Startul pentru o cursa electorală îndelungată

După o săptămână rampantă pentru actualul guvern al Românei, azi la Palatul Victoria au avut loc consultări politice privind stabilirea datei alegerilor pentru Parlamentul European. Exceptând Partidul Democrat, partidele parlamentare au propus două soluţii posibile: fie 25 noiembrie 2007, fie 9 decembrie 2007. În urma consultărilor, premierul Tăriceanu a afirmat că zilele viitoare data finală va fi stabilită printr-o Hotărâre de Guvern. Cum nu ai da, până la 31 decembrie 2007, românii trebuie să-şi aleagă viitorii reprezentanţi în legislativul comunitar. De fapt, startul este cu o miză lungă: România va ieşi din starea unei campanii electorale abia la sfârşitul anului 2009. În primăvara anului 2008 se vor desfăşura alegerile locale, iar în toamna aceluiaşi ani cele pentru legislativul intern. În primăvara-vara anului 2009 se vor susţine alegerile pentru legislativul comunitar, iar în noiembrie-decembrie 2009 alegerile preşedintelui României. Practic, din jumătate în jumătate de an cetăţenii români vor fi chemaţi la urne. Mai mult, se anunţă şi un referendum pentru votul uninominal, ceea ce suplimentează grila mersului la vot.
În această perioadă fierbinte vor prima atât teme de politică internă, dar şi teme de politică comunitară. Primul lucru ce urmează să indice calea cursei electorale se dovedeşte a fi cădea actualului cabinet. Textul moţiunii va conţine subiecte privind starea educaţiei, sistemul de sănătate publică, capacitatea de absorbţie a fondurilor structurale etc. Alegerile pentru Parlamentul European se anticipează a fi mai degrabă un act de testare a electoratului: confirmarea sondajelor electorale şi redefinirea strategiilor politice pentru alegerile locale şi legislative. Pentru partidele politice româneşti miza pentru Parlamentul European nu sunt chiar atât de mare. Perioada de şedere este ceva mai mult de un an, iar costurile alocate nu-şi justifică efectele urmate. În mare parte, partidele încep să se concentreze pe alegerile locale şi pentru cele legislative. Iată de ce, PSD-ul mizează pe preluarea puterii executive, chiar dacă pentru moment nu prea are aliaţi de nădejde.
Pentru Republica Moldova utilitatea acestei situaţii este de maximă importanţă. Melanjul dintre subiecte dezbătute şi procese realizate va oferi spectatorilor vieţii politice un prilej de a observa cât de consistente sunt demersurile şi pachetele de politici publice oferite. Vrând-nevrând, cetăţenii Republicii Moldova sunt puşi în situaţia de a urmări foarte atent dinamica vieţii politice din România. În unele privinţe, temele de dezbatere cu profil intern sau comunitar vor avea în vedere şi cazul europenizării Republicii Moldova. Una dintre temele de dezbatere se prevede a fi legislaţia electorală: unde cetăţenii Republicii Moldova care deţin şi cetăţenia României vor trebui să-şi aleagă reprezentanţii conform anumitor criterii. În acest sens, în viitorul apropiat vom asista la consolidarea unor parteneriate politice bilaterale. PD din România şi PPCD din Republica Moldova deja valorifică un astfel de mecanism de conlucrare. Nu este exclus ca şi partidele liberale de pe ambele maluri ale Prutului să se asocieze. Va fi interesant cine va accepta colaborarea cu actualul PRCM, sau cu viitorul PRCM posibil reformat? Totodată, cetăţenii Republicii Moldova vor avea parte de un pachet de promisiuni directe privind relaţia României cu Republica Moldova. Deci, trebuie să fim pregătiţi cu cât mai multe plase pentru a prinde din „pomenile” promise.
Între timp, între Bucureşti şi Chişinău continuă scandalul vizelor, care este posibil că va marca atitudinea electoratului românesc din stânga Prutului în toată această îndelungată campanie electorală.
Sursa pozei

Sursa
2007-08-20 18:51:38



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

10:09:59CĂRĂRI/ SENDEROS —» Andrei LANGA. Blogul personal
10:02:15POEMELE UITĂRII —» Andrei LANGA. Blogul personal
10:20:41Matei, 1 an și 4 luni: de la primii pași la cățărat și alergat —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
15:18:00Pluto/Soare - punct de cotitură în destinul personal —» codul omega
05:07:09DIN COSMOGRAME —» Leo Butnaru
21:57:16Din lumea prădătorilor științifici (2) —» Gheorghe Cuciureanu
21:46:44Din lumea prădătorilor științifici (1) —» Gheorghe Cuciureanu
19:31:35Graficienii de aur ai orașului —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
16:34:55Ieșirea din „Egiptul”… „Lumii Ruse” —» SINCERITATEA ca SENTINŢĂ | B(îr)log de Traian Vasilcău sau, pur şi simplu, TRAIANUS
12:52:06Au chemat paza de stat pentru o femeie revoltată —» Curaj.TV | Media alternativă
09:17:05Moldoveanul Radu Budan a alergat 3100 de mile —» Curaj.TV | Media alternativă
07:35:59JURNALUL CA MEMORIE /1993 —» Leo Butnaru
23:43:29Dicționarul ipocriziei. Alte semne ipocrite —» Argentina Gribincea's Blog
18:08:26Dulcele foc al neapuselor amintiri —» Argentina Gribincea's Blog
16:41:51Органический кондиционирующий шампунь Palmer's Coconut Oil Formula с витамином Е —» Beauty Egret
16:40:12Тонер с фруктовыми кислотами Elizavecca Hell Pore Clean Up AHA Fruit Toner —» Beauty Egret
16:35:38Выпадение волос у женщин - Что делать? —» Beauty Egret
16:33:17Правильный уход за подростковой кожей —» Beauty Egret
16:30:42Уход за кожей в осеннее время —» Beauty Egret
16:28:27Корейская косметика: плюсы и минусы —» Beauty Egret
16:22:23Диски Stridex Maximum с салициловой кислотой 2% (без спирта) —» Beauty Egret
15:53:13Vinul Moldovei a fost prezentat la Congresul OIV —» Fine Wine
15:18:25Bătălia pentru planșeul Unirii ;) —» Curaj.TV | Media alternativă
11:24:55Cerșetor deghizat în călugăriță, amenință cu moartea —» Curaj.TV | Media alternativă
06:51:30Cuvânt la Acoperământul Maicii Domnului ‒ Sf. Serafim Sobolev —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova