/AUDIO/Prima declaraţie a ministrului român de externe – T. Baconschi, interviu în studioul Radio România şi perspectivele din 2010 ale R. M

2009 a fost pentru R. Moldova un an cu un impact semnificativ atât la nivel politic, cât şi social. Şi când spun asta mă refer în primul rând la protestele din 7 aprilie de la Chişinău. Ce oportunităţi, dar şi surprize va oferi însă noul an – 2010 pentru R. Moldova ?  

I. Astăzi, pentru prima dată în calitatea sa de ministru de externe al României, Teodor Baconschi a acordat un interviu la TVR, într-o emisiune moderată de Luca Niculescu. Noul ministru a răspuns şi la întrebările jurnalistului legate de RM. Care au fost problemele abordate pe marginea acestui subiect aflaţi în cele ce urmează.

Discutăm despre declaraţiile ministrului cu analistul politic, dar şi editorialistul emisiunii noastre- George Scarlat.

II

  1. Interviul săptămânii de astăzi este unul special. În primul rând pentru că a fost înregistrat în unul din studiourile Radio România şi în al doilea rând pentru că în calitate de invitaţi, în această săptămână, am doi oameni cu totul deosebiţi, doi jurnalişti angajaţi sufleteşte în relaţia cu românii de peste Prut. Este vorba de Valentin Ţigău şi Bogdan Matei, editori şi prezentatori la Radio România Internaţional, foşti corespondenţi ai Radio România la Chişinău. Am discutat despre perspectivele RM în 2010, despre care este şi trebuie să fie rolul Bucureştiului în acest an în raport cu Chişinăul,  despre  vizita de la sfârşitul lunii ianuarie a preşedintelui Traian Băsescu  în R. Moldova şi importanţa acesteia, despre integrarea europeana şi cetăţenia română, dar şi despre cum trebuie să-şi consolideze basarabenii « cucerirea democratică pe care au obţinut-o în ultima vreme ».
  2. Adrian Cioroianu, fost ministru de externe al României, spune la acest început de an că 2009 nu a fost un an bun nici pentru relaţiile R. Moldova cu UE, nici pentru relaţiile cu România. Iată de ce, domnia sa crede că „din toate aceste puncte de vedere 2010 are cel puţin germenii unei speranţe”. Aflaţi mai departe cum vede istoricul A. Cioroianu situaţia Republicii Moldova în 2010, drumul european şi relaţia acesteia cu Bruxelless-ul, dar şi cu Bucureştiul.
  3. Şi pentru că până acum invitaţii emisiunii au adus in discutii Acordul de Acosiere, care ar urma să fie semnat între UE şi RM, l-am rugat pe jurnalistul de la ziarul Adevarul – George Rădulescu să explice pe interesul tuturor ce e cu acest acord şi care sunt avantajele acestuia. Cât despre avantaje, realizatorul proiectului „La masa adevavarului” ne vorbeşte şi despre care ar fi acestea pentru Chisşinău dacă în 2010 s-ar apropia mai mult de Bucureşti.  În cele ce urmează, aflaţi de la George Rădulescu de ce România este pentru RM mai mult decât un avocat şi ce spune despre această relaţie Bruxelless-ul.
  4. Luca Niculescu este cunoscut publicului din RM de la emisiunile realizate la TVR, postul public român de televiziune unde nu uită să întrebe de fiecare dată când e cazul şi despre cei din stânga Prutului. Luca Niculescu mai este şi redactorul-şef al unuia dintre cele mai prestigioase postri de radio – RFI România. Jurnalistul este de părere că în 2010 principala prioritate a României este să « atragă RM în UE » şi că trebuie să facă în acest an tot ce îi stă în puteri pentru ca UE să fie mai interesată de RM decât era până acum. Luca Niculescu spune lucrurilor pe nume şi nu se sfieşte să atragă atenţia că «multă vreme pentru UE, RM nici nu a existat», iar acum RM poate fi pusă pe harta europeană.
  5. În 2010 noua putere de la Chişinău trebuie să lichideze toate urmările guvernării comuniste şi structurile de putere pe care comuniştii înca le menţin la nivelul  instituţiilor guvernamentale, dar nu numai. Aceasta este părerea lui Eugen Popescu, directorul agenţiei RGN. Jurnalistul spune că cea mai uşoară cale de integrare europeană a RM este unirea cu România. Să-l ascultăm pe Eugen Popescu.
  6. În 2010 românii basarabeni, inclusiv minorităţile din RM au dreptul la accesul către o lume europeană, este de părere Mihai Nicolae, directorul Institutului « Fraţii Golescu », iar România are faţă de RM atât obligaţii istorice, cât şi prezente. Întreaba pe care o ridică invitatul meu este este dacă avem sau nu puterea necesară pentru a duce la bun sfârşit cele începute în 2009 după alegeri, inclusiv la nivel politic.
  7. La final vă propun să ascultăm şi părerea lui Romeo Moşoiu, fost consilier prezidenţial, actualmente consilier la Ministerul Tineretului şi Sporturilor,  care ne vorbeşte despre sarcinile noului ministru de externe al Romaniei, Teodor Baconschi, despre vizita preşedintelui Traian Băsescu la Chişinău, pe care o consideră istorică şi despre faptul că relaţiile dintre cele două maluri ale Prutului vor fi, aşa cum spune domnia sa, chiar mai bune decât la începutul anilor 90.

