110580 cazuri COVID-19 în Moldova
11526 – cazuri active
96711 – cazuri vindecate
2343 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 3 decembrie 2020 ora 07:28


E NEVOIE DE SACRIFICIUL ANEI ?


Despre drumurile noastre- fie ca e vorba de strazi sau bulevarde din toate orasele, mai mari sau mai mici din scumpa Romanie, sosele judetene sau nationale, autostrazi mai vechi sau in construtie- cred ca s-a dus veste-poveste in intreaga Europa. Ce se construieste vara, dupa sosirea primei zapezi , iarna ele  devin adevarate capcane pentru soferii care incearca zadarnic sa evite gropile si” sleaurile ” create pe aceste drumuri asfaltate cu mari eforturi si bani grei.

Ce se intampla? Aparent, totul pare in regula. Licitatii la care participa antreprize – unele dintre ele cu “firma”- faimoase pentru lucrarile de acest gen facute peste hotare. E drept, poate parea suspecta castigarea acestor licitatii , mai cu seama in Capitala, de mereu aceleasi companii. Nu condamn, ma marginesc doar sa constat. Si sa intreb: oare lucrarile nu au o garantie de macar cativa ani, trei, cinci, sau atat cat prevad normativele ?

Prin profesiunea de publicist, am fost martor – inante de 1989- la ridicarea unor mari constructii, a unor orase intregi, a unor baraje care au rezistat la seisme care treceau si de 7 grade. La cutremurul din martie 1977 nu s-au prabusit decat cladiri vechi, o singura scara dintr-un bloc nou a cazut , blocurile “ceausiste”- urate, adapostesc si azi milioane de oameni, nu toti ceatenii tarii- in vremea boom-ului imobiliar – si-au putut constri vile in cartiere rezidentiale.

Si in anii aceea, stazile sau soselele, putine cum erau, se mai stricau in timpul iernii. Dar nu in asemenea proportii, si nu doar la cateva luni de la construirea sau reararea lor. Nu mai avem mesteri si ingineri priceputi, balastrul, cimentul, asfaltul sa se fi degenerat in asa hal, incat sa se “topeasca” la prima incercare ? Nu mai exista Institute de control al calitatii? Banuiesc ce vor spune unii: “In Italia sau Spania, clima e blanda, de aceea soselele rezista mai bine .” Oare ? Iata ca iarna aceasta, cel putin pana acum, a fost mai aspra in Occident sau in SUA decat la noi, si n-am observat ca drumurile lor sa fi suferit cine stie cat, dupa trecerea viscolului si inlaturarea zapezii. Ce sa mai spunem de Germania sau tarile scandinave, in care iarna e , deobicei, mai lunga. Drumurile se prezinta la fel de bine, pe orice vreme.

Nu sunt specialist in constructie, dar ca simplu traitor de cateva zeci de ani pe meleagurile noastre, imi vine sa cred ca ceva e putred..nu. nu in Danemarca, ci la noi, in Romania. Si-mi vin in minte versurile din cunoscuta Balada a mesterului Manole care- pentru a termina mandra Manastire a Argesului a caror ziduri ridicate ziua se prabuseau naoaptea- a visat ca trebue sa -si zideasca sotioara, pe Ana,  in aceste ziduri.

“Manoli turba si mereu lucra. Zidul se suia si o cuprindea pin’ la costisoare, pin’ la titisoare, pin’ la buzisoare, pin’ la ochisori, incit , vai de ea, nu se mai videa, ci se auzea din zid ca zicea:- Manoli, Manoli, mestere Manoli! Zidul rau ma stringe, viata mi se stinge!…”

Sa fie nevoie de sacrificiul Anei pentru a salva drumurile noastre? Sau mai degraba sa “ingopam”in asfaltul soselei pe antreprenorii cei priceputi, laolalta cu aceea care au incasat dividendele pentru aprobarea lucrarilor de mantuiala?

In rest, sa auzim numai de bine !

Nicolae Holban


Sursa
2010-01-16 15:00:24Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

22:17:14Dezamăgit de primarul din sat —» Curaj.TV | Media alternativă
21:31:25Geană e cu camera ascunsă la secția de poliție —» Curaj.TV | Media alternativă
19:03:16Camelia Radu acuză: NU NE VOM OPRI! Acum toți politicienii prahoveni sunt la colț —» Curaj.TV | Media alternativă
15:33:00Ziua României prin băltoacele din Prelungirea Ghencea —» Curaj.TV | Media alternativă
12:19:30Proiectul 10 scriitori, 10 experți din cadrul PNLC —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
21:41:07Run With Us! Join the 2020 wwwp5K Movement —» costica
20:37:33Din semința uscată —» liliana
20:22:00Seminarul lui Creangă e acum în paragină —» Curaj.TV | Media alternativă
20:02:05Roagă autoritățile municipale să nu lase copacii fără hrană —» Curaj.TV | Media alternativă
18:18:50Poliție în stradă și gunoi pe margine la Drăgănești, Prahova —» Curaj.TV | Media alternativă
13:56:04Explorează Noua Zeelandă în 2 pe biciclete —» Curaj.TV | Media alternativă
09:52:52Claudia Partole, în dialog cu cititorii ei —» BiblioCity
09:42:00Întâlnire cu scriitorul Leo Butnaru —» BiblioCity
14:36:00Vardiștii din metrou s-au luat de mine —» Curaj.TV | Media alternativă
13:44:00I-au luat pămîntul arabil ca să-l dea altora pentru case —» Curaj.TV | Media alternativă
11:33:47El, pe el, lui —» Badan Blog
06:16:29Uneltele unui destin de fier. —» Corina Cojocaru
21:35:12E greu să pui camere în secțiile de votare? —» Badan Blog
19:12:35©️ Mesaj pentru oamenii perfecți… —» Licurici de suflet
16:18:27Manifestul libertății: Freedom Blend 2016, Purcari —» Fine Wine
13:30:523 retețe de biscuiți (fursecuri de Crăciun) —» Life is too short to wear boring clothes. - A blog about travel, lifestyle, healthy life and fashio
17:05:12„Ziua Recunoștinței” la noi —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
15:57:49Votul prin corespondență —» Gheorghe Erizanu
15:51:27Portret de candidat. Sebastian Cernic, candidat USRPLUS pentru Senat, Bacău: ”Sunt un cetățean implicat, dar îngrijorat de ceea ce se întâmplă în România” —» Elena Robu
13:29:50Vineri cap-coadă —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag