De ce există Radical

De Viorel Roman.

Ziarele din Moldova mint. Adică poate nu chiar mint, ci spun doar semiadevăruri, dar pentru noi, cititorii, e cam acelaşi lucru. Din acest motiv în ţara noastră, daca vrei să fii informat, nu e suficient să citeşti un singur ziar, să priveşti un singur post de televiziune, să asculţi un singur post de radio.
Aşa că am hotărât să adun informaţia din mai multe locuri pentru a face o imagine mai exactă a realităţii.
De ce se numeşte Radical? Pentru că cei de sus ne mint şi nu ne vor binele. Nici un partid. Nici măcar un singur om dintre ei. Politicienii trebuiesc taxaţi, pentru că altfel uită cine i-a pus în frunte şi cui trebuie să-i slujească. În mod normal, această funcţie o are presa. Iar presa la noi linge funduri --- fie unora, fie altora. De aceea trebuie să fim radicali --- să-i ascultăm pe toţi şi să nu credem pe nimeni.

Nu pretind ca acest ziar să fie sau să devină obiectiv, pentru că imposibil apriori --- toţi suntem oameni şi toţi avem opinii, simpatii şi antipatii. Unicul lucru pe care îl promit este corectitudine maximă în alegerea şi prezentare informaţiei. Dacă va fi vorba de opinii subiective, acest lucru va fi indicat explicit, iar articolul va fi semnat, pentru a fi clar cui aparţine opinia.

În selectarea informaţiei nu se va da prioritate nici uneia dintre publicaţiile existente pe piaţă. Am să încerc, în măsura posibilităţilor, să fie prezente şi articole din presa comunistă (în cazul în care vor binevoi, în sfârşit, să publice ceva acătări în acest an, pentru că de la 1 ianuarie nu au nici un articol de actualitate).

A, da, să nu uit, capoi apar presupuneri ce jivină e sigla publicaţiei: câinele de lângă denumirea ziarului e pitbullul Bulli. El e furios şi hotărât să facă ceva singur, pentru că cei care ar trebui să se ocupe de ceva în ţara asta, nu o fac. Cred că ne reprezintă pe fiecare.

Nu planific să întreţin prea mult timp acest proiect (probabil în jur de 2 săptămâni). Principalul scop pe care îl urmăresc făcând acest ziar, e să ghiontesc măcar câţiva oameni să pună mintea în mişcare şi să compare lucrurile care apar în diferite ziare. Posibil unora le va rămâne această necesitate, iar pe viitor vor căuta singuri mai multe surse de informare şi nu se vor limita la opinia unei singure publicaţii.

Pe bune, într-o zi mi-am dat seama că ceea ce-mi oferă ziarele pe care le citesc şi posturile de televiziune la care am acces, mi-i insuficient. Atunci îmi venise în cap să fac un program care va strânge singur de pe internet ştirile şi mi le va oferi la sfârşitul zilei. Chestia s-a dovedit destul de utilă, dar strică toată bucuria faptul că la noi nu prea este pluralism de opinii în presă. De fapt sunt, în linii mari, doar două --- ``Wow, ce guvern bun avem!'' şi ``Lua-l-ar dracu' de guvern!''.

În fine, am ajuns la concluzia că şi altora, probabil, le-ar plăcea să primească cele mai interesante şi relevante articole, fără să citească toate ziarele din scoarţă-n-scoarţă. Aşa că am început ziarul ăsta. Dacă se mai găsesc oameni care vor fi gata să scrie pentru chestia asta sau să selecteze ştiri, atunci cred că putem s-o întreţinem şi pe viitor, nu doar aceste 2 săptămâni.


Sursa
2010-01-14 23:38:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

08:00:39Cum a ajuns profesia de cercetător una din cele mai instabile în RM —» Gheorghe Cuciureanu
05:48:09Serviciul „Eco responsabil”, ediția a II-a —» BiblioCity
09:57:45Despre „Demonii. Spovedania lui Stavroghin” de la Teatrul din Cluj —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
06:31:21REZILIENȚA SOCIALĂ A CONTINENTULUI MOLDAV —» Daniel Lachi
18:53:13PATIMILE DUPĂ DOSTOIEVSKI —» Leo Butnaru
06:25:22PUTINIȘTII TREBUIE EXTIRPAȚI! —» Daniel Lachi
05:24:1710 principii de evanghelizare și ucenicie din Ioan 4-11 —» Moldova Creștină
18:59:39Bugetul IP Gimnaziul "Victor Coțofană " pe anul 2023 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:54:44Informație cu privire la formarea bugetului pentru anul 2023, în IP Gimnaziul "Victor Coțofană" —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:48:13Raport referitor la executarea bugetului pentru anul bugetar 2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
14:36:50POEME PRIN ANI / ANTOLOGIE DE ETAPĂ #12 (30 de texte) —» Leo Butnaru
13:43:04Citit în ianuarie: „Iannis cel nebun pentru Hristos” (1 și 2) de Dionysios A. Makris —» Sunt MAMĂ!
13:40:07Poliția și jandarmii ignoră reguli elementare de circulație —» Curaj.TV | Media alternativă
11:59:22Dezvoltarea spiritului antreprenorial al copiilor —» BiblioCity
10:18:34Competențele sociale și individuale pentru un job de succes —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
10:00:51Să trăim prin credință! —» Moldova Creștină
02:41:36MOLDOVENI! NOI CUM IEȘIM DIN RĂZBOI? —» Daniel Lachi
20:29:42Satan: Our Adversary —» Erik and Elena Brewer's Weblog
18:46:18Zarurile au fost aruncate… —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
17:19:4734 de ani. 34 de lecții —» Sunt MAMĂ!
16:04:13Cozi de TIR-uri spre porturile Ismail, Reni, Giurgiulești, Galați —» Curaj.TV | Media alternativă
11:36:00Vacanța de iarnă a lui Dragoș —» Sandu GRECU
10:00:02Este o cinste să te ferești de certuri —» Moldova Creștină
08:11:28Strada Evreiasca e doar la Odesa? —» Curaj.TV | Media alternativă
06:47:02Întâlnire cu Iulian Filip la Biblioteca „Transilvania” —» BiblioCity