plang si cei bogati…de mila saracilor
Philanthrocapitalism: How the Rich Can Save the World, Michael Green, Mattew Bishop. Bloomsbury Press, 2008

Un fel de rezumat:
- Ted Turner (fondatorul CNN), Warren Buffett, Bill Gates, Carlos Slim Helu donează bani, mulți bani, pentru proiecte filantropice...
- Bogații dăruiesc bani din varii motive: slavă, orgoliu, pietate religioasă, revelații sau victorii personale (asupra unor boli, cum este cazul lui Michael Milken, care a dăruit 750 milioane dolari pentru combaterea cancerului la prostată, sau cazul lui Larry King, care a întemeiat o fundație pentru lupta cu bolile de inimă), prestigiu personal, mustrări de conștiință, evaziune fiscală sau evitarea impozitelor...Dar o fac...
Bernard de Mandeville (Fabula Albinelor): ”Orgoliul și vanitatea au construit mai multe spitale decât toate virtuțile luate împreună.”
- Filantropia celor bogați e o activitate veche, cam de la facerea lumii: Marcus Vipsanius Agrippa (a construit drumuri și băi publice în Roma), familia Fugger, Carnegie, Rockfeller etc.
- În SUA, donațiile caritabile alcătuiesc 1,67 % din PIB, în Marea Britanie – 0.73 %, în Franța – 0.14 %.
- Filantropia superbogaților este ajutor competent – banii nu merg spre politici publice în genere, ci spre zone sociale concrete, fluxurile financiare nu se revarsă pur și simplu asupra nevoiașilor, ci încearcă să monitorizeze implementarea strategiilor, precum și absorbirea fondurilor.
- filantrocapitalismul și banii din donații merg mai ales spre zona politicilor sociale impopulare și a inovației în domeniul politicilor publice: experimente școlare, intervenții locale, politici sociale și ecologice, adică zone în care banii publici nu ajung din motive de risc și teama de ineficiență, iar companiile (farmaceutice, didactice) le ignoră din motive de profit scăzut.
- Fundația ”Bill și Melinda Gates” gestionează un buget mai mare decât Organizația Mondială a Sănătății, agenție a ONU.
- Ted Turner: nu consider filantropia ca o aruncare a banilor în vânt, ci ca pe o investiție în viitorul umanității.
- Fundațiile sunt, de obicei, eficiente, atunci când donatorul este ”pe aproape”, adică e viu și păstrează un interes viu și stabil față de cauză.
- celantropie – combinația dintre celebritate și filantropie (Bono de la U2, de exemplu). Celantropii oferă mai mult decât bani – adițional ei aduc porții însemnate de prestigiu, publicitate, credibilitate, acces, vizibilitate și sens. Exemple: Madonna, Angelina Jolie, Oprah Winfrey.
Sursa
2010-01-07 07:54:04