26990 cazuri COVID-19 în Moldova
7237 – cazuri active
18918 – cazuri vindecate
835 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 7 august 2020 ora 17:35


Personalitatea Duhului Sfânt în V.T. şi N.T.


Întrebare: “Unde in vechiul testament exista versete clare care vorbeşte despre Duhul Sfânt ca personalitate. Mă interesează in vechiul testament pentru ca de ex. eu in vechiul testament nu prea am întâlnit aşa ceva.”
Biblia ne vorbeşte despre personalitatea Duhului Sfânt, încă din prima carte – Geneza (Facerea). El este prezentat ca participant la creaţia lui Dumnezeu, ca o personalitate distinctă.
Genesa 1:2 Pamantul era pustiu si gol; peste fata adancului de ape era intuneric, si Duhul lui Dumnezeu se misca pe deasupra apelor.
Tot în prima carte a Bibliei, când este crea omul, Dumnezeu spune:
Genesa 1:26 Apoi Dumnezeu a zis: „Sa facem om dupa chipul Nostru, dupa asemanarea Noastra; el sa stapaneasca peste pestii marii, peste pasarile cerului, peste vite, peste tot pamantul si peste toate taratoarele care se misca pe pamant.“


Merge vorba de un plural. Aici trebuie de specificat cuvântul folosit pentru Dumnezeu. Numele ELOHIM – El este dumnezeire, iar Him este terminaţia ce arată pluralul în limba ebraică. Unii au sugerat că acestea sunt plurale ale maistăţii, un mod de vorbire folosit de un rege care, de exemplu ar afirma: “Suntem bucuroşi să-şi îndeplinim cerinţa”.  Totuşi în ebraica V.T. nu există alte exemple de monarh care să folosească verbe sau pronume la plural ca să se refere la el însuşi prin această formulă de “plural al maiestăţii”. Alţii sugerează că Dumnezeu ar vorbi unor îngeri. Dar îngerii n-au participat la actul  de creare a omului, iar omul n-a fost creat după chipul şi asemănarea îngerilor, aşa că nici  această opinie nu este veridică. Este clar că sunt implicate mai multe persoane. Acelaşi lucru poate fi afirmat şi despre
Genesa 3.22  Iată că omul a ajuns ca unul din Noi, cunoscând binele şi răul. Genesa 11.7 “Haidem! Să Ne coborâm şi să le încurcăm acolo limba” Isaia 6.8 “Pe cine să trimit şi vine va merge pentru Noi?” (Observă combinaţia dintre singular şi plural care există în aceeaşi propoziţie a ultimului pasaj.)
Personalitatea Duhului Sfânt se vede lămurit în mai multe texte din V.T. Duhul Sfânt poate fi întristat
Isaia 63:10 Dar ei au fost neascultatori si au intristat pe Duhul Lui cel sfant; iar El li s-a facut vrajmas si a luptat impotriva lor.
O putere nu poate fi întristată. Doar o personalitate poate fi întristată şi poate fi vrăjmaş pentru cineva. De asemenea doar cu o personalitate poţi lupta. Duhul Sfânt este atotprezent
Psalmul 139:7-10 Unde ma voi duce departe de Duhul Tau, si unde voi fugi departe de Fata Ta?  Daca ma voi sui in cer, Tu esti acolo; daca ma voi culca in locuinta mortilor, iata-Te si acolo;  Daca voi lua aripile zorilor, si ma voi duce sa locuiesc la marginea marii, si acolo mana Ta ma va calauzi, si dreapta Ta ma va apuca.
Pe lângă dovezile V.T. , personalitatea şi Dumnezeirea Duhului Sfânt este clar văzută în Noul Testment.
Fapte 5.3-4 Petru i-a zis: „Anania, pentru ce ti-a umplut Satana inima ca sa minti pe Duhul Sfant, si sa ascunzi o parte din pretul mosioarei? Daca n-o vindeai, nu ramanea ea a ta? Si, dupa ce ai vandut-o, nu puteai sa faci ce vrei cu pretul ei? Cum s-a putut naste un astfel de gand in inima ta? N-ai mintit pe oameni, ci pe Dumnezeu.“
Este clar vădit că Duhul Sfânt este Dumnezeu. Petru zice că “ai minţit pe Duhul sfânt” şi continuă “nu ai minţit pe oameni ci pe Dumnezeu”.
1Corinteni 6:19-20 Nu stiti ca trupul vostru este Templul Duhului Sfant, care locuieste in voi, si pe care L-ati primit de la Dumnezeu? Si ca voi nu sunteti ai vostri? Caci ati fost cumparati cu un pret. Proslaviti dar pe Dumnezeu in trupul si in duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu.
Este clar că în ochii apostolului Pavel, Duhul Sfânt este Dumnezeu. Trupul nostru este Templul Duhului Sfânt, trupul nostru este a lui Dumnezeu spune Pavel mai apoi.
1Corinteni  2:10-11 Noua insa Dumnezeu ni le-a descoperit prin Duhul Sau. Caci Duhul cerceteaza totul, chiar si lucrurile adanci ale lui Dumnezeu. In adevar, cine dintre oameni cunoaste lucrurile omului, afara de duhul omului, care este in el? Tot asa: nimeni nu cunoaste lucrurile lui Dumnezeu afara de Duhul lui Dumnezeu.
Duhul Sânt, vedem din acest text, este Atotştiutor. Cunoaşte totul.
Evrei 9:14 cu cat mai mult sangele lui Hristos, care, prin Duhul cel vesnic, S-a adus pe Sine insusi jertfa fara pata lui Dumnezeu, va va curati cugetul vostru de faptele moarte, ca sa slujiti Dumnezeului cel viu!
Duhul Sfânt este veşnic. În Noul şi Vechiul Testament sunt încă multe dovezi. Vreau să închei cu versetul din Matei şi 1Corinteni:
Matei 28:19 Duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile, botezandu-i in Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. 1Co 12:4-6 Sunt felurite daruri, dar este acelasi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelasi Domn;  sunt felurite lucrari, dar este acelasi Dumnezeu, care lucreaza totul in toti.
Duhul Sfânt este o personalitate, şi nu o putere. Posted in Duhul Sfânt, Martorii lui Iehova

