PNL discuta si propune

Joi, Partidul National Liberal a oferit o conferinta de presa cu tema “Faradelegi si abuzuri postcomuniste in raioane”. Conf-presaLa conferinta a participat Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, Anatol Revenco, vicepresedinte al PNL, Nina Tampiza, presedintele Filialei PNL-Cahul, membru al BPC, Mihai Morteanu, presedintele Filialei PNL-Falesti, Ion Ciobanu, presedintele PNL-Causeni.

In debut, Vitalia Pavlicenco a spus ca “motivul conferintei de presa il constituie intirzierea reformelor si a schimbarilor in raioane, in partea in care sint posibile, lipsa reactiilor adecvate ale institutiilor statului, cum ar fi institutia procuraturii, chiar daca au fost schimbati unii procurori, ca si ale directiilor de invatamint, actul justitiei.

In regimul comunist, democratii, neafiliati partidului-stat PCRM, nu puteau miza pe dreptate in justitie si pe functionarea institutiilor de stat. “Din pacate – a spus Vitalia Pavlicenco – se constata azi aceeasi stare de lucruri, fostii comunisti adaptindu-se noilor realitati si mentinind cirdasiile intre decidentii din raioane. Starea de lucruri ar putea avea doua motive: 1. Clanurile de baroni locali s-au impletit strins in comiterea abuzurilor si beneficierea de pe urma lor si se simt in afara legii. 2. Actiunile unor structuri si conducatori din teritoriu au obiectivul de a compromite noua guvernare.”

Nina Tampiza, profesoara de franceza din Cahul, a expus abuzul la care a fost si ramine supusa din partea conducerii Liceului “Ioan Voda”, in persoana unui director membru al PLDM, care nu a putut-o atrage si pe dna Nina Tampiza in acest partid. Concediata nejustificat, pentru ca absenta de la serviciu a fost motivate de participarea, cu un colectiv de elevi actori, la un Festival international de teatru francofon, Nina Tampiza a cunoscut labirintul si jena unor judecatori din justitia neindependenta a R.Moldova.

Nina Tampiza a declarat ca, prin asemenea practici, adeptii PLDM din teritoriu isi compromit partidul si obiectivele proeuropene, pe care si le-a propus formatiunea politica aflata la guvernare.

Nina Tampiza: Sint profesoara de franceza din Cahul. La 22 mai 2009 am fost concediata din serviciu, pe motiv ca as fi absentat, neintemeiat, de la scoala in zilele de 17, 21, 22, 23, 24 aprilie 2009 – perioada vacantei de Paste, cind am participat cu elevii Liceului “Ioan Voda” Cahul la Festivalul international de teatru francofon in orasul Catane, Italia.

De altfel, a fost a 4-a participare. Pentru a putea lipsi de la serviciu, depusesem o cerere, inregistrata la secretariat, catre administratia Liceului teoretic “Ioan Voda”, director Constantin Chiciuc.

Pina in prezent, sint convinsa ca am fost concediata nejustificat. Directorul Constantin Chiciuc nu vrea sa accepte o metoda noua de invatare a limbii franceze, si anume “Predarea limbii franceze prin teatru”, metoda foarte actuala in Europa, dar batjocorita in Moldova de directorul Chiciuc.

Dupa concediere, am depus o plingere in judecata, in care am cerut sa fiu restabilita la locul de munca, neavind o alta sursa de existenta. La 21 septembrie 2009, am fost restabilita la serviciu, pentru ca, imediat, la 2 octombrie 2009, Chiciuc Constantin sa faca recurs la Curtea de Apel, cerind anularea integrala a hotaririi judecatoresti. La Curtea de Apel prima sedinta a fost numita la data de 7 decembrie 2009, aminata imediat, fara ca macar sa fim ascultati, pentru data de 14 decembrie 2009. Pe 14 decembrieam fost ascultati si a doua zi, pe 15 decembrie 2009, trebuia sa venim sa ascultam decizia Curtii de Apel. Insa decizia nu a putut fi pronuntata, deoarece un judecator nu a dorit sa participe la spectacolul de la Curtea de Apel. Am fost invitati deja pentru 16 decembrie.

