Gripa pandemică, panica şi procesele electorale - mână în mânăLaboratorul din Chişinău care confirmă prezenţa virusului gripal de tip nou A/H1N1 în organismul uman nu mai face faţă numărului mare solicitări. Ca să stopeze infecţia, Ministerul moldovean al Sănătăţii a decis să administreze gratuit preparate pentru tratamentul bolii tuturor persoanelor care prezintă simptome de gripă.
 În general, în Republica Moldova situaţia în ceea ce priveşte expansiunea virusului gripal de tip nou este mai gravă decât în România, dar mai puţin gravă comparativ cu Ucraina. Până acum, în Republica Moldova, gripa de tip nou a răpit viaţa a 4 persoane, dintre care trei au importat virusul din Federaţia Rusă. Numărul total al bolnavilor depăşeşte cifra de 400. Aceasta înseamnă că Moldova se află în situaţie de pre-epidemie.

Pentru a evita răspândirea virusului, Ministerul Sănătăţii de la Chişinău a dispus ca toate persoanele suspecte de gripă să fie tratate la domiciliu de către medicul de familie. Medicamentele sunt eliberate gratuit şi sunt administrate la primele semne de boală tuturor pacienţilor chiar şi în lipsa unei confirmări de laborator a viruslui gripal de tip nou. Ministrul moldovean al Sănătăţii, Vladimir Hotineanu:

„La etapa actuală avem tratamente pentru fiecare suspect de infecţie gripală, inclusiv pandemică, cu atât mai mult pentru cazurile confirmate. Până acum aplicam tratamentul doar în cazurile confirmate, iar acum am trecut la altă etapă – o să indicăm tratamentul la toţi care sunt suspecţi de gripă”.

Oficialul moldovean a făcut o legătură directă dintre panica provocată de expansiunea virusului în Moldova, Ucraina şi România şi procesele electorale din aceste ţări: „Ne-a vizitat expertul OMS, specialistul principal al Franţei şi consultantul Guvernului Franţei, Christopher Beron. Dumnealui a spus aşa – că în Europa, din toate ţările care au intrat în circuitul gripei pandemice, doar România, Moldova şi Ucraina dau dovadă de panică în societate. Doar aceste ţări sunt încă în proces electoral”.

Mai multe farmacii din Chişinău au încercat să profite de panica din societate şi au majorat nejustificat preţurile la preparatele antivirale. Nu le-a mers, însă! S-au pomenit cu inspectorii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei la uşă: „Ocsolina a fost... n-aş mai spune că 6 lei. A fost 8 lei... Acuma costă 12 lei şi 45 de bani”.

În lupta cu virusul gripal de tip nou, Guvernul de la Chişinău a dispus prelungirea vacanţei de toamnă a elevilor, a instituit carantină în grădiniţe, a întrerupt procesul de studii în instituţiile de învăţământ superior şi i-a trimis acasă pe studenţii din cămine.

Ministrul Sănătăţii Vladimir Hotineanu se aşteaptă ca virusul gripal de tip nou să lovească Moldova în trei valuri: „E pandemie. Este primul val... Al doilea val, mai greu, va fi în aprilie. Ultimul val, al treilea, va fi în octombrie 2010”.
Sursa
2010-01-03 21:33:15Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

16:48:35Atenționează că o concurentă n-ar fi integră ca să conducă un spital —» Curaj.TV | Media alternativă
16:43:30Au luat la bătut momîia #Putler de la Oslo —» Curaj.TV | Media alternativă
13:47:50Problema apei calde la Ploiești încă este departe de a fi rezolvată. —» Curaj.TV | Media alternativă
19:35:00Jandarmeria e chemată să separe apele în #rezist —» Curaj.TV | Media alternativă
19:02:23Cerem dreptate pentru abuzurile din 10 august 2018 —» Curaj.TV | Media alternativă
18:31:19Poliția capitalei, în acțiune pe Calea Rahovei —» Curaj.TV | Media alternativă
13:27:10Ajutând Ucraina ne ajutăm pe noi înșine. Altfel nu avem nicio șansă să trăim într-o lume sigură! —» nimic nu e asa cum pare a fi...
13:26:55Amnesty International versus Dasha, fetița care și-a tăiat părul —» nimic nu e asa cum pare a fi...
13:26:35Răzbunarea lui Putin: atacuri aeriene nocturne asupra civililor. Va recurge oare și la provocări nucleare? —» nimic nu e asa cum pare a fi...
20:53:23Gara de Nord e cam departe de civilizație —» Curaj.TV | Media alternativă
14:39:57Библиотека и лицей – территория сотрудничества —» BiblioCity
10:27:479 августа – Всемирный день книголюба —» Biblioteca Hristo Botev
09:22:03Aplauze la scenă deschisă pentru instrumentiștii Filarmonicii ploieștene —» Curaj.TV | Media alternativă
05:30:04Trans-Oil susținut de Guvernul SUA și blocat de Guvernarea #năPASta —» un alt blog
19:02:29New Design Superpowers for You to Leverage —» Misterioz
16:05:05Untold 2022 – Cele mai importante momente din ziua 3 și ziua 4 —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
10:00:00Între Cucuteni şi Dăbuleni, via Bienne —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:54:17Despre raportul celui mai prost ministru din Guvernul Gavrilița, Sergiu Litvinenco —» un alt blog
08:19:38Activitate practică pentru copii: SPALĂ DINȚII RECHINULUI —» Sunt MAMĂ!
14:51:15Sinteză și analiză. „Provocarea verii, 2022” —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
14:20:07Duminică dimineaţa în Bienne —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:11:41Protest la Oslo contra invaziei ruse în Ucraina —» Curaj.TV | Media alternativă
07:51:27Educație pentru socializare juridică —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
22:38:39Sâmbătă dimineaţa în Bienne —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
19:13:4777 ani după Hiroshima, pericolul nuclear e tot mai mare #live #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă