Сокант 2: Cele două viteze ale partidelor zise democratice din Moldova

Какую партию у нас ни строй – все равно получается КПСС (Виктор Черномырдин)

1. Etapa revoluţiei

1.0. În 2009 în Moldova a avut loc schimbul puterii la limita legitimităţii. Atît partidele din fosta opoziţie cît şi partidul de la putere au folosit toate pîrghiile avute la îndemînă în regim extrem, aproape de linia roşie a turometrului.

1.1. Cu toate că, tehnic, nu a avut loc o revoluţie, atmosfera din aprilie 2009 era revoluţionară. Mesajul partidelor de opoziţie a coincis cu dorinţa unei mase mari de alegători şi pornea de la negare. El poate fi rezumat la două cuvinte: Jos Voronin. Misiunea implicării în politice era răsturnarea (sau măcar coborîrea) dictatorului.

Photobucket

1.2. Cauza dată a unit în timp scurt o masă pestriţă de oameni. Lipsea o viziune comună. A fost propus un mănunchi de rezolvări. De la extrema Ilie Bratu (nu avem nevoie de parlament şi preşedinţie pentru că le avem la Bucureşti) pînă la Sandu Cosmescu (proteste paşnice prin cercuri de lectură în PMAN), toată gama de reţete a fost completată şi chiar încercată. Din mulţimea de proiecte s-a impus cel al partidelor. Adică resprectarea constituţiei şi continuarea luptei în parlament. Partidele au reuşit atît în impunerea acestei căi, cît şi în atingerea scopului din 1.1.

1.3. Entuziasmul revoluţionar a fost şi principalul mobil al implicării în politică atît la nivel de organizaţii de tineret, cît şi la nivel de elită partiinică. În acea situaţie relaţia de schimb între conducerea şi membrii partidelor era de credibilitate-loialitate. Liderul oferea credibilitate, iar membrii ofereau loialitate. La nivel local loialitatea însemna lipirea afişelor electorale şi aducerea de "oameni" la evenimente.

1.4. Cetăţeanul în rol de elector avea o cerinţă majoră de la partide - să nu trădeze. Structura ierarhică rigidă şi relaţia de schimb din 1.3. au asigurat îndeplinirea acestei cerinţe.

2. Perioada de pace

2.0. După 100 de zile de guvernare Filat, risc să afirm că partidele din AIE au intrat în faza paşnică, a exercitării puterii. Puterea a fost preluată, turometrul a revenit la porţiunea verde.

2.1. Aşteptările societăţii nu mai pornesc de la negare. Nu mai există un mesaj unic care ar uni violent aşteptările cetăţenilor. Numitorul comun în perioada de pace este mai vag. De la partide se aşteaptă eficienţă. De exemplu să asigure curăţarea străzilor de zăpadă.

2.2. În interiorul partidelor s-a schimbat clar viteza unor procese esenţiale, cum ar fi aderenţa, comunicarea internă sau promovarea. Membrii noi nu mai sunt mînaţi de entuziasm, ci de interese. Numărul celor vechi scade din contul dependenţilor de adrenalină. Planul partidelor expus în 2.2. s-a dorit escatologic[1]. Dacă la etapa revoluţiei partidele jucau rolul preoţilor care anunţau judecata de apoi, în perioada de pace ele s-au pomenit cu stupoare în rolul de hristoşi.

Photobucket

2.3. Relaţia de schimb dintre elită şi membri s-a schimbat. Liderul nu mai ţine în mînă steagul, ci bugetul. S-a trecut la schimbul eficacitate-competenţă. De la guvernanţi se aşteaptă o administrare eficace, aceştea privesc în urmă, la organizaţiile primare şi de tineret şi caută specialişti competenţi. Nu toţi au sesizat schimbarea. Ghimpu luptă în continuare cu comuniştii, dar asta nu-i grav. E grav că lipitorii de afişe şi aducătorii de oameni obţin funcţii în ministere şi departamente.

2.4. Cetăţeanul în rol de consumator de servicii are o cerinţă majoră de la partide — să administreze bine proprietatea publică. Structura ierarhică rigidă şi relaţia de schimb din 1.3. nu asigură îndeplinirea acestei cerinţe.

[1] Ca şi integrarea în Uniunea Europeană, de exemplu. La 1 ianuarie 2007 românii au aflat cu stupoare că trăiesc în aceeaşi ţară.


Sursa
2010-01-04 16:35:26Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

09:23:25Este sau nu Dodon trădător de țară? Asta și alte câteva întrebări de precizare. Retorice, desigur —» Nicolae Federiuc
05:44:47SCRISORI DE MAI - ECOURI BISTRIȚENE —» Leo Butnaru
19:38:32fetele —» turn up the silence
08:42:42,,Comunitatea mea în obiectiv european” - Totalurile concurs de postere —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
17:14:02Vine schimbarea. Din lac în puţ. —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
15:28:30Românii din Republica Moldova nu sunt „diasporă”, ci parte aproape integrantă a României. Votul de ieri a arătat asta —» Nicolae Federiuc
14:09:32Opera este cununa tuturor muzelor… —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"
02:38:55".....she'll be on drugs, I'll be drunk, it'll be just like old times..." —» turn up the silence
18:03:00Află singur gradul de evoluție spirituală cu care te-ai încarnat —» codul omega
17:31:53AI powered human greed (1) —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
17:43:002026 – război civil, revoluție sau război mondial? —» codul omega
16:30:17UN ALTFEL DE RĂZBOI —» Andrei LANGA. Blogul personal
15:39:58POEMUL APUSULUI —» Andrei LANGA. Blogul personal
15:38:31El Dorado —» Andrei LANGA. Blogul personal
13:09:46Test/text de supraviețuire —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:42:51Prima pistă ciclabila din Chișinău așteaptă să fie folosită —» Curaj.TV | Media alternativă
07:45:03Condorii negri – Fără nume (cover acustic de Andrei Albu) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
13:30:48Care e opusul scrisului? —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
15:28:15Limba bulgară ca la ea acasă —» BiblioCity
07:53:44Premieră: Nucata din Moldova ia aur în Londra —» Fine Wine
15:31:48Protest la MinJust, nu mai complicați redobîndirea cetățeniei! —» Curaj.TV | Media alternativă
14:14:19Salonului Internațional de Carte BOOKFEST la a XVII-a ediție —» BiblioCity
11:15:21Competiția viitorului: Vinarium —» Fine Wine
07:28:41Micile și marile bucurii ale lunii mai 2024 —» Sunt MAMĂ!
09:17:31Despre rezistența din România în 1977-1983, lansare de carte —» Curaj.TV | Media alternativă