Ne-am prezentat, am fost ascultati, ca sa fim anuntati din nou sa ne prezentam pe 17 decembrie 2009, cind i s-a dat cistig de cauza directorului Chiciuc Constantin. La ora 17, pe data de 17 decembrie 2009, cind am ajuns acasa, am gasit in cutia postala citatia de la Curtea de Apel pentru 24 decembrie 2009, ca sa iau hotarirea Curtii de Apel.

Ma intreb – a fost o greseala in hirtii trimise sau o hotarire de judecata la comanda, cind Constantin Chiciuc e membru PLDM, flat la guvernare. Exista aici o legatura sau nu?

Lasata la discretia directorului Chiciuc, pe 15 ianuarie 2010 am fost reconcediata conform hotaririi Curtii de Apel.

Apreciez acest caz drept persecutare politica din partea directorului Constantin Chiciuc, pe care l-am refuzat sa devin membru al PLDM. Nu am gresit nimic, am respectat legea si regret implicarea politicului in justitie, avind mari presupuneri ca tevatura aratata aici in acest fenomen isi are radacinile. Consider ca prin asemenea practice, adeptii PLDM din teritoriu isi compromit partidul si obiectivele propuse ca formatiune politica aflata la guvernare. Sint presedintele Filialei teritoriale PNL din Cahul si nu pot explica membrilor PNL ce se intimpla cu legea in democratie, nici  comportamentul abuziv al unor peledemisti gen Chiciuc, membru al unui partid proeuropean.Cazul dlui Ion Ciobanu, de la Causeni, care nu poate obtine executarea deciziilor de judecata si nu poate sparge cirdasia dintre unii conducatori si justitie, dar care nu se lasa batut, s-a transformat in pericol pentru viata sa. Deposedat abuziv de proprietate, el nu poate conta pe un act echitabil in justitie, deoarece nu face parte din clanul local atotputernic. “

A fost adus in vizorul presei si cazul lui Mihai Morteanu, de la Falesti, caruia i s-a confiscat abuziv, fara proces-verbal, marfa de la magazin, iar incercarile de a afla ce se intimpla si de a obtine respectarea legii nu se soldeaza decit cu pasarea cererilor depuse de Morteanu de catre o institutie alteia.  (Materialul va fi prezentat ulterior)

Cazul dlui Ion Ciobanu, de la Causeni, care nu poate obtine executarea deciziilor de judecata si nu poate sparge cirdasia dintre unii conducatori si justitie, dar care nu se lasa batut, s-a transformat in pericol pentru viata sa. Deposedat abuziv de proprietate, el nu poate conta pe un act echitabil in justitie, deoarece nu face parte din clanul local atotputernic.

Ciobanu Ion: “In luna mai 2006, am plecat pentru citeva zile din Causeni, iar cind m-am intors, am descoperit ca vecinul meu, Mihail Catruc, mi-a mutat garajul din spatele casei in alta parte, demolind gardul, astupind fereastra de la primul nivel si distrugind peretele de baza al casei, unde a instalat o uşa, iar, in locul garajului, a construit fundamentul garajului sau.

Intrebat de ce a facut asta, Mihail Catruc mi-a aratat o set de acte ca a cumparat pamintul de linga casa pe care era amplasat garajul meu, desi i-am aratat ca detin titlu de proprietate pe 244 metri patrati de teren, dintre care 234 metri patraţi – inregistrati la BIT.

Din documentele prezentate de Catruc, rezulta ca Primăria i-a vindut 70 metri patrati din terenul pe care am titlu eu, adica pamintul pe care se afla garajul si pamintul pentru care am un proiect de constructie cu actele in regula.

