“Infernul” vizelor romanesti ( II )


In luna decembrie am publicat prima parte din investigatia jurnalistica privind consulatele Romaniei de la Chisinau, exprimandu-mi dezacordul asupra modului de comportament care il au functionarii, am primit numeroase feedbackuri pozitive , deoarece multi nu au curajul sa iasa in fata si sa spuna lucrurilor pe nume, toti se feresc pentru a isi proteja propriul interes, de aceea am decis sa luam atitudine, pentru ca e necesar.

Inca din luna decembrie , am avut diferiti colaboratori in aceasta investigatie.La sfarsitul lui Decembrie in urma unei sesizari scrise trimise electronic ( via email ) catre  ”Departamentul pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni” (DRRP) , trimisa pe 21 Decembrie, am primit o instintare de la consulatul roman din Chisinau,potrivit careia seful misiunii romane de la Chisinau doreste sa aiba o conversatie telefonica asupra reclamatiei rubricate.

Am trimit catre dansii nr. de contact telefonic la inceputul lunii ianuarie dupa Revelion,si care a fost rezultatul?

Nu s-a obosit nimeni sa ne raspunda la mailul dat raspuns de catre consulatul roman din Chisinau, si nici seful misiunii nu a mai sunat persoana de legatura din cadrul investigatiei.

In aceasta postura, am trecut catre reclamatia la un nivel mai inalt, deoarece se pare ca eram ignorati in demersul nostru, am reusit sa vorbim cu vicepresedintele Comisiei Juridice din Senatul Romaniei, senatorul Urban Iulian , careia i-am trimis  o sesizare oficiala catre dansul privind organizarea si comportamentul functionarilor din cadrul consulatului.

In reclamatie am evidentiat clar , cu exemple ce inseamna ” infernul” vizelor si cum sunt tratati cetatenii moldovei si chiar si romani  precum si posibilele ilegalitati.

Unul dintre acestea am sa va le expun si in acest articol:  am intalnit o doamna al carei fiu, cand a dorit sa i se dea viza de scurta sedere, acestuia, fiind minor, i s-a luat taxa de 90 Euro , iar dansei numai 60 Euro, iar toate mentionate pe chitanta. Am o nelamurire pentru cei de la Ambasada, nu ii acuz de nimic, ci doar ca nu am gasit nicaieri aceasta infomatie conform careia unui minor trebuie sa ii iei mai mult pentru o viza de scurta sedere decat unui adult, probabil nu am observat noi de aceea invit un reprezentant al consulatului din Chisinau sa ne ofere lamuriri, in afara de asta erau si cetateni moldoveni care conform legislatiei ei sunt exceptati de la plata taxelor consulare.

Revenind la sesizarea noastra , cineva ne-a auzit demersul , iar dl senator a trimis o interpelare oficiala catre cabinetul ministrului de afaceri externe, si catre serviciile consulare din cadrul MAE roman de a se sesiza si de a investiga aceste posibile nereguli in comportament, conduita si alte lucruri sesizate in reclamatia noastra.

Dorim prin aceasta sa ii multumim pentru ca nu a stat nepasator , si a luat o pozitie oficiala, de aceea o sa va atasam mai jos print screen dupa interpelarea oficiala:

[ Daca doriti sa vizulizati in intregime, dati click pe imagine, am dorit sa stergem elementele personale pentru a proteja colaboratorii nostri din cadrul investigatiei ]

Un membru de familie din Moldova al unui cetatean roman cu care este casatorit, pentru a reusi sa obtina o viza de reintregire a familiei ( ca sa aiba dreptul sa traiasca impreuna ) trece printr-un proces foarte greu in care deseori este intors din drum in care cheltuie timp, bani si sanatate.

Am avut un caz in care sotia unui cetatean roman, i s-a refuzat viza prima oara pentru a se casatori in Romania, ulterior obtinand cu greu viza pentru a efectua cununia si asta intr-un termen foarte mic,un termen de 15 zile.

