27660 cazuri COVID-19 în Moldova
7515 – cazuri active
19300 – cazuri vindecate
845 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 10 august 2020 ora 10:35


De ce Voroninii ramin intacti?

2thumbs_15233Am citit in presa o gramada de materiale legate de “matrapazlicurile de milioane” – pe 0_0_2010putin spus – ale regimului Voronin, care a terorizat populatia timp de zece ani. Ca deputat, am facut un numar imens de interpelari, in legislatura 2001-2005, care atacau direct implicarile “familiei prezidentiale” in afaceri, care, de fapt, au insemnat acaparari de tot ce se poate in Moldova, prin santajarea oamenilor de afaceri si deturnarea unor sume enorme de bani publici.

Insa, oricit ma chinuiam – fie ca era vorba de creditul dat de BEM pentru sediul PCRM, de banii publici cheltuiti pentru cladirile din gestiunea Guvernului, de tendere/licitatii, dupa care banii publici se scurgeau spre societati controlate de fiul Presedintelui, de procese judiciare cu implicarea acelorasi societati pe la vami, de banii de la Capriana, de alte tertipuri de imbogatire a clanului de la putere – nu puteai, in acel regim, sa primesti un raspuns adecvat, desi unele au fost exacte si concrete, pe ultima suta de metri, de la Cancelaria Guvernului privind cheltuirea banilor publici, ministrii demisi, invinuiti, parca, de multe rele, dar ramasi in afara vizorului organelor competente controlate de potentatii deceniului.

Acum, insa, dupa 5 aprilie si 29 iulie, timpurile, parca, s-au schimbat. Dar asta e – pe alocuri e doar parca. Centrul de Combatere a Coruptiei nu se ocupa de trebusoarele lui Voronin, nici de Procuratura Generala nu am auzit “sa pacatuiasca” in fata “fostilor”. Cheltuielile efectuate de la cardurile personale, cind fiul lui Voronin era si mare magnat bancar, cu banii intreprinderilor de stat, ar trebui sa fie un fir care sa conduca direct spre ghemul lui Oleg si al labirintului sau oligarchic inca nepedepsit. De ce, insa, nu se intimpla asta?

Am ascultat astazi o emisiune pe http://www.jurnaltv.md/ro/start/, la rubrica “topuri”, ceva mai dosita pe site, cu participarea lui Petru Bogatu si a Corneliei Cozonac, intitulata “Oleg Voronin. De ce tace Procuratura?” Se incerca un raspuns la intrebarea din titlu, dar si la intrebarea “cine putea transmite presei asemenea date?”

Eu cred ca nu conteaza cine le-a transmis. Conteaza ca spre presa deja se scurg asemenea date, iar presa are dreptul sa devanseze lucrurile si sa nu fie intrebata de justitie de unde le-a luat, ci struturile competente sa cerceteze daca ele corespund realitatii. Nu conteaza ca o fi vorba de reglari de conturi prin presa. Ar conta ca – odata si odata – sa fie trasi la raspundere capii regimului Voronin pentru genocide antiromanesc.

Si nu exgarez – pentru ca si economic, si social, si politic, si spiritual, si cultural, romanii din Basarabia au fost supusi metodic exterminarii in acesti 10 ani de guvernare comunista. Din 1999, cind a fost rasturnata Alianta pentru Democratie si Reforma, si pina la 5 aprilie 2009. Sa nu uitam ce spunea un preot la care s-au confesat tinerii ce au cunoscut ororile coridoarelor mortii de la politie – ca erau batuti cu bocancii peste organele genitale spunindu-li-se sa nu apuce sa faca “pui de romani”.

Mie, la un moment dat, mi s-a facut mila de protagonistii de la jurnaltv.md, pentru ca se aflau parca in ipostaza sa justifice, de fapt, de ce tac structurile competente, in loc sa le ceara cu tarie sa se implice.

Ce cred eu? Eu cred ca cineva nu le permite acestor structuri sa isi faca treaba. Poate ca acei cineva negociaza ceva cu “fostii”. Unii au aruncat si ideea ca i s-a avansat Clanului Voronin “pretul tacerii” si el acum mediteaza. Bine, sa zicem ca in joc sint milioanele de care e nevoie ca democratii sa cumpere alte voturi, in alte alegeri anticipate. Parca ar fi o justificare, nu? Eu cred, insa, ca acestia sint bani publici si ei nu trebuie sa treaca de la o mafia veche la una sau la mai multe mai noute.