Mihail Catruc a primit un apartament fara decizia Consiliului orasenesc, adica prin incalcarea Legii administraţiei publice. Apartamentul este spaţiu public, fara a avea statutul apartamentului de locuit. In plus, el a demolat ilegal garajul meu si a ocupat terenul din proprietatea ce imi apartine.

L-am chemat imediat in judecata pe Mihail Catruc si Primaria. Din pacate, de patru ani de zile, nici Primaria, nici Judecatoria Causeni nu examineaza cazul. Scriu de patru ani de zile petitii in toate instanţele de drept ce ar putea face lumina in aceasta problema, dar primesc doar raspunsuri formale din partea Procuraturii raionale, Procuraturii Generale, Ministerului Justiţiei, CCCEC, Primariei Causeni. Raspunsul de la Procuratura Generala il anexez, ca si copiile titlurilor de proprietate.

Cauza pare sa fie traficul de influenta, ce face ca nimeni sa nu examineze legal cazul, ceea ce inseamna ca cetatenii simpli nu sint tratati de pe pozitia legii. Adica legea nu e pentru toti.

In prezent, sint in proces de judecata in Judecatoria Varnita. Solicit ca demersul meu trimis Procuraturii Generale sa fie reexaminat si va rog sa ma primiti in audienta.”

In finalul expunerilor participantilor la conferinta de presa, Vitalia Pavlicenco a spus ca “incertitudinea legata de eventualitatea sau evitarea alegerilor parlamentare anticipate induc o instabilitate in raioane, vointa politica este slab promovata prin noii reprezentanti ai Guvernului, care mai si intirzie sa fie desemnati, iar, intre timp, mafiotii din raioane, avind interese impletite cu ale celor de capatuiala ale unor angajati ai structurilor de drept si din justitie, duc la dezamagirea si disperarea oamenilor. Este nevoie de emisiuni publice, de discutii ample si de dialog deschis cu cetatenii, prin care noii guvernanti sa cunoasca ce se intimpla in raioane si sa incerce sa schimbe situatia”.

De la sedinta Biroului Permanent Central

De asemenea, pe 4 februarie, a avut loc sedinta Biroului Permanent Central al PNL, care a audiat informarea prezentata de presedintele PNL privind activitatea partidului in ultimele saptamini, a dezbatut pozitia fata de modificarea Constitutiei si fata de obiectivele pe care si le propune Comisia pentru condamnarea crimelor comunismului, a creat un grup de analiza economica, a reconfirmat grupul de negociatori cu alte formatiuni politice, a stabilit subiectele urmatoarelor conferinte de presa, a aprobat graficul conferintelor teritoriale.

In continuare, prezentam Raportul prezentat in sedinta BPC de catre Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, si opiniile exprimate pe marginea chestiunilor abordate de catre membrii BPC.

Vitalia Pavlicenco:  “Stimati colegi,

Eu va multumesc pentru ca ati venit, pe asa timp, la Chisinau, la sedinta BPC. Cred ca e bine ca ne intilnim regulat, sa analizam impreuna evenimentele si sa decidem ce avem de facut in continuare, pentru a ne consolida structurile si a ne promova mesajul.

Conducerea PNL a acceptat pentru aplicare doleantele exprimate de membrii Delegatiei Politice Nationale, privind o pozitie clara a PNL in raport cu actuala guvernare si trecerea in Opozitie constructiva, precum si privind necesitatea asigurarii vizibilitatii partidului.

Vreau sa va prezint o informare in aceasta privinta.

Am stabilit la sedinta trecuta a BPC sa convocam in continuare, statutar, sedintele Biroului, indifferent de conditiile meteorologice, la care sa ne discutam activitatea si sarcinile. Am acceptat propunerea inspirata a dnei Alexandra Can sa invitam de fiece data cind e posibil presedintii din raioanele mai apropiate.

In perioada ce s-a scurs dupa ultima sedinta a BPC conducerea a organizat trei conferinte de presa in cadrul carora PNL si-a exprimat punctul de vedere asupra guvernarii liberal-democrate, a problemelor legate de redobindirea cetateniei romane si a exercitarii actului de justitie in teritoriu.

