29483 cazuri COVID-19 în Moldova
8043 – cazuri active
20556 – cazuri vindecate
884 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 15 august 2020 ora 01:27


Fiecare îşi merită soarta

De Viorel Roman

Suntem un popor care de 20 de ani tot se plânge că trăieşte rău, are conducători de rahat, concetăţeni de rahat, vecini şi aliaţi de rahat, ba chiar şi duşmani din aceeaşi tagmă. Scheunatul a devenit o boală naţională. Şi ştiţi ceva --- mi se pare că ne mertiăm soarta.
Strâmbi din nas? Crezi că meriţi mai mult decât ai în ţara asta? Serios, pe bune? Atunci mai gândeşte-te încă o dată. Ce a făcut acest popor ca să merite altceva?
Ai noştri pleacă pe-un cap peste hotare şi nu pentru a ridica propria ţară, ci pentru a-şi alina prostia când vor veni înapoi. Ia priveşte în jur --- unde se duc banii pe care îi trimit ``sârguincioşii şi muncitorii'' moldoveni? Statistica zice că doar 5 la sută din cei veniţi de peste hotare bagă banii în afaceri. Da-da, doar 1 din 20. Restul ca idioţii cumpără apartamente în Chişinău, deşi nu trăiesc în ele.

Din cauza mediocrilor (vorba lui Becali --- ``nu, nu-i zic prost, e mediocru'') ăstora acum avem nişte preţuri la imobil straniu de mari, preţuri la produse făcute special pentru ei etc.. Da, ne merităm soarta ca popor.

În loc să ridicăm ţara asta, noi ne gândim fiecare la ziua noastră personală de mâine. Nu la săptămâna, nu la luna, nu la anul ce vine, ci anume la ziua. Suntem în totalitate lipsiţi de gândire strategică. Din cauza asta cerem cu fernezie ca împrumuturile internaţionale să fie în primul rând folosite pentru asigurarea pensiilor şi salariilor, nu pentru dezvoltarea infrastructurii din ţară.

Noi nu avem cine ştie ce multe întreprinderi serioase, care într-adevăr să producă ceva. Ele sunt doar câteva --- fabrica de ciment de la Rezina, uzina metalurgică de la Râbniţa, fabricile de zahăr şi conserve de la nord, nişte vinării tot un pic mai la nord de centru. Atât. Şi ia ghiciţi ce are să se întâmple cu producţia lor, dacă drumurile vor continua să degradeze? Pe linia Orhei --- Rezina --- Râbniţa deja e dezastru, spre Soroca la fel nu e prea bine... Producţia fabricilor nu va mai fi solicitată, pentru că transportarea ei va deveni problematică, va dura mult şi va costa mai scump.

Noi nu avem specialişti cu adevărat calificaţi. De ce sperăm la un salariu bun, dacă o bună parte din noi dau mită în universităţi şi în realitate nu ştiu o boabă din ceea ce trebuie? De ce profesorii se plâng de salariul lor mic (plătit din buget, apropo), dacă iau mită şi nu învaţă nişte specialişti buni, care să ridice economia şi să facă bugetul (şi salariul lor) mai mare?

Noi nu avem nişte politicieni care măcar să mimeze normal onestitatea şi grija de popor. Şi de ce i-am avea, dacă ei nu simt necesitatea să devină astfel? Câte 4 ani stăm şi scuipăm în televizor, ne enervăm că toţi politicienii sunt nişte ocnaşi, dar de fiecare dată plecăm la alegeri şi votăm. Zice-se că o facem pentru a alege răul cel mai mic. Nu, stimabililor, nu mai merge aşa! De ce trebuie să votez ceva rău, fie acest rău şi cel mai mic? Eu vreau să votez ceva bun. Plătesc impozitele nu pentru a fi condus de nişte oameni care nu se gândesc la mine şi-şi văd de propriile afaceri. E timpul să le dăm în cap ăstora, să înţeleagă că aşa nu mai merge şi e timpul să schimbăm ceva în politică.

Meriţi ceva mai bun? Demonstreaz-o, schimbă ceva!


Sursa
2010-01-17 18:29:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

19:38:50Îngeri* —» Andrei LANGA. Blogul personal
18:04:34love —» turn up the silence
15:57:47(VIDEO) Agonia regimului lui Lukașenko —» Elena Robu
14:23:45COVID-19: Noi reguli de intrare în Franța pentru moldoveni —» Elena Robu
11:07:42Vinuri mari de la mici producători —» Fine Wine
08:33:31Copii iubitori de carte sunt și vor fi mereu! —» BiblioCity
08:22:11Rețetă delioasă de Quiche cu legume și cașcaval Brie —» Life is too short to wear boring clothes. - A blog about travel, lifestyle, healthy life and fashio
06:27:25Justiție prin SMS. Varianta Peter Michalko (o istorie din august 2018) —» un alt blog
21:14:58VLOG – CE SE-NTÂMPLĂ ÎN BELARUS (+15) —» Curaj.TV | Media alternativă
20:27:34©️ Știi ce contează în viață? —» Licurici de suflet
20:08:55Geană îi ia cu binişorul pe coşciugarii din Tecuci —» Curaj.TV | Media alternativă
19:56:16Studiu asupra antifoanelor Liturghiei. Variantă de Antifonariu pentru enarxa liturgică —» Liturgică şi Misiologie Ortodoxă
15:17:10Электрический дизельный AUDI Q7 e-tron chiptuning —» Сажевые фильтры (DPF/ FAP). Чип тюнинг. Теория, практика.
14:54:03Aleksandr Lukașenka —» Gheorghe Erizanu
14:47:35Она утонула —» Бессарабские хроники
14:40:50Карантин — не карантин —» Бессарабские хроники
12:00:36Biroul procurorului general a Ucrainei a trimis solicitări Parchetului General al Republicii Belarus pentru extrădarea a 28 de participanți la conflictul armat din Donbas —» ACUM ÎN UCRAINA
11:07:18Puțină teologie în jurul întrebării: „De ce a trecut Găina strada?” —» Curbet Alexandru
11:00:58🔴 Христианское АВТО Радио – слушать онлайн (24/7) —» Curbet Alexandru
10:29:54Acuză condiţii inumane la închisoarea de la Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
10:07:1433/40: „Un bărbat pe nume Ove” de Fredrik Backman —» Sunt MAMĂ!
07:58:08Vaccinul lui Putin : Păzea să nu ajungă și în R. Moldova —» Elena Robu
04:54:13Ce se întâmplă acum în Belarus —» un alt blog
03:36:07Dragostea și încercarea —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
22:07:52Mesaj de solidaritate pentru belaruşi (ru) —» Curaj.TV | Media alternativă