SUFLETUL MOLDOVENESC ESTE RELIGIOS DIN SINE


Interviu cu Excelenţa Sa Vaclav Maly, episcop auxiliar de Praga.

Excelenţa, suntem bucuroşi de a vă primi ca oaspete al Diecezei noastre. Care este scopul vizitei Dumneavoastră în Republica Moldova?
Sunt preşedintele Consiliului Pontifical „Justitia et Pax” în cadrul Conferinţei Episcopale Cehe, dar acum sunt aici într-o vizită privată, ca să cunosc mai multe despre Moldova. Pe mine mă interesează nu numai problemele bisericeşti, dar mai ales drepturile omului şi de aceea am avut două motive pentru a face această vizită: să cunosc mai multe despre situaţia religioasa de aici şi modul în care se respectă drepturile omului în R. Moldova.

Cum găsiţi viaţa creştină a Bisericii Catolice de Moldova în comparaţie cu viaţa Bisericii din Cehia? Este mare diferenţă, ţinând cont că ambele s-au dezvoltat şi au suferit aproape în mod egal?
Este diferenţă între situaţia religioasă în Cehia şi cea din Moldova. Am auzit, că în timpul comunismului Biserica Catolică în Moldova a fost aproape lichidată, exista numai o parohie, pe când la noi, e adevărat, Biserica a fost mult persecutată, dar exista totuşi. Biserica noastră a fost doar izolată de întreagă lume, dar aici Biserica nu putea exista. Aceasta este prima diferenţă. A doua diferenţă, aş spune, că sufletul moldovenesc este religios din sine, ceea ce nu se poate spune despre populaţia noastră şi de aceea Cehia este una dintre statele atee din Europa. Majoritatea cehilor sunt atei practici, iar credincioşii sunt minoritatea societăţii noastre. Dar in ţara voastră credincioşii formează majoritatea societăţii. Ştiu, că este mică comunitatea catolică, dar sunt foarte mulţi credincioşi ortodocşi. Nu pot să spun nimic despre starea credinţei oamenilor, este foarte dificil, dar cu siguranţă pot spune că sufletul oamenilor de aici este religios. Am vizitat câteva localităţi, în care lucrează organizaţia „Caritas Moldova” colaborând cu „Caritas Cehia” şi mi-am făcut o bună impresie. Părerea mea e că parohiile catolice din Moldova au o activitate socială foarte bună. Mi s-a spus că tot mai mulţi oameni vor să participe la activităţile sociale din cadrul parohiilor. Evident, câmpul de lucru este mic, 9 mii de persoane, alţii spun de 10 mii de persoane, dar acest câmp se măreşte treptat. Această impresie foarte bună pe care mi-a făcut-o activitatea socială desfăşurată în Dieceză am împărtăşit-o deja şi episcopului vostru, şi unora dintre preoţi şi credincioşi. Doresc tuturor parohiilor mult succes în creşterea vieţii lor dumnezeieşti!

Care sunt avantajele şi care sunt dificultăţile cu care, probabil, Biserica din Cehia se întâlneşte mai ales după intrarea Cehiei în Uniunea Europeană?
Intrarea Cehiei în UE nu are deocamdată rezonanţe în plan religios, nu schimbă practic nimic. Şi nici nu aşteptăm nici un fel de schimbări în această sferă. Mai degrabă, intrarea în UE este pentru noi o şansă de a întări democraţia. Biserica în Cehia este în minoritate şi acest aspect este pentru ea o provocare, pentru a fi martorii Evangheliei lui Cristos.

Sunteţi membru al Consiliului Pontifical “Justitia et Pax”. Pe ce se axează activitatea acestui Consiliu?
Scopul principal al Consiliului este răspândirea şi explicarea învăţăturii sociale a Bisericii. În diferite ţări există multe probleme sociale iar Biserica are datoria să răspundă şi să analizeze aceste probleme din punctul de vedere al învăţăturii sociale a Bisericii. Acesta este primul scop. Al doilea scop al Consiliului este de apăra demnitatea fiecărui om. Trebuie să facem efortul de a respecta demnitatea fiecărui om. În această privinţă, Consiliul Pontifical “Justitia et Pax”se străduieşte să monitorizeze situaţia din diferite ţări. În ceea ce priveşte Cehia, ştiu din experienţă proprie situaţia din timpul comunismului şi de aceea m-am hotărât să cunosc situaţia drepturilor omului şi în alte ţări din Estul Europei. Anul trecut am vizitat Belarus, Cuba, anul acesta Moldova. Pentru fraţii noştri din Vest e foarte greu să înţeleagă că experienţa comunismului mai există, că acest sistem a deteriorat sufletul, mentalitatea şi comportamentul oamenilor. Eu simt acest lucru ca o provocare – este foarte important de a explica fraţilor noştri din Vest cum stă treaba aici, ca ei să înţeleagă mai bine reacţia noastră, comportamentul nostru şi aşa mai departe. De exemplu, Consiliul Pontifical “Justitia et Pax” din Cehia mai monitorizează şi alte probleme cu caracter social, aşa cum sunt şomajul, asistenţa medicală pentru oameni bătrâni, situaţia pensionarilor, iar aceste probleme sunt destul de mari. Ne străduim să elaborăm documente în care să fie prevăzute aceste probleme. De exemplu, mă voi întâlni pentru a discuta cu preşedintele uniunii de comerţ problema şomajului în ţară. La fel răspundem şi altor probleme, de exemplu problema super magazinelor – patronul nu creează condiţii corespunzătoare, deoarece oamenii lucrează duminică etc. Noi reacţionăm mereu la aceste probleme şi le vom discuta în uniunea de comerţ. Pentru problemele din alte ţări trebuie să mă interesez însă la faţa locului, de aceea sunt venit în Moldova.

