De ce lui Ghimpu îi este frică de anticipate?

Această săptămînă a început cu şedinţa Comisiei pentru reforma Constituţională, care s-a arătat a pleda pentru pentru revizuirea şi nu înlocuirea integrală a Legii Supreme. De asemenea, tot luni spicherul Parlamentului, Mihai Ghimpu a participat la un talk-show consacrat acestei probleme.
De atunci în presă şi în tîrg se vehiculează ideea că vom fi lipsiţi deplăcerea de a mai merge într-o miercuri spre urna de vot. Cică totul se va rezolva într-o joi, atunci cînd vom ieşi la referendumul naţional. Însă membrii Comisiei pentru reforma Constituţională, afară de spicherul Mihai Ghimpu, tac molcom cu privire la mult prea retorica întrebare „a fi sau a nu fi alegerilor anticipate?”.
Pentru că Legea Supremă a ţării nu este o jucărică, iar referendum-uri nu se organizează în fiece zi, experţii constituţionali nu se grăbesc de a apărea în presă cu declaraţii, fapt ce nu i se atribuie şi liderului liberal.
Se vede de la o poştă că spicherul doreşte cu tot dinadinsul să evite alegerile anticipate. Chiar muşamalizînd fapta cu „criza constituţională” (şi nu „politică” cum aveam a crede pînă acum), sau cu„nealegerea preşedintelui Lupu în contextul crizei economice mondiale”– se vede cu ochiul liber şi urechea trează că Ghimpu are o mare frică de anticipate. Nu o are PD sau PLDM, sau mai bine-zis AIE fără corabia naufragiată a AMN-iştilor, ci anume Partidul Liberal.

Motivele dorinţei evitării alegerilor anticipate prin modificare constituţională din partea liberalilor, sînt multe şi evidente. Primul din ele, pe cît de direct, pe atît şi de indirect prin subtilităţile sale, este că faptul că Alianţei nu i-a reuşit să aleagă şeful statului. Evident că vina o poartă toţi în egală măsură, însă aşa e de cînd lumea că atunci cînd o echipă sportivă (în cazul dat o alianţă politică) ratează calificările la un campionat, sau atunci cînd o corabie (Legislativul) se loveşte de un gheţar şi începe a naufragia – vinovat de toate acestea se face căpitanul, fără ca să mai pese cuiva că vinovat de mingile din poartă se face goal-chiperul, iar la timonă se afla în acel moment se afla un alt marinar. (Notă informativă: a spune lui Mihai Ghimpu„căpitan”, nu este deloc o insinuare că el ar fi căpitanul AIE. Am spus-o pentru că el, era atunci direct responsabil buna desfăşurare a acestui scrutin).

Un alt motiv al fricii anticipatelor care evident nu o să-l vedem la TV, este lozinca PL „Schimbarea în bine cu PL vine” şi asta deoarece nici la televizor şi nici în practică nu se vede nici o schimbare concretă în viaţa omului simplu. Ci din contra majorări la gaze, energie, petrol, produse alimentare, şi aici lista poate continua…

Altul, care prin esenţa sa este la fel atît direct, cît şi indirect, este motivul participării în două scrutine electorale a nepotului Dorin Chirtoacă, ştiind de bună seamă că nu va rămîne în Parlament şi se va întoarce la Primărie.

Nu şi fără ajutorul edilului capitalei, Partidul Liberal a obţinut în capitală peste 88 de mii de voturi, ceea ce constituie 23,14% din toate voturile date în Chişinău. Pentru capitală, acestă cifră reprezintăo încredere mai mare decît i-a fost oferită oricărui alt partid politic din actuala Alianţă pentru Integrare Europeană.

Totodată, efectuînd nişte calcule matematice simple 88 718 voturi valabile oferite PL în municipiul Chişinău la alegerile din 29 iulie reprezintă circa 5,61 la sută din totalul voturilor valabile oferite de cetăţenii RM în cadrul acestui scrutin. (Notă informativă: De menţionat că partidele care nu au trecut pragul electoral la scrutinul din 29 iulie au obţinut în total 4,18% din voturi).

Votanţii tineri care au susţinut PL pentru prezenţa în liste a candidatului Dorin Chirtoacă, mai ales clasa indecisă, ar putea să aibă o altă opţiune în cazul desfăşurării unor eventuale alegeri anticipate, sau şi-ar putea rezerva votul pentru viitoarele alegeri locale – fapt înţeles de echipa liberală.

Iar votanţii de vîrstele a doua şi-a treia (vîrste care se ştie că participă conştiincios la alegeri) locatari ai capitalei, în cazul unui nou tur de scrutin  nu ar vota „schimbarea liberală” şi din motivul lipsirilor de gratuităţi şi majorări a tarifelor.

