Mariaje şi declaraţii de dragoste între actorii politici de la Chişinău


Doi foşti prieteni: Untilă şi Urecehan

Dacă sfârşitul anului trecut a fost marcat la Chişinău de un şir de divorţuri în sânul unor partide, începutul lui 2010 este marcat de mariaje între unii actori politici.

Veaceslav Untilă, gata să preia şefia MAE

„Grupul liberal”, în frunte cu Veaceslav Untilă şi Iurie Colesnic, a părăsit săptămâna aceasta Alianţa Moldova Noastră şi pe Serafim Urechean, aderând la Mişcarea Acţiunea Europeană a lui Petrenco. Vom trece peste schimbul de replici tăioase dintre cele două tabere beligerante, care a marcat divorţul din cadrul AMN. De reţinut ar fi un singur detaliu: Veaceslav Utilă a declarat că va candida la funcţia de preşedinte al MAE. Asta ar putea înseamnă că el va prelua această formaţiune politică extraparlamentară şi va încerca să o conducă în lupta politică, la următoarele alegeri parlamentare şi locale, cu mai mult succes decât a făcut-o Anatol Petrenco. Untilă este un politician cu mult mai multă vizibilitate decât Petrenco şi asta ar putea constitui o premisă pentru relansarea formaţiunii. Mai ales că Untilă a declarat că mai mulţi membrii din cadrul AMN şi chiar un şir de structuri teritoriale va adera la MAE. Dacă acest lucru se va produce cu adevărat atunci s-ar putea ca mişcarea făcută de Untilă să dea rezultate. Care vor fi acestea, vom vedea la viitoarele alegeri parlamentare şi locale.

Stepaniuc şi Ţurcan au pus punct carierii lor politice

Al doilea mariaj politic la Chişinău este al celor 4 deputaţi independenţi, fugari de la PCRM, Vladimir Ţurcan, Victor Stepaniuc, Valentin Guznac şi Ludmila Belcenkova, care au aderat la formaţiunea Moldova Unită a Anei Tcaci. Părerea mea este că cei doi politicieni, Ţurcan şi Stepaniuc (doi pentru că ceilalţi doi deocamdată nu pot fi numiţi politicieni în deplinul sens al cuvântului) şi-au pus punct carierei politice aderând la un partid marginal, ce face deschis jocul Moscovei, angajând şi un discurs politic extremist. FLUX-ul a relatat în mai multe rânduri despre mesajele şi abordările politice ale “Moldovei Unite”, care se pretinde un fel de clonă după partidul puterii din Federaţia Rusă al premierului Vladimir Putin „Rusia Unită” (Edinnaia Rosia). Bineînţeles că viitorul politic al lui Ţurcan şi Stepaniuc ar fi fost cu mult mai promiţător dacă aceştia ar fi constituit o nouă formaţiune împreună cu Nicolae Ciornâi, aşa cum au lăsat să se înţeleagă la plecarea celor doi deputaţi din PCRM. Este adevărat şi faptul că s-ar putea ca acest proiect politic să fie doar amânat, nu abandonat.

Un nou proiect de federalizare a Republicii Moldov?

Vladimir Ţucran a declarat că „Moldova Unită” se va situa în spectrul politic moldovenesc undeva între Partidul Democrat şi Partidul Comuniştilor. Este o estimare greşită. Deja în prima sa apariţie publică, după ce au încăput în braţele Anei Tcaci, Stepaniuc a pledat pentru federalizarea Republicii Moldova: „În principiu, federalizarea nu se exclude. Acest cuvânt nu trebui să ne sperie, deoarece în unele ţări autonomiile au mai multe împuterniciri decât în statele cu un aranjament federativ sau confederativ“, a declarat el pentru presă unul din membrii noului proiect politic, deputatul în Parlament, Victor Stepaniuc. Ba mai mult, fostul ideolog de la PCRM a precizat că noul proiect politic “Moldova Unită“ este “adeptul unei autonomii largi, care nu exclude faptul că vom susţine şi alte forme ale unei autonomii şi mai largi, care în multe state se numesc confederative sau federative“ şi că “trebuie să recunoaştem că nerecunoscuta republică transnistreană există de foarte mulţi ani, având economie şi sisteme proprii. Trebuie să recunoaştem anumite realităţi şi deja să construim o anumită politică în baza obiectivelor existente“, a spus Stepaniuc.

De menţionat că formaţiunea politică pe care a părăsit-o Stepaniuc, PCRM, s-a opus însă întotdeauna federalizării. Deci este de aşteptat că „Moldova Unită” se va plasa mult mai pe stânga decât PCRM, având şi un mesaj politic cu mult mai radical. Bineînţeles, dacă nu cumva partidul lui Vladimir Voronin ar intenţiona el însuşi să-şi radicalizeze mesajul şi să-şi adjudece rolul de avocat al ruşilor în Republica Moldova.

În concluzie am putea afirma următoarele: aderarea lui Veaceslav Untilă şi a lui Iurie Colesnic la MAE este o decizie care ar putea însemna relansarea acestei formaţiuni, pe când intrarea lui Victor Stepaniuc şi Vladimir Ţurcan în partidul Anei Tcaci „Moldova Unită” ar putea pune punct carierei politice a celor doi foşti corifei comunişti.


Sursa
2010-01-14 22:13:29



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

18:48:48Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:37:04Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:10:40Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
11:47:22Spectacol în aer liber la Amfiteatrul din Ciocana in final de stagiune —» Curaj.TV | Media alternativă
08:29:55Cultura Iei: Moștenirea și Simbolistica Costumului Popular —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
04:32:00POEME PRIN ANI —» Leo Butnaru
20:50:01Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:21:42Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:57:00Iulie 2025 – evenimente karmice, violențe, schimbări majore —» codul omega
17:52:41Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:32:52Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
05:01:00DIN YES-EURI —» Leo Butnaru
01:25:15Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:38:25Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:35:11Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:30:58Primarii care i-au ajutat pe romi. Deportarea romilor în Transnistria —» Curaj.TV | Media alternativă
14:11:48Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
08:54:11Ștefan Iamandi: mii de surse media au publicat informații de la Congresul OIV din Moldova —» Fine Wine
06:01:00ÎN AȘTEPTARE 4/11 —» Leo Butnaru
05:44:00Amintiri —» Andrei LANGA. Blogul personal
05:44:00Amintiri —» Andrei LANGA. Blogul personal
03:44:24Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
01:22:04Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
21:59:09Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:19:16Eminesciana, 2025 —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'