Povestea lui Pavel Turcu

Nu-l văzusem pe Pavel Turcu înainte de emisiunea de la JurnalTV. Am vorbit cu el la telefon de vreo şapte-opt ori şi deja îmi crease impresia de om deschis, sfios, dar în acelaşi timp sigur pe sine şi foarte concret în exprimare. Întrebările lui erau directe. Veneau imediat.
Ideea aducerii echipei JurnalTV la el acasă, la Ungheni, a fost a mea. A acceptat-o greu. "Stau într-un cămin, trăim normal, dar condiţiile nu-s de acelea ca să le arătăm la televiziune." I-am explicat că televiziunile nu vin doar în case cu etaj. Că îmi era important să apară el-omul aşa cum trăieşte. Că eu consider că cel mai puternic atu al lui este povestea. Pavel Turcu are o poveste.
Trompetist din şcoală, el a învăţat de lemnar la un colegiu de meserii. Lucrează paznic la un supermarket în Ungheni. Din cînd în cînd revine la muzică — îi place să compună. În 2005, impresionat de performanţa Zdobilor planifică să participe şi el la Eurovision. Se decide abia acum. Plăteşte 200 de euro unui muzicant din Ungheni ca să-i facă aranjamentul şi înregistrarea. Şi asta fiind paznic şi avînd o familie cu doi copii de întreţinut. Eu nu "bat la jăle". Doar arăt puterea visului lui Pavel.
Are un cîntec simplu, dar care prinde de la prima ascultare. Devine brusc popular şi zeci de oameni diferiţi încep concomitent să-l susţină şi să-l promoveze. În prima zi are 300 de vizionări, în a doua începe campania bloggerilor, are 1.600, în a treia are 5,000; acum, după trei zile de campanie are 14.000.
Fără compozitor, fără relaţii, fără şansă de succes. O istorie puternică. Dacă o astfel de istorie creşte într-o calificare la Eurovision, BBC-ul, CNN-ul şi toate agenţiile vor fi pe el. Oamenii adoră istoriile.
Şi omenirea mai are o trăsătură ciudată. Există istorii arhetipice care parcă se cer permanent realizate, actualizate. Una din ele e a Cenuşăresei. Eu chiar văd acest om cîştigînd Eurovisionul. O spun serios. Şi o fac serios de la început. Fire invzibile vor aranja lucrurile în aşa fel încît cenuşăreasa să ajungă la bal.
Azi, cei de la JurnalTV au primit un telefon straniu de dimineaţă. Cică Pro TV-ul l-a invitat pe Pavel la Chişinău. Jurnalul, avînd deja promisă exclusivitatea nu putea accepta să piardă şi prima apariţie. Pavel a confirmat că vine spre amiază la Chişinău. Jurnalul a reprogramat ediţiile speciale pentru a include noua stea la 14.15 în direct. Conformarea mea şi a lui Viorel Mardari la noul program nici nu s-a pus în discuţie :)
Ca să fie siguri că Pavel nu fuge la Pro TV, Jurnalul a trimis o maşină, care l-a racolat pe Pavel din microbuz, la Călăraşi. Televiziunile se băteau pentru autorul imnului pandemic atipic. Imnul Eurovizion.
Pavel Turcu,Imnul Eurovision,Ion GrosuPavel Turcu, participant la Eurovision, oferă primele autografe în redacţia JurnalTV, la 7 ianuarie 2010. Fetele l-au machiat (excesiv) pe autorul Imnului Eurovision au observat că acesta a avut semnături diferite pe cele două autografe.
Intrarea lui Pavel în redacţia Jurnal a înviorat redacţia. Toţi s-au adunat să asculte primele declaraţii. Iată impresia creată asupra unui membru al redacţiei:
"Era atat de sincer si de infantil incat nu ti se mai intorcea limba sa spui ceva de rau de cel care de vreo 3 zile rupe gura i-netului…

Pavel Turcu este intruchiparea idealului masculin pentru femeile de la sate – mare, nazdravan, cuminte, probabil muncitor, si … cantaret! Vreau sa spun doar un lucru – cei ce il vorbesc de rau pe Turcu sa se ia de mana cu Bognibov, care nu-i taran… Nu fiti bulangii."

