Personalitatea Duhului Sfânt în V.T. şi N.T.


Întrebare: “Unde in vechiul testament exista versete clare care vorbeşte despre Duhul Sfânt ca personalitate. Mă interesează in vechiul testament pentru ca de ex. eu in vechiul testament nu prea am întâlnit aşa ceva.”
Biblia ne vorbeşte despre personalitatea Duhului Sfânt, încă din prima carte – Geneza (Facerea). El este prezentat ca participant la creaţia lui Dumnezeu, ca o personalitate distinctă.
Genesa 1:2 Pamantul era pustiu si gol; peste fata adancului de ape era intuneric, si Duhul lui Dumnezeu se misca pe deasupra apelor.
Tot în prima carte a Bibliei, când este crea omul, Dumnezeu spune:
Genesa 1:26 Apoi Dumnezeu a zis: „Sa facem om dupa chipul Nostru, dupa asemanarea Noastra; el sa stapaneasca peste pestii marii, peste pasarile cerului, peste vite, peste tot pamantul si peste toate taratoarele care se misca pe pamant.“


Merge vorba de un plural. Aici trebuie de specificat cuvântul folosit pentru Dumnezeu. Numele ELOHIM – El este dumnezeire, iar Him este terminaţia ce arată pluralul în limba ebraică. Unii au sugerat că acestea sunt plurale ale maistăţii, un mod de vorbire folosit de un rege care, de exemplu ar afirma: “Suntem bucuroşi să-şi îndeplinim cerinţa”.  Totuşi în ebraica V.T. nu există alte exemple de monarh care să folosească verbe sau pronume la plural ca să se refere la el însuşi prin această formulă de “plural al maiestăţii”. Alţii sugerează că Dumnezeu ar vorbi unor îngeri. Dar îngerii n-au participat la actul  de creare a omului, iar omul n-a fost creat după chipul şi asemănarea îngerilor, aşa că nici  această opinie nu este veridică. Este clar că sunt implicate mai multe persoane. Acelaşi lucru poate fi afirmat şi despre
Genesa 3.22  Iată că omul a ajuns ca unul din Noi, cunoscând binele şi răul. Genesa 11.7 “Haidem! Să Ne coborâm şi să le încurcăm acolo limba” Isaia 6.8 “Pe cine să trimit şi vine va merge pentru Noi?” (Observă combinaţia dintre singular şi plural care există în aceeaşi propoziţie a ultimului pasaj.)
Personalitatea Duhului Sfânt se vede lămurit în mai multe texte din V.T. Duhul Sfânt poate fi întristat
Isaia 63:10 Dar ei au fost neascultatori si au intristat pe Duhul Lui cel sfant; iar El li s-a facut vrajmas si a luptat impotriva lor.
O putere nu poate fi întristată. Doar o personalitate poate fi întristată şi poate fi vrăjmaş pentru cineva. De asemenea doar cu o personalitate poţi lupta. Duhul Sfânt este atotprezent
Psalmul 139:7-10 Unde ma voi duce departe de Duhul Tau, si unde voi fugi departe de Fata Ta?  Daca ma voi sui in cer, Tu esti acolo; daca ma voi culca in locuinta mortilor, iata-Te si acolo;  Daca voi lua aripile zorilor, si ma voi duce sa locuiesc la marginea marii, si acolo mana Ta ma va calauzi, si dreapta Ta ma va apuca.
Pe lângă dovezile V.T. , personalitatea şi Dumnezeirea Duhului Sfânt este clar văzută în Noul Testment.
Fapte 5.3-4 Petru i-a zis: „Anania, pentru ce ti-a umplut Satana inima ca sa minti pe Duhul Sfant, si sa ascunzi o parte din pretul mosioarei? Daca n-o vindeai, nu ramanea ea a ta? Si, dupa ce ai vandut-o, nu puteai sa faci ce vrei cu pretul ei? Cum s-a putut naste un astfel de gand in inima ta? N-ai mintit pe oameni, ci pe Dumnezeu.“
Este clar vădit că Duhul Sfânt este Dumnezeu. Petru zice că “ai minţit pe Duhul sfânt” şi continuă “nu ai minţit pe oameni ci pe Dumnezeu”.
1Corinteni 6:19-20 Nu stiti ca trupul vostru este Templul Duhului Sfant, care locuieste in voi, si pe care L-ati primit de la Dumnezeu? Si ca voi nu sunteti ai vostri? Caci ati fost cumparati cu un pret. Proslaviti dar pe Dumnezeu in trupul si in duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu.
Este clar că în ochii apostolului Pavel, Duhul Sfânt este Dumnezeu. Trupul nostru este Templul Duhului Sfânt, trupul nostru este a lui Dumnezeu spune Pavel mai apoi.
1Corinteni  2:10-11 Noua insa Dumnezeu ni le-a descoperit prin Duhul Sau. Caci Duhul cerceteaza totul, chiar si lucrurile adanci ale lui Dumnezeu. In adevar, cine dintre oameni cunoaste lucrurile omului, afara de duhul omului, care este in el? Tot asa: nimeni nu cunoaste lucrurile lui Dumnezeu afara de Duhul lui Dumnezeu.
Duhul Sânt, vedem din acest text, este Atotştiutor. Cunoaşte totul.
Evrei 9:14 cu cat mai mult sangele lui Hristos, care, prin Duhul cel vesnic, S-a adus pe Sine insusi jertfa fara pata lui Dumnezeu, va va curati cugetul vostru de faptele moarte, ca sa slujiti Dumnezeului cel viu!
Duhul Sfânt este veşnic. În Noul şi Vechiul Testament sunt încă multe dovezi. Vreau să închei cu versetul din Matei şi 1Corinteni:
Matei 28:19 Duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile, botezandu-i in Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. 1Co 12:4-6 Sunt felurite daruri, dar este acelasi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelasi Domn;  sunt felurite lucrari, dar este acelasi Dumnezeu, care lucreaza totul in toti.
Duhul Sfânt este o personalitate, şi nu o putere. Posted in Duhul Sfânt, Martorii lui Iehova

