Steaua EMINESCU
“EMINESCU – nume sfînt de luceafăr pe Pămînt.”
E 15 ianuarie, e zi de sărbătoare mare, astăzi în anul 1850 poporul nostru a cîştigat nemurirea prin opera pe care avea să o lase pe pămînt, nou născutul – Geniu al limbii române – Mihail Eminescu. E greu să scrii despre Eminescu, căci tot ce înseamnă Eminescu e greu de înglobat în cuvinte şi atunci cînd scrii despre Eminescu atingi cu nevrednicie sfinţenia pe care o are acest neam. Dar fiindu-i urmaşi să-l uităm ar fi păcat, de aceea în niminicia noastră, cu stîngăcie în exprimare, învăţînd de la dascălul Eminescu îl omagiem în cuvintele pe care el însuşi le-a mînuit cu perfecţiune, mîntuindu-le în poezia Sa.
“Pana lui Eminescu a avut marele dar de-a aşterne pe hîrtie versuri de-o muzicalitate, de-o frumuseţe copleşitoare. (…)Mulţime de oameni simpli… poartă în suflet lumina cîntecelor lui.” (I.Druţă)
Marele Eminescu a fost un veşnic clopotar al limbii române care afirma: “Da de la Roma venim scumpi şi iubiţi compatrioţi – din Dacia Traiană!”
El este steaua ce de veacuri călăuzeşte nemul nostru, şi la propriu şi la figurat, căci undeva în depărtări ale cosmosului există acel Luceafăr despre care a scris în poema sa şi în care s-a regăsit , e vorba de astrul ce-i poartă numele, un astru din multitudinea celor ce există pe cer, unul îi poartă numele -Eminescu, numele marelui poet al literaturii române este înveşnicit pe bolta cerească pe care a cucerit-o cu versul său nemuritor. Ce reprezintă Eminescu pentru fiecare din noi, contemporanii săi?
- - Este pilonul de bază al limbii şi literaturii române, fără Eminescu literatura română ar fi absurdă.
- -“El este expresia integrală a sufletului românesc”-N.Iorga.
- -Un împărat şi geniu al cuvîntului.
- -O încarnare a eternului românesc.
- - “Domnul cel de pasăre măiastră,/ Domnul cel de nemurirea noastră” Gr.Vieru.
- -…
- -…
- -…
Vă las pe voi, scumpi cititori să răspundeţi la întrebare, ulterior voi completa locurile de mai sus cu expresiile din comentarii.






Sursa
2010-01-15 15:15:34