Am pregatit documente solide si detaliate privind activitatea Guvernului si privind dificultatile in obtinerea cetateniei romane, pe care le-am difuzat presei si le-am postat pe site-ul PNL.

Din pacate, se confirma presupunerile noastre ca presa e controlata de fosta Putere comunista ori de o parte a noii guvernari liberal-democrate. Posturi de televiziune ca PRO TV, pe care si noi i-am sprijinit, TV 7, www.jurnaltv.md nu vin la conferintele de presa. Noi ne-am expus punctual de vedere legat de aceasta prestatie a presei si, putin cite putin, presa intra in rolul de opozitie fata de noua putere, devenind si aliatul pozitiei noastre.

Astfel, la prima conferinta de presa a fost www.jurnaltv.md, insa la a doua nu a fost si a dat un mic reportaj, deturnat ca esensa si mesaj, insa si asta dupa ce am criticat dezinteresul.

TV 7 a “compensat”, cred, absenta de la conferinta de presa prin invitarea mea la o emisiune cu Dumitru Diacov si cu tinarul comunist Iurie Munteanu.

PRO TV este inca dezinteresat, nu a venit nici macar la conferinta de presa privind cetatenia romana. Insa Lorena Bogza a pus intrebari bune Presedintelui Traian Basescu in cadrul unei editii speciale a emisiunii “In profunzime”.

Vreau sa multumesc dnei Alexandra Can, dlui Gheorghe Vita si dlui Anatol Revenco, care m-au ajutat in pregatirea materialelor pentru conferintele de presa. Vreau sa mentionez participarea dlui Mihai Creanga la conferinta de presa, in care a spus curajos despre greutatile intimpinate de agentii economici in aceasta perioada, fapt preluat de presa.

La conferintele noastre vin, in schimb, NIT, Moldova 1, Omega, n 4, care dau reportaje si – paradoxal – ni se reproseaza tot noua, PNL, “De ce va oglindesc?” Raspunsul nostru este “De ce nu veniti voi, sa aratati cum credeti voi de cuviinta”? E greu de spart zidul presei neindependente. Dar vom face actiuni, vom avea pozitii care, speram, sa intereseze ambele prese din R.Moldova…

Conferinta de presa de astazi a fost axata pe faradelegile din perioada deja postcomunista, care ii afecteaza pe presedintii nostri de filiale teritoriale, persecutati direct sau indirect de unii reprezentanti ai partidelor de guvernamint si victime ale justitiei nedemafiotizate.

Fiecare dintre cei care am pus umarul la demolarea comunistilor am considerat ca lucrurile se vor schimba, insa – cum a spus si ziaristul Constantin Tanase, sustinator al guvernarii liberal-democrate – “Euforia a murit”. Vine proza si dezamagirea, asa cum spun si vizitatorii de pe blogul meu, care propun crearea unui “partid al dezamagitilor”.

Noi, PNL, nu dorim sa criticam cu orice pret noua guvernare, dar consideram ca pozitia lui Vlad Filat de la emisiunea “Buna Seara”, in care a ironizat Opozitia constructiva a PNL, plasindu-ne deliberat alaturi de opozitia comunista, nu-i face cinste in calitatea sa de pretins cavaler al viziunilor democratice si reformatoare.

Am spus si la conferinta de presa, in care am prezentat Raportul nostru de monitorizare a Guvernului, ca noi declaram deschis ce credem ca e bine, aratam ce credem ca e mai putin bine si poate avea un efect negativ asupra traiului populatiei si asupra imaginii noilor guvernanti, pledam pentru transparenta si multa, multa explicare, cu rabdare, a deciziilor in fata populatiei. Nu credem ca la posturi trebuie sa apara numai Vlad Filat. De exemplu, am sugerat ferm explicatii clare de natura sociala pentru noile masuri si cautarea de mijloace pentru compensarea categoriilor defavorizate urmare a cresterii preturilor si sistarii extinderii numarului persoanelor eligibile pentru compensatiile alocate anterior. Iata ca ministra muncii a explicat mai clar situatia la Moldova-1, dupa ce personal i-am adus exemple de nelamarurire a cetatenirlor, iar Banca Mondiala a promis aceasta asistenta. Noi urmarim cu atentie toate miscarile in sfera decidenta.