Sursa
2009-12-31 11:44:04Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

09:57:45Despre „Demonii. Spovedania lui Stavroghin” de la Teatrul din Cluj —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
18:53:13PATIMILE DUPĂ DOSTOIEVSKI —» Leo Butnaru
05:24:1710 principii de evanghelizare și ucenicie din Ioan 4-11 —» Moldova Creștină
18:59:39Bugetul IP Gimnaziul "Victor Coțofană " pe anul 2023 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:54:44Informație cu privire la formarea bugetului pentru anul 2023, în IP Gimnaziul "Victor Coțofană" —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:48:13Raport referitor la executarea bugetului pentru anul bugetar 2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
14:36:50POEME PRIN ANI / ANTOLOGIE DE ETAPĂ #12 (30 de texte) —» Leo Butnaru
13:43:04Citit în ianuarie: „Iannis cel nebun pentru Hristos” (1 și 2) de Dionysios A. Makris —» Sunt MAMĂ!
10:18:34Competențele sociale și individuale pentru un job de succes —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
10:00:51Să trăim prin credință! —» Moldova Creștină
02:41:36MOLDOVENI! NOI CUM IEȘIM DIN RĂZBOI? —» Daniel Lachi
20:29:42Satan: Our Adversary —» Erik and Elena Brewer's Weblog
18:46:18Zarurile au fost aruncate… —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
17:19:4734 de ani. 34 de lecții —» Sunt MAMĂ!
16:04:13Cozi de TIR-uri spre porturile Ismail, Reni, Giurgiulești, Galați —» Curaj.TV | Media alternativă
11:36:00Vacanța de iarnă a lui Dragoș —» Sandu GRECU
10:00:02Este o cinste să te ferești de certuri —» Moldova Creștină
08:11:28Strada Evreiasca e doar la Odesa? —» Curaj.TV | Media alternativă
06:47:02Întâlnire cu Iulian Filip la Biblioteca „Transilvania” —» BiblioCity
17:33:30Moldova – în NATO! Puneți leoparzii pe BECȘI! (1) —» Daniel Lachi
17:24:07”Credința strămoșească”, ia treci la tablă! Sau la Leopard (2) —» Daniel Lachi
16:18:07Fraze lungi – cum să urmărim gândul?  —» Moldova Creștină
13:01:49Nou: Pinot Noir Native, în conversie BIO —» Fine Wine
12:54:49RENTABILITATEA ȘISUSTENABILITATEA AGRICULTURII LA SCARĂ MICĂ —» Mişcarea Ecologistă din Ştefan-Vodă
19:31:23Bare fixe și paralele pentru sport de sănătate într-un oraș asediat —» Curaj.TV | Media alternativă