Mihai Ghimpu ne-a urat “La Mulţi Ani!”, fără şampanie şi crăcănat

 

Există deja o tradiţie, nu? Înainte ca ora 12 sa ne aducă un an nou, şeful statului se adresează poporului din Republica Moldova cu o urare politico-social-economică. La despărţirea de 2009, această “onoare” i-a revenit domnului Mihai Ghimpu. Şi cum moldovenii ţin la tradiţii nu ar rata momentul nici dacă nu ar avea curent electric. Ar inventa ei ceva, doar, doar să-l audă pe preşedinte spunându-le “La mulţi ani”. Ortodocşi, moldovenii mai au o tradiţie rămasă încă de pe vremea sovietică: la ora 11.00, ora de la Chişinău, 12.00, ora Moscovei, îl ascultă pe preşedintele rus urându-le ruşilor “S novâm godom!”. Ortodocşi, în sens de oameni care urmează cu fermitate o dogmă, tradiţie. N-are legătura cu religia.

 

Odată ce l-au ascultat pe ţarul de la Kremlin, moldovenii caută telecomanda şi schimbă postul, de la Pervâi Kanal, la Moldova 1. Ce ironie, două televiziuni cu denumiri asemănătoare! La postul naţional, moldovenii îl aşteaptă pe preşedintele lor. Am zis, în acest an pe domnul Mihai Ghimpu. Îl vor asculta, vor deschide şampania şi îşi vor ura… “Cu anul nou!” Ce să-i faci, tradiţia! Trecem pe lângă faptul că domnul Mihai Ghimpu nici nu s-ar fi visat acum un an în această postură, iar poziţia de preşedinte s-a lipit de el ca o râie de care nu poate scăpa. Scărpinare plăcută în continuare, domnule preşedinte.

 

Despre discursul domnului preşedinte nu prea am ce să comentez rău. A fost aşa cum trebuie. A început cum trebuie, mai întâi cu anul revoluţionar lăsat în urmă. A trecut după aceasta la prezentul incert şi aflat sub pericolul iminent al roşilor. Apoi, s-a dedat la promisiuni şi felicitări. A strecurat printre acestea o chemare la implicarea în politică a tinerilor moldoveni. Ei şi, în final a spus “la mulţi ani”, ci nu “cu anul nou!”. E bine. În afară de acest îndemn sterp şi demagogic, în care tinerii erau chemaţi să se implice în politică, totul a fost la locul lui în discursul domnului preşedinte. Despre text vorbesc, pentru că ţinuta domnului Mihai Ghimpu a fost de-a dreptul ruptă dintr-un film cu tăntălăi. Politicianul a adoptat o poziţie “relaxată”, cu burta ce intenţiona să spargă strânsoarea cămăşii, cu cravata, pardon doamnelor, atârnându-i între picioare. A fost urât, ce să ne mai ascundem! Iar, faptul că domnul Ghimpu a stat de-a dreptul crăcănat în faţa camerei, mi-a lăsat un gust amar. Nu ştiu cine l-a filmat pe domnul preşedinte, probabil cei de la Moldova 1, dar şi-au bătut joc de el. Unele lucruri trebuiau ajustate, de exemplu, nu trebuia să stea rezemat de spătar. 3 minute rezista să stea drept şi să i-a o atitudine respectuoasă faţă de cetăţeni. Deşi a fost filmat de la aceeaşi înălţime, părea că se uită de sus în jos la oameni. Doar stătea rezemat. Apropo, unde este paharul de şampanie? Haide, bre, nu vreţi să spuneţi că domnul preşedinte nu bea şi are un mesaj non alcool. De Anul Nou? Rezumăm: mesajul domnului preşedinte a avut un text ok, dar o prestanţă impardonabilă şi stingheră.


Sursa
2010-01-02 12:34:09Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

19:45:58True, Biblical Friendship —» Erik and Elena Brewer's Weblog
18:04:44UN POET RUS CÂNDVA EXPULZAT DIN ROMÂNIA —» Leo Butnaru
14:43:17CEREȚI vs. CERE-ȚI – când punem cratima? —» Moldova Creștină
13:17:10UN PROZATOR ȘI POET FRANCEZ IMPORTANT —» Leo Butnaru
10:05:33Graduation @ #Precept Institute for South Sudan Refugees in Uganda 🇺🇬 —» Moldova Creștină
09:35:01”Nu te baza pe alții! Privește, învață, fă și taci!” sau Despre cum să fii optimist —» Sunt MAMĂ!
09:20:02De ce copiii mei au hainele murdare? —» Sunt MAMĂ!
17:02:42DE LA POEȚI ANTICI PÂNĂ SPRE AI NOȘTRI... —» Leo Butnaru
12:01:45De ce reușesc să fac atât de multe lucruri timp de o zi —» Sunt MAMĂ!
11:50:40Disciplinile umanistice și posibilitățile de inserție profesională —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
10:27:43Vizita de lucru a secretarului de stat Gheorghe Cârciu în Franța —» Elena Robu
08:00:39Cum a ajuns profesia de cercetător una din cele mai instabile în RM —» Gheorghe Cuciureanu
05:48:09Serviciul „Eco responsabil”, ediția a II-a —» BiblioCity
02:31:03©️ Tu poți —» Licurici de suflet
09:57:45Despre „Demonii. Spovedania lui Stavroghin” de la Teatrul din Cluj —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
08:19:54Moldova a găsit soluția pentru eroarea 404. În vin! —» Fine Wine
13:09:41Guvernul vrea să închidă robinetul în capitală și lansează site-ul apă.md —» Nicolae Federiuc
10:00:17Poezie „Oameni ai credinței” —» Moldova Creștină
06:31:21REZILIENȚA SOCIALĂ A CONTINENTULUI MOLDAV —» Daniel Lachi
18:53:13PATIMILE DUPĂ DOSTOIEVSKI —» Leo Butnaru
06:25:22PUTINIȘTII TREBUIE EXTIRPAȚI! —» Daniel Lachi
05:24:1710 principii de evanghelizare și ucenicie din Ioan 4-11 —» Moldova Creștină
18:59:39Bugetul IP Gimnaziul "Victor Coțofană " pe anul 2023 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:54:44Informație cu privire la formarea bugetului pentru anul 2023, în IP Gimnaziul "Victor Coțofană" —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:48:13Raport referitor la executarea bugetului pentru anul bugetar 2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu