“Infernul” vizelor romanesti ( II )


In luna decembrie am publicat prima parte din investigatia jurnalistica privind consulatele Romaniei de la Chisinau, exprimandu-mi dezacordul asupra modului de comportament care il au functionarii, am primit numeroase feedbackuri pozitive , deoarece multi nu au curajul sa iasa in fata si sa spuna lucrurilor pe nume, toti se feresc pentru a isi proteja propriul interes, de aceea am decis sa luam atitudine, pentru ca e necesar.

Inca din luna decembrie , am avut diferiti colaboratori in aceasta investigatie.La sfarsitul lui Decembrie in urma unei sesizari scrise trimise electronic ( via email ) catre  ”Departamentul pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni” (DRRP) , trimisa pe 21 Decembrie, am primit o instintare de la consulatul roman din Chisinau,potrivit careia seful misiunii romane de la Chisinau doreste sa aiba o conversatie telefonica asupra reclamatiei rubricate.

Am trimit catre dansii nr. de contact telefonic la inceputul lunii ianuarie dupa Revelion,si care a fost rezultatul?

Nu s-a obosit nimeni sa ne raspunda la mailul dat raspuns de catre consulatul roman din Chisinau, si nici seful misiunii nu a mai sunat persoana de legatura din cadrul investigatiei.

In aceasta postura, am trecut catre reclamatia la un nivel mai inalt, deoarece se pare ca eram ignorati in demersul nostru, am reusit sa vorbim cu vicepresedintele Comisiei Juridice din Senatul Romaniei, senatorul Urban Iulian , careia i-am trimis  o sesizare oficiala catre dansul privind organizarea si comportamentul functionarilor din cadrul consulatului.

In reclamatie am evidentiat clar , cu exemple ce inseamna ” infernul” vizelor si cum sunt tratati cetatenii moldovei si chiar si romani  precum si posibilele ilegalitati.

Unul dintre acestea am sa va le expun si in acest articol:  am intalnit o doamna al carei fiu, cand a dorit sa i se dea viza de scurta sedere, acestuia, fiind minor, i s-a luat taxa de 90 Euro , iar dansei numai 60 Euro, iar toate mentionate pe chitanta. Am o nelamurire pentru cei de la Ambasada, nu ii acuz de nimic, ci doar ca nu am gasit nicaieri aceasta infomatie conform careia unui minor trebuie sa ii iei mai mult pentru o viza de scurta sedere decat unui adult, probabil nu am observat noi de aceea invit un reprezentant al consulatului din Chisinau sa ne ofere lamuriri, in afara de asta erau si cetateni moldoveni care conform legislatiei ei sunt exceptati de la plata taxelor consulare.

Revenind la sesizarea noastra , cineva ne-a auzit demersul , iar dl senator a trimis o interpelare oficiala catre cabinetul ministrului de afaceri externe, si catre serviciile consulare din cadrul MAE roman de a se sesiza si de a investiga aceste posibile nereguli in comportament, conduita si alte lucruri sesizate in reclamatia noastra.

Dorim prin aceasta sa ii multumim pentru ca nu a stat nepasator , si a luat o pozitie oficiala, de aceea o sa va atasam mai jos print screen dupa interpelarea oficiala:

[ Daca doriti sa vizulizati in intregime, dati click pe imagine, am dorit sa stergem elementele personale pentru a proteja colaboratorii nostri din cadrul investigatiei ]

Un membru de familie din Moldova al unui cetatean roman cu care este casatorit, pentru a reusi sa obtina o viza de reintregire a familiei ( ca sa aiba dreptul sa traiasca impreuna ) trece printr-un proces foarte greu in care deseori este intors din drum in care cheltuie timp, bani si sanatate.

Am avut un caz in care sotia unui cetatean roman, i s-a refuzat viza prima oara pentru a se casatori in Romania, ulterior obtinand cu greu viza pentru a efectua cununia si asta intr-un termen foarte mic,un termen de 15 zile.