Sursa
2009-12-31 11:44:04Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

09:30:57Defilare secretă de tunuri și camioane militare sovietice —» Curaj.TV | Media alternativă
09:09:36Pregătim împreună tort festiv din clătite de ficat de pui —» Sunt MAMĂ!
08:45:57S-a furișat pînă a văzut camera de supraveghere —» Curaj.TV | Media alternativă
07:15:12Lectură și evoluție sau Super puterea lecturii —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
19:21:57Poliţia şi azi are grija coloanelor oficiale —» Curaj.TV | Media alternativă
19:18:46Incendiu de vegetație în București, Ghencea/Rahova —» Curaj.TV | Media alternativă
18:06:31©️ Plumb —» Licurici de suflet
16:00:17Ne puteți urmări și pe telegram! —» Blogul dreptului privat
12:57:02Știri din Polonia – turul Poloniei 2020 – accidentul cauzat —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
12:03:37Să naști copii acum e un act de curaj. Oare? —» Sunt MAMĂ!
11:41:06Atelier de planificare strategică —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
10:57:02Explicaţii ştiinţifice pentru explozia de la Beirut —» Curaj.TV | Media alternativă
10:09:38Diana Crudu: ”Țara de la ”kuliok” o iei înapoi doar prin vot” —» Elena Robu
09:48:36Beirut —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
09:46:44Casă pe roți —» Curaj.TV | Media alternativă
09:45:16Brandul trafico-turistic al Moldovei… (poem eroic). —» blog cultural
09:11:47Audi A4 20TFSI --- Stock: 211 HP > Stage 2 APR: 291 HP —» Сажевые фильтры (DPF/ FAP). Чип тюнинг. Теория, практика.
07:27:27Cuhnești Art Fest —» Blogul de la Cuhneşti
05:56:16Lectură și evoluție sau Super puterea lecturii —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
21:11:40REZUMAT —» Nori
21:10:39Reculegere —» Nori
19:26:27I-au dat gazetă cu Dodon și greșeală pe prima pagină —» Curaj.TV | Media alternativă
18:23:06Gardieni cu masca pe barbă la o piață din Ploiești —» Curaj.TV | Media alternativă
14:00:45Explozia din Liban: Ce se cunoaște despre nava sub pavilion moldovenesc care transporta substanță explozivă —» Elena Robu
12:57:28Cartier istoric. În curând —» Vitalie Coroban