Are Untila mesaj si poate fi locomotiva?
Doua evenimente s-au produs pe arena politica. Grupul Untila s-a desprins de AMN si a aderat la MAE cu niste echipe din raioane (nu precizez cifra exacta, deoarece nu o cunosc). Grupul Turcanu a aderat la Partidul “Moldova Unita”. E bine, e rau? Sa vedem.
O iau de la coada. Mi se pare ca Stinga incepe sa se desumfle. Desigur, imi veti spune ca depinde de suma aruncata in joc. Nu zic, dar stiti ca uneori nici banii nu te mai ajuta. E nevoie la partid de oameni, bani, curaj, mesaj, timp. Pe stinga, in loc sa se concentreze toti, au semanat parca iarba rea intre ei. PD-ul, se pare, va avea mai multe formatiuni ce vor incerca sa ia voturi din segmentul de stinga, mai ales de la comunisti. Cred ca si comunistii ar trebui sa faca ceva, pentru ca nu vor mai rezista asa. Sa se aleaga, si ei, macar, cu “schimbarea”.
Pe centru-dreapta e ceva mai interesant. Stiu ca mai multi interesati se vor/ne vor/ma vor intreba “de ce Grupul Untila nu a aderat la PNL?” Incerc sa raspund. Noi am discutat intre colegi acest subiect si vom discuta situatia politica joi la BPC. Discutii sau negocieri cu Grupul Untila nu am avut. Nu am inteles de ce “Timpul” spunea marti ca Untila face un partid social-liberal. Stiu cit de mult tine MAE la doctrina populara, la denumirea sa, ma intreb daca Untila face un partid social-liberal din MAE. “Timpul” nu a spus un cuvint de MAE…, care a devenit “parlamentar” cu venirea a doi deputati. Sigur, Untila stie ca e greu sa faci un partid chiar daca azi nu se afla la Putere PCRM. Ministerul Justitiei nu i-a dat dreptate…
Mie mi se pare ca acest proiect – “Grupul Untila la MAE” nu e un proiect propriu. Adica nu e unul controlat nici de Anatol Petrencu, nici de Veaceslav Untila, nici de ambii, luati impreuna. Este un proiect de care are nevoie nu doar cel ce, eventual, il finanteaza, dar si cel care va beneficia de munca MAE si de echipele AMN. Desigur, Petrencu si Untila ar putea si ei, beneficia, personal, intr-un fel. Dar numai ei…
Beneficiator ar putea fi PL sau PLDM, cei care stau in spatele lor, de aici, de peste ambele girle… Nici un partid din AIE nu este azi interesat de consolidarea celuilalt, bag aici si AMN, si PD. Mai clar spus, s-ar putea ca un partid liberal ori anumite forte sa fie interesate sa slabeasca AMN, sa isi largeasca baza electorala, oferind aceasta munca mai putin placuta lui Untila. Ma suna azi oamenii din teritoriu si imi spun ca peledemistii umbla prin sate si spun ca dupa alegerile viitoare Vlad Filat va fi Presedintele R.Moldova…
Acum aici apar mai multe semne de intrebare, dincolo de cine varsa bani intr-un proiect inca nesigur. Daca partidul in frunte cu Untila, dupa congres, va merge in alegeri in bloc alaturi de PL sau PLDM, se confirma ce am spus. Daca Untila preia conducerea partidului si uneste partidele extraparlamentare si merge ca subiect electoral, e altceva, insa aici apar alte semne de intrebare: 1.In ce masura Veaceslav Untila e un Marian Lupu, o locomotiva, ce carisma are? 2.Fiind in AIE, va putea oare Untila sa treaca in Opozitie, sa isi construiasca un mesaj distinct, pentru a fi apreciat? Ori se face remorka-”pritep” la AIE (PLDM/PL) si, atunci, alegatorul va spune – “de ce sa cumpar un peste marunt, necuratit, daca pot lua unul mare si deja curatit” (adica deja cunoscut)?
Adica – ne intrebam – ce mesaj si pozitie ar putea avea Untila in raport cu alte partide? Ce partid va fi MAE si cum se va numi, daca nu ramine cum e? Va avea un mesaj proUE? – E deja erodat, se asteapta circulatie fara vize. Nu le ofera Untila. Un mesaj de centru? – E al celor de stinga si se deplaseaza incolo Filat. Un mesaj unionist? – Se va supara PL si, poate, PNL (glumesc).
Da, avind doua voturi de blocaj, Untila va reusi sa impuna niste conditii in AIE, adica sa ceara ceva, sa impuna niste legi, sa promoveze pe cineva in functie, eventual pe Anatol Petrencu. In acest caz, se va vedea cine e in spatele lui Untila – PLDM sau PL. Daca, insa, va pune prea tare piciorul in prag in AIE, poate provoca oprobiul public sau poate fi debarcat. Cum spune lumea, Urechean a avertizat ca “daca si daca, apoi… s-a zis cu AIE”. Sper sa nu se supere dl Urecheanu, daca eu gresesc.
Sint si alte intrebari. Nu vreau sa revin la mentiunea ca Untila nu a avut partid cind s-a creat AMN, au fost structurile conduse de Rusu, Snegur, Matei, Muravschi si altii. Sint liberali nationali. Dar asa e in viata – faci, dar nu se stie pentru cine… Spun pentru ca o cunosc pe propria piele…, dar si pentru ca ramine sa cred ca nu vor merge la MAE toate structurile considerate a fi pe linga Untila. Pot si gresi.
Dar sa nu ne grabim. Iata o idee declarata de mine intr-o emisiune mai ampla pe www.jurnaltv.md, emisiune care asa si nu mai apare pe site (cum spunea Corneliu Vadim Tudor – “cind vine rindul meu – se termina si democratia, si timpul”): daca se doresc proiecte proprii, nu remorcate la PL si PLDM, va cistiga cel care va uni mai multe forte. Poate fi si Untila-Petrencu, poate fi si AMN, formule mai exista. E nevoie doar de vointa politica, de caractere, care sint, totusi, inca, un mare deficit la noi… Daca, insa, e vorba de inhamat la caruta PL si PLDM, apare intrebarea – de ce indirect? Se poate face direct. Numai sa nu pateasca partidele cum a patit, precum se spune, formatiunea condusa de Nicolae Andronic… Sper, nici Nicolae sa nu se supere pe mine sau pe “debarcarea, ca principiu al convietuirii politice in Moldova”.
PNL pledeaza pentru proiecte curate si controlate de membrii partidului, nu de sforari…
Vitalia Pavlicenco
Sursa
2010-01-13 00:50:19