Apoi , ca sa isi depuna dosarul pentru viza , a fost plimbata inca din luna noiembrie si nici pana acuma nu a reusit sa obtina viza de reintregire, deseori invocandu-se alte acte care nu erau mentionate de la bun inceput sau pe avizier,iar aceasta arata cat de greu este pentru o familie sa fie reunita si  impreuna,de aceea nu am stat nepasatori si am sesizat si acest fapt in reclamatia noastra.

Vom incerca ca in urmatorul material sa revenim cu probe audio sau video impreuna cu alte cazuri in care cetateni moldoveni si chiar si romani,  trec prin ” infernul ” vizelor si a comportamentului neadecvat al functionarilor.

Deasemenea , fac un apel catre mediile de presa si blogosfera sa sutina acest demers,pentru ca si altii sa numai treaca prin acest calvar.

Mentionez ca nu am intentia de a critica Romania, sau pe cineva in mod special, ci doar vreau sa scot in evidenta ca meritati sa fiti tratati mult mai frumos , nu ca niste ” obiecte ” ci ca fiinte.


Sursa
2010-01-14 20:09:45Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

14:19:55Judecata de Acum #EdițieSpecială | Profesorul de civism —» Curaj.TV | Media alternativă
11:34:16Cum influențează indicatorii bibliometrici ai directorilor de proiecte finanțarea cercetării în Republica Moldova? —» Gheorghe Cuciureanu
06:07:48URME, RĂNI —» Andrei LANGA. Blogul personal
15:43:47Valorificarea operei hasdeistice, digitizată din Colecția „Carte veche și rară” a Bibliotecii Centrale a BM „B.P. Hasdeu”: Expoziție aniversară (2) —» BiblioCity
15:43:18Valorificarea operei hasdeistice, digitizată din Colecția „Carte veche și rară” a Bibliotecii Centrale a BM „B.P. Hasdeu”: Expoziție aniversară (1) —» BiblioCity
13:21:39Poezia în viața noastră —» BiblioCity
13:20:50,,Magic Creator” - serviciul de recreere și dezvoltare a imaginației utilizatorilor —» BiblioCity
12:59:21Ziua Internațională a Poeziei la Biblioteca „Onisifor Ghibu" —» BiblioCity
12:33:57Leonid Popescu între cuvânt și culoare … —» BiblioCity
12:19:09Lecţia publică „Republica Moldova Zonă de risc seismic” la Biblioteca „Onisifor Ghibu” —» BiblioCity
08:56:45POEZIA AVANGARDELOR VECINE, RUSĂ ȘI UCRAINEANĂ —» Leo Butnaru
14:07:32De la suflet la suflet, împreună, din toată inima pentru Turcia./ —» Curaj.TV | Media alternativă
13:54:01ZIUA MONDIALĂ A POEZIEI CU POETA NATALIA MAZÎLU-MIRON —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:30:182 MARTIE - ZIUA MEMORIEI ŞI COMEMORĂRII VICTIMELOR RĂZBOIULUI DIN TRANSNISTRIA —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
11:38:38Proiectul Dincolo de Wikipedia —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
11:07:54IOAN SLAVICI - PĂRINTE SPIRITUAL AL PROZEI ARDELENE —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:22:57ZILELE CREANGĂ – 2023 LA BIBLIOTECA PENTRU COPII RÎȘCANI —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
09:15:58Rezultat excepțional pentru vinurile moldovenești la Berliner Wein Trophy —» Fine Wine
22:29:00Despre chat GPT și inteligența artificială. —» Blog de Cultura
22:24:01Furtuna perfectă —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
15:43:48Autobuz Euro 6 care scoate fum ca tractorul —» Curaj.TV | Media alternativă
11:37:22Vinohora Rose 2022 Purcari — aur la un concurs specializat pe vinuri rose —» Fine Wine
01:37:36бездревесность —» turn up the silence
19:39:39Capcanele conjugării verbelor (1)  —» Moldova Creștină
14:30:04GRIGORE VIERU – STEAUA CARE A URCAT LA CER —» Biblioteca Publică or.Rîşcani