Originea ţăranofobiei
Nu de puţine ori, atât în viaţa reală, cât şi în reţea când cineva doreşte să insulte o persoană, să-şi arate superioritatea sa în faţa acelei persoane o numeşte ţăran.
De unde a aparut această “moda” de a insulta pe cineva cu acest cuvant ? Sau mai bine zis, de unde vine acest obicei de a urâ ţăranii ?
De-a lungul istoriei, poporul român în marea lui majoritate a locuit la sate , populaţia oraşelor faţă de cea a satelor era foarte neînsemnată . Dacă mai socotim că majoritatea populaţiei de la oraşe nu erau români, ci armeni, greci, evrei, ruşi, polonezi şi alţii , ne dăm seama ca noi suntem un popor de ţărani.
Dacă eşti născut la oraş vezi unde sunt nascuţi parinţii tăi.
Dacă părinţii tăi sunt născuţi la oraş vezi cine au fost bunicii tăi .
Nu cred să existe nici 5% de români, care să fie oraşeni cel puţin de 5 generaţii.
Şi atunci de unde această ură şi acest dispreţ faţă de ţărani ? Uneori unul care este anul 3 la facultate (deja mare oraşean) işi permite sa ii numeasca ţărani, pe cei care îi crede el inferiori lui .
La noi în Basarabia, ura aceasta pentru populaţia băştinaşă o manifesta ocupanţii , ei folosesc deseori plini de ură cuvântul “ţăran”, referindu-se la români, indiferent că sunt originari de la sat sau oraş .
Eu mă întreb: oare nu cumva românii, care dorind să insulte pe cineva îl numesc ţăran sunt cu psihicul afectat ? Pare a fi semnul unei suferinţe sufleteşti profunde , un fel de complex al inferioritaţii fată de nu ştiu cine, o incercare de a se distanţa de rădăcinile proprii, o încercare de a refuza realitatea (locul şi timpul unde s-au născut şi trăiesc), tentativă de a crea pentru sine o identitate nouă.
Sunt născut la oraş, însă am rude, colegi şi prieteni de la sate , marea lor majoritate sunt mai buni ca mine . De aceea, mă cuprinde un sentiment nu prea plăcut când văd cum cineva o face pe “marele orăşean” . Voi ce credeţi, e posibilă vindecarea celor suferinzi de “ţăranofobie” ?

Sursa
2010-01-09 00:02:52