Grupul Untila adera la Miscarea Actiunea Europeana care devine partid parlamentar


Este oficial, astazi grupul Untila a declarat ca paraseste AMN si adera la Miscarea Actiunea Europeana.
Domnul Untila  a apreciat pozitiv activitatea anterioara a MAE declarind ca in fosta campanie electorala Mae a pus mai sus interesul national decit interesul de partid, a parasit cursa si a indemnat electoratul sa voteze partidele liberale, contribuind la victoria AIE.
E adevarat, Mae a facut o figura frumoasa la alegerile parlamentare din 29 iulie , demonstrind ca nu este un partid condus din umbra de comunisti, asa cum a incercat sa insinueze o parte a presei angajata politic. Inchipuiti-va ca MAE acumula circa 2%, cit ii acordau unele sondaje ceia ce inseamna cam 3 deputati prin redistribuire si atunci Voronin putea sa ramina si astazi la guvernare.
La 23 ianuarie va avea loc Congresul extraordinar al MAE la care va participa si grupul Untila .  Acest congres va deschide o noua etapa in evolutia cimpului politic moldovenesc. Odata cu aderarea grupului Untila, MAE se va fortifica si va deveni al treilea partid ca marime pe segmentul de centru-dreapta dupa PLDM si PL. Este adevarat ca aderarea grupului Untila nu insemna ca MAE automat va depasi pragul la viitoarele alegeri parlamentare. Untila a fost marginalizat in AMN si nu a putut sa-si dezvolte pe deplin potentialul de care dispune. Acest grup vine din corabia naufragiata a AMN care in ultimul sondaj IPP este cotat cu 1,2% iar MAE cu 0,5%, deci este mult de lucru. Noul MAE trebuie sa devina atractiv pentru electorat, in special pentru tineri, sa-si fortifice organizatiile primare, dar si sa foloseasca oportunitatile AIE unde va avea doi deputati.
AMN a fost o incercare de coabitare pasnica centru-dreapta/centru-stinga, o strutocamila ce reunea diferite curente politice, incepind de la cei care doreau unirea cu Romania si terminind cu cei care doreau o reapropiere de Rusia, scopul a fost sa dea o lupta comunistilor si sa cistige alegerile parlamentare din 2005.   In preajma parlamentarelor din 2005 a fost creat megablocul BMD cu PSL si PD plus AMN care parea ca  nu avea cum sa nu cistige alegerile.
Istoria o cunoastem, PD si PSL, dupa accederea in Parlament au votat cu Voronin. AMN spre cinstea lui a ramas pe pozitii anticomuniste, insa procesul de descompunere odata inceput a continuat cu plecarea grupului Braghis apoi au fost eliminati Pavlicenco si Taranu. In sfirsit la congresul din decembrie 2009 a fost marginalizat si  inlaturat si ultimul grup de centru-dreapta Untila- Colesnic. De fapt limpezirea apelor in AMN era necesara, pentru ca confruntarea intre polul liberal reprezentat de Untila si cel social reprezentat de Urechean era nefast pentru partid, dovada fiind rezultatele slabe de la alegerile parlamentare din 2009 .
In concluzie AMN fara grupul Untila inseamna un partid de centru/centru-stinga care sustine raminerea RM in CSI, contra NATO,  pentru neutralitatea constitutionala  si poate fi asemanat usor doctrinar cu PD si PSD. Odata cu plecarea grupului Untila  spre MAE lucrurile s-au clarificat definitiv iar gruparea Urechean care a ramas sa conduca AMN ar trebui sa fie multumita ca si-a inlaturat toti rivalii din partid , o coabitare cu grupul Untila dupa Congres fiind imposibila in continuare. Astfel s-a vazut ca aliantele si blocurile gen CDM, AMN si BMD nu rezista mult timp.

Odata cu aderarea grupului Untila MAE are sansa sa devina un partid popular puternic care sa intruneasca voturile electoratului de la centru la dreapta. Doamne ajuta si mult succes!

Posted in Uncategorized

Sursa
2010-01-12 13:34:30



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

20:33:05Capcanele conjugării verbelor (2)  —» Moldova Creștină
14:19:55Judecata de Acum #EdițieSpecială | Profesorul de civism —» Curaj.TV | Media alternativă
11:34:16Cum influențează indicatorii bibliometrici ai directorilor de proiecte finanțarea cercetării în Republica Moldova? —» Gheorghe Cuciureanu
06:07:48URME, RĂNI —» Andrei LANGA. Blogul personal
15:43:47Valorificarea operei hasdeistice, digitizată din Colecția „Carte veche și rară” a Bibliotecii Centrale a BM „B.P. Hasdeu”: Expoziție aniversară (2) —» BiblioCity
15:43:18Valorificarea operei hasdeistice, digitizată din Colecția „Carte veche și rară” a Bibliotecii Centrale a BM „B.P. Hasdeu”: Expoziție aniversară (1) —» BiblioCity
13:21:39Poezia în viața noastră —» BiblioCity
13:20:50,,Magic Creator” - serviciul de recreere și dezvoltare a imaginației utilizatorilor —» BiblioCity
12:59:21Ziua Internațională a Poeziei la Biblioteca „Onisifor Ghibu" —» BiblioCity
12:33:57Leonid Popescu între cuvânt și culoare … —» BiblioCity
12:19:09Lecţia publică „Republica Moldova Zonă de risc seismic” la Biblioteca „Onisifor Ghibu” —» BiblioCity
08:56:45POEZIA AVANGARDELOR VECINE, RUSĂ ȘI UCRAINEANĂ —» Leo Butnaru
14:07:32De la suflet la suflet, împreună, din toată inima pentru Turcia./ —» Curaj.TV | Media alternativă
13:54:01ZIUA MONDIALĂ A POEZIEI CU POETA NATALIA MAZÎLU-MIRON —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:30:182 MARTIE - ZIUA MEMORIEI ŞI COMEMORĂRII VICTIMELOR RĂZBOIULUI DIN TRANSNISTRIA —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
11:38:38Proiectul Dincolo de Wikipedia —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
11:07:54IOAN SLAVICI - PĂRINTE SPIRITUAL AL PROZEI ARDELENE —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:22:57ZILELE CREANGĂ – 2023 LA BIBLIOTECA PENTRU COPII RÎȘCANI —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
09:15:58Rezultat excepțional pentru vinurile moldovenești la Berliner Wein Trophy —» Fine Wine
22:29:00Despre chat GPT și inteligența artificială. —» Blog de Cultura
22:24:01Furtuna perfectă —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
15:43:48Autobuz Euro 6 care scoate fum ca tractorul —» Curaj.TV | Media alternativă
11:37:22Vinohora Rose 2022 Purcari — aur la un concurs specializat pe vinuri rose —» Fine Wine
01:37:36бездревесность —» turn up the silence
19:39:39Capcanele conjugării verbelor (1)  —» Moldova Creștină