Cum să combatem piratarea ebooks

Într-un articol de investigaţie remarcabil, New York Times descoperă indicii ale extinderii fenomenului de piratare a cărţilor digitale/ebooks. Nu este singurul articol pe această temă al ziarului.

Cu toate că ziarul excelează iar și iar în semnalarea, investigarea fenomenului piratării, acesta nu reușește să exploreze motivațiile reale ale consumatorilor de media digitală.

Randall Stross, cunoscutul jurnalist al NYT, presupune că disponibilitatea unui număr din ce în ce mai mare de cărți digitale/ebooks piratate, combinată cu creșterea volumului de e-readere cumpărate ar putea conduce la un val de piraterie comparabil cu cel prin care a trecut industria muzicală în timpul perioadei Napster. Aparent, e doar o problemă de timp până când “piraţii” proprietari de Kindle să-şi dea seama că pot economisi 10 dolari downloadând ebook-uri de pe RapidShare, în loc să le cumpere direct de pe site-ul Amazon.

Scenariul ar putea părea plauzibil dacă habar n-aveai despre RapidShare sau Kindle. Să ne oprim un moment pentru a compara procesul de achiziţionare a cărţilor digitale din ambele surse:

Kindle:

  1. Găseşti cartea dorită căutând în magazinul virtual integrat în dispozitivul tău Kindle.
  2. Apeși pe butonul „cumpără”. Da, tocmai ai cheltuit 9.99$. Fără dureri de cap, nu?
  3. Te-apuci de citit.

RapidShare:

  1. Găseşti cartea pe care o vrei căutând pe…Stai un moment…Se pare că RapidShare nu are un motor de căutare pe site.
  2. Te întorci pe Google sau pe un alt motor de căutare pentru a găsi URL-ul exact al cărţii pe care vrei s-o descarci. Ar putea dura cam mult, dar din fericire, piraţii au o grămadă de timp liber.
  3. Odată ce ai găsit URL-ul exact, vei descoperi că nu poţi să downloadezi fişierul imediat. În loc de asta, ţi se va spune că toate canalele (sloturile) pentru descărcare gratuită sunt folosite în acel moment. Va trebui să încerci din nou peste două minute. Repetă acest pas până găseşti un canal liber (ar putea dura câteva ore…sau câteva zile).
  4. Ca o alternativă, ai putea să te gândeşti să plăteşti pentru acces imediat. Pentru doar 6.99€ poţi downloada de pe RapidShare fără să aştepţi. Asta înseamnă 20 de cenţi peste preţul cărţii digitale/ebook pe care te pregăteşti să o furi.
  5. Odată cartea descărcată, trebuie să găseşti o modalitate să muţi fişierul pe Kindle (Whispersync ar putea fi convenabil, dar nu merge piratat).
  6. Pregăteşte-te pentru eventualitatea unor mici probleme de formatare cu noua ta carte. În majoritatea cazurilor, probabil vei putea să descifrezi sensul textului care se vede foarte prost. Şi pur şi simplu va trebui să te obişnuieşti cu numerotarea paginilor de la mijlocul paginii.
Există un lucru foarte important pe care editorii îl pot învăţa de la alte forme de media digitală – importanţa unei experienţe de calitate pentru consumator. Consumatorii pun pe primul loc comoditatea şi uşurinţa folosirii atunci când interacționează cu media digitală (fie muzică, film, aplicații, cumpărături online, ebooks). Ca rezultat, gratuitatea nu e mereu primul criteriu.

Cea mai bună modalitate de a preveni pirateria este să faci mai uşor procesul de cumpărare a produsului decât efortul descărcării ilegale. Ușurința utilizării produsului, calitatea excelentă a acestuia sunt alte două condiții care trebuie luate în calcul.
În ciuda rezervelor pe care multă lume le-a avut cu privire la DRM-ul celor de la Kindle, Amazon a transformat experienţa cumpărării unei cărţi într-un proces fără cusur.

Sursa
2010-01-05 12:00:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

19:31:54CFR la 150 de ani se laudă cu vechituri —» Curaj.TV | Media alternativă
18:42:38Protest la București pentru drepturile animalelor #exclusiv —» Curaj.TV | Media alternativă
08:25:53Andrei și Ilinca – Plouă (cover Holy Molly x Tata Vlad) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
11:49:57Primarul Ciucu a venit la protestul din Prelungirea Ghencea —» Curaj.TV | Media alternativă
10:42:32Am pledat împotriva intimidării aleșilor locali —» Curaj.TV | Media alternativă
10:28:09Vrem lărgirea și civilizarea prelungirii —» Curaj.TV | Media alternativă
19:24:05Cică a vorbit cu mai mulți membri de Guvern la Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
18:40:52Poveste origami de la o copilă refugiată (ru) —» Curaj.TV | Media alternativă
17:59:37Popă cu copii în portbagaj la Voluntarii Bucureștilor —» Curaj.TV | Media alternativă
19:40:06Parcare de biciclete aglomerată la metrou —» Curaj.TV | Media alternativă
09:00:00Opera Crypto Browser Announces Plans to Integrate Elrond  —» Luchian Alexandru
08:54:49Plâng de fericire. 215 Eroi ai Ucrainei, printre care și comandanții Azovului au fost eliberați! —» nimic nu e asa cum pare a fi...
06:30:11Rușii vor să transforme „tribunalul” de la Mariupol într-un proces exemplar de condamnare a nazzismului —» nimic nu e asa cum pare a fi...
14:57:59Purcari promovează steak-urile produse de companiile lui dmitri medvedev —» un alt blog
12:22:52SCURTĂ RELATARE DE PE FRONT. Nu cel ucrainean, cel politic, moldovenesc —» Nicolae Federiuc
10:21:36S-a aruncat în aer împreună cu ocupanții care l-au descoperit. Ce se întâmplă, de fapt, în cadrul contraofensivei armatei ucrainene? —» nimic nu e asa cum pare a fi...
09:47:38Putin a anunțat mobilizarea parțială. Reacția unei mame: „...чтоб ты сдох, козлина!” —» nimic nu e asa cum pare a fi...
06:37:10Escaladarea nebuniei —» blog cultural
05:41:58Ce poreclă are informatorul Litvinenco în dosarele SIS-ului? —» un alt blog
18:37:45Câteva propuneri privind cercetarea științifică în Republica Moldova —» Gheorghe Cuciureanu
17:18:31Eulogy: Andrei Bivol —» Erik and Elena Brewer's Weblog
09:59:00Create the first in-browser game for Opera GX Mobile and save millions of gamers from the nightmare of no mobile data or WiFi —» Luchian Alexandru
05:15:12Azi trebuiau să protesteze agricultorii, dar Slusari i-a vândut… —» un alt blog
05:13:04Casa Rusa din Chisinau a donat carti Bibliotecii Alexe Rau din Briceni si Bibliotecii Ion Druta din Donduseni —» un alt blog
18:43:11Militari și jandarmi, pe urmele poliției iresponsabile —» Curaj.TV | Media alternativă