Si-apoi, banul e ochiul dracului si nu e niciodata in plus. Dar cum ramine cu imaginea noii guvernari, care a pus niste persoane noi in fruntea CCCEC si PG, dupa care ar rezulta ca e vorba de “brinza buna in burduf de ciine”. E ceea ce spunea un editorialist – “invingem noi sistemul ori ne invinge sistemul pe noi?”

Dar cum ramine cu tinerii maltratati pe si dupa 7 aprilie? Spuneam, intr-o alta postare, si regret ca am uitat sa o sugerez la Vocea Basarabiei, de aceea o afirm aici. Daca persoane din actualul arc de guvernare nu sint legate de clanul Voronin, inseamna ca nu trebuie sa fie impiedicate CCCEC si PG, alte structuri sa isi faca treaba.

Daca nu sint la mijloc niste mismasuri de sute de milioane, consider ca liderii AIE ar trebui sa convoace, la Palatal National, o adunare nationala cu toti tinerii maltratati, caliciti pe 7-8 aprilie si pina la 29 iulie. Sa fie invitati toti cei din evidenta politiei, terorizati intre doua campanii electorale. Sa fie invitati si parintii lor, pentru a li se cere iertare in numele Republicii Moldova. Iar cei care au suferit de pe urma politiei, care a actionat la indicatia tkaciucilor si voroninilor, sa ceara pedepsirea capilor calai ai regimului comunist pentru crima savirsita impotriva propriului popor, nationalizarea tuturor averilor familiei criminale si pedepsirea criminalilor intr-un proces public. Asta e pozitia mea.

Vitalia PAVLICENCO


Sursa
2010-01-03 18:33:30Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

03:42:12Căpșunărița —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
22:42:32gestures of testimony —» turn up the silence
21:48:30Politicieni mai vechi, mai noi, aceleași trucuri electorale —» Curaj.TV | Media alternativă
21:44:24Protest la Guvern, oamenii cer dreptate —» Curaj.TV | Media alternativă
16:21:33Unioniștii sînt ultimii bolșevici. —» blog cultural
12:48:39Povestea fenomenală și adevărată a casnicei din Belarus care i-a aruncat mănușa lui Lukașenco și vrea să fie președinte —» Cojocari Vitalie
12:32:18©️ Valoarea cuvintelor —» Licurici de suflet
22:20:05Poliția stă grămadă în intersecție —» Curaj.TV | Media alternativă
18:56:54Șantier ilegal și poluant în sectorul 5 —» Curaj.TV | Media alternativă
18:48:55Despre ultima carte citită - Nașterea unei Mame —» A little web world
13:50:43Se continuă admiterea in clasa 10-a profil umanist ( turul II), anul de studii 2020 – 2021 —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
10:03:14Alerte de călătorie în Grecia și Cipru —» Elena Robu
08:45:19Sibiul e cam inaccesibil pe rotile —» Curaj.TV | Media alternativă
05:03:16POETUL, PROZATORUL, EDITORUL MIRCEA CIOBANU AR FI ÎMPLINIT 80 DE ANI —» Leo Butnaru
19:37:54Aleargă 1000 KM spre mare, a ajuns la Sibiu —» Curaj.TV | Media alternativă
19:13:43Primar nervos cu 9500 lei pe lună —» Curaj.TV | Media alternativă
19:07:33Corcoduşe carpatine —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
13:40:00Salata de pui cu ciuperci marinate —» If You Love Cooking | Retete culinare
11:20:07IPS Athanasie de Limassol: „N-o să fie nimic mai mult și nimic mai puțin decât ceea ce va îngădui Dumnezeu” —» Liturgică şi Misiologie Ortodoxă
09:30:57Defilare secretă de tunuri și camioane militare sovietice —» Curaj.TV | Media alternativă
09:09:36Pregătim împreună tort festiv din clătite de ficat de pui —» Sunt MAMĂ!
08:45:57S-a furișat pînă a văzut camera de supraveghere —» Curaj.TV | Media alternativă
08:17:11Patru noutăți bune de la Carpe Diem —» Fine Wine
08:13:10Mesaj de la o pensionară din Florești : ”Dodon se supune Rusiei, acolo este patria lui” —» Elena Robu
07:15:12Lectură și evoluție sau Super puterea lecturii —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării