Cum să combatem piratarea ebooks

Într-un articol de investigaţie remarcabil, New York Times descoperă indicii ale extinderii fenomenului de piratare a cărţilor digitale/ebooks. Nu este singurul articol pe această temă al ziarului.

Cu toate că ziarul excelează iar și iar în semnalarea, investigarea fenomenului piratării, acesta nu reușește să exploreze motivațiile reale ale consumatorilor de media digitală.

Randall Stross, cunoscutul jurnalist al NYT, presupune că disponibilitatea unui număr din ce în ce mai mare de cărți digitale/ebooks piratate, combinată cu creșterea volumului de e-readere cumpărate ar putea conduce la un val de piraterie comparabil cu cel prin care a trecut industria muzicală în timpul perioadei Napster. Aparent, e doar o problemă de timp până când “piraţii” proprietari de Kindle să-şi dea seama că pot economisi 10 dolari downloadând ebook-uri de pe RapidShare, în loc să le cumpere direct de pe site-ul Amazon.

Scenariul ar putea părea plauzibil dacă habar n-aveai despre RapidShare sau Kindle. Să ne oprim un moment pentru a compara procesul de achiziţionare a cărţilor digitale din ambele surse:

Kindle:

  1. Găseşti cartea dorită căutând în magazinul virtual integrat în dispozitivul tău Kindle.
  2. Apeși pe butonul „cumpără”. Da, tocmai ai cheltuit 9.99$. Fără dureri de cap, nu?
  3. Te-apuci de citit.

RapidShare:

  1. Găseşti cartea pe care o vrei căutând pe…Stai un moment…Se pare că RapidShare nu are un motor de căutare pe site.
  2. Te întorci pe Google sau pe un alt motor de căutare pentru a găsi URL-ul exact al cărţii pe care vrei s-o descarci. Ar putea dura cam mult, dar din fericire, piraţii au o grămadă de timp liber.
  3. Odată ce ai găsit URL-ul exact, vei descoperi că nu poţi să downloadezi fişierul imediat. În loc de asta, ţi se va spune că toate canalele (sloturile) pentru descărcare gratuită sunt folosite în acel moment. Va trebui să încerci din nou peste două minute. Repetă acest pas până găseşti un canal liber (ar putea dura câteva ore…sau câteva zile).
  4. Ca o alternativă, ai putea să te gândeşti să plăteşti pentru acces imediat. Pentru doar 6.99€ poţi downloada de pe RapidShare fără să aştepţi. Asta înseamnă 20 de cenţi peste preţul cărţii digitale/ebook pe care te pregăteşti să o furi.
  5. Odată cartea descărcată, trebuie să găseşti o modalitate să muţi fişierul pe Kindle (Whispersync ar putea fi convenabil, dar nu merge piratat).
  6. Pregăteşte-te pentru eventualitatea unor mici probleme de formatare cu noua ta carte. În majoritatea cazurilor, probabil vei putea să descifrezi sensul textului care se vede foarte prost. Şi pur şi simplu va trebui să te obişnuieşti cu numerotarea paginilor de la mijlocul paginii.
Există un lucru foarte important pe care editorii îl pot învăţa de la alte forme de media digitală – importanţa unei experienţe de calitate pentru consumator. Consumatorii pun pe primul loc comoditatea şi uşurinţa folosirii atunci când interacționează cu media digitală (fie muzică, film, aplicații, cumpărături online, ebooks). Ca rezultat, gratuitatea nu e mereu primul criteriu.

Cea mai bună modalitate de a preveni pirateria este să faci mai uşor procesul de cumpărare a produsului decât efortul descărcării ilegale. Ușurința utilizării produsului, calitatea excelentă a acestuia sunt alte două condiții care trebuie luate în calcul.
În ciuda rezervelor pe care multă lume le-a avut cu privire la DRM-ul celor de la Kindle, Amazon a transformat experienţa cumpărării unei cărţi într-un proces fără cusur.

Sursa
2010-01-05 12:00:00



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

20:01:19Mi-a ieșit un slalom impresionant pe pasaj și bulevard —» .:EU:.
13:10:00How Yarnnakarn Ceramics Uses WordPress.com to Expand Their Business —» Adăpostul gîndurilor nerevendicate | If I enjoy the hatred of life, I do not hate life, I enjoy i
04:55:03UN CELEBRU POET CIUVAȘ - GHENNADI AYGHI. ESEU PLUS POEME —» Leo Butnaru
17:15:00Top 6 alimente care conține substanțe cancerogene. —» Blog de Cultura
16:59:00Care este diferența dintre un psiholog, psihoterapeut și un psihiatru? —» Blog de Cultura
16:56:37Mega Protestul de astăzi al profesorilor în București —» Curaj.TV | Media alternativă
15:00:00Concept to Creation: Custom Theme Designs Just Got Easier —» ada rosu
14:54:29Romanul „Montana” de Alexandru Popescu în continuă discuție —» BiblioCity
09:39:11Tutunul și impactul asupra performanței școlare și profesionale —» BiblioCity
15:31:25Zilele Onisifor Ghibu la Biblioteca „Onisifor Ghibu” —» BiblioCity
13:57:00DIN COSMOGRAME —» Leo Butnaru
06:47:32DIN LITERATURA VECINILOR —» Leo Butnaru
21:00:04Au băut nişte ofiţeri în unitate, se poate?! —» Curaj.TV | Media alternativă
11:43:43A luat foc un clopot de gunoi lîngă Gara de Nord —» Curaj.TV | Media alternativă
11:41:12Mașină de poliție pe trotuar, cu motorul pornit —» Curaj.TV | Media alternativă
05:12:17UN ALT POET AL MODERNITĂȚII FRANCEZE —» Leo Butnaru
14:45:06Happy 20th Anniversary, WordPress! We Wouldn’t Be Here Without You  —» Adăpostul gîndurilor nerevendicate | If I enjoy the hatred of life, I do not hate life, I enjoy i
12:00:26Cele mai bune teze de doctorat din Republica Moldova în anul 2022 —» Gheorghe Cuciureanu
05:35:51DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
19:16:18Povesti care inspiră: Cristina Tănase de la Salvati copiii —» Curaj.TV | Media alternativă
16:21:57Activitatea: Ce este un plan de faceri? în imagini —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
12:33:29UN POEM, UN POET/ UN POEMA, UN POETA (Antologie de poezie bilingvă spaniolă-română*) —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:06:55PAS se aruncă din nou „curajos” în urma trenului. Au așteptat să treacă „ziua victoriei” și s-au apucat s-o anuleze  —» Nicolae Federiuc
07:35:23ÎN MEMORIA LUI ALEXANDRU COSMESCU: „CU TOT CE-A FOST ODATĂ EL” —» Andrei LANGA. Blogul personal
20:34:31Dezbatere după prezentarea Mihaelei Miroiu despre etica în politică —» Curaj.TV | Media alternativă