Prima conferinţă a Miniştrilor din Uniunea Europeană şi Statele Vecine UE

La 3 Septembrie, dna Benita Ferrero-Waldner, comisarul pentru Relaţii Externe şi Politica Europeană de Vecinătate, a găzduit pentru prima dată la Bruxelles conferinţa Miniştrilor şi a altor reprezentanţi din statele care fac parte din Politica Europeană de Vecinătate (PEV) cu colegii lor din Uniunea Europeană. Moldova a fost reprezentată de VicePrim Ministrul şi Ministrul Afacerilor Externe şi a Integrării Europene Andrei Stratan. Această conferinţă internaţională: „Lucrăm împreună – Consolidarea Politicii Europene de Vecinătate”, organizată şi găzduită de Comisia Europeană, a inclus o întrevedere matinală la nivel ministerial, care a abordat în special oportunităţile liberalizării comerţului, a mobilităţii şi provocările schimbării de climă şi a securităţii energetice. Şedinţa de după-amiază a deschis dezbateri pentru alţi parteneri, inclusiv cercurile de business şi organizaţiile non-guvernamentale. Conferinţa a fost deschisă de către José Manuel Barroso, Preşedintele Comisiei Europene, Luis Amado, Ministrul de Externe al Portugaliei şi actualul deţinător al Preşedinţiei Uniunii Europene şi Benita Ferrero-Waldner.

Benita Ferrero-Waldner a spus: “ Acesta este un parteneriat al egalilor şi este esenţial ca să ascultăm atent care sunt aspiraţiile vecinilor noştri. Eu cred că este timpul ca să adunăm toţi partenerii împreună pentru a face schimb de idei asupra consolidării acestei politici. Noi vrem să aflăm care este viziunea vecinilor noştri: unde ar trebui plasat accentul major în relaţiile noastre? Unde-şi văd interesele reflectate şi unde simt ei că există lacune care trebuiesc completate?

Ea a adăugat: “ Noi am stabilit o serie de domenii care am vrea să le dezvoltăm în contextul relaţiilor noastre cu vecinii, în special cu referinţă la comerţ, mobilitate şi sprijin economic. Uniunea Europeană oferă fiecărui stat vecin să-şi aleagă propria cale. Cei care vor să-şi dezvolte relaţiile prin PEV sunt deja privilegiaţi cu noi oportunităţi. Această conferinţă va accentua determinarea Uniunii Europene de a dezvolta parteneriate individuale şi diferenţiate care reflectă interesul fiecărui vecin. “

Miniştri şi reprezentanţi ai UE şi ai statelor vecine participă la această Conferinţă la fel ca şi alţi parteneri din grupările de business şi organizaţiile non-guvernamentale. Reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale din Moldova participă de asemenea la Conferinţă.

Politica Europeană de Vecinătate (PEV) dezvoltă obiectivul de sporire a prosperităţii reciproce, a stabilităţii şi securităţii UE şi a statelor vecine.

În Decembrie 2006, Comisia Europeană a prezentat noi idei despre evoluţia impactului PEV, propunând oportunităţi suplimentare pentru statele parteneri, şi un suport mai important pentru vecinii deja implicaţi în reformele politice şi economice. La sfârşitul Preşedinţiei Germaniei , aceste idei au fost aprobate de către Consiliul Europei.

PEV oferă relaţii politice şi economice privilegiate la 16 state[1] vecine UE şi le dezvoltă în baza relaţiilor existente (Convenţiile pentru Parteneriat, Cooperare şi Asociere, Parteneriatul Euro-Mediteranean). Cooperarea cu aceste state este bazată pe un angajament reciproc asupra valorilor comune ( democraţie şi drepturile omului, statul de drept, buna-guvernare, principiile economiei de piaţă şi dezvoltarea durabilă).

Toată informaţia despre Conferinţa : “Lucrăm împreună – Consolidarea Politicii Europene de Vecinătate” o puteţi afla accesând :

http://ec.europa.eu/world/enp/conferences_2007_en.htm

Pentru informaţii suplimentare despre Politica Europeană de Vecinătate, accesaţi:

http://ec.europa.eu/world/enp/index_en.htm



(traducere realizată de Delegaţia Comisiei Europene în Republica Moldova)



Sursa
2007-09-04 13:31:52



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

13:59:55Ce rămâne din noi —» Andrei LANGA. Blogul personal
12:33:18CĂLĂTOR —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:19:32POTECĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
04:18:29JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
14:17:07Tender pentru achiziția lucrărilor de construție a unui foișor —» Asociaţia Obştească "Demos"
08:51:47Șansele Republicii Moldova de a deveni membră a Uniunii Europene pină în 2030 —» Roman Mihăeş
08:42:21Identitatea culturala dubla si basarabenii din Romania —» Roman Mihăeş
08:10:46Pactul pentru Europa si interesele de partid —» Roman Mihăeş
07:28:47Pseudo-Biker – Ciocana Chișinăului, Restaurant —» Curaj.TV | Media alternativă
07:20:24Despre necesitatea crearii unui pol social-democrat —» Roman Mihăeş
06:51:45Despre alegerile prezidentiale la inceput de an politic —» Roman Mihăeş
06:29:08A fost la Marea dictare din PMAN —» Curaj.TV | Media alternativă
05:51:03MEMORIE DE ȘCOLAR —» Leo Butnaru
08:59:009 obiceiuri care pot ușura viața oricărei mame —» Sunt MAMĂ!
11:41:10Declaraţie Hyde Park despre arestul unui activist —» Curaj.TV | Media alternativă
09:05:18Micile și marile bucurii ale lunii august 2024 —» Sunt MAMĂ!
05:45:10DIN POEZIA AVANGARDEI UCRAINENE —» Leo Butnaru
01:34:43Rescat de Pere Bessó (trad. al español y rumano) —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:10:06Cu ocazia începutului noului an de studii 2024-2025, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a transmis un mesaj de felicitare elevilor și cadrelor didactice —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
14:07:24Tineretul revoluţionar al Bienne-ului —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:33:52Banca Națională a Moldovei ar putea avea noi competențe —» Drept MD
08:50:0010 motive pentru care e necesar să frecventăm biserica în zi de duminică —» Sunt MAMĂ!
07:37:57POTECĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:35:44LUMINI —» Andrei LANGA. Blogul personal
04:43:47AȚI ÎNCERCAT SĂ DIALOGAȚI CU INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ? - EU DA... —» Leo Butnaru