Consider ca a fost extrem de oportuna decizia noastra de a vorbi deschis, fara complexe si jena, despre procedurile anevoioase de redobindire a cetateniei romane. Unii ne-au taxat pentru ca am fi criticat Romania si pe Basescu. Noi il consideram Presedintele nostru, el a si promis aceasta in noul sau mandat, si in fata noastra, a celor care avem cetatenie romana, si – asa cum criticam conducerea R.Moldova – asa  criticam si conducerea Statului al caror cetateni sintem. Conferinta noastra de presa a fost importanta, pentru ca am oferit-o cu doua zile inainte de vizita lui Basescu si o parte a presei, careia ii multumim, a transmis populatiei si factorilor Puterii mesajul nostru.

Anatol Revenco a avut fericita ocazie sa ii adreseze presedintelui PL, Presedintelui interimar al RM si speakerului Mihai Ghimpu rugamintea privind abordarea, cu toata seriozitatea, la intilnirea cu Traian Basescu, a problemei cetateniei. Am auzit declaratiile publice, pozitiile exprimate de Traian Basescu, deciziile urgente luate de Guvernul de la Bucuresti, care sint si expresia efortului nostru. Am felicitat-o pe Lorena Bogza pentru ca i-a pus lui Traian Basescu intrebari legate de zisa programare de la consulat si despre ce a reusit sa faca in primul mandat pentru basarabeni. Speram ca afirmatia lui Basescu – precum ca basarabenii trebuie iubiti, dar si sprijiniti – va avea o dimensiune concreta de realizare si privind cetatenia. Au mai ramas problemele legate de cazierul juridic si modalitatea de a merge in punctele deschise in orasele din apropierea frontierei pentru a fi despuse cererile de redobindire a cetateniei, dar nimeni nu ne impiedica sa revenim la asta. Noi vom trimite pozitia noastra – a PNL si a Uniunii Romanilor din Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta – institutiilor romanesti. PNL a avut dreptate si in privinta cetateniei romane, si in privinta lipsei de necesitate de semnare a unui Tratat de frontiera.

Consideram ca PNL a iesit, intrucitva, din conul de umbra, si nu prin populism, ci prin exprimarea unor pozitii curajoase, clare si concrete.

Consider ca vom continua sa ne spunem punctul de vedere. Am participat deja la trei emisiuni pe www.jurnal.tv, toate plasate pe site-ul PNL si pe blogul meu, am participat, asa cum am mentionat, la o emisiune la TV7 in limba rusa, am dat interviu pentru Post-scriptum (TV Tentr) al lui Alexei Puskov, emisiunea urmeaza sa apara, fiind legata de relatiile moldo-romane.

Remarc si faptul ca liderul de opinie Constantin Tanase a avut aceleasi opinii despre unele lucruri cum ar fi Craciunul cu Vladica, Filat, Leanca si Ghimpu, ori neschimbarile din teritoriu.

Astazi am mai participat, in calitate de fost deputat, la o conferinta de presa in problema ciinilor vagabonzi, care a trezit animozitate in societate. Eu m-am ocupat in Parlamentul trecut si de aceasta problema, la rugamintea reprezentantilor societatii civile. Am facut o serie de interpelari, am contribuit la elaborarea legilor privind animalele de companie, prezentata in Parlament de Filat.

