Hyde park, Lucinschi, memorii

Hyde Park pare neobosit. De unde au atâta energie? Azi protestează în faţa Procuraturii, Preşedinţiei, Parlamentului şi Ministerul Afacerilor Externe. Cred că tre să ia premiul pentru cel mai activ ONG al anului. A protesta în RM în faţa Procuraturii şi Preşedinţiei mi se pare un act de curaj. Oare câţi au mai protestat în faţa acestor instituţii şi împotriva la ce? Protestele vor fi
mai numeroase.

Din categoria auzite: Nu bănuiam că volumul lui Petru Lucinschi despre viaţă şi moarte devine popular. Eram într-un microbuz spre Lozova, când o fată a scos un volum de Lucinschi. I-a arătat entuziasmată nişte chestii subliniate alteia, care a rămas şi ea entuziasmată. S-a uitat la autor şi a spus că pare cunoscut. "Fericita posesoare" a cărţii a lămurit-o că Lucinschi a fost preşedintele RM. "Trebuie neapărat să o cumpăr. Mai subliniază aici şi aici, că tare-i frumos." Recunosc că nu am citit, doar am răsfoit un volum cu filosofie de-a lui Lucinschi, vorbea despre datinele moldovenilor, inclusiv datinele la moartea cuiva şi atunci mă gândeam că Lucinschi a întruchipat visul lui Platon din Republica; adică pe vremea sa, Moldova a fost condusă de un filosof. Bine, Platon a experimentat şi el prin Siracuza, dar a dat-o în bară. Poate Oare Lucinschi a dat-o în bară? Pentru că după filosofia sa ... a re-venit o altă filosofie.

Anul acesta şi Snegur şi-a lansat memoriile "Prin labirintul destinului" parcă aşa. Cam multe pagini şi cred că era mult peste suta de lei ... Lucinschi a mai publicat şi ceva memorii despre destrămarea URSS, o carte care am văzut-o şi prin biblioteci la Bucureşti, ştiu că am citit-o, dar nu ţin minte ce demonstra Lucinschi, parcă era mai mult o povestire.

În ceeaşi zi, adică sâmbătă asta, Schröder îşi lansa memoriile prefaţate de Dmitry Medvedev. Interesant nu-i aşa. Pariază oare Schroder pe Medvedev? Medvedev este într-adevăr foarte bine pregătit.
În general, preşedinţii germani lansează memoriile în ordine cronologică. Mai toţi şi le-au lansat. Anul trecut Kohl şi le-a lansat. Prin Spiegel erau comparate numărul paginilor şi Kohl era campion atunci. Dacă sunt oneşti, atunci memoriile preşedinţilor sunt o bună sursă, însă deseori ei le scriu gândindu-se la ce va spune istoria despre ei sau justificându-se în faţa alegătorilor-cititori. Oare Putin îşi va scrie memoriile? Dar Voronin? Bush - la sigur, la americani e deja o tradiţie sau poate chiar o datorie.

Iliescu şi Constantinescu au scris şi ei câte ceva. Constantinescu se pare că a avut mai mult timp la dispoziţie am înţeles că sunt trei volume grele. Iliescu are în schimb la activ "Revoluţie şi Reformă", care a fost cea mai vândută carte imediat după revoluţie. Clinton parcă scrisese ceva şi el. De mai mult timp vreau să citesc memoriile lui Robert Schuman. Le văzusem la un buchinist, la Paris, dar era doar un volum din nu ştiu câte şi am ezitat să-l cumpăr. Pe undeva se prăfuiesc şi memoriile lui Mitterand, nu am reuşit să le duc până la capăt.

Oare dacă preşedinţii ar scrie 5 minute pe blog despre şi în fiecare zi, nu ar fi informaţia sau impresiile mai proaspete şi memoriile mai sincere? Pe de altă parte, sinceritatea nu este întotdeauna trăsătura definitorie a politicienilor, aşa că ... să păstrăm blogurile "curate" :)))

Sursa
2007-09-10 10:26:43



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

14:54:38Pentru copiii de la Tabăra de Vară a Alianței Franceze vara a început cu lecții —» BiblioCity
14:54:13La Tabără, la Bibliotecă vin copii talentați —» BiblioCity
14:53:49În vacanța mare? De unul singur? Oare cum ar fi? —» BiblioCity
14:53:27Orice întâlnire a copiilor cu scriitorii devine un eveniment memorabil —» BiblioCity
14:52:43Cartea cea de toate zilele. Adevărată lecție de educație patriotică și spirituală —» BiblioCity
14:52:19Copii și Cuvinte. O Vacanță Mare cu o Scriitoare Mare este o Poezie scrisă împreună —» BiblioCity
14:51:57CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
14:49:23GHICITORI PE PORTATIV. Scriitoarea Marcela Mardare și-a amintit de elevii săi de cândva —» BiblioCity
17:35:45IHTIANDRU —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:16:32105 ani de la nașterea artistului plastic Gleb Sainciuc —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
14:45:27EDITORIAL | Cazul „expertului” pedofil și noua mare provocare a lumii „moderne” —» Nicolae Federiuc
11:04:24DACĂ CITIȚI ÎN BULGARĂ, UN INTERVIU DIN REVISTA „FLACĂRA”, EDITATĂ DE UNIUNEA SCRIITORILOR DIN BULGARIA Leo Butnaru - Ognian Stamboliev —» Leo Butnaru
03:42:46PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:02:18EXTRAS DIN INTERVIU —» Leo Butnaru
03:01:20JURNALUL CA MEMORIE, 1992 —» Leo Butnaru
10:18:42Primul concediu în patru cu Ilinca și Matei (probabil ultimul în Creta) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
16:32:16Marea strategie scurtcircuitată —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:32:49CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
04:10:45PĂMÂNTUL FĂGĂDUINȚEI / POEME —» Leo Butnaru
19:04:43PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:11:39Mărturii din GULAG filmate la Burlacu, Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
06:46:22Cercetașii ingenioși vara la Bibliotecă —» BiblioCity
06:25:46Amintiri despre foame și canibalism —» Curaj.TV | Media alternativă
03:30:24JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
15:07:39Trei reguli de știut când servim spumant! —» Fine Wine