mărturii din GULAG filmate la Burlacu, Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
06:46:22Cercetașii ingenioși vara la Bibliotecă —» BiblioCity
06:25:46Amintiri despre foame și canibalism —» Curaj.TV | Media alternativă
03:30:24JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
15:07:39Trei reguli de știut când servim spumant! —» Fine Wine