ONG-uri de drepturile omului regretă lipsa de transparenţă în procesul de numire a candidaturii la postul de avocat parlamentar

Organizaţiile neguvernamentale pentru drepturilor omului regretă lipsa de transparenţă în procesul de numire a candidaturii la postul de avocat parlamentar. „Reiterăm că practica actuală de numire a avocaţilor parlamentari contravine principiilor de bună guvernare şi subminează independenţa instituţiei de ombudsman”, se spune întro-o Declaraţie difuzată presei.

Potrivit documentului, la 14 ianuarie 2010, a expirat termenul de numire în funcţie a unui nou avocat parlamentar, postul a devenit vacant în urmă cu 2 luni. Parlamentul, Preşedinţia, Centrul pentru Drepturile Omului nu oferă informaţii privitor la derularea procedurilor de selectare şi numire a candidaturii pentru postul devenit vacant. De asemenea, prezintă îngrijorare ignorarea prevederilor legii cu privire la avocaţii parlamentari, conform căreia numirea avocaţilor parlamentari noi se efectuează nu mai târziu decît la 2 luni după expirarea mandatului.

În acelaşi timp, selectarea candidatului este insuficient de transparentă, nu implică cercurile profesionale de drepturile omului. Comisia parlamentară de drepturile omului ar trebui să elaboreze un aviz asupra candidaturilor propuse, comisia juridică a Parlamentului ar trebui să discute candidatura propusă. Toate instituţiile menţionate au evitat discuţiile publice asupra candidaturilor propuse. Situaţia dată nu se conformează practicii ţărilor europene şi recomandărilor ONU şi ale Consiliului Europei.

Organizaţiile de drepturile omului semnalează în mod repetat despre calitatea nesatisfăcătoare a procedurilor de numire a avocaţilor parlamentari şi a altor posturi publice. În perioada guvernărilor precedente, societatea civilă specializată şi organismele internaţionale au semnalat deficienţe în procesul de selectare şi numire. Pe 16 septembrie 2008, ONG-urile de drepturile omului s-au expus asupra lipsei de transparenţă în procesul de numire avocaţilor. Pe 23 octombrie 2008, ele au făcut un apel pentru reformarea procedurii de numire a avocaţilor parlamentari.

Potrivit lui Sergiu Ostaf, directorul Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului „procedura de selectare a candidaţilor necesită o îmbunătăţire în esenţă. Introducerea practicii internaţionale prin care rolul organizaţiilor şi grupurilor profesionale să fie substanţa şi nominalizarea candidaţilor care să reflecte un pluralism mai mare sunt doar câteva din principiile ce trebuie introduse în procedura de selectare a candidaţilor la funcţia de avocat parlamentar. Propunem crearea unui grup de lucru, cu participarea reprezentanţilor societăţii civile specializate, pentru a elabora recomandări de îmbunătăţire a procesului de selectare a avocaţilor parlamentari”.

Vanu Jereghi, preşedintele Institutul pentru Drepturile Omului, a declarat că „lipsa de transparenţă şi procedurile nedemocratice în domeniul selectării avocaţilor parlamentari pot conduce la ineficienţa Centrului pentru Drepturile Omului. Avem nevoie de un dialog constructiv, audieri publice cu societatea civilă şi transparenţa selectării avocaţilor parlamentari. Acestea vor contribui la consolidarea Centrului şi credibilităţii instituţiei ombudsman”.

Nicolae Rădiţa, preşedintele Centrului Naţional al Romilor, susţine că „situaţia cu numirea avocatului parlamentar subminează garantarea respectării Drepturilor Omului si minimizează aspiraţiile si încrederea cetăţenilor cu privire la angajamentele statului si de respectare a standardelor internaţionale”.

Organizaţiile semnare formulează şi alte recomandări adresate autorităţilor abilitate cu soluţionarea problemelor abordate.

Centrul pentru Drepturile Omului a fost creat cu suportul PNUD ca instituţie independentă şi autonomă în 1998 cu misiunea de a promova drepturile omului. În Centru vor activa 4 avocaţi parlamentari cu un personal de 27 de funcţii şi cu un buget anual de 3,22 mln lei.

ştire de la Info Prim NEO


Sursa
2010-01-16 18:17:32Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

18:08:28Solidaritate cu femeile revoltate din Iran. Protest la București —» Curaj.TV | Media alternativă
17:52:43Mărieș mă alungă în Rusia, a privatizat km0!? —» Curaj.TV | Media alternativă
21:16:12Zice că surorile și bărbatul i-au luat ilegal fiica —» Curaj.TV | Media alternativă
20:31:12Am pus poliţia la treabă pentru o cauză verde —» Curaj.TV | Media alternativă
14:57:12SuntMAMĂ răspunde la Chestionarul lui Marcel Proust —» Sunt MAMĂ!
18:09:53What’s New in the Editor: More Design Tools, Enhanced Lists, Easier Block Switching —» costica
11:58:56Retrospectivă. Simpozionul Național de Studii Culturale. Ediția a IV-a —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
06:58:33Am zis să nu mai „ating” politicul din RM, dar a ieșit Angela Merkel și ne-a avertizat să nu ne jucăm cu putin. Și m-a enervat, mama mă-sii! —» nimic nu e asa cum pare a fi...
17:18:18Pledoarie pentru pedalare, ca să respirăm mai ușor —» Curaj.TV | Media alternativă
17:14:29Accident cu mașini bengoase pe lîngă pădurea Băneasa —» Curaj.TV | Media alternativă
17:08:19Se împart amenzi la piața de flori Coșbuc —» Curaj.TV | Media alternativă
15:29:02Nu mai aruncați chiștoace pe oriunde, se adună greu! —» Curaj.TV | Media alternativă
11:43:34„Mica enciclopedie Ikigai” de Ken Mogi —» Sunt MAMĂ!
09:01:53Nou: Piatra Neagră 2017 Chateau Cojusna —» Fine Wine
06:38:19E mult sau puțin o casă nouă de peste 600 de mii de Euro pentru ministrul economiei? —» un alt blog
18:17:02God is Always with us —» Erik and Elena Brewer's Weblog
09:05:38DIN MAREA POEZIE A LUMII —» Leo Butnaru
08:46:34DESPRE ÎNCEPUTURILE SCRIITORICEȘTI —» Leo Butnaru
08:08:48Raiul Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse Kirill nu este și Raiul meu! —» nimic nu e asa cum pare a fi...
07:44:49„Bravo, Lika!” Ahedjakova licitează statueta NIKA pentru ajutorarea deținuților politici —» nimic nu e asa cum pare a fi...
05:51:27Horizon Capital (Purcari) și prietenii lor lituanieni vor să vândă MAIB. Îi ajută Gavriliță și #năPASta —» un alt blog
04:59:26În loc de teren de sport multifuncțional – Parcare pentru Medpark! Îi e în cot guvernului de sănătatea fizică… —» un alt blog
04:55:23Titus Știrbu în dialog cu cititorii săi —» BiblioCity
20:08:21Alegerile din Italia, explicate —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
19:31:54CFR la 150 de ani se laudă cu vechituri —» Curaj.TV | Media alternativă