Cum să te alimentezi sănătos: sfaturi pentru un regim alimentar raţional.
Cu toţii ştim că alimentaţia joacă un rol esenţial în viaţa noastră, alimentaţia sănătoasa şi sportul fiind de fapt cheia unei vieţi sănătoase.
Cum poţi avea o alimentaţie sănătoasa? E simplu. Trebuie sămănânci alimentele potrivite la timpul potrivit. Iată câteva sfaturi: Alimentaţia trebuie să fie corespunzătoare calitativ şi cantitativ, adică să cuprindă substanţele nutritive necesare creşterii, dezvoltării şi desfăşurării activităţii omului. Alimentaţia trebuie să se facă la ore regulate. Micul dejun, prânzul şi cina să fie luate la anumite intervale de timp(4-5 ore) şi întotdeauna la aceleaşi ore obişnuind in felul acesta organele digestive să lucreze ritmic şi cu eficienţă maximă. Nu sari peste mese, mai ales peste micul dejun. Fa un plan al meselor si gustărilor zilnice în funcţie de activităţile tale de peste zi, aşa încât să ai mereu timp pentru trei mese şi doua gustări.
Învaţă modalităţi simple de a pregăti mâncarea. Sa mănânci sănătos nu înseamnă sa găteşti tot felul de mâncăruri complicate şi greu de pregătit. Alege cel mai simplu mod de a găti, iar atunci când e posibil alege alimentele crude: salate, fructe.
Evita zaharul rafinat. Daca după amiaza te simţi obosita si lipsita de vlaga, apelează la fructe, legume sau gustări bogate în proteine, şi nu la dulciuri care îţi secătuiesc organismul de energie.
Asculta-ti corpul. Mănâncă atât cat cere corpul tău. Când te simţi sătul/ă ridica-te de la masa. Alimentele trebuie să fie echilibrate : proteinele şi grăsimile trebuie să se afle în proporţii aproximativ egale (să nu să se facă excese de dulciuri, făinoase, carne şi grăsimi).
Hrana trebuie să fie proaspătă şi corect preparată pentru a ne feri de îmbolnăviri şi pentru a nu se pierde vitaminele şi sărurile minerale. Hrana trebuie să fie gustoasă şi frumos servită pentru a întreţine pofta de mâncare. Hrana trebuie să fie săţioasă. Senzaţia de foame dispare după ce am consumat cantitatea de alimente necesare, apărând senzaţia de saturare(de saţietate) care ţine mai mult sau mai puţin în funcţie de natura alimentelor.
Alimentele sănătoase îţi vor crea o stare de bine, de energie, reducând riscul unor boli precum hipertensiunea, diabetul, osteoporoza, colesterolul şi anumite tipuri de cancer. Îţi poţi stabili propria alimentaţie sănătoasa, aşa încât să decizi singur/ă ce anume vrei să mănânci şi ce vrei sa excluzi.
Acest material a fost realizat în cadrul campaniei „Sunt tânăr! Alimentându-mă corect, ştiu să trăiesc sănătos” implementată de CTJM cu suportul financiar al uniunii Europene în proiectul „Suport pentru reforma sănătăţii. Fortificarea sănătăţii primare în Moldova”
Maria Munteanu
Sursa
2010-07-27 13:00:25