Apoi , ca sa isi depuna dosarul pentru viza , a fost plimbata inca din luna noiembrie si nici pana acuma nu a reusit sa obtina viza de reintregire, deseori invocandu-se alte acte care nu erau mentionate de la bun inceput sau pe avizier,iar aceasta arata cat de greu este pentru o familie sa fie reunita si  impreuna,de aceea nu am stat nepasatori si am sesizat si acest fapt in reclamatia noastra.

Vom incerca ca in urmatorul material sa revenim cu probe audio sau video impreuna cu alte cazuri in care cetateni moldoveni si chiar si romani,  trec prin ” infernul ” vizelor si a comportamentului neadecvat al functionarilor.

Deasemenea , fac un apel catre mediile de presa si blogosfera sa sutina acest demers,pentru ca si altii sa numai treaca prin acest calvar.

Mentionez ca nu am intentia de a critica Romania, sau pe cineva in mod special, ci doar vreau sa scot in evidenta ca meritati sa fiti tratati mult mai frumos , nu ca niste ” obiecte ” ci ca fiinte.


Sursa
2010-01-14 20:09:45Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

18:08:28Solidaritate cu femeile revoltate din Iran. Protest la București —» Curaj.TV | Media alternativă
17:52:43Mărieș mă alungă în Rusia, a privatizat km0!? —» Curaj.TV | Media alternativă
21:16:12Zice că surorile și bărbatul i-au luat ilegal fiica —» Curaj.TV | Media alternativă
20:31:12Am pus poliţia la treabă pentru o cauză verde —» Curaj.TV | Media alternativă
18:09:53What’s New in the Editor: More Design Tools, Enhanced Lists, Easier Block Switching —» costica
11:58:56Retrospectivă. Simpozionul Național de Studii Culturale. Ediția a IV-a —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
06:58:33Am zis să nu mai „ating” politicul din RM, dar a ieșit Angela Merkel și ne-a avertizat să nu ne jucăm cu putin. Și m-a enervat, mama mă-sii! —» nimic nu e asa cum pare a fi...
17:18:18Pledoarie pentru pedalare, ca să respirăm mai ușor —» Curaj.TV | Media alternativă
17:14:29Accident cu mașini bengoase pe lîngă pădurea Băneasa —» Curaj.TV | Media alternativă
17:08:19Se împart amenzi la piața de flori Coșbuc —» Curaj.TV | Media alternativă
15:29:02Nu mai aruncați chiștoace pe oriunde, se adună greu! —» Curaj.TV | Media alternativă
06:38:19E mult sau puțin o casă nouă de peste 600 de mii de Euro pentru ministrul economiei? —» un alt blog
18:17:02God is Always with us —» Erik and Elena Brewer's Weblog
09:05:38DIN MAREA POEZIE A LUMII —» Leo Butnaru
08:46:34DESPRE ÎNCEPUTURILE SCRIITORICEȘTI —» Leo Butnaru
08:08:48Raiul Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse Kirill nu este și Raiul meu! —» nimic nu e asa cum pare a fi...
07:44:49„Bravo, Lika!” Ahedjakova licitează statueta NIKA pentru ajutorarea deținuților politici —» nimic nu e asa cum pare a fi...
05:51:27Horizon Capital (Purcari) și prietenii lor lituanieni vor să vândă MAIB. Îi ajută Gavriliță și #năPASta —» un alt blog
04:59:26În loc de teren de sport multifuncțional – Parcare pentru Medpark! Îi e în cot guvernului de sănătatea fizică… —» un alt blog
04:55:23Titus Știrbu în dialog cu cititorii săi —» BiblioCity
20:08:21Alegerile din Italia, explicate —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
19:31:54CFR la 150 de ani se laudă cu vechituri —» Curaj.TV | Media alternativă
19:31:54CFR, la 150 de ani, se laudă cu vechituri —» Curaj.TV | Media alternativă
15:36:17The Futility of Idolatry —» Erik and Elena Brewer's Weblog
12:17:43Ce face ”specialistul” pe delapidări Vitalie Perciun printre consultanții Agenției Proprietății Publice? —» un alt blog