Cu toate spuse, este evident că liberalul Mihai Ghimpu are numai de pierdut în cazul că admite un nou tur de anticipate, iar fiind spicher de Parlament şi avînd pîrghiile necesare, este evident că se va opune vădit acestora. Iar modificarea Constituţională sau mai corect spus„cvasi-înlocuirea” ei (deoarece se vorbeşte de modificarea şi chiar înlocuirea a 69 din totalul de 143 articole, iar majoritatea celor nemodificate privesc principiile şi dispoziţiile generale ale drepturilor, libertăţilor şi îndatoririlor fundamentale care nu are rost să fie modificate) este doar o tărăgănare de timp.

Părerea mea de cetăţean cu drept de vot al Rep. of Moldova, este că odată ales într-un cadru legal bine-definit, preşedintele Parlamentului trebuie să se conformeze legii „vechi”, de a semna dispoziţia de dizolvare a Parlamentului pînă la 16 iunie 2010, dar pînă atunci să organizeze referendumul. În aşa caz, deputaţii noi-aleşi vor pentru a putea alege şeful statului într-un cadru legal nou, modificat anume pentru evitarea crizei politice.

Mai ales că la un nou scrutin electoral influenţa PCRM pe arena politică autohtonă ar mai scade în mandate, iar pe eşichierul politic de centru-stînga ar avea şanse să apară un concurent politic nou, anti-comunist în esenţă (dacă numai nu este vre-un joc de-al lui Tcaciukproaspăt gîndit), care deja a declarat că va fi un partid de stînga moderat şi va vota cu alianţa democrată în cazul în care proiectele de legi propuse nu vor contraveni poziţiei partidului lor.

Aşa sau nu, este cert că nici „titanii” AIE, PD şi PLDM, nu prea vor fi de acord cu fără anticipate, asta deoarece a eşuat doar scimbarea în bine, dar războiul politic se pare că a fost oprit şi parcă suntem împreună, pentru Moldova…


Sursa
2010-01-14 19:30:34Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

20:51:30Promote Your Posts on WordPress.com —» Ştefan Grigoriţa
19:08:18Activistul buzoian, interviu la Dreptate tv —» Curaj.TV | Media alternativă
14:47:29New Patterns: Headers, Footers, Link in Bio, and More —» costica
14:40:13Campania de fidelizare „Fii deștept! Ia un card inteligent!” la Biblioteca „Onisifor Ghibu” —» BiblioCity
14:08:08„Eugenia Bulat, militantă a Mișcării Naționale” —» BiblioCity
13:03:57De ce… secretar de stat? —» Gheorghe Cuciureanu
09:57:07Neamule cu doine-n stele, De ce cânți inimii mele… —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
09:01:47Nocturna Bibliotecii: Ediția din acest an a fost dedicată acțiunilor omului asupra schimbărilor climatice —» BPR Ungheni's Blog
17:47:25„Tati, când mănânc ceva bun, te iubesc până la Jupiter și înapoi” #perleleIlincăi —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
17:42:49La Smîrdioasa evazioniștii își fac de cap! Delapidare și incendieri – poliția doarme! —» Curaj.TV | Media alternativă
17:32:06Pledoarie din trafic pentru transport alternativ —» Curaj.TV | Media alternativă
13:19:20TUDOR STĂVILĂ  – o CRONICĂ vie a discursului plastic din Basarabia —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
06:29:29„Bravo, Lika!” Ahedjakova licitează statueta NIKA pentru ajutorarea deținuților politici —» nimic nu e asa cum pare a fi...
06:27:42MACBETH. Monstrul care transformă dragostea în ură —» nimic nu e asa cum pare a fi...
06:26:20Bookfestul meu, Radmila mea... No, și oleacă Ianoș :) —» nimic nu e asa cum pare a fi...
06:21:58IUBIREA LA OAMENI. Vodka, trecutul care ne bântuie și destinul „glubincilor” rusești —» nimic nu e asa cum pare a fi...
05:30:06Sergiu Litvinenco revine pe calea cea dreaptă? —» un alt blog
18:16:51Varsă grăsimi în gura de canalizare pluvială —» Curaj.TV | Media alternativă
18:03:43Coada la muzeu era pentru biserică —» Curaj.TV | Media alternativă
17:59:36Protest cu vuvuzele și tricoloare cu + —» Curaj.TV | Media alternativă
17:54:42Șoșoacă economisește energie, vorbește la megafon —» Curaj.TV | Media alternativă
13:32:05Blonde —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
18:08:28Solidaritate cu femeile revoltate din Iran. Protest la București —» Curaj.TV | Media alternativă
17:52:43Mărieș mă alungă în Rusia, a privatizat km0!? —» Curaj.TV | Media alternativă
21:16:12Zice că surorile și bărbatul i-au luat ilegal fiica —» Curaj.TV | Media alternativă