Indefinite
Am revenit de la Bucureşti, unde din păcate "am reuşit" să văd pe nimeni, dar în schimb mi-am rezolvat treburile la timp.Ştiu că pentru unii nu este relevant, dar WC-ul din partea românească de la Albiţa nu cred că este un WC european şi este în contrast cu întreaga clădire modernă şi renovată a vămii. WC-ul moldovenilor este mai bun.
Admiterea la studii în România se desfăşoară haotic. Ce vreau să spun?
Poţi fi admis la studii în România în două moduri: dacă trimiţi dosarul prin poştă sau dacă mergi şi depui dosarul direct la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT). În primul caz există riscul ca dosarul tău să se piardă. Am văzut cu ochii mei la Spiru Haret 10 (MECT) un dosar aruncat la nimereală de poştaş, care putea fi oricând aruncat la coş. Spun asta pentru că fiecare dosar primeşte un număr de înregistrare.
În al doilea caz. dacă mergi să depui direct dosarul dai de următoarea situaţie. La ghişeu stă o doamnă de vreo 50 de ani, blondă, cu ochelari, care literalmente urlă la cei care îi pun întrebări despre completarea formularelor sau despre admitere. Am auzit-o strigând la moldovenii veniţi cu dosare: "Voi cu dosarele voastre ne-aţi dat tot regimul de lucru peste cap. Ne-am săturat de voi." Doamna nici nu avea un model de cerere pentru a-l pune la dispoziţia candidaţilor şi îi trimtea pe toţi pe net. Deci, nu ai de la cine informaţii, iar doamna de la ghişeu se comportă agresiv cu cei care îi solicită informaţii. A doua problemă este spaţiul în care candidaţii îşi completează cererile. Eu am zis că dacă aş veni să depun dosarul şi aş vedea asemenea condiţii la MECT! aş lăsa-o baltă. Vreo trei scaune murdare şi răblăgite, o masă cam şubredă, două modele de formulare (unul pentru licenţă, altul masterat şi doctorat) lipite pe pereţi şi nişte materiale de construcţii într-un colţ, cam acesta este spaţiul. Dacă vrei totuşi să afli mai multe direct la MECT, pe Generalul Berthelot, afli că Nicolae Matcaş, responsabil de admitere şi-a luat întâmplător concediu tocmai acum în perioada admiterii.
Până acum am înţeles că sunt peste 1000 de dosare depuse. Pentru doamna de la ghişeu situaţia părea apocaliptică:"Nu ştim ce să facem cu ele, vin prin poştă în fiecare zi cu sutele, lumea vine şi depune şi direct." Într-o oarecare măsură situaţia seamănă cu cererile de cetăţenie şi cu acordarea vizelor pentru România. Repartizarea locurilor la licee a fost şi ea cu grave deficienţe.
Lumea trece vama cu paţapoartele moldoveneşti, poate 5% din autocar, atât la plecare cât şi la întparcere aveau paşapoarte româneşti, probabil că aceasta e şi cifra reală-totală de deţinători de paşapoarte româneşti.
În România s-a încins o discuţie despre drepturile minorităţii maghiare după ce Băsescu a afirmat că limba română trebuie studiată de copii maghiari ca limbă străină. Se discută iarăşi de suspendare şi încălcarea Constituţiei. Asta cu limba vine după polemica cu gunoaiele, Băsescu a adunat nişte patroni ale firmelor de salubritate şi i-a convins să strângă gunoiul de la Glina. Aceştia au fost atât de mobilizaţi şi motivaţi încât au strâns gunoiul înainte de termen. Cum de reuşeşte Băsescu să mobilizeze oamenii?
În alt context, reacţiile guvernului român şi a celui moldovean la secetă sunt asemănătoare: atât unii cât şi alţii au asmuţit câinii statului (Garda Financiară, Ministerul de Interne, CCCEC) asupra industriei de panificaţie pentru a o cuminţi sau altfel spus pentru a o intimida, astfel încât preţurile la pâine să fie stabile.
A murit Teoctist şi Dinescu propune deconspirarea dosarelor clerului înalt al Bisericii Ortodoxe Române. Dinescu a afirmat că Antonie Plămădeală al Ardealului ar fi avut grad de colonel. Îi este frică ca în fruntea BOR să nu vină un fost general de securitate.
Oare pe când şi în Moldova asemenea discuţii? Deocamdată la noi nimic...
Sursa
2007-08-10 00:07:37