“Jos comuniştii!” sau “Karina, 75 de lei şi Julien cu ciuperci”
Dimineţile mi se dau foarte greu de ceva timp. Mai bine zis din momentul în care am spus pentru mine: stop laba, start Fila.. tfiu, broadcast ! Dimineaţa asta a fost la fel. Aproape la fel…
M-am trezit de la faptul că cineva rîdea la urechea mea, iar altcineva insista cu bliţ-ul să imortalizeze clipa. Rîdea Karina – fiică-mea, iar soţia Diana încerca să ne fotografieze. “Jos, comuniştii!” am strigat eu şi am mers la baie. Trecem peste capitolul toaleta de dimineaţă, cafeluţă, ţigară etc.
După ce am şovăit o vreme prin casă (deh, aveam liber), am ieşit pînă la cel mai apropiat super market. Am hoinărit vreo 40 de minute prin magazin. Nu ştiam ce sa cumpăr. Ma refer la ceva din ce aş fi putut găti o mâncare specială pentru ai casei. La ieşire, fata de la casă mi-a spus răspicat, în română : “Şapţezeci şî cinci dzi lei.” Achiziţia o vedeţi în poza de mai jos.
500 de grame de carne de găină, 500 de grame de ciuperci, 200 de grame de caşcaval, o smantană, 200 de grame de ceapă şi 2 linguri de făină sunt exact ingredientele de care ai nevoie pentru 4 porţii de julien.
Aşadar, am închis uşa de la bucătărie. Nu de alta, dar nu-mi place să gătesc, doar dacă o fac singur. Ca să ştiţi cum se face un julien cu ciuperci, vă descriu mai jos cea mai simplă modalitate.
Carnea de găină se fierbe pînă când este gata, aproximativ 20 de minute din momentul în care apa dă în clocot.
Ceapa trebuie tocată nu prea mărunt
Se spală ciupercile după care se taie mărunt
Carnea se răceşte, se curăţă de oase şi piele şi se taie la fel ca şi ciupercile
Se adaugă ciupercile şi se prăjesc pînă se evaporă apa din ele (în jur de 10 – 15 minute)
Se adaugă carnea şi se amestecă, se adaugă piper şi sare, după care se ia de pe foc
Pe o tigaie uscată se “prăjeşte” făina (2 linguri)
Se adaugă smântâna (350 de grame de 15 %) se amestecă şi se ţine pe foc până începe a clocoti
Sosul rezultat se amestecă cu conţinutul celeilalte tigăi
După ce am luat tigaia de pe foc, cele 300 de grame de caşcaval se dau prin răzătoare
Conţinutul tigăii se împarte prin ulcele. Eu le-am pus în 3 ulcele, deşi porţia e pentru patru persoane
Se dă la cuptor fara capace pentru 30 de minute la temperatura de 180 de grade celsius
După 30 de minute se scoate din rolă cu mare atenţie (sunt fierbinţi ulcelele). Se serveşte cu un vin alb (noi am făcut-o cu şampanie). Poftă bună !!!
Cît de puţin îi trebuie unui om ca să se simtă măcar o zi bine
Sursa
2010-01-12 23:15:05