Poate deja există sau, probabil, plănuiţi să creeaţi punţi de colaborare între diecezele noastre?
Nu pot să promit multe, dar când mă voi întoarce din Moldova voi avea o conferinţă de presă, unde voi povesti ceea ce am văzut şi am auzit în Moldova. De asemenea mă voi întâlni cu lucrătorii „Caritas” cu care voi avea o altă discuţie despre vizita mea în Moldova. În contextul relaţiilor dintre Episcopul de Chişinău şi Arhiepiscopul de Praga voi discuta cu Cardinalul Vlk ce este de făcut în aceasta direcţie. Cardinalul nostru şi Episcopul vostru sunt prieteni apropiaţi şi se întâlnesc de câteva ori pe an, astfel încât începutul deja este. De exemplu, voi vorbi cu redactorul-şef al revistei bisericeşti „Katolicke Noviny” şi el va contacta redacţia voastră. Acesta ar fi primul pas concret.

Ce aţi dori cititorilor noştri?
Aş dori, ca ei să fie fericiţi că sunt credincioşi, pentru că aceasta este un mare dar de la Dumnezeu. Succes în buna mărturie a Evangheliei. Să fie co-interesaţi în informaţia despre Biserica Universală, pentru că e important să dezvolţi activitatea locală, dar e la fel de important să te interesezi de aceea ce să întâmplă în Biserica Universală. Aceste trei urări le transmit tuturor cititorilor revistei voastre.

Interviu realizat de Pr. Andrei Dăscălaşu

Sursa
2009-12-30 13:42:33Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

12:11:41Protest la Oslo contra invaziei ruse în Ucraina —» Curaj.TV | Media alternativă
19:13:4777 ani după Hiroshima, pericolul nuclear e tot mai mare #live #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
13:03:12Centenar Marin Preda, fiul lui zice că lua bătaie —» Curaj.TV | Media alternativă
09:19:19Despre Taiwan și dreptul la autodeterminare —» Curaj.TV | Media alternativă
09:02:28A intrat cu crucea la gît în templul lui Crishna (ru) —» Curaj.TV | Media alternativă
08:11:42Protest la ambasada rusă din Moldova contra invaziei din Ucraina —» Curaj.TV | Media alternativă
08:48:25În fiecare dimineață poate fi ultimul răsărit al meu, dar și al lumii —» SINCERITATEA ca SENTINŢĂ | B(îr)log de Traian Vasilcău sau, pur şi simplu, TRAIANUS
19:34:52Protest cu cort la Procuratura Generală —» Curaj.TV | Media alternativă
14:42:00Implicarea voluntarilor în cadrul Programului estival „Provocarea verii” —» BiblioCity
09:01:00Podcast cu Gelu Duminică și Vasile Ernu —» Curaj.TV | Media alternativă
07:00:17Angela Mutuzoc, șefa Consiliului Superior al Procurorilor, tăiată de #năPASta la prezentarea Veronicăi Dragalin —» un alt blog
06:00:39Cântecele lui Țoi cântate la Tiraspol —» un alt blog
19:15:18Serhii Plokhy – The Gates of Europe. A history of Ukraine —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
18:01:36Primar agresiv la Plopii-Slăvitești! Amenință și înjură de față cu poliția —» Curaj.TV | Media alternativă
12:48:56Reliable and Cost-Effective Phone Repair Service —» Virtual Chişinău
12:46:48Spa Resort Guide —» Virtual Chişinău
12:40:59Margareta Cemârtan-Spânu sau drumurile rătăcitoare ale deportărilor —» Andrei LANGA. Blogul personal
12:34:15Sanda LESNEA, o scriitoare venită din lumea sonoră a copilăriei —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:38:42În plină criză, Guvernul #năPASta bagă 170 de milioane în sediul ambasadei la Paris… —» un alt blog
07:31:29Opera din Basarabia în secolul XX —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
21:59:00Poluează în zonă comercială aglomerată —» Curaj.TV | Media alternativă
16:56:00New Tools for More Successful Editing Adventures —» ada rosu
15:05:0380 de ani de la Romacaust, deportarea romilor în Transnistria —» Curaj.TV | Media alternativă
14:13:03Supărați că au rămas fără apă caldă la robinet, ploieștenii de la bloc vor să iasă joi în stradă! —» Curaj.TV | Media alternativă
11:56:58Car Service Benefits —» Virtual Chişinău