7305 cazuri COVID-19 în Moldova
3154 – cazuri active
3884 – cazuri vindecate
267 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 27 mai 2020 ora 16:32


Tu, Moş Crăciun şi …1500 cadouri care vor îndulci viaţa de internat

Mos_Craciun si copii Ploaia cerne amintiri, şiroind peste ajunul de Crăciun. Câteva pete de zăpadă curg încet de pe acoperiş în glodul lui ianuarie. Undeva în Europa, SUA sau Canada emigranţii moldoveni se gândesc …în cor la baştina lor. Iar R. Moldova se pregăteşte de Crăciun cu toată suflarea ortodoxă de rit vechi. 

Sărbătorile de iarnă şi cele pascale la moldoveni se pot compara numai cu nunţile, cumetriile şi praznicele aceluiaşi neam. Se va sărbători îndelung şi de data asta (am început pe 31 decembrie anul trecut şi mergem la serviciu doar pe 11 ianuarie, anul ăsta), femeile vor găti mult şi bine, mâncare destulă pentru o săptămână. Unii oameni vor ajunge la Urgenţă (dacă vor fi maşini ale Ambulanţei disponibile), că după ce ţii post câteva luni este dificil să ingerezi porc, găină şi raţă, plus vin, rachiu şi alte …bunătăţi de sărbătoare. Şi la fel ca după nunţile şi cumetriile îmbelşugate mâncarea va fi în surplus, iar după eveniment gospodarii vor trece la mese răzleţe şi moderate.

Îmi place Crăciunul pe stil vechi, pentru că o aduce pe mama la noi, pentru că suntem împreună, gătim, glumim, povestim. Aştept 7 ianuarie ca să merg la ex-diriginta mea sau la cea mai bună prietenă, care sunt totodată şi nanele copiilor mei. Este timpul când mă bucur că nu mă bombardează mesaje şi telefoane de serviciu.

Totuşi, în aceste zile este o mare aventură să ieşi la magazin sau la piaţă. Până prinzi un loc în transportul public sau în taxi îţi vine să-ţi iei lumea în cap, ai parte de cozi interminabile şi oameni grăbiţi, supăraţi etc. În plus, această vacanţă naţională de 10 zile, a îngheţat mai toate serviciile sociale, mai grav – se pare că a prins în hibernare şi brutăriile, cu mare noroc reuşeşti să cumperi pâine, la Chişinău, de Revelion sau de Crăciun.

Crăciunul ar trebui să fie sărbătoarea smereniei, a bucuriei naşterii Domnului, a timpului pentru sine, pentru discuţia cu Dumnezeu, pentru cina părinţilor şi a copiilor. Crăciunul ar trebui să fie motiv să ne gândim la cei mai necăjiţi. Astăzi i-am telefonat pe oamenii la care mergem în cadrul acţiunilor de caritate şi am simţit o dată  în plus că se simt de sărbători mai singuri şi mai trişti ca niciodată. Cu ajutorul oaspeţilor acestei case virtuale am adunat câteva sute de lei şi dolari şi mai multe pachete, care începând cu Crăciunul în stil vechi vor aduce lumină în camere mici şi răcoroase. VĂ MULŢUMESC TUTUROR CARE AŢI DECIS SĂ FIŢI MOŞI CRĂCIUNI ŞI O SĂ VĂ POVESTESC PE ACEST BLOG DESPRE CASELE CARE SE VOR BUCURA DE DARURILE VOASTE!

Acum vă rog să puneţi umărul ca 1500 de pachete de la Moş Crăciun să ajungă la copii care nu au primit încă bomboane. Moş Crăciun ar vrea ca aceste cadouri să ajungă în internate, case de copii sau case de tip familial din R. Moldova. Cu cât mai departe de Chişinău, cu atât mai bine. Crăciuniţa este Oxana Iuteş de la Pro TV . Ea va aduna sugestiile noaste de instituţii în care trebuie să ajungă pachetele cu bomboane şi i le va transmite lui Moş Crăciun. Scrieţi-i cât mai curând la adresa personală: roxypeace@gmail.com

Oxana primeşte, azi, de la noi medalia „Solul lui Moş Crăciun” şi îi dorim ca la timpul potrivit să o vedem plimbându-se fericită, alături de Moş(ul ei) Crăciun prin parc, în preajmă cu o droaie de nepoţi sănătoşi şi înţelepţi ca ea ;)

Imagine preluată de pe http://www.to13.net/


Sursa
2010-01-06 18:32:01Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

11:00:46Apelul președintelui Uniunii Editorilor din Republica Moldova, Gheorghe Prini —» Gheorghe Erizanu
10:18:03Masa plinä —» liliana
08:22:43Când fosta-i mama copilului și poloneză pe deasupra —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
05:29:18Ce ce întâmplă, totuși, la Banca Națională? —» un alt blog
20:45:52„Iubi” şi alte texte de Igor Guzun —» Curaj.TV | Media alternativă
20:11:30Cît valorează promisiunea unui impostor? —» Curaj.TV | Media alternativă
19:20:46Творчество и Мотивация —» Art and fashion design
16:27:58mau —» turn up the silence
15:38:30Socata – o băutură de care am rămas șocată. Cum am făcut-o —» Sunt MAMĂ!
14:14:48(VIDEO) Lipsirea lui Traian Băsescu de cetățenia R. Moldova a însemnat o mare pierdere pentru R. Moldova, susține Eugen Tomac —» Elena Robu
13:58:20Творчество и Мотивация —» Art and fashion design
11:00:01Știați că ONU are un site neoficial despre Noua Ordine Mondială? Și nu e fake. —» Popas alternativ
10:32:31Să nu spui niciodată pentru totdeauna de Jennifer L. Armentrout —» Biblioteca Hristo Botev
09:57:55Tânăr stabilit în Franța: Mă simt mai acasă fiind străin între francezi decât român între moldoveni —» Elena Robu
06:42:50©️ Boț de humă —» Licurici de suflet
20:08:55Aventuri la Cahul pe timp de pandemie —» Curaj.TV | Media alternativă
17:46:24Adio, Nadejda Brânzan. Am pierdut un OM de mare valoare —» Elena Robu
17:42:431 an și 7 luni: Ilinca a început să ne ajute la treburile casnice —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
15:35:20(VIDEO) Eugen Tomac explică de ce trebuie retrasă cetățenia română premierului moldovean Ion Chicu —» Elena Robu
14:40:55#NeamPornit să vizităm Orheiul Vechi —» Sunt MAMĂ!
13:50:00Schimbări —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
13:40:06E bolnav, dar neobosit în luptă cu mafia varului —» Curaj.TV | Media alternativă
13:27:44Spune că i-au oprit sau limitat tratamentul în penitenciar —» Curaj.TV | Media alternativă
13:05:36Mi-au solicitat părerea despre sate —» .:EU:.
11:02:16Старый Оргеев (Бутучены) —» XStrafer's WebPlace : unconformable point of view.