O impresie similară a produs Pavel şi asupra Natei Albot, care a insista să se pozeze cu candidatul pe care îl susţine.

Pavel a asistat interesat, dar cuminte la discuţia, pe alocuri aprinsă, care a avut loc. A avut două-trei intervenţii. A cîntat. Rugat să cînte, nu a ezitat, nu şi-a dres vocea, a cîntat imediat refrenul imnului. Pentru că aşa e el. El e un om autentic.

După emisiune am mers la ProTV. Natalia Cheptene a vorbit cu el o jumate de oră pentru o ştire de trei minute.

Pavel Turcu,Imnul Eurovision,Ion Grosu

Natalia Cheptene, prezentatoarea Pro TV Chişinău, îl intervievează la 7 ianuarie 2010, pe Pavel Turcu. Pavel a declarat că a compus melodia cu care participă la concurs în 5 minute.

După filmări, Pavel Turcu ne-a mulţumit mie şi lui Viorel Mardari pentru susţinere şi a plecat la Ungheni.

Nu ştiu dacă povestea lui e o poveste a Cenuşăresei sau o poveste de tip David contra lui Goliath, dar una e cert — e o poveste de Crăciun.


Pavel Turcu,Imnul Eurovision,Ion Grosu

Sursa
2010-01-08 01:42:21Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

13:10:00New to Newsletter — Earn With Paid Subscriptions —» Ileana Pîrgaru
20:01:19Mi-a ieșit un slalom impresionant pe pasaj și bulevard —» .:EU:.
13:10:00How Yarnnakarn Ceramics Uses WordPress.com to Expand Their Business —» Adăpostul gîndurilor nerevendicate | If I enjoy the hatred of life, I do not hate life, I enjoy i
09:48:46atenție, atenție: portalu s-o deschis —» Portalu
04:55:03UN CELEBRU POET CIUVAȘ - GHENNADI AYGHI. ESEU PLUS POEME —» Leo Butnaru
17:15:00Top 6 alimente care conține substanțe cancerogene. —» Blog de Cultura
16:59:00Care este diferența dintre un psiholog, psihoterapeut și un psihiatru? —» Blog de Cultura
16:56:37Mega Protestul de astăzi al profesorilor în București —» Curaj.TV | Media alternativă
15:00:00Concept to Creation: Custom Theme Designs Just Got Easier —» ada rosu
14:54:29Romanul „Montana” de Alexandru Popescu în continuă discuție —» BiblioCity
09:39:11Tutunul și impactul asupra performanței școlare și profesionale —» BiblioCity
15:31:25Zilele Onisifor Ghibu la Biblioteca „Onisifor Ghibu” —» BiblioCity
13:57:00DIN COSMOGRAME —» Leo Butnaru
06:47:32DIN LITERATURA VECINILOR —» Leo Butnaru
21:00:04Au băut nişte ofiţeri în unitate, se poate?! —» Curaj.TV | Media alternativă
11:43:43A luat foc un clopot de gunoi lîngă Gara de Nord —» Curaj.TV | Media alternativă
11:41:12Mașină de poliție pe trotuar, cu motorul pornit —» Curaj.TV | Media alternativă
05:12:17UN ALT POET AL MODERNITĂȚII FRANCEZE —» Leo Butnaru
14:45:06Happy 20th Anniversary, WordPress! We Wouldn’t Be Here Without You  —» Adăpostul gîndurilor nerevendicate | If I enjoy the hatred of life, I do not hate life, I enjoy i
12:00:26Cele mai bune teze de doctorat din Republica Moldova în anul 2022 —» Gheorghe Cuciureanu
05:35:51DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
19:16:18Povesti care inspiră: Cristina Tănase de la Salvati copiii —» Curaj.TV | Media alternativă
16:21:57Activitatea: Ce este un plan de faceri? în imagini —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
12:33:29UN POEM, UN POET/ UN POEMA, UN POETA (Antologie de poezie bilingvă spaniolă-română*) —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:06:55PAS se aruncă din nou „curajos” în urma trenului. Au așteptat să treacă „ziua victoriei” și s-au apucat s-o anuleze  —» Nicolae Federiuc