Cetăţenii moldoveni care trăiesc în Transilvania doresc consulat la Cluj-Napoca

Cetăţenii Republicii Moldova care locuiesc în Transilvania doresc înfiinţarea unui consulat în municipiul Cluj-Napoca. În acest sens, Grupul de Iniţiativă Basarabeană, organizaţie care reprezintă studenţii basarabeni care studiază la Cluj-Napoca dar şi pe tinerii de peste Prut care au terminat deja o facultate şi s-au stabilit în diverse localităţi din Ardeal, a înainta premierului moldovean Vlad Filat o scrisoare în care motivează necesitatea înfiinţării unei astfel de misiuni consulare la Cluj-Napoca.
‘’Sîntem asociaţia Grupul de Iniţiativă Basarabeană Cluj ce reuneşte studenţii basarabeni şi bucovineni care studiează în centrul universitar Cluj-Napoca. Organizaţia noastră a fost înfiinţată legal în ianuarie 2006 şi are ca scop sprijinirea elevilor şi studenţilor de etnie română proveniţi din Republica Moldova şi Ucraina pentru a se integra mai uşor în mediul universitar clujean şi mijlocirea accesului la facilităţile pe care statul român le oferă acestor tineri. (…) Vă solicităm să analizaţi oportunitatea înfiinţării la Cluj-Napoca a unei reprezentanţe consulare. Considerăm, de asemenea, că ar fi foarte util pentru miile de cetăţeni ai Republicii Moldova care trăiesc în Transilvania ca la Cluj-Napoca să funcţioneze un consulat. Acest lucru ar face ca aceştia să nu se mai deplaseze peste 500 km, la Secţia Consulară a Ambasadei de la Bucureşti pentru a obţine un act, cum ar fi un certificat de naştere al unui copil’’, arată GIB în documentul trimis primului ministru de la Chişinău. Totodată, tinerii basarabeni arată că înfiinţarea unui consulat la Cluj ar da posibilitatea cetăţenilor moldoveni să voteze aici cînd au loc alegeri în Republica Moldova şi să nu se mai ducă pînă la Bucureşti pentru a-şi exercita acest drept.
‘’Funcţionarea în centrul Transilvaniei a unei secţii de votare ar facilita foarte mult exercitarea dreptului constituţional de a vota al fiecărui cetăţean al Republicii Moldova care lucuieşte în această parte a României. Pînă acum în România a fost amenajată secţie de votare doar la Ambasada Republicii Moldova din Bucureşti, iar foarte mulţi cetăţeni moldoveni care studiază sau muncesc în Transilvania nu au reuşit să-şi exercite dreptul de vot din cauza distanţei prea mari sau a lipsei resurselor finaciare necesare pentru deplasarea pînă la centrul de votare’’, arată GIB Cluj. În oraşele din Transilvania trăiesc mai multe mii de căţăţeni moldoveni.
Sursa: www.ziarulfaclia.ro
Cosmin PURIŞ

Sursa
2010-01-07 21:35:43