De ce este criticat comentariul sportiv de la Moldova 1
Şi iaraşi revin în atenţia voastră cu un set de materiale despre problemele de limbaj întîlnite de "iluştrii" comentatori de la postul naţional de televiziune. Pe parcursul a cîteva zile voi publica un set de articole analitice despre comentariul sportiv de la Moldova 1, bucăţi care reprezintă fragmentar, teza de licenţă a bunului meu prieten şi coleg - Victor Moşneag. Este vorba de cîteva păreri a uno specialişti în domeniul jurnalismului sportiv, despre gafele pe care le fac (sau le făceau),meci de meci, pleiada de comentatori care au trecut pe la M1. Voi începe cu un articol semnat chiar de autorul tezei Victor Moşneag.
Trăim într-o ţară săracă, una în care nu avem televiziuni, unde nu avem sport şi sportivi adevăraţi, şi respectiv nu avem competiţii multe care să fie transmise de acele puţine televiziuni. Nu se transmit pentru că nu sunt urmărite, dar şi pentru că nu sunt bani. Televiziunea publică Moldova 1 este una din puţinile televiziuni care îşi permite să transmită cele mai importante competiţii sportive. Şi, aşa şi se întâmplă. În ultimii ani, anume această televiziune a transmis Uefa Champions League, Camionatul Mondial şi European de fotbal ,(excepţie făcând campionatul european din Elveţia şi Austria din vara lui 2008) , Jocurile Olimpice de la Beijing din vara lui 2008, mai multe meciuri din camionatul şi cupa naţională la fotbal dar şi meciurile de pe teren propriu ale naţionalei.
În calitate de comentatori “neoficiali”, în special la Jocurile Olimpice au fost invitaţi mai mulţi specialişti autohtoni, carea au comentat mai multe stiluri de sport, care probabil nu erau familiare comentatorilor oficiali ai postului Moldova 1 printre care box, atletism etc. Aşadar, vedem de aici faptul că Moldova 1 nu are mulţi comentatori, iar la moment sunt doar doi, Dumitru Antoceanu şi Alexandru Gheorghiţă, ajutaţi câteodată de Oleg Roibu, care actualmente se află la studii în România, dar şi de Sergiu Carauş, cum a fost cazul la JO de la Beijing. Deci, după cum se vede, 2 dintre cei 4 comentatori care au comentat la Moldova 1 sunt încă tineri, fără nici o experinţă în ale comentatului, unii dintre ei aflaţi încă pe băncile şcolii, şi care fac jurnalism sportiv din plăcere. Alexandru Gheorghiţă, este cel mai vârstnic, provenit din radio, un om care face de mult timp televiziune, care a trăit şi văzut fotbal în era sovietică, învăţând în limba rusă, iar Dumitru Antocianu este implicat în mai multe activităţi, mai puţin în comentatul sportiv. Deci, Moldova 1 duce lipsă de comentatori. Este adevărat că nici nu prea aice să comentezi, pentru că acum, în afară de Liga Campionilor şi câteodată meciuri din campionatul naţional, nu se transmite altceva, iar practica, atât de importantă pentru aţi îmbunătăţi stilul de a comenta dar şi pentru a te menţine în formă practic lipseşte.
Da, multă lume care priveşte fotbal la Moldova 1 s-a declarat nemulţumită de comentatori şi respectiv de comentariile acestora. Am auzit chiar expresii de genul” Eu privesc meciurile de fotbal fără sunet”. Da, într-adevăr comentariile sunt adesea proaste. Totuşi, proaste în comparaţie cu ce? În comparaţie cu cele ale românilor, sau ale ruşilor eventual…Este şi normal. Cine suntem noi ca să avem comentarii mai bune. N-avem fotbal, de unde comentarii. Ca să comentezi bine este nevoie de practică, cred. La noi dacă comentezi o dată pe săptămână de unde să acumulezi această practică. În România se comentează cel puţin de 2-3 ori pe săptămâna, plus că cei care comentează mai şi scriu prin multele ziare de sport, au emisiuni la multele televiziuni, care pun accentul pe sport. Sportul, din urma căruia aceste televiziuni fac milioane. La noi, aceste lucruri sunt imposibile. Avem puţine ziare de sport, n-avem televiziuni de sport şi deci nu sunt locuri unde comentatorii sportivi să poate progresa. Şi nu doar asta. Competiţia între jurnaliştii sportivi poate şi ea ridica nivelul comentariilor sportive. Iar la noi ea nu există.
