Cultural Shock,nu îl vei simți niciodată de pe fotoliu privind Discovery
Mai am încă aproape 2 săptămîni înainte de plecare dar eu deja am inceput să am cultural shock. Gîndul că poți prinde o intoxicație și în loc de tururi prin oraș sta la oală nu poate să aducă mare bucurie. Well, eu defapt am știut asta cu mult înainte. Am de gînd sa iau cu mine și niște medicamente și liquor și vodca pentru dezintoxicare pentru orice situație. Am de gînd se reduc riscurile asociate cu travelling în India prin diferite metode. Crazy trip nu inseamnă să arunci la gunoi raționalitatea.

În primul rînd am să vă întreb dacă ați simțit vreodată cultural shock? Eu citesc acuma despre Mumbai și despre faptul că acolo sunt peste 17milioane de oameni dintre care mai mult de jumate sunt sub 1$ pe zi, cu tot felul de oameni de la șoferii de taxi pînă la vînzătorii pe strada caută să te amăgească și să scoată cît mai mult din buzunar. Hm..strategia mea e simpla…tîrguiala prețului la tot….orice nu aș lua voi scoate 80% din preț după posibilitate. Eu deviez de la subiect. Cultural shock guys? am găsit definiția pe wikipedia și îmi pare una destul de reușită:

Culture shock refers to the anxiety and feelings (of surprise, disorientation, uncertainty, confusion, etc.) felt when people have to operate within a different and unknown cultural or social environment after leaving everything familiar behind and they have to find their way in a new culture that has a different way of life and a different mindset  such as in a foreign country. It grows out of the difficulties in assimilating the new culture, causing difficulty in knowing what is appropriate and what is not. This is often combined with a dislike for or even disgust (moral or aesthetical) with certain aspects of the new or different culture (http://en.wikipedia.org/wiki/Culture_shock).

Primele 24 de ore in noua țară pentru mine sunt o provocare. Trec prin toate stadiile de la furie și desgust la acomodare și sentimentul /ca acasa/. Defapt pentru acomodare normala am nevoie de 2zile iar pentru sentimentul ca acasa mai mult timp. În orice caz de fiecare dată încerc să învăt să trec peste această stare cît mai repede. Intru în contact cu cit mai mulți oameni. Pentru mine cel mai greu e să te adaptezi vizual.și fac niște acțiuni care pot sa pară stranii, intru și ies în noua camera de multe ori…ies din clădire și pot să fac turui în jurul casei, ma duc la același magazin de zeci de ori…nu stau pe loc…trebuie sa văd cît mai mult și să văd asta de mai multe ori. Eu deprind ochiul cu noul mediu.

Cu cît mediul este mai diferit cu atît shockul este mai mare și eu găsesc acest sentiment foarte puternic chiar aproape de instinctul de supravețuire. Tu eventual nu știi ce va fi cu tine dacă ieși în stradă, asta am avut în Puerto Rico și New York. Defapt în New York cred că am avut un shock puternic. Am luat autobusul din Boston cu o companie chineză. Șoferii nu stiau o boabă engleză și aveam impresie că lucrează non-stop la volan. Am ajuns în china town în New York iar cînd am ieșit afară am văzut două turme de chineji se băteau violent în parkul de alături..la vreo 100metri. Strazi murdare, nimeni nu știe engleză iar cînd am intrat în metro și am văzut fețe dornice să împuște un baietan alb am gîndit prima dată că ziua se poate termina nu cum mă așteptam. Mi-a luat 3 zile să mă simt normal în New York, poate și din cauza că trăiam într-o zonă unde băieții latini tot nu păreau tare prietenoși.

Am citit personal encounters (istorii personale) a unei doamne experimentate in research și mobility care a venit cu un proiect la lucru în India. Cînd descria cultural shock spunea ca în prima ei zi în India a avut niște gînduri extreme, la limita disperării.

Pînă la final din moment ce ești deschis și începi să privești noua cultura din perspectiva lor și nu a ta, atunci calmul vine de la sine și incepi să savurezi.  Noul de inspiră și nu te sperie. Și momentul de acomodare la noul loc eu o primesc ca un gen de victorie, o satisfacție interioară deplină că ai reușit să te acomodezi singur la noul loc. E un mic everest interior.


Sursa
2010-01-08 14:56:17Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

14:19:55Judecata de Acum #EdițieSpecială | Profesorul de civism —» Curaj.TV | Media alternativă
11:34:16Cum influențează indicatorii bibliometrici ai directorilor de proiecte finanțarea cercetării în Republica Moldova? —» Gheorghe Cuciureanu
06:07:48URME, RĂNI —» Andrei LANGA. Blogul personal
15:43:47Valorificarea operei hasdeistice, digitizată din Colecția „Carte veche și rară” a Bibliotecii Centrale a BM „B.P. Hasdeu”: Expoziție aniversară (2) —» BiblioCity
15:43:18Valorificarea operei hasdeistice, digitizată din Colecția „Carte veche și rară” a Bibliotecii Centrale a BM „B.P. Hasdeu”: Expoziție aniversară (1) —» BiblioCity
13:21:39Poezia în viața noastră —» BiblioCity
13:20:50,,Magic Creator” - serviciul de recreere și dezvoltare a imaginației utilizatorilor —» BiblioCity
12:59:21Ziua Internațională a Poeziei la Biblioteca „Onisifor Ghibu" —» BiblioCity
12:33:57Leonid Popescu între cuvânt și culoare … —» BiblioCity
12:19:09Lecţia publică „Republica Moldova Zonă de risc seismic” la Biblioteca „Onisifor Ghibu” —» BiblioCity
08:56:45POEZIA AVANGARDELOR VECINE, RUSĂ ȘI UCRAINEANĂ —» Leo Butnaru
14:07:32De la suflet la suflet, împreună, din toată inima pentru Turcia./ —» Curaj.TV | Media alternativă
13:54:01ZIUA MONDIALĂ A POEZIEI CU POETA NATALIA MAZÎLU-MIRON —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:30:182 MARTIE - ZIUA MEMORIEI ŞI COMEMORĂRII VICTIMELOR RĂZBOIULUI DIN TRANSNISTRIA —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
11:38:38Proiectul Dincolo de Wikipedia —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
11:07:54IOAN SLAVICI - PĂRINTE SPIRITUAL AL PROZEI ARDELENE —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:22:57ZILELE CREANGĂ – 2023 LA BIBLIOTECA PENTRU COPII RÎȘCANI —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
09:15:58Rezultat excepțional pentru vinurile moldovenești la Berliner Wein Trophy —» Fine Wine
22:29:00Despre chat GPT și inteligența artificială. —» Blog de Cultura
22:24:01Furtuna perfectă —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
15:43:48Autobuz Euro 6 care scoate fum ca tractorul —» Curaj.TV | Media alternativă
11:37:22Vinohora Rose 2022 Purcari — aur la un concurs specializat pe vinuri rose —» Fine Wine
01:37:36бездревесность —» turn up the silence
19:39:39Capcanele conjugării verbelor (1)  —» Moldova Creștină
14:30:04GRIGORE VIERU – STEAUA CARE A URCAT LA CER —» Biblioteca Publică or.Rîşcani