Astazi, asociatiile de protectie a ciinilor mi-au resolicitat participarea la actiunil menite sa conduca la evitarea cruzimii fata de animale. Trebuie lichidata coruptia si spalarea de bani publici, astfel, Primaria gasind bani pentru ca Primaria sa nu mearga pe calea minimei rezistente, ci sa aplice metoda azilurilor, a colectarii de mijloace de la agentii economici, de la populatie, a actiunilor gen “Un leu pentru ciinele tau”, a cooperarii cu societatea civila. Examinam si posibilitatea sa facem un flach-mob in problema ciinilor.

In curind va apare un interviu pe www.unimedia face2face, este al doilea pe acest portal. Sintem prezenti pe www.politik.md.

Referindu-ne la alte puncte din Planul de Actiuni aprobat de BPC data trecuta, invoc disponibilitatea pentru un inceput de negocieri cu PL, cu al carui presedinte urmeaza sa avem o intilnire. Astazi reconfirmam grupul de negociatori din partea PNL. Va invit sa va expuneti opiniile despre negocierile cu MAE si Veaceslav Untila, despre care au vorbit respectivii, dar nu au initiat nici un pas. Eu imi voi spune parerea la sfirsit.

Am vorbit cu toti conducatorii nostri de filiale si ei sint gata sa pregateasca intilniri cu grupul activ al organziatiei, dupa care sa organizam conferintele. Speram in sprijinul donatorilor nostri din partid pentru a putea redemara activitatea structurilor partidului, urmind sa ne consolidam serios structurile, pentru a fi gata sa negociem cu partidele deschise cooperarii, venind cu structurile si cu orice contributie a noastra.

Identificarea si inventarierea echipelor locale va fi posibila, cred, pe durata a 6 luni sau un an. Se termina iarna si vom merge in teritoriu pe citeva 2-3 zile, sa ne intilnim si sa discutam cu oamenii nostri, sa cunoastem problemele actuale ale comunitatii. Noi nu am aprobat data trecuta un plan ambitios, drept ca e si iarna, de aceea acum facem mai mult in plan mediatic. Dupa ce ne vom relua munca intensa in teritoriu, vom putea audia mersul activitatii filialelor in sedintele BPC.

Ne ocupam de promovarea mesajului PNL prin emisiuni, site, blog, diferite portaluri. Stafistii administreaza site-ul PNL, pe care  il vom folosi tot mai mult pentru oglindirea pozitiei echipei PNL. Acum asteptam interviul cu dna Can, pe probleme economice, cu George Avornic, Secretarul general al PNL, cu Vadim Cheptanaru, membrul Parlamentului tinerilor din partea PNL, cu Filip Druta, membru al BPC, in probleme de justitie si cazuri iesite din comun din practica sa. Doresc o intilnire participantii la razboiul de la Nistru, iar in legatura cu pozitia noastra privind cetatenia am fost telefonati si cautati de mai multa lume. Am dori interviuri cu Mihai Severovan despre problemele municpiului, cu Anatol Revenco, vicepresedinte al PNL, cu alti membri ai BPC de la centru si teritoriu. Este foarte activ dl Ion Dragutanu, care trimite materiale si noi le postam pe site-ul PNL.

Intentionam sa reluam lucrul cu tinerii. O sa mergem cu ei in raioane, acum ei au stabilit relatii bune cu Liga pentru protectia valorilor democratice si vrem sa facem emisiuni de libera gindire pe Internet, urmind sa punem pe site-ul PNL. Stafistii nostri se perfectioneaza in domeniul plasarii video pe site. Trebuie sa facem un plan de lucru in privinta emisiunilor, a caracterului sistematic si a temelor de abordat.

Noi completam in continuare site-ul, avem nevoie de CV-urile membrilor BPC, de opinii, interviuri, sa fie cit mai multe opinii pe site, speram sa nu mai fie persecutati oamenii nostril de catre decidentii din alte partide, cind fac declaratii publice, asa cum a fost in regim comunist.

