UE se va intalni cu vecinii imediati pentru a discuta relatiile
Sursa: The International Herald Tribune, 02/09/07Uniunea Europeana (UE) se va intalni cu reprezentantii a 16 tari vecine luni, 3 septembrie, pentru a discuta programul de asistenta economica de 12 milarde de euro si alte tipuri de asistente in schimbul reformelor, o strategie care a fost dificila de implementat de la lansarea sa in 2004.
Programul UE pentru vecinatate ofera vecinilor bani, experienta si acces simplificat la piata UE in schimbul promisiunii de reformelor in diferite domenii.
Acest program a avut un inceput dificil.
"Este esential ca sa ascultam atent la aspiratiile vecinilor nostri", a relatat Comisarul pentru Relatiile Externe a UE Benita Ferrero-Waldner inaintea primei intalniri de asa gen prevazuta pentru luni dintre ministrii de externe si inalti oficiali din 27 tari membri si 16 tari vecine.
Programul "cercul de prieteni" a UE este compus dintr-o mare varietate de participanti - de la Israel la Ucraina la Libia - si de insistenta UE ca aceste tari sa rezolve asa probleme ca migratia, terorism sau drepturile omului, in acelasi timp opinia vaga a publicului din UE privind starea democratiei in afara hotarelor Uniunii.
Cele 16 tari vecine sunt Algeria, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Egipt, Georgia, Israel, Iordania, Liban, Libia, Moldova, Maroc, Autoritatea Palestiniana, Siria, Tunisia si Ucraina.
Cele mai problematice sunt — Libia, Belarus si Siria — si vor participa in calitate de observatori, sustin diplomatii. Rusia nu va participa, deoarece UE cauta un "parteneriat strategic" cu cel mai mare vecin al sau de la est.
Programul UE pentru vecinatate nu este favorizat de unii vecini - in special Ucraina, care spera sa devina membru deplin a UE - si putin apreciata in Europa occidentala.
Saptamana trecuta, UE a publicat rezultatele sondajului public care arata ca 54% din cetatenii UE au un mic interes sau nu sunt interesati deloc in tarile vecine, in acelasi timp o mare majoritate a respondentilor cred ca cooperarea in domeniul mediului, energiei, dezvoltarii economice, migratiei si luptei contra terorismului sunt importante.
Programul de vecintate a inceput in 2004 pentru a oferi acces simplificat la vasta piata a UE de circa 500 milioane de consumatori fara dreptul de a adera la Uniune. Desi majoritatea vecinilor au inregistrat progrese in reforme economice si politice, alte domenii problematice raman, inclusiv saracia, coruptia, somajul, performanta economica mixta si guverne slabe.
Pentru a raspandi stabilitatea in afara hotarelor sale, UE a majorat finantarea pentru perioada 2007-2013 cu 32% - la 12 miliarde de euro, inclusiv 1 milard de euro pentru a creditarea privata pentru vecinii dedicati reformelor - pentru majora comertul, creste cooperarea in domeniul energetic, migratie si probleme economice, mai mult suport financiar si asistenta pentru a rezolva conflice regionale.
O abordare "diferentiata", aprobata in 2006, inseamna ca "UE va oferi fiecarei tari vecine o sansa de a alege calea sa proprie", sustine Ferrero-Waldner.
Oficialii spun ca conferinta va accentua determinarea UE de a dezvolta parteneriate individuale personalizate cu vecinii sai si vrea sa auda de la ei unde ajutorul este necesar cel mai mult.
UE ofera ajutor in rezolvarea conflictelor regionale, protejarea frontierelor slabe, intensificarea comertului liber, ajutorul vecinilor de a imbunatati normele si standardele produselor sale la nivelul UE si simplificarea birocratiei.
UE de asemenea ofera asistenta in domeniul energiei, transportului, mediului ambiant, dezvoltarii rurale, cooperarii in domeniul stiintific, sanatate publica, servicii financiare si migratie sau afaceri maritime.
Sursa
2007-09-02 22:57:00