Un moment istoric: Formarea Comisiei de studiere a comunismului din Republica Moldova

Comunicatul privind infiintarea Comisiei de studiere si apreciere a dictaturii comuniste din Republica Moldova este, neindoios, un moment istoric. Gestul presedintelui interimar Mihai Ghimpu probeaza viziune, moralitate si vointa politica. Condamnarea oficiala a dictaturii comuniste ca ilegitima si criminala a devenit astfel inevitabila. In Republica Moldova, iata, anticomunismul nu este o iluzie. Cum nu este nici in Romania ori in alte state in care s-a aplicat reteta bolsevica a distrugerii libertatilor umane. Ca si istoricii din Basarabia, sunt convins ca nu vom putea intelege ce a fost tirania comunista daca nu vom deconstrui ideologia care a inspirat acest sistem. Generator de fanatism in prima perioada, ritual mecanic in faza crepusculara a dictaturilor, ingredientul ideologic, cum l-a numit Aleksandr Soljenitin, a fost mereu prezent, obsesional si ubicuu. Exista asadar o conexiune indisolubila intre ambitiile ideologice si practicile totalitare (in economie, societate, cultura, educatie, sanatate etc). A fost vorba, cum scriau istoricii rusi Mihail Heller si Aleksandr Nekrici, de ascensiunea utopiei la putere.

Prabusirea URSS in 1991 ar fi trebuit sa duca la asemenea analize in care, fiind vorba de crime impotriva umanitatii, dimensiunea investigatiei factuale nu poate fi separata de aceea a judecatii normative. Nu s-a intamplat astfel din ratiuni ce merita examinate atent. In Republica Moldova, sub Voronin, actuala initiativa ar fi fost de neconceput. Responsabilitatea comunistilor pentru impunerea unui sistem inuman este dincolo de orice indoiala rationala. Dictatura a fost bazata pe teroare, directa si indirecta, exercitata de oameni concreti, cu functii precise. Sunt convins ca Raportul acestei comisii va examina rolul, inca prea putin studiat, al unor magnati stalinisti precum Lev Mehlis, Nikita Hrusciov, Leonid Brejnev, Konstantin Cernenko, Ivan Bodiul in impunerea si perpetuarea dictaturii totalitare.

Iata asadar ca, in urma miscarii anticomuniste din primavara anului 2009, in fapt o revolta civic-populara cu efecte revolutionare la nivelul sistemului politic, s-a ajuns la formarea unei Comisii insarcinata cu analiza riguroasa a institutiilor, metodelor, instrumentelor care au facut posibile crimele totalitare, asasinatele in masa, foametea artificiala, deportarile, desnationalizarea romanilor, samavolniciile din perioada sovietica (deci nu doar dupa 1940, dar si in perioada de dupa 1918, in asa-numita Republica Autonoma Moldoveneasca). Comisia este compusa din respectati oameni de stiinta, personalitati intelectuale recunoscute. Presedintele Comisiei este istoricul Gheorghe Cojocaru. Unul dintre cei doi vicepresedinti ai Comisiei (alaturi de Sergiu Musteata) este istoricul Igor Casu, autorul capitolului despre represiunile comuniste din Moldova ocupata de URSS din Raportul Final al Comisiei Prezidentiale numita de presedintele Traian Basescu.

In calitatea mea de presedinte al Comisiei Prezidentiale Consultative pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania ii asigur pe colegii din Republica Moldova de deplina solidaritate din partea celor care au lucrat si lucreaza in aceeasi directie in Romania. Nu ne intimideaza nici ironiile ieftin-sterile ale cinicilor de profesie, nici atacurile imunde ale nostalgicilor securisto-comunisti. Pentru primii, nu va fi niciodata momentul unei condamnari categorice a comunismului. Vor gasi mereu cusururi, motive de ponegrire, pseudo-argumente din arsenalul ruginit si penibil al “anti-anti-comunismului”. Ceilalti, infratiti cu diversii fundamentalisti, nu pot accepta din principiu un asemenea demers intrucat le surpa insasi ratiunea de a exista politic si ii demasca drept partizani ai crimei. Pentru noi, salvarea memoriei, recunoasterea momentelor traumatice, identificarea faptuitorilor, onorarea victimelor fac parte din datoria de constiinta pe care, daca o ignoram, ne pierdem in marasmul unei taceri injositoare.

Sursa: Blogul lui Vladimir Tismăneanu

Sursa
2010-01-17 16:09:54Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

18:53:13PATIMILE DUPĂ DOSTOIEVSKI —» Leo Butnaru
05:24:1710 principii de evanghelizare și ucenicie din Ioan 4-11 —» Moldova Creștină
18:59:39Bugetul IP Gimnaziul "Victor Coțofană " pe anul 2023 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:54:44Informație cu privire la formarea bugetului pentru anul 2023, în IP Gimnaziul "Victor Coțofană" —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:48:13Raport referitor la executarea bugetului pentru anul bugetar 2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
14:36:50POEME PRIN ANI / ANTOLOGIE DE ETAPĂ #12 (30 de texte) —» Leo Butnaru
13:43:04Citit în ianuarie: „Iannis cel nebun pentru Hristos” (1 și 2) de Dionysios A. Makris —» Sunt MAMĂ!
10:18:34Competențele sociale și individuale pentru un job de succes —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
10:00:51Să trăim prin credință! —» Moldova Creștină
02:41:36MOLDOVENI! NOI CUM IEȘIM DIN RĂZBOI? —» Daniel Lachi
20:29:42Satan: Our Adversary —» Erik and Elena Brewer's Weblog
18:46:18Zarurile au fost aruncate… —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
17:19:4734 de ani. 34 de lecții —» Sunt MAMĂ!
16:04:13Cozi de TIR-uri spre porturile Ismail, Reni, Giurgiulești, Galați —» Curaj.TV | Media alternativă
11:36:00Vacanța de iarnă a lui Dragoș —» Sandu GRECU
10:00:02Este o cinste să te ferești de certuri —» Moldova Creștină
08:11:28Strada Evreiasca e doar la Odesa? —» Curaj.TV | Media alternativă
06:47:02Întâlnire cu Iulian Filip la Biblioteca „Transilvania” —» BiblioCity
17:33:30Moldova – în NATO! Puneți leoparzii pe BECȘI! (1) —» Daniel Lachi
17:24:07”Credința strămoșească”, ia treci la tablă! Sau la Leopard (2) —» Daniel Lachi
16:18:07Fraze lungi – cum să urmărim gândul?  —» Moldova Creștină
13:01:49Nou: Pinot Noir Native, în conversie BIO —» Fine Wine
12:54:49RENTABILITATEA ȘISUSTENABILITATEA AGRICULTURII LA SCARĂ MICĂ —» Mişcarea Ecologistă din Ştefan-Vodă
19:31:23Bare fixe și paralele pentru sport de sănătate într-un oraș asediat —» Curaj.TV | Media alternativă
12:42:14UN IMPORTANT POET FRANCEZ —» Leo Butnaru