Discursuri Paralele
Uneori am impresia că în societatea moldovenească există mai multe discursuri paralele despre acelaşi lucru. Mai mult decât în orice altă societate.Ce s-a întâmplat în Transnistria în 1990-1992? Participam la a doua conferinţă organizată de Asociaţia pentru Drept Umanitar şi Asociaţia Istoricilor. Aceasta din 19 iulie a fost consacrată Acordului moldo-rus semnat de Elţin şi Snegur în 1992. Au venit foşti participanţi la acest război, de fapt cei care au luat deciziile: Snegur, Costaş, Ţîu, Catan, Urâtu + Asociaţii de Veterani, de Refugiaţi. Şi ceea ce povestesc ei diferă de multe din discursurile actuale despre Transnistria: ei declară că a fost un război moldo-rus. Din varii motive acest lucru nu este spus de către Chişinău în ultimul timp şi nici pe la conferinţe nu se prea aude.
Pe de altă parte se spune că nu a existat o componentă etnică, când de fapt mulţi dintre participanţi spun că a existat. Totul a început de la legea funcţionărilor limbilor şi declararea limbii oficiale.
Participanţii au lansat două apeluri vedeţi aici: http://www.europa.md/rom/sbmen/114
Au făcut o scurtă referire şi la apelul ONG-urilor la mai multă transparenţă privind negocierile moldo-ruse.
De ce spun că sunt discursuri paralele? Pentru că mulţi din cei care se ocupă de problematica transnistreană nu au fost prezenţi. Păcat ...
Cred că aceste ocazii sunt unice, când poţi discuta şi asista la prezentările ministrului apărării, minsitrului de interne, ministrului de externe, presedintele, ambasadorul Moldovei la Moscova din acea perioadă. Sunt mărturii, pe care cu greu le obţii.
Ce mi s-a părut extrem de important: anumite sate din apropierea Transnistriei nu mai sunt sub controlul nostru, iar primarii acestor sate şantajează autorităţile moldovene că vor trece de partea separatiştilor definitiv.
Sursa
2007-08-01 15:25:56