La solicitarea unor presedinti de filiale, cum ar fi dl Mihai Morteanu, vom face si conferinte de presa in raioane. El a fost pingarit si ponegrit pe nedrept, cu incalcarea legii si acum, cind cere socoteala, toti se ascund in tufari, dar omului, agentului economic, i-a fost compromisa imaginea.

Referitor la Constitutie. Aici noi trebuie sa decidem in functie de lege si de interese. In Programul PNL avem prevazuta alegerea Presedintelui de catre tot poporul. Da, cind a fost asa in R.Moldova, mereu Presedintelui nu-i ajungeau imputerniciri. Dar ce s-a facut in 2000 e si mai rau. Din cauza instabilitatii, toti sint in asteptare. De acceea, putem spune ca trebuie respectate citeva lucruri:

Modificarile sa fie in baza consensului in cadrul AIE.
Modificarile Constitutiei sa fie conforme cu legislatia nationala.
Modificarile sa fie conforme cu expertiza europeana.
Modificarile propuse sa fie propagate pe larg in rindul populatiei.
Nu este neaparat sa se tina cont de parerea comunistilor, decit daca sint deschisi pentru a scoate statul si societatea din stare de impas, de dragul interesului general.

Referitor la Comisia pentru condamnarea crimelor comunismului. Consider ca trebuie sa se ia si perioada de dupa 1991, sa se evalueze pierderile pentru Basarabia din 1940 din cauza regimului comunist de factura sovietica, sa nu dam dovada de lasitate.

Am sa va rog sa va spuneti opiniile, ca sa putem sa o aducem la cunostinta opiniei publice.

Spuneti-va opiniile, puteti adresa intrebari si oferi sugestii.”

(Acestea vor urma)


Sursa
2010-02-04 12:57:57Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

17:24:33Greva foamei cu taxiuri galbene în piața Constituției —» Curaj.TV | Media alternativă
09:03:28Armata se comportă în trafic ca poliția, arogant —» Curaj.TV | Media alternativă
08:53:20Poliția, exemplu prost pentru alți șoferi —» Curaj.TV | Media alternativă
20:55:03How We Built a New Home for WordPress.com Developers Using the Twenty Twenty-Four Theme —» Misterioz
14:50:50ABC-ul reciclării —» BiblioCity
11:41:07NADIR (trad. al español*) —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:04:22IMN FURNICARULUI —» Andrei LANGA. Blogul personal
20:50:02Băi de urzici (I) —» Argentina Gribincea's Blog
19:01:16Atacată de o haită de cîini apoi agresată la primăria Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
12:02:58Promovarea valorilor europene —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
07:00:26CONFLUENȚE PESTE MILENII —» Leo Butnaru
06:50:37Vasile Romanciuc, poetul cu aripi de carte —» BiblioCity
06:14:46DIALOG ȘI VERSURI DIN „HYPERION” —» Leo Butnaru
20:38:41More Control Over the Content You Share —» Soţii Bragaru
20:21:06Polițistă la volan, fără centură, cu telefon —» Curaj.TV | Media alternativă
12:39:45My Condolences, You’re Now Running a Billion-Dollar Business —» Soţii Bragaru
19:59:40Dragobete Party de Ziua Îndrăgostiților la Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:42:18Un nou club pentru tinere mame la Biblioteca „Ștefan cel Mare și Sfânt” —» BiblioCity
05:57:13Poem fantastic —» Argentina Gribincea's Blog
22:11:39CIREȘE AMARE... —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:52:32Expoziție de Mark Verlan la București —» Curaj.TV | Media alternativă
20:07:59Protest la aniversarea începutului invaziei ruse în Ucraina —» Curaj.TV | Media alternativă
20:01:16Despre Macarena feministă și impactul ei —» Curaj.TV | Media alternativă
19:26:39POEȚI STRĂINI TRADUȘI DIN LIMBA SPANIOLĂ ÎN ROMÂNĂ * —» Andrei LANGA. Blogul personal
01:04:15Poemul total versus Cartea de poezie —» Andrei LANGA. Blogul personal