E NEVOIE DE SACRIFICIUL ANEI ?


Despre drumurile noastre- fie ca e vorba de strazi sau bulevarde din toate orasele, mai mari sau mai mici din scumpa Romanie, sosele judetene sau nationale, autostrazi mai vechi sau in construtie- cred ca s-a dus veste-poveste in intreaga Europa. Ce se construieste vara, dupa sosirea primei zapezi , iarna ele  devin adevarate capcane pentru soferii care incearca zadarnic sa evite gropile si” sleaurile ” create pe aceste drumuri asfaltate cu mari eforturi si bani grei.

Ce se intampla? Aparent, totul pare in regula. Licitatii la care participa antreprize – unele dintre ele cu “firma”- faimoase pentru lucrarile de acest gen facute peste hotare. E drept, poate parea suspecta castigarea acestor licitatii , mai cu seama in Capitala, de mereu aceleasi companii. Nu condamn, ma marginesc doar sa constat. Si sa intreb: oare lucrarile nu au o garantie de macar cativa ani, trei, cinci, sau atat cat prevad normativele ?

Prin profesiunea de publicist, am fost martor – inante de 1989- la ridicarea unor mari constructii, a unor orase intregi, a unor baraje care au rezistat la seisme care treceau si de 7 grade. La cutremurul din martie 1977 nu s-au prabusit decat cladiri vechi, o singura scara dintr-un bloc nou a cazut , blocurile “ceausiste”- urate, adapostesc si azi milioane de oameni, nu toti ceatenii tarii- in vremea boom-ului imobiliar – si-au putut constri vile in cartiere rezidentiale.

Si in anii aceea, stazile sau soselele, putine cum erau, se mai stricau in timpul iernii. Dar nu in asemenea proportii, si nu doar la cateva luni de la construirea sau reararea lor. Nu mai avem mesteri si ingineri priceputi, balastrul, cimentul, asfaltul sa se fi degenerat in asa hal, incat sa se “topeasca” la prima incercare ? Nu mai exista Institute de control al calitatii? Banuiesc ce vor spune unii: “In Italia sau Spania, clima e blanda, de aceea soselele rezista mai bine .” Oare ? Iata ca iarna aceasta, cel putin pana acum, a fost mai aspra in Occident sau in SUA decat la noi, si n-am observat ca drumurile lor sa fi suferit cine stie cat, dupa trecerea viscolului si inlaturarea zapezii. Ce sa mai spunem de Germania sau tarile scandinave, in care iarna e , deobicei, mai lunga. Drumurile se prezinta la fel de bine, pe orice vreme.

Nu sunt specialist in constructie, dar ca simplu traitor de cateva zeci de ani pe meleagurile noastre, imi vine sa cred ca ceva e putred..nu. nu in Danemarca, ci la noi, in Romania. Si-mi vin in minte versurile din cunoscuta Balada a mesterului Manole care- pentru a termina mandra Manastire a Argesului a caror ziduri ridicate ziua se prabuseau naoaptea- a visat ca trebue sa -si zideasca sotioara, pe Ana,  in aceste ziduri.

“Manoli turba si mereu lucra. Zidul se suia si o cuprindea pin’ la costisoare, pin’ la titisoare, pin’ la buzisoare, pin’ la ochisori, incit , vai de ea, nu se mai videa, ci se auzea din zid ca zicea:- Manoli, Manoli, mestere Manoli! Zidul rau ma stringe, viata mi se stinge!…”

Sa fie nevoie de sacrificiul Anei pentru a salva drumurile noastre? Sau mai degraba sa “ingopam”in asfaltul soselei pe antreprenorii cei priceputi, laolalta cu aceea care au incasat dividendele pentru aprobarea lucrarilor de mantuiala?

In rest, sa auzim numai de bine !

Nicolae Holban


Sursa
2010-01-16 15:00:24Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

22:23:13M-am întors la marea mea iubire —» orheianca.eu - blogul unei orheience
18:36:14ÎNCHEIEREA CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCĂ —» Drept MD
11:31:39Dezbateri despre educația de gen în România —» Curaj.TV | Media alternativă
11:24:49Adriana Radu a cuvîntat la București în fața altor feministe și activiști de egalitate gen —» Curaj.TV | Media alternativă
11:22:12Polițaia pus gînd rău șoferilor de Taxi de la gară Gară —» Curaj.TV | Media alternativă
08:49:10El sueño por Jorge Luis Borges / Visul de Jorge Luis Borges —» Andrei LANGA. Blogul personal
14:22:07RANĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:03:21Un nou club de lectură la Biblioteca de Arte —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
18:43:09PUNCT OCHIT, PUNCT RATAT! —» Sergiu Mocanu
17:25:30Mașină jefuită în parcare la Botoșani —» Curaj.TV | Media alternativă
02:25:56Special Webinar on March 28: WooCommerce 101 — How to Set Up a Store —» Ileana Pîrgaru
20:33:05Capcanele conjugării verbelor (2)  —» Moldova Creștină
14:47:00---------------------------------------------- —» NeoMatrixBlog
14:32:00----------------------------- —» NeoMatrixBlog
14:13:37WordPress wallpapers —» Ileana Pîrgaru
14:07:00-------------------------------------------------- —» NeoMatrixBlog
12:52:23Duminica Floriilor - Intrarea triumfală a Domnului Iisus Hristos în Ierusalim. Semnificațiile salciei în Creștinism —» Eleonora Lisnic în versuri
12:12:47Republica Moldova – firmă-fantomă cu proprietari fictivi —» Nicolae Federiuc
12:07:40Am lansat portalul de știri ZIUA.MD —» Nicolae Federiuc
09:31:04Cum arată o parcare de biciclete inutilă, dăunătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
04:50:32DIN POEZIA AVANGARDEI UCRAINENE —» Leo Butnaru
14:19:55Judecata de Acum #EdițieSpecială | Profesorul de civism —» Curaj.TV | Media alternativă
11:34:16Cum influențează indicatorii bibliometrici ai directorilor de proiecte finanțarea cercetării în Republica Moldova? —» Gheorghe Cuciureanu
06:24:18ÎN FAȚA ZIDURILOR, CETĂȚILOR... —» Leo Butnaru
06:07:48URME, RĂNI —» Andrei LANGA. Blogul personal