Cele mai piratate ebooks în 2009

În 2009, ca şi în alţi ani, se pare că sexul este la mare căutare subterană, cel puţin în ceea ce priveşte cărţile digitale/ebooks. Cei de la Freakbits.com au publicat lista celor mai piratate ebook-uri în 2009, locul erogen fiind desigur reprezentat de Kamasutra.

Lista este absolut identică cu cea dată publicității de Freakbits.com în sept 2009. Iată topul complet al cărţilor downloadate ilegal de pe BitTorrent în 2009:

1. Kamasutra

2. Adobe Photoshop Secrets

3. The Complete Idiot’s Guide to Amazing Sex

4. The Lost Notebooks of Leonardo da Vinci

5. Solar House – A Guide for the Solar Designer

6. Before Pornography – Erotic Writing In Early Modern England

7. Twilight – Complete Series

8. How To Get Anyone To Say YES – The Science Of Influence

9. Nude Photography – The Art And The Craft

10. Fix It – How To Do All Those Little Repair Jobs Around The Home

De reţinut că fiecare carte a fost downloadată între 100.000 şi 250.000 de ori. Se pare că, totuşi, ”piraţii” nu au atentat încă la cărţile celor mai bine vânduţi autori din lista New York Times.

De la o vreme, există diverse discuții, temeri legate de pericolul piratării cărților digitale/ebooks, iar marii publisheri se tem ca până și umbra lor să nu fie furată. Singura soluție pe care au găsit-o până acum a fost să întârzie publicarea digitală a unor titluri ce se vor lansa mai întâi în print. Este ca-n povestea cu drobul de sare, le e frică să nu cadă de pe sobă și hotărăsc să părăsească locuința.

Însă dacă aruncăm o privire pe vânzările electronice pe care le-a avut The Lost Symbol pe Amazon (mai mult de 500.000 de ebooks în prima zi, depășind vânzările print) în comparație cu aprox 100.000 de titluri piratate, ne dăm seama că sunt exagerări. “Pierderile” cauzate de cele 100.000 de titluri sunt absolut neglijabile, ele apar și în variantele print. Gândiți-vă ca o carte print scumpă este citită de cel puțin 3 persoane (prieteni, familie, etc). Asta ar face ca “pierderile” din print să fie mult mai mari dacă se păstrează același raționament. Cât despre The Twilight, cartea print a fost piratată pentru că s-a găsit mult mai târziu în format electronic standard.

Dar ce se întâmplă când un autor refuză să publice digital o carte? Ei bine, este nașpa rău de tot, mult mai nașpa decât dacă te-ai hotărî să lansezi concomitent în print și-n digital o carte. Știți povestea lui Harry Potter și J.K. Rowling? Ei bine, lu’ mama lu’ Hairy (sic!) Potter nu i-a plăcut cu digitalu’ și l-a refuzat. Rezultatul? La câteva ore de la lansare, Harry Potter deja era scanat în format digital în sistem de partajare de fișiere offline (fiecare scana câte un capitol și-apoi le uneau).

Deci să recapitulăm. The Lost Symbol s-a lansat în digital și a vândut la greu, cu pierderi minore. J.K. Rowling a refuzat și a avut numai de pierdut, fără nici un câștig…nici măcar unul de imagine.

Fenomenul piratării cărților digitale/ebooks este invers proporțional cu disponibilitatea acestora în format electronic standard. De multe ori, pirații “electronizează” ceea ce nu se găsește în acest format sau se găsește la un preț nesimțit. E ca și cum te-ai apuca să faci trafic cu alcool când acesta se găsește la vânzare pe toate drumurile. Oricum, chiar considerând piratarea un fenomen infracțional, “infractorii” sunt constanți dpdv statistic, este un risc asumat.

Sursa
2010-01-08 20:19:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

20:51:30Promote Your Posts on WordPress.com —» Ştefan Grigoriţa
19:08:18Activistul buzoian, interviu la Dreptate tv —» Curaj.TV | Media alternativă
14:47:29New Patterns: Headers, Footers, Link in Bio, and More —» costica
14:40:13Campania de fidelizare „Fii deștept! Ia un card inteligent!” la Biblioteca „Onisifor Ghibu” —» BiblioCity
14:08:08„Eugenia Bulat, militantă a Mișcării Naționale” —» BiblioCity
13:03:57De ce… secretar de stat? —» Gheorghe Cuciureanu
09:57:07Neamule cu doine-n stele, De ce cânți inimii mele… —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
09:01:47Nocturna Bibliotecii: Ediția din acest an a fost dedicată acțiunilor omului asupra schimbărilor climatice —» BPR Ungheni's Blog
17:47:25„Tati, când mănânc ceva bun, te iubesc până la Jupiter și înapoi” #perleleIlincăi —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
17:42:49La Smîrdioasa evazioniștii își fac de cap! Delapidare și incendieri – poliția doarme! —» Curaj.TV | Media alternativă
17:32:06Pledoarie din trafic pentru transport alternativ —» Curaj.TV | Media alternativă
13:19:20TUDOR STĂVILĂ  – o CRONICĂ vie a discursului plastic din Basarabia —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
06:29:29„Bravo, Lika!” Ahedjakova licitează statueta NIKA pentru ajutorarea deținuților politici —» nimic nu e asa cum pare a fi...
06:27:42MACBETH. Monstrul care transformă dragostea în ură —» nimic nu e asa cum pare a fi...
06:26:20Bookfestul meu, Radmila mea... No, și oleacă Ianoș :) —» nimic nu e asa cum pare a fi...
06:21:58IUBIREA LA OAMENI. Vodka, trecutul care ne bântuie și destinul „glubincilor” rusești —» nimic nu e asa cum pare a fi...
05:30:06Sergiu Litvinenco revine pe calea cea dreaptă? —» un alt blog
18:16:51Varsă grăsimi în gura de canalizare pluvială —» Curaj.TV | Media alternativă
18:03:43Coada la muzeu era pentru biserică —» Curaj.TV | Media alternativă
17:59:36Protest cu vuvuzele și tricoloare cu + —» Curaj.TV | Media alternativă
17:54:42Șoșoacă economisește energie, vorbește la megafon —» Curaj.TV | Media alternativă
13:32:05Blonde —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
18:08:28Solidaritate cu femeile revoltate din Iran. Protest la București —» Curaj.TV | Media alternativă
17:52:43Mărieș mă alungă în Rusia, a privatizat km0!? —» Curaj.TV | Media alternativă
21:16:12Zice că surorile și bărbatul i-au luat ilegal fiica —» Curaj.TV | Media alternativă