101203 cazuri COVID-19 în Moldova
15205 – cazuri active
83789 – cazuri vindecate
2209 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 25 noiembrie 2020 ora 21:26


Cultural Shock,nu îl vei simți niciodată de pe fotoliu privind Discovery
Mai am încă aproape 2 săptămîni înainte de plecare dar eu deja am inceput să am cultural shock. Gîndul că poți prinde o intoxicație și în loc de tururi prin oraș sta la oală nu poate să aducă mare bucurie. Well, eu defapt am știut asta cu mult înainte. Am de gînd sa iau cu mine și niște medicamente și liquor și vodca pentru dezintoxicare pentru orice situație. Am de gînd se reduc riscurile asociate cu travelling în India prin diferite metode. Crazy trip nu inseamnă să arunci la gunoi raționalitatea.

În primul rînd am să vă întreb dacă ați simțit vreodată cultural shock? Eu citesc acuma despre Mumbai și despre faptul că acolo sunt peste 17milioane de oameni dintre care mai mult de jumate sunt sub 1$ pe zi, cu tot felul de oameni de la șoferii de taxi pînă la vînzătorii pe strada caută să te amăgească și să scoată cît mai mult din buzunar. Hm..strategia mea e simpla…tîrguiala prețului la tot….orice nu aș lua voi scoate 80% din preț după posibilitate. Eu deviez de la subiect. Cultural shock guys? am găsit definiția pe wikipedia și îmi pare una destul de reușită:

Culture shock refers to the anxiety and feelings (of surprise, disorientation, uncertainty, confusion, etc.) felt when people have to operate within a different and unknown cultural or social environment after leaving everything familiar behind and they have to find their way in a new culture that has a different way of life and a different mindset  such as in a foreign country. It grows out of the difficulties in assimilating the new culture, causing difficulty in knowing what is appropriate and what is not. This is often combined with a dislike for or even disgust (moral or aesthetical) with certain aspects of the new or different culture (http://en.wikipedia.org/wiki/Culture_shock).

Primele 24 de ore in noua țară pentru mine sunt o provocare. Trec prin toate stadiile de la furie și desgust la acomodare și sentimentul /ca acasa/. Defapt pentru acomodare normala am nevoie de 2zile iar pentru sentimentul ca acasa mai mult timp. În orice caz de fiecare dată încerc să învăt să trec peste această stare cît mai repede. Intru în contact cu cit mai mulți oameni. Pentru mine cel mai greu e să te adaptezi vizual.și fac niște acțiuni care pot sa pară stranii, intru și ies în noua camera de multe ori…ies din clădire și pot să fac turui în jurul casei, ma duc la același magazin de zeci de ori…nu stau pe loc…trebuie sa văd cît mai mult și să văd asta de mai multe ori. Eu deprind ochiul cu noul mediu.

Cu cît mediul este mai diferit cu atît shockul este mai mare și eu găsesc acest sentiment foarte puternic chiar aproape de instinctul de supravețuire. Tu eventual nu știi ce va fi cu tine dacă ieși în stradă, asta am avut în Puerto Rico și New York. Defapt în New York cred că am avut un shock puternic. Am luat autobusul din Boston cu o companie chineză. Șoferii nu stiau o boabă engleză și aveam impresie că lucrează non-stop la volan. Am ajuns în china town în New York iar cînd am ieșit afară am văzut două turme de chineji se băteau violent în parkul de alături..la vreo 100metri. Strazi murdare, nimeni nu știe engleză iar cînd am intrat în metro și am văzut fețe dornice să împuște un baietan alb am gîndit prima dată că ziua se poate termina nu cum mă așteptam. Mi-a luat 3 zile să mă simt normal în New York, poate și din cauza că trăiam într-o zonă unde băieții latini tot nu păreau tare prietenoși.

Am citit personal encounters (istorii personale) a unei doamne experimentate in research și mobility care a venit cu un proiect la lucru în India. Cînd descria cultural shock spunea ca în prima ei zi în India a avut niște gînduri extreme, la limita disperării.

Pînă la final din moment ce ești deschis și începi să privești noua cultura din perspectiva lor și nu a ta, atunci calmul vine de la sine și incepi să savurezi.  Noul de inspiră și nu te sperie. Și momentul de acomodare la noul loc eu o primesc ca un gen de victorie, o satisfacție interioară deplină că ai reușit să te acomodezi singur la noul loc. E un mic everest interior.


Sursa
2010-01-08 14:56:17Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

16:02:08Igor Șarov —» Gheorghe Erizanu
07:57:57DOI POEȚI AI AVANGARDEI —» Leo Butnaru
15:33:37Vinerea Neagră pe shop.cartier.md. Preț 60% —» Gheorghe Erizanu
13:55:02Portret de candidat. Valentin Făgărășian, candidat PNL pentru Camera Deputaților, Diaspora: „Lupt pentru o Românie mai bună, din care românii să nu mai fie nevoiți să plece, așa am făcut eu la tinerețe” —» Elena Robu
11:20:04Cristina Frolov și-a anunțat obiectivele pentru șefia ONVV —» Fine Wine
10:45:14Român stabilit la Lyon, Franța: ”Mi-ar plăcea ca noi, românii, să fim mai solidari” —» Elena Robu
22:56:56arata-mi-te —» turn up the silence
18:29:55©️ Jumătatea ta ești tu —» Licurici de suflet
16:42:42Cum va proceda România în relația cu R. Moldova, după victoria Maiei Sandu în alegeri? Viziunea deputatului PNL, Matei Dobrovie —» Elena Robu
15:29:36Doliu în lumea teatrului: s-a stins din viață artistul Vlad Ciobanu —» Elena Robu
13:24:17Mike Berners-Lee – How bad are bananas —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
22:27:37Reclamă poluare pe strada Carpați —» Curaj.TV | Media alternativă
18:36:52Am fost la plantat Pădurea București —» Curaj.TV | Media alternativă
15:11:25©️ Uneori oamenii sunt îngeri fără aripi —» Licurici de suflet
14:59:35Bonjour Paris! Je suis moldave! —» Corina Cojocaru
13:29:46Insolvențe desenate (27): care-s creanțele salariale din raporturile asimilate? —» Drept MD
10:24:55CU CAPUL ÎN LAȚ. Federalizarea, pe înțelesul tuturor —» Nicolae Federiuc
09:58:00Despre educație sexuală în școli – Întreb pentru o prietenă —» Curaj.TV | Media alternativă
23:42:12Ante la ventana (Dincolo de geam*) de ANDRÉ CRUCHAGA —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:49:13©️ Primii fulgi, 2020 —» Licurici de suflet
21:02:21East Side Story? —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
19:02:46Caz unic – Activistul a pus poliția M.A.I. și poliția locală să se sancționeze reciproc —» Curaj.TV | Media alternativă
19:02:00ÎMPREUNĂ AM REUȘIT! —» Curaj.TV | Media alternativă
18:17:40Motivațiе de a face ceva bun pentru lumea din jur —» Curaj.TV | Media alternativă
17:46:04TOAMNA SE NUMĂRĂ BOBOCII (Episodul 2)! —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi