7896 cazuri COVID-19 în Moldova
3152 – cazuri active
4455 – cazuri vindecate
289 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 30 mai 2020 ora 11:32


RE: Ateismul meu

M-am născut ca toţi copii obişnuiţi, la policlinica număru’ 2, într-o seara de februarie. Ca şi toţi copiii, de mititel am crescut cu ideea că Dumnezeu stă sus şi vede tot ce facem. Şi deşi nu m-am făcut uşă de biserică, eram copil cuminte (ca să nu ard în iad).

Pe la o vreme am început să mă interesez de bătrânel. La vreo 5 ani a fost prima tentativă de citire a Biblie, pe care am abandonat-o după prima pagină. Plictiseală. Tot pe atunci tata era bossu’ pe construirea unei biserici catolice, care acuma e principala lor biserică. Acolo am pus mâna pe o biblie pentru copii. Tot de acolo am mai luat şi alte cărţi, printre care una care-l explică pe Moş Nicolae. “Blin, are sens”, mă gândeam eu.

Eu habar n-aveam cine-s catolicii, cine-s ortodoxii, cine-s protestanţii. Mătincă de alte religii nici nu ştiam. Vara m-am dus la ţară şi fiecare Duminică eram la slujbă pupand mâna popii. Cum creierul meu era încă gol, era mult loc liber, am învăţat slujbele pe de rost. Cântam în rând cu popa şi corul. Popa m-a văzut şi a început să mă pună la diferite munci prin biserică, să ţin o lumânare, să citesc o rugăciune (blea şi emoţii). Peste vreo câteva săptămâni mă cheamă în altar. “Oi nna”, mă gândeam eu. Dap ce cinste pe capul meu. Numa cei aleşi nimeresc până în altar. Mania mea a durat vreo 3 ani. Popii în sat se schimbau, eu rămâneam. Făceam şi ceva bănuţi la sfinţâtu’ caselor, fântânilor, etc. Da’ popa cât mai făcea. Popa era cel mai bogat om din sat, avea o casă bengoasă, jeep, animale do figa.

La şcoală tot pupam icoanele. Găseam în fiecare chestie ceva religios. Dacă omul vine de la moniţe, ap’ Dumnezeu o creat moniţele. Prometeu are o biserică drept în ogradă şi aveam şi ore de religie. Eram singurul care învăţa rugăciunile, Crezul  şi alte prostii. Ştiam rugăciuni pentru orice ocazie (mort, boală, somn, masă, etc.). Şi iaca într-o zi mă scol eu şi zic: “Eu a să şiu preot”…

Trece timpul. Moş Crăciun nu-i. Poveştile tot se raţionalizează la mine în cap. Dumnezeu îmi pare din ce în ce mai levâi. Îmi imaginez că suntem într-un joc de strategie şi Dumnezeu se prikaleşte de noi. La istorie aflu de alţi zei. Da oamenii din Evul Mediu tot credeau cum o facem şi noi? Da poate Zeus tot este? Şi Zamolxis? Până într-un moment când am zis: nu-i.

De ateişti nici eu nu ştiam nică. Defapt, noţiunea am aflat-o anul trecut prin iarnă. Mi se părea că e ceva leva la mine, că-s eu dereglat. Totuşi şi za bred? Cum poate cineva crede ca există un ciudik invizibil care stă în cer şi se uită ce facem. Mă tot gândeam că dacă el există, ap să-mi dea un semn. Normal că nică nu se întâmpla.

Ce-o urmat mai departe nu-i aşa de important. Au fost filme, cărţi, oameni, evenimente, argumente şi alţi factori care m-au făcut să înţeleg că problema nu-i la mine, e la restul.

Mulţi au zis că problema mi se trage din copilărie. Nu-i problemă şi n-am avut nică ateist în familie şi prieteni. Descoperirea s-a produs la mine în cap. Alţii zic că m-au influenţat nişte persoane. Dacă aşa vor să creadă, poftim.

Ideea furată împrumutată de aici.


Sursa
2010-01-03 00:05:01Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

19:29:01Despre inițiativa Aresel! cu Ciprian Necula —» Curaj.TV | Media alternativă
18:54:27A oprit pentru zarzavat și s-a trezit amendat —» Curaj.TV | Media alternativă
16:53:27В Молднете появилась новая платформа для продажи и покупок вещей second-hand —» Заметки Начинающего Журналиста
16:39:43Президентские выборы в Молдове состоятся 1 ноября —» Заметки Начинающего Журналиста
15:26:12Moldovenii, micro-cipurile, tehnologia 5G și coronavirusul —» Elena Robu
14:26:55Declară că i s-ar încălca dreptul de a recuza judecătoarea în care nu are încredere —» Curaj.TV | Media alternativă
14:16:00Careul de pe Google Meet. Îți povestim cum au spus adio anilor de școală elevii în acest an —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
10:52:21Un Ultim Sunet altfel la IPLT „Mihail Sadoveanu” din Călărași —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
10:50:38Scoringul De Credit – Diferențe De La Criza COVID-19 —» Blog - Monily.md
10:34:22Ce facem anul acesta de Ziua Copiilor? 5 idei propuse de copiii mei —» Sunt MAMĂ!
09:49:146 ani de închisoare pentru o bătaie din 2015 —» Curaj.TV | Media alternativă
07:24:46Cinstind Eroii Neamului Românesc —» Elena Robu
06:44:323 activități virtuale practice ce vor face din mintea ta un adevărat laborator —» Moldova Creștină
20:26:17S-a trezit cu un nou dosar penal după ieșirea din închisoare (ru) —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:05Un șofer cu epoleți mi-a accidentat copilul și un părinte —» Curaj.TV | Media alternativă
16:04:07Polițistul și-a prezentat scuzele, nevăzătorul le-a acceptat —» Curaj.TV | Media alternativă
14:31:15BAC 2020 —» Gheorghe Erizanu
13:34:52WC-ul primăriei e loc de pelerinaj periculos —» Curaj.TV | Media alternativă
12:22:16IWCB Vinarium: primul concurs de vinuri on-line din lume —» Fine Wine
08:58:07Problema pensiilor românești pentru românii din R. Moldova: ”Este incorect să primești pensie și din R. Moldova și din România”, susține Ana Guțu —» Elena Robu
08:21:58Imagini vizuale, ulei, pânză —» Vitalie Coroban
06:43:32Planuri bune sau goană după vânt —» Moldova Creștină
06:35:29Indrăznește sfânt —» Moldova Creștină
23:34:37Nocturn —» Alexander's Poems… | Nu exista minciuni doar adevar fara dovezi…
21:03:59Promoție la poliția Drochia, cumetrii au reduceri la răspundere —» Curaj.TV | Media alternativă