7305 cazuri COVID-19 în Moldova
3154 – cazuri active
3884 – cazuri vindecate
267 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 27 mai 2020 ora 16:32


SUFLETUL MOLDOVENESC ESTE RELIGIOS DIN SINE


Interviu cu Excelenţa Sa Vaclav Maly, episcop auxiliar de Praga.

Excelenţa, suntem bucuroşi de a vă primi ca oaspete al Diecezei noastre. Care este scopul vizitei Dumneavoastră în Republica Moldova?
Sunt preşedintele Consiliului Pontifical „Justitia et Pax” în cadrul Conferinţei Episcopale Cehe, dar acum sunt aici într-o vizită privată, ca să cunosc mai multe despre Moldova. Pe mine mă interesează nu numai problemele bisericeşti, dar mai ales drepturile omului şi de aceea am avut două motive pentru a face această vizită: să cunosc mai multe despre situaţia religioasa de aici şi modul în care se respectă drepturile omului în R. Moldova.

Cum găsiţi viaţa creştină a Bisericii Catolice de Moldova în comparaţie cu viaţa Bisericii din Cehia? Este mare diferenţă, ţinând cont că ambele s-au dezvoltat şi au suferit aproape în mod egal?
Este diferenţă între situaţia religioasă în Cehia şi cea din Moldova. Am auzit, că în timpul comunismului Biserica Catolică în Moldova a fost aproape lichidată, exista numai o parohie, pe când la noi, e adevărat, Biserica a fost mult persecutată, dar exista totuşi. Biserica noastră a fost doar izolată de întreagă lume, dar aici Biserica nu putea exista. Aceasta este prima diferenţă. A doua diferenţă, aş spune, că sufletul moldovenesc este religios din sine, ceea ce nu se poate spune despre populaţia noastră şi de aceea Cehia este una dintre statele atee din Europa. Majoritatea cehilor sunt atei practici, iar credincioşii sunt minoritatea societăţii noastre. Dar in ţara voastră credincioşii formează majoritatea societăţii. Ştiu, că este mică comunitatea catolică, dar sunt foarte mulţi credincioşi ortodocşi. Nu pot să spun nimic despre starea credinţei oamenilor, este foarte dificil, dar cu siguranţă pot spune că sufletul oamenilor de aici este religios. Am vizitat câteva localităţi, în care lucrează organizaţia „Caritas Moldova” colaborând cu „Caritas Cehia” şi mi-am făcut o bună impresie. Părerea mea e că parohiile catolice din Moldova au o activitate socială foarte bună. Mi s-a spus că tot mai mulţi oameni vor să participe la activităţile sociale din cadrul parohiilor. Evident, câmpul de lucru este mic, 9 mii de persoane, alţii spun de 10 mii de persoane, dar acest câmp se măreşte treptat. Această impresie foarte bună pe care mi-a făcut-o activitatea socială desfăşurată în Dieceză am împărtăşit-o deja şi episcopului vostru, şi unora dintre preoţi şi credincioşi. Doresc tuturor parohiilor mult succes în creşterea vieţii lor dumnezeieşti!

Care sunt avantajele şi care sunt dificultăţile cu care, probabil, Biserica din Cehia se întâlneşte mai ales după intrarea Cehiei în Uniunea Europeană?
Intrarea Cehiei în UE nu are deocamdată rezonanţe în plan religios, nu schimbă practic nimic. Şi nici nu aşteptăm nici un fel de schimbări în această sferă. Mai degrabă, intrarea în UE este pentru noi o şansă de a întări democraţia. Biserica în Cehia este în minoritate şi acest aspect este pentru ea o provocare, pentru a fi martorii Evangheliei lui Cristos.

Sunteţi membru al Consiliului Pontifical “Justitia et Pax”. Pe ce se axează activitatea acestui Consiliu?
Scopul principal al Consiliului este răspândirea şi explicarea învăţăturii sociale a Bisericii. În diferite ţări există multe probleme sociale iar Biserica are datoria să răspundă şi să analizeze aceste probleme din punctul de vedere al învăţăturii sociale a Bisericii. Acesta este primul scop. Al doilea scop al Consiliului este de apăra demnitatea fiecărui om. Trebuie să facem efortul de a respecta demnitatea fiecărui om. În această privinţă, Consiliul Pontifical “Justitia et Pax”se străduieşte să monitorizeze situaţia din diferite ţări. În ceea ce priveşte Cehia, ştiu din experienţă proprie situaţia din timpul comunismului şi de aceea m-am hotărât să cunosc situaţia drepturilor omului şi în alte ţări din Estul Europei. Anul trecut am vizitat Belarus, Cuba, anul acesta Moldova. Pentru fraţii noştri din Vest e foarte greu să înţeleagă că experienţa comunismului mai există, că acest sistem a deteriorat sufletul, mentalitatea şi comportamentul oamenilor. Eu simt acest lucru ca o provocare – este foarte important de a explica fraţilor noştri din Vest cum stă treaba aici, ca ei să înţeleagă mai bine reacţia noastră, comportamentul nostru şi aşa mai departe. De exemplu, Consiliul Pontifical “Justitia et Pax” din Cehia mai monitorizează şi alte probleme cu caracter social, aşa cum sunt şomajul, asistenţa medicală pentru oameni bătrâni, situaţia pensionarilor, iar aceste probleme sunt destul de mari. Ne străduim să elaborăm documente în care să fie prevăzute aceste probleme. De exemplu, mă voi întâlni pentru a discuta cu preşedintele uniunii de comerţ problema şomajului în ţară. La fel răspundem şi altor probleme, de exemplu problema super magazinelor – patronul nu creează condiţii corespunzătoare, deoarece oamenii lucrează duminică etc. Noi reacţionăm mereu la aceste probleme şi le vom discuta în uniunea de comerţ. Pentru problemele din alte ţări trebuie să mă interesez însă la faţa locului, de aceea sunt venit în Moldova.

