# Help Haiti

Haiti, una din cele mai sarace tari din lume, isi numara in aceste zile cei circa 100 000 de morti dupa cutremurul devastator care a zguduit aceasta tara. Dezastrul din Haiti a mobilizat masiv comunitatea internationala care acum incearca sa ajute oamenii de acolo. Un rol important in aceasta mobilizare la avut si il are contentul generat de retelele sociale. Twitter, Facebook, My Space s.a. retele abunda in aceste zile de mii si mii de mesaje diseminate prin intermediul retelelor sociale pentru a mobiliza cit mai multi oameni sa ajute cu ce pot pe acesti oameni.
Daca mai inainte companii media precum CNN sau BBC isi trimiteau reporterii la fata locului pentru a ne relata diverse evenimente iata ca acum fiecare din noi este un potential reporter. Retelele sociale au devenit o putere a 5 care strimtoreaza tot mai mult puterea a 4 – mass media.
In contextul in care forta retelelor sociale este tot mai mare si tot mai influenta, apar noi perspective de remodelare si redefinire a spatiului public. Dar orice putere inseamna si responsabilitate. Insa cit de responsabila poate fi puterea aflata in miinile unei multimimi incontrolabile si independente?! Sunt multe intrebari la care trebuie sa gasim un raspuns.
In aceste zile retelele sociale din Moldova au explodat prin campanii de sustinere a unui candidat la concursul Eurovision sau campanii de stabilire a limbei in care sunt difuzate filmele la o retea de cinematografe. Si intr-un caz si in altul discutiile au fost aprinse trezind multe comentarii si ostilitati virtuale. Nu am sa ma pronunt in privinta acestor subiecte pentru ca sunt lipsite de interes pentru mine. Insa ceea ce se intimpla in jurul acestor subiecte ne arata ca si in Moldova puterea retelelor sociale e din ce in ce mai mare. Important este ca aceata forta sa fie directionata corect. Este greu de raspuns in ce masura suntem in stare sa facem asta.
Photo via Boston.com
Sursa
2010-01-14 09:43:00