Sursa
2010-01-11 13:20:41Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

18:43:09PUNCT OCHIT, PUNCT RATAT! —» Sergiu Mocanu
20:33:05Capcanele conjugării verbelor (2)  —» Moldova Creștină
12:12:47Republica Moldova – firmă-fantomă cu proprietari fictivi —» Nicolae Federiuc
12:07:40Am lansat portalul de știri ZIUA.MD —» Nicolae Federiuc
04:50:32DIN POEZIA AVANGARDEI UCRAINENE —» Leo Butnaru
14:19:55Judecata de Acum #EdițieSpecială | Profesorul de civism —» Curaj.TV | Media alternativă
11:34:16Cum influențează indicatorii bibliometrici ai directorilor de proiecte finanțarea cercetării în Republica Moldova? —» Gheorghe Cuciureanu
06:24:18ÎN FAȚA ZIDURILOR, CETĂȚILOR... —» Leo Butnaru
06:07:48URME, RĂNI —» Andrei LANGA. Blogul personal
15:43:47Valorificarea operei hasdeistice, digitizată din Colecția „Carte veche și rară” a Bibliotecii Centrale a BM „B.P. Hasdeu”: Expoziție aniversară (2) —» BiblioCity
15:43:18Valorificarea operei hasdeistice, digitizată din Colecția „Carte veche și rară” a Bibliotecii Centrale a BM „B.P. Hasdeu”: Expoziție aniversară (1) —» BiblioCity
13:21:39Poezia în viața noastră —» BiblioCity
13:20:50,,Magic Creator” - serviciul de recreere și dezvoltare a imaginației utilizatorilor —» BiblioCity
12:59:21Ziua Internațională a Poeziei la Biblioteca „Onisifor Ghibu" —» BiblioCity
12:33:57Leonid Popescu între cuvânt și culoare … —» BiblioCity
12:19:09Lecţia publică „Republica Moldova Zonă de risc seismic” la Biblioteca „Onisifor Ghibu” —» BiblioCity
08:56:45POEZIA AVANGARDELOR VECINE, RUSĂ ȘI UCRAINEANĂ —» Leo Butnaru
14:07:32De la suflet la suflet, împreună, din toată inima pentru Turcia./ —» Curaj.TV | Media alternativă
13:54:01ZIUA MONDIALĂ A POEZIEI CU POETA NATALIA MAZÎLU-MIRON —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:30:182 MARTIE - ZIUA MEMORIEI ŞI COMEMORĂRII VICTIMELOR RĂZBOIULUI DIN TRANSNISTRIA —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
11:38:38Proiectul Dincolo de Wikipedia —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
11:07:54IOAN SLAVICI - PĂRINTE SPIRITUAL AL PROZEI ARDELENE —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:22:57ZILELE CREANGĂ – 2023 LA BIBLIOTECA PENTRU COPII RÎȘCANI —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
09:15:58Rezultat excepțional pentru vinurile moldovenești la Berliner Wein Trophy —» Fine Wine
22:29:00Despre chat GPT și inteligența artificială. —» Blog de Cultura