Gripa pandemică, panica şi procesele electorale - mână în mânăLaboratorul din Chişinău care confirmă prezenţa virusului gripal de tip nou A/H1N1 în organismul uman nu mai face faţă numărului mare solicitări. Ca să stopeze infecţia, Ministerul moldovean al Sănătăţii a decis să administreze gratuit preparate pentru tratamentul bolii tuturor persoanelor care prezintă simptome de gripă.
 În general, în Republica Moldova situaţia în ceea ce priveşte expansiunea virusului gripal de tip nou este mai gravă decât în România, dar mai puţin gravă comparativ cu Ucraina. Până acum, în Republica Moldova, gripa de tip nou a răpit viaţa a 4 persoane, dintre care trei au importat virusul din Federaţia Rusă. Numărul total al bolnavilor depăşeşte cifra de 400. Aceasta înseamnă că Moldova se află în situaţie de pre-epidemie.

Pentru a evita răspândirea virusului, Ministerul Sănătăţii de la Chişinău a dispus ca toate persoanele suspecte de gripă să fie tratate la domiciliu de către medicul de familie. Medicamentele sunt eliberate gratuit şi sunt administrate la primele semne de boală tuturor pacienţilor chiar şi în lipsa unei confirmări de laborator a viruslui gripal de tip nou. Ministrul moldovean al Sănătăţii, Vladimir Hotineanu:

„La etapa actuală avem tratamente pentru fiecare suspect de infecţie gripală, inclusiv pandemică, cu atât mai mult pentru cazurile confirmate. Până acum aplicam tratamentul doar în cazurile confirmate, iar acum am trecut la altă etapă – o să indicăm tratamentul la toţi care sunt suspecţi de gripă”.

Oficialul moldovean a făcut o legătură directă dintre panica provocată de expansiunea virusului în Moldova, Ucraina şi România şi procesele electorale din aceste ţări: „Ne-a vizitat expertul OMS, specialistul principal al Franţei şi consultantul Guvernului Franţei, Christopher Beron. Dumnealui a spus aşa – că în Europa, din toate ţările care au intrat în circuitul gripei pandemice, doar România, Moldova şi Ucraina dau dovadă de panică în societate. Doar aceste ţări sunt încă în proces electoral”.

Mai multe farmacii din Chişinău au încercat să profite de panica din societate şi au majorat nejustificat preţurile la preparatele antivirale. Nu le-a mers, însă! S-au pomenit cu inspectorii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei la uşă: „Ocsolina a fost... n-aş mai spune că 6 lei. A fost 8 lei... Acuma costă 12 lei şi 45 de bani”.

În lupta cu virusul gripal de tip nou, Guvernul de la Chişinău a dispus prelungirea vacanţei de toamnă a elevilor, a instituit carantină în grădiniţe, a întrerupt procesul de studii în instituţiile de învăţământ superior şi i-a trimis acasă pe studenţii din cămine.

Ministrul Sănătăţii Vladimir Hotineanu se aşteaptă ca virusul gripal de tip nou să lovească Moldova în trei valuri: „E pandemie. Este primul val... Al doilea val, mai greu, va fi în aprilie. Ultimul val, al treilea, va fi în octombrie 2010”.
Sursa
2010-01-03 21:33:15Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

07:45:46Măcelarul din Lunca Prutului – fantoma emblematică a Maiei Sandu sau de ce pe „vremuri bune” lucrurile niciodată nu sunt așa cum par a fi?! —» Sergiu Mocanu
23:46:34Triangle of Sadness —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:59:10La Radio Guerrilla cu Mitoș Micleușanu —» .:EU:.
10:15:29YES-EU. CEVA ESENȚIAL... —» Leo Butnaru
10:30:40DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
10:08:23Berliner: gest de solidaritate pentru vinurile moldovenești —» Fine Wine
21:29:07Poliția locală acționează pe alocuri, dar intens —» Curaj.TV | Media alternativă
21:25:29Inspectorul Felix se agită cînd e inspectat —» Curaj.TV | Media alternativă
09:25:46ИНФОРМАЦИОННО ПИСМО —» Biblioteca Hristo Botev
19:45:58True, Biblical Friendship —» Erik and Elena Brewer's Weblog
19:13:58Mai Departe cu Viorica Tătaru – Pe front în Ucraina, Propaganda de război, Transnistria —» Curaj.TV | Media alternativă
19:11:51Pericole la zebra de la parcul Bazilescu, Bucureștii Noi —» Curaj.TV | Media alternativă
18:26:54DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
15:23:47What’s New on WordPress.com: Tools to Make Designing Your Site Easier Than Ever —» Misterioz
14:50:26Program_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:44:06Anunţ - Poster_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:35:47Lectura — hrană nobilă pentru suflet —» Biblioteca Hristo Botev
14:31:1227 Ianuarie - Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:15:03Pericol mortal in pasajul de la Guvern pe motiv de neglijență —» Curaj.TV | Media alternativă
04:57:00De ce familia mea nu consumă carnea de pui din comerț, laptele cu termen mare de valabilitate și marmelada —» Sunt MAMĂ!
21:27:45„Amintiri din trecutul Terrei” de Liu Cixin – o părere sinceră despre cărți (fără spoilere) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
18:42:59Citit în ianuarie: „Oameni sărmani” de F.M. Dostoievski —» Sunt MAMĂ!
18:04:44UN POET RUS CÂNDVA EXPULZAT DIN ROMÂNIA —» Leo Butnaru
14:52:14Haiku (trad. în spaniolă) —» Andrei LANGA. Blogul personal
14:43:17CEREȚI vs. CERE-ȚI – când punem cratima? —» Moldova Creștină