ONG-uri de drepturile omului regretă lipsa de transparenţă în procesul de numire a candidaturii la postul de avocat parlamentar

Organizaţiile neguvernamentale pentru drepturilor omului regretă lipsa de transparenţă în procesul de numire a candidaturii la postul de avocat parlamentar. „Reiterăm că practica actuală de numire a avocaţilor parlamentari contravine principiilor de bună guvernare şi subminează independenţa instituţiei de ombudsman”, se spune întro-o Declaraţie difuzată presei.

Potrivit documentului, la 14 ianuarie 2010, a expirat termenul de numire în funcţie a unui nou avocat parlamentar, postul a devenit vacant în urmă cu 2 luni. Parlamentul, Preşedinţia, Centrul pentru Drepturile Omului nu oferă informaţii privitor la derularea procedurilor de selectare şi numire a candidaturii pentru postul devenit vacant. De asemenea, prezintă îngrijorare ignorarea prevederilor legii cu privire la avocaţii parlamentari, conform căreia numirea avocaţilor parlamentari noi se efectuează nu mai târziu decît la 2 luni după expirarea mandatului.

În acelaşi timp, selectarea candidatului este insuficient de transparentă, nu implică cercurile profesionale de drepturile omului. Comisia parlamentară de drepturile omului ar trebui să elaboreze un aviz asupra candidaturilor propuse, comisia juridică a Parlamentului ar trebui să discute candidatura propusă. Toate instituţiile menţionate au evitat discuţiile publice asupra candidaturilor propuse. Situaţia dată nu se conformează practicii ţărilor europene şi recomandărilor ONU şi ale Consiliului Europei.

Organizaţiile de drepturile omului semnalează în mod repetat despre calitatea nesatisfăcătoare a procedurilor de numire a avocaţilor parlamentari şi a altor posturi publice. În perioada guvernărilor precedente, societatea civilă specializată şi organismele internaţionale au semnalat deficienţe în procesul de selectare şi numire. Pe 16 septembrie 2008, ONG-urile de drepturile omului s-au expus asupra lipsei de transparenţă în procesul de numire avocaţilor. Pe 23 octombrie 2008, ele au făcut un apel pentru reformarea procedurii de numire a avocaţilor parlamentari.

Potrivit lui Sergiu Ostaf, directorul Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului „procedura de selectare a candidaţilor necesită o îmbunătăţire în esenţă. Introducerea practicii internaţionale prin care rolul organizaţiilor şi grupurilor profesionale să fie substanţa şi nominalizarea candidaţilor care să reflecte un pluralism mai mare sunt doar câteva din principiile ce trebuie introduse în procedura de selectare a candidaţilor la funcţia de avocat parlamentar. Propunem crearea unui grup de lucru, cu participarea reprezentanţilor societăţii civile specializate, pentru a elabora recomandări de îmbunătăţire a procesului de selectare a avocaţilor parlamentari”.

Vanu Jereghi, preşedintele Institutul pentru Drepturile Omului, a declarat că „lipsa de transparenţă şi procedurile nedemocratice în domeniul selectării avocaţilor parlamentari pot conduce la ineficienţa Centrului pentru Drepturile Omului. Avem nevoie de un dialog constructiv, audieri publice cu societatea civilă şi transparenţa selectării avocaţilor parlamentari. Acestea vor contribui la consolidarea Centrului şi credibilităţii instituţiei ombudsman”.

Nicolae Rădiţa, preşedintele Centrului Naţional al Romilor, susţine că „situaţia cu numirea avocatului parlamentar subminează garantarea respectării Drepturilor Omului si minimizează aspiraţiile si încrederea cetăţenilor cu privire la angajamentele statului si de respectare a standardelor internaţionale”.

Organizaţiile semnare formulează şi alte recomandări adresate autorităţilor abilitate cu soluţionarea problemelor abordate.

Centrul pentru Drepturile Omului a fost creat cu suportul PNUD ca instituţie independentă şi autonomă în 1998 cu misiunea de a promova drepturile omului. În Centru vor activa 4 avocaţi parlamentari cu un personal de 27 de funcţii şi cu un buget anual de 3,22 mln lei.

ştire de la Info Prim NEO


Sursa
2010-01-16 18:17:32



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

05:22:00DIN REVISTA TINERILOR —» Leo Butnaru
14:35:17Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
12:18:11Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
07:24:35De ce paraliticului de la Vitezda nu i se cere credință? —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
04:31:00DIN POEMELE RECENTE —» Leo Butnaru
01:06:05Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
01:02:33Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
10:48:20Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
09:52:09Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
05:13:00EMIL CONSTANTINESCU FAȚĂ ÎN FAȚĂ CU SCRIITORII —» Leo Butnaru
18:29:48Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
03:27:00ORAȘUL GHEORGHE GHEORGHIU-DEJ PE... DON / Jurnal 19.IX.2015 —» Leo Butnaru
22:24:54Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
12:21:50Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
10:46:00MARE-MIC FOTBAL: BRAZILIA – GERMANIA 1-7! Jurnal / 9.VII.2014 —» Leo Butnaru
17:22:37Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:03:41Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
10:56:00Cum ne salvăm în caz de incendiu – sfaturi esențiale pentru toate situațiile —» Eleonora Lisnic în versuri
09:39:00Energocom a semnat un contract pe 3 ani cu OMV Petrom pentru livrarea de gaze naturale din Marea Neagră —» Eleonora Lisnic în versuri
05:33:00DIN POEMELE RECENTE —» Leo Butnaru
18:41:09Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:59:33Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
13:45:40Din loc, de pe loc, în loc de – câte fețe are cuvântul „loc”? (2) —» Moldova Creștină
12:10:54Premieră: spumant Orange —» Fine Wine
09:29:00ȘEICUL ȘI SÂNGELE SEMIT. SAU INVERS, SĂ NU SE SUPERE NIMENI —» Leo Butnaru