Poate deja există sau, probabil, plănuiţi să creeaţi punţi de colaborare între diecezele noastre?
Nu pot să promit multe, dar când mă voi întoarce din Moldova voi avea o conferinţă de presă, unde voi povesti ceea ce am văzut şi am auzit în Moldova. De asemenea mă voi întâlni cu lucrătorii „Caritas” cu care voi avea o altă discuţie despre vizita mea în Moldova. În contextul relaţiilor dintre Episcopul de Chişinău şi Arhiepiscopul de Praga voi discuta cu Cardinalul Vlk ce este de făcut în aceasta direcţie. Cardinalul nostru şi Episcopul vostru sunt prieteni apropiaţi şi se întâlnesc de câteva ori pe an, astfel încât începutul deja este. De exemplu, voi vorbi cu redactorul-şef al revistei bisericeşti „Katolicke Noviny” şi el va contacta redacţia voastră. Acesta ar fi primul pas concret.

Ce aţi dori cititorilor noştri?
Aş dori, ca ei să fie fericiţi că sunt credincioşi, pentru că aceasta este un mare dar de la Dumnezeu. Succes în buna mărturie a Evangheliei. Să fie co-interesaţi în informaţia despre Biserica Universală, pentru că e important să dezvolţi activitatea locală, dar e la fel de important să te interesezi de aceea ce să întâmplă în Biserica Universală. Aceste trei urări le transmit tuturor cititorilor revistei voastre.

Interviu realizat de Pr. Andrei Dăscălaşu

Sursa
2009-12-30 13:42:33Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

11:00:46Apelul președintelui Uniunii Editorilor din Republica Moldova, Gheorghe Prini —» Gheorghe Erizanu
10:18:03Masa plinä —» liliana
08:22:43Când fosta-i mama copilului și poloneză pe deasupra —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
05:29:18Ce ce întâmplă, totuși, la Banca Națională? —» un alt blog
20:45:52„Iubi” şi alte texte de Igor Guzun —» Curaj.TV | Media alternativă
20:11:30Cît valorează promisiunea unui impostor? —» Curaj.TV | Media alternativă
19:20:46Творчество и Мотивация —» Art and fashion design
16:27:58mau —» turn up the silence
15:38:30Socata – o băutură de care am rămas șocată. Cum am făcut-o —» Sunt MAMĂ!
14:14:48(VIDEO) Lipsirea lui Traian Băsescu de cetățenia R. Moldova a însemnat o mare pierdere pentru R. Moldova, susține Eugen Tomac —» Elena Robu
13:58:20Творчество и Мотивация —» Art and fashion design
11:00:01Știați că ONU are un site neoficial despre Noua Ordine Mondială? Și nu e fake. —» Popas alternativ
10:32:31Să nu spui niciodată pentru totdeauna de Jennifer L. Armentrout —» Biblioteca Hristo Botev
09:57:55Tânăr stabilit în Franța: Mă simt mai acasă fiind străin între francezi decât român între moldoveni —» Elena Robu
06:42:50©️ Boț de humă —» Licurici de suflet
20:08:55Aventuri la Cahul pe timp de pandemie —» Curaj.TV | Media alternativă
17:46:24Adio, Nadejda Brânzan. Am pierdut un OM de mare valoare —» Elena Robu
17:42:431 an și 7 luni: Ilinca a început să ne ajute la treburile casnice —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
15:35:20(VIDEO) Eugen Tomac explică de ce trebuie retrasă cetățenia română premierului moldovean Ion Chicu —» Elena Robu
14:40:55#NeamPornit să vizităm Orheiul Vechi —» Sunt MAMĂ!
13:50:00Schimbări —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
13:40:06E bolnav, dar neobosit în luptă cu mafia varului —» Curaj.TV | Media alternativă
13:27:44Spune că i-au oprit sau limitat tratamentul în penitenciar —» Curaj.TV | Media alternativă
13:05:36Mi-au solicitat părerea despre sate —» .:EU:.
11:02:16Старый Оргеев (Бутучены) —» XStrafer's WebPlace : unconformable point of view.