În România, de exemplu, se vorbeşte foarte mult despre comentariul sportiv, iar la noi mai că deloc. De ce oare?
Mă mai gândeam. Cum vorbeşte preşedintele Republicii Moldova ? Haideţi să-l comparăm cu comentariul de la Molodva 1…Zic că nu se poate compara. Mai are de lucrat Voronin să-i ajungă pe comentatori, cel puţin la modul de a vorbi…În plus, o mare parte din noi este aşa. Aşa vorbim, aşa gândim…Exact ca ei. De ce să-i discriminăm? Când vom avea fotbal, vom avea şi comentarii. Aşa ţară, aşa comentariu. Nu merităm mai mult. În plus, nu cred că se înghesuie lumea la porţile televiziunii să dorească comentarea meciurilor. Salariul comentatorilor cred că e de tot râsul…Condiţiile la fel…
Şi totuşi, de ce este criticat comentariul sportiv de la Moldova 1? Este criticat pentru faptul că ne-am obişnuit să vedem meciuri de fotbal sau alte competiţii sportive la televiziunile româneşti sau ruseşti, iar tendinţa de a face comparaţii nu are cum să dispară, este criticat pentru faptul că cei care comentează, întradevăr greşesc, este criticat pentru că comentatorii nu înţeleg un singur lucru, fotbalul este urmărit de foarte multă lume care cunoaşte fotbal, iar la prima greşeală, ei sunt taxaţi, este criticat pentru că deşi comentatorii sunt criticaţi, nu întreprind nimic pentru a shimba situaţia, este criticat pentru că spectatorii au avut înainte ceva mai bun, este criticat pentru că merită, este criticat pentru că este ascultat în fiecare seară de marţi şi miercuri, atunci când se dau meciuri din Liga Campionilor, iar oamenii n-au alte alternative, este criticat pentru simplul fapt că suntem un popor critic.
Când vorbim despre comentariul sportiv de la Moldova 1 vorbim doar despre comentariul meciurilor de fotbal, pentru că acesta este singurul tip de sport care se dă la TV în R. Moldova. Nu ştiu care ar fi fost situaţia dacă s-ar fi comentat alte sporturi, dar cu siguranţă ea ar fi fost una mai complicată, pentru că la noi, ca de altfel peste tot, la fotbal ne pricepem cu toţii. Dacă s-ar fi transmis alte sporturi, cu siguranţă comentariul ar fi fost prost, pentru că, nu avem comentatori specializaţi pe domenii sportive. Poate acesta este şi motivul pentru care celelalte televiziuni nu se încumetă să transmită meciurile de fotbal, comentariul, sau mai bine zis lipsa comentatorilor fiind o mare problemă.
Şi totuşi, după cum spuneam în partea teoretică, comentatorul sportiv trebuie să deţină mai multe calităţi pentru a putea practica această meserie. Am să analizez aici ce calităţi posedă şi ce calităţi ar trebui îmbunătăţite la comentatorii de la Moldova 1.
1. Dicţia perfectă.
În marea lor majoritate, nici unul dintre cei 2 comentatori de bază de la Moldova 1 nu posedă o dicţie perfectă, ambii având mai multe ticuri. Totuşi, dintre cei doi, la acest capitol se remarcă Alexandru Gheorghiţă, care chiar dacă are în spate o experienţă şi la radio, vorbeşte imperfect, foloseşte cuvinte care nu sunt folosite în vocabularul limbii române, are pauze prea multe între cuvinte dar şi între fraze. Se vede perfect faptul că a trăit în URSS, că a practicat şcoli cu predare în limba rusă, că s-a interesat mai mult de acest fenomen, pentru că persistă tentaţia de a rusifica cuvintele sau de a exagera cu amintirile de pe vremea URSS-ului. Dumitru Antoceanu se descurcă mai bine la acest capitol, fiind un băiat tânăr, care încearcă să se adapteze stilului actual de a vorbi şi de a comenta. Persistă însă şi la el greşelile gramaticale dar şi îngânările de cuvinte, plus greşeli în rostirea unor nume de fotbalişti străini.
