102894 cazuri COVID-19 în Moldova
10180 – cazuri active
90485 – cazuri vindecate
2229 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 26 noiembrie 2020 ora 20:25


ONG-uri de drepturile omului regretă lipsa de transparenţă în procesul de numire a candidaturii la postul de avocat parlamentar

Organizaţiile neguvernamentale pentru drepturilor omului regretă lipsa de transparenţă în procesul de numire a candidaturii la postul de avocat parlamentar. „Reiterăm că practica actuală de numire a avocaţilor parlamentari contravine principiilor de bună guvernare şi subminează independenţa instituţiei de ombudsman”, se spune întro-o Declaraţie difuzată presei.

Potrivit documentului, la 14 ianuarie 2010, a expirat termenul de numire în funcţie a unui nou avocat parlamentar, postul a devenit vacant în urmă cu 2 luni. Parlamentul, Preşedinţia, Centrul pentru Drepturile Omului nu oferă informaţii privitor la derularea procedurilor de selectare şi numire a candidaturii pentru postul devenit vacant. De asemenea, prezintă îngrijorare ignorarea prevederilor legii cu privire la avocaţii parlamentari, conform căreia numirea avocaţilor parlamentari noi se efectuează nu mai târziu decît la 2 luni după expirarea mandatului.

În acelaşi timp, selectarea candidatului este insuficient de transparentă, nu implică cercurile profesionale de drepturile omului. Comisia parlamentară de drepturile omului ar trebui să elaboreze un aviz asupra candidaturilor propuse, comisia juridică a Parlamentului ar trebui să discute candidatura propusă. Toate instituţiile menţionate au evitat discuţiile publice asupra candidaturilor propuse. Situaţia dată nu se conformează practicii ţărilor europene şi recomandărilor ONU şi ale Consiliului Europei.

Organizaţiile de drepturile omului semnalează în mod repetat despre calitatea nesatisfăcătoare a procedurilor de numire a avocaţilor parlamentari şi a altor posturi publice. În perioada guvernărilor precedente, societatea civilă specializată şi organismele internaţionale au semnalat deficienţe în procesul de selectare şi numire. Pe 16 septembrie 2008, ONG-urile de drepturile omului s-au expus asupra lipsei de transparenţă în procesul de numire avocaţilor. Pe 23 octombrie 2008, ele au făcut un apel pentru reformarea procedurii de numire a avocaţilor parlamentari.

Potrivit lui Sergiu Ostaf, directorul Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului „procedura de selectare a candidaţilor necesită o îmbunătăţire în esenţă. Introducerea practicii internaţionale prin care rolul organizaţiilor şi grupurilor profesionale să fie substanţa şi nominalizarea candidaţilor care să reflecte un pluralism mai mare sunt doar câteva din principiile ce trebuie introduse în procedura de selectare a candidaţilor la funcţia de avocat parlamentar. Propunem crearea unui grup de lucru, cu participarea reprezentanţilor societăţii civile specializate, pentru a elabora recomandări de îmbunătăţire a procesului de selectare a avocaţilor parlamentari”.

Vanu Jereghi, preşedintele Institutul pentru Drepturile Omului, a declarat că „lipsa de transparenţă şi procedurile nedemocratice în domeniul selectării avocaţilor parlamentari pot conduce la ineficienţa Centrului pentru Drepturile Omului. Avem nevoie de un dialog constructiv, audieri publice cu societatea civilă şi transparenţa selectării avocaţilor parlamentari. Acestea vor contribui la consolidarea Centrului şi credibilităţii instituţiei ombudsman”.

Nicolae Rădiţa, preşedintele Centrului Naţional al Romilor, susţine că „situaţia cu numirea avocatului parlamentar subminează garantarea respectării Drepturilor Omului si minimizează aspiraţiile si încrederea cetăţenilor cu privire la angajamentele statului si de respectare a standardelor internaţionale”.

Organizaţiile semnare formulează şi alte recomandări adresate autorităţilor abilitate cu soluţionarea problemelor abordate.

Centrul pentru Drepturile Omului a fost creat cu suportul PNUD ca instituţie independentă şi autonomă în 1998 cu misiunea de a promova drepturile omului. În Centru vor activa 4 avocaţi parlamentari cu un personal de 27 de funcţii şi cu un buget anual de 3,22 mln lei.

ştire de la Info Prim NEO


Sursa
2010-01-16 18:17:32



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

16:02:08Igor Șarov —» Gheorghe Erizanu
07:57:57DOI POEȚI AI AVANGARDEI —» Leo Butnaru
20:47:56Plop* —» Andrei LANGA. Blogul personal
17:50:42Primul săniuș al Ilincăi —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
15:33:37Vinerea Neagră pe shop.cartier.md. Preț 60% —» Gheorghe Erizanu
13:55:02Portret de candidat. Valentin Făgărășian, candidat PNL pentru Camera Deputaților, Diaspora: „Lupt pentru o Românie mai bună, din care românii să nu mai fie nevoiți să plece, așa am făcut eu la tinerețe” —» Elena Robu
11:20:04Cristina Frolov și-a anunțat obiectivele pentru șefia ONVV —» Fine Wine
10:45:14Român stabilit la Lyon, Franța: ”Mi-ar plăcea ca noi, românii, să fim mai solidari” —» Elena Robu
22:56:56arata-mi-te —» turn up the silence
18:29:55©️ Jumătatea ta ești tu —» Licurici de suflet
16:42:42Cum va proceda România în relația cu R. Moldova, după victoria Maiei Sandu în alegeri? Viziunea deputatului PNL, Matei Dobrovie —» Elena Robu
15:29:36Doliu în lumea teatrului: s-a stins din viață artistul Vlad Ciobanu —» Elena Robu
13:24:17Mike Berners-Lee – How bad are bananas —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
22:27:37Reclamă poluare pe strada Carpați —» Curaj.TV | Media alternativă
18:36:52Am fost la plantat Pădurea București —» Curaj.TV | Media alternativă
15:11:25©️ Uneori oamenii sunt îngeri fără aripi —» Licurici de suflet
14:59:35Bonjour Paris! Je suis moldave! —» Corina Cojocaru
13:29:46Insolvențe desenate (27): care-s creanțele salariale din raporturile asimilate? —» Drept MD
10:24:55CU CAPUL ÎN LAȚ. Federalizarea, pe înțelesul tuturor —» Nicolae Federiuc
09:58:00Despre educație sexuală în școli – Întreb pentru o prietenă —» Curaj.TV | Media alternativă
23:42:12Ante la ventana (Dincolo de geam*) de ANDRÉ CRUCHAGA —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:49:13©️ Primii fulgi, 2020 —» Licurici de suflet
21:02:21East Side Story? —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
19:02:46Caz unic – Activistul a pus poliția M.A.I. și poliția locală să se sancționeze reciproc —» Curaj.TV | Media alternativă
19:02:00ÎMPREUNĂ AM REUȘIT! —» Curaj.TV | Media alternativă