2. Vocea pentru TV.
Cei doi comentatori posedă vocea necesară pentru a putea lucra în acest domeniu, la acest capitol excelând Dumitru Antoceanu, care are o voce extraordinară, datorită căreea face şi radio. Nici Alexandru Gheorghiţă nu stă rău la acest capitol, doar că negura timpului şi-a pus amprenta pe vocea lui.
3 Tonalitatea vocii.
Aceasta este una din cele mai importante calităţi pe care trebuie să le aibă un comentator sportiv. Prin vocea pe care o are, dar şi de felul cum o foloseşte contează interesul pe care îl provoacă celor care privesc. Comentatorii de la Molodva 1 nu deţin însă această calitate, reacţionând de multe ori întârziat la unele evenimente importante dintr-o partidă, care ar fi meritat mare atenţie, iar tonalitatea vocii este una molatică, care te face să-ţi pierzi interesul faţă de partidă.
4. Pregătirea pentru meci.
Nu putem spune că comentatorii nu se pregătesc înainte de meciul pe care urmează să-l comenteze, dar nici nu inundă telespectatorii cu informaţii extraordinare. Ori, pentru amatorii de fotbal este important să cunoască tot ce este nou despre acele echipe. Acum, cu internetul la îndemână, nu este foarte greu să te documentezi pentru a pregăti comentarea unui meci de fotbal.
5. Pregătirea în domeniul sportiv.
Fiind comentatori sportivi, cu siguranţă că cei doi posedă pregătire şi cunoştinţe despre sport. Dar, cum spuneam mai sus, cum la Moldova 1 se transmite doar fotbal, sunt sceptic în ceea ce priveşte cunoştinţele aprofundate şi atât de necesare pe care le deţin comentatorii sportivi de la acest post TV în celelalte domenii sportive.
6. Pasiunea pentru comentariul sportiv.
Comentatorul trebuie sa însoteasca jocul si sa nu spuna lucruri pe care le vad telespectatorii. Comentatorul de televiziune trebuie sa fie cel de-al 23-lea jucator de pe teren. Trebuie sa fie acolo, în joc, sa fie prompt, sa aiba replica şi, din cand în cand, mingea sa treaca şi pe la el. Pentru a putea comenta trebuie să ai pasiune pentru acest lucru, pentru că, dacă faci acest lucru fiind forţat atunci cu siguranţă nu vei avea succes. Trebuie să ştii să fii în formă chiar la începutul meciului, lucruri pe care coemntatorii de la Moldova 1 nu reuşesc să le îndeplinească.
7. Cunoaşterea limbii române.
Nici la acest capitol, cei care comentează meciurile de fotbal de al Moldova 1 nu sunt perfecţi, în comentariul lor putând adesea remarca greşeli de exprimare , cuvinte pronunţate greşit, cuvinte folosite în contexte nepotrivite etc.
8. Imparţialitate.
În analiza pe care am făcuto comentariului sportiv de la Moldova 1 am remarcat că comentatorii sunt imparţiali, cu excepţia(normală) meciurilor unde sunt implicate echipe din România, Rusia sau Ukraina, atunci când dau dovadă de subiectivism, de multe ori exagerat.
9. Studii.
Dumitru Antoceanu, unul din comentatori recunoştea chiar ca cea mai mare problema a comentatorilr sportivi de la noieste faptul ca aceştia nu au studii în domeniu. Mă tem să nu ajung să bat pasul pe loc. Vreau să fiu mai bun şi învăţ în aces sens. La noi se comentează pe achipuite, pipăind domeniul fără al însuşi fundamental. Nu prea cred că cineva din comentatorii noştri are studii în acest domeniu. Aşa că, urmărim cum îşi fac meseria cei din România, şi încercăm să învăţăm de la ei, pentru că în lipsa de soluţii, aceasta este o soluţie.
în imagine: umbra autorului.
Sursa
2010-01-13 05:56:00