7896 cazuri COVID-19 în Moldova
3330 – cazuri active
4278 – cazuri vindecate
288 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 30 mai 2020 ora 07:32


Sf. Thomas Becket, ep. m.


Sf. Thomas Becket, ep. m.

Sfântul Toma Becket s-a născut la Londra, în anul 1118, pe vremea regelui Henric II Plantagenetul, când regele Angliei, avea sub stăpânire şi ţinutul din vestul Franţei, care astăzi formează regiunea Bretagne, atunci Mica Britanie. Datorită originii şi calităţilor sale, Toma a fost numit arhidiacon de Canterburry şi cancelar al Regatului, fiind, în acelaşi timp, stăpânul unei averi imense. Era considerat unul dintre oamenii cei mai capabili ai timpului său şi, ulterior, a fost asemănat cu Richelieu, prin calităţile sale ca om de stat şi prin gustul său pentru fast şi eleganţă. A rămas celebră vizita pe care i-a făcut-o regelui Franţei, Ludovic al VII-lea, în 1158. Toma Becket a trecut Canalul Mânecii pe şase fregate, întovărăşit de două mii de oameni. În drumul spre Paris, era precedat de două sute cincizeci de muzicanţi, înconjurat de o mulţime de ogari şi urmat de opt trăsuri trase de câte şase cai. În urmă veneau carele care duceau camera lui de dormit, bucătăria, capela, vesela; apoi urmau sute de scutieri pe cai înalţi, înconjurând floarea nobilimii, strălucind în fireturi de aur şi argint.

Regele Henric al II-lea, mult mai tânăr decât Toma, născut în 1133, îi era prieten intim. La moartea arhiepiscopului de Canterburry, folosindu-se de privilegiul acordat de papa, regele l-a numit arhiepiscop pe bunul său prieten. În sâmbăta dinaintea Rusaliilor din anul 1162, Toma a fost sfinţit preot şi, a doua zi, consacrat episcop. Avea patruzeci şi patru de ani. Nimeni, şi cu atât mai puţin regele, nu a bănuit că acest "Flecar" se va transforma într-un apărător hotărât al drepturilor Bisericii şi într-un păstor de suflete plin de zel. Toma a început o viaţă personală austeră, dar nu a renunţat la luxul şi grandoarea de care i-a plăcut să se înconjoare.

Înainte de a primi sarcina de arhiepiscop, Toma i-a spus regelui: "Sire, dacă Dumnezeu permite să ajung arhiepiscop de Canterburry, voi pierde prietenia Maiestăţii Voastre". În 1164, regele a elaborat "Constituţia de la Clarendon", prin care restabilea unele drepturi abuzive ale puterii regale, ce încălcau atribuţiile Bisericii; Toma a refuzat să-şi dea asentimentul, şi astfel, şi-a atras mânia răzbunătoare a monarhului. Pentru a nu cădea victimă răzbunării regale, la 2 noiembrie 1164, a fugit în Franţa, deghizat în haine de simplu călugăr. De aici i-a excomunicat pe demnitarii englezi, fie civili, fie din cadrul Bisericii, care au semnat "Constituţia de la Clarendon". Atât pentru regele Franţei, cât şi pentru papa Alexandru al III-lea situaţia era extrem de delicată. Ei au intervenit şi l-au sfătuit pe Toma Becket să fie mai înţelegător şi să se întoarcă la reşedinţa sa. Toma cedează şi, la 2 decembrie 1170, se întoarce în Anglia.

Credincioşii l-au primit în triumf, cu manifestări de veneraţie şi dragoste, dar el i-a salutat cu cuvintele: "M-am întors ca să mor în mijlocul vostru". Regele a considerat că, după perioada de exil voluntar, Toma va dovedi supunere necondiţionată faţă de hotărârile sale, dar a trebuit să constate imediat că el a rămas acelaşi om de oţel; îndată după întoarcere, i-a destituit pe toţi episcopii care acceptaseră "Constituţia de la Clarendon" şi a cerut respectarea legilor Bisericii în problemele spirituale. Henric al II-lea, în culmea furiei, a exclamat odată: "Blestemaţi sunt cei care mănâncă pâine la masa mea, dacă nu mă scapă de acest papă insolent". Cuvântul a fost reţinut de cei din jurul său.

În noaptea de 28 spre 29 decembrie, patru cavaleri au intrat în Catedrala din Canterburry şi s-au îndreptat spre apartamentul arhiepiscopului, care comunica cu biserica. Arhiepiscopul i-a observat, a ieşit din cameră şi s-a îndreptat spre altar, dar ei l-au înjunghiat lângă un stâlp şi au voit să-l scoată afară din biserică. Toma s-a împotrivit energic, trântindu-l la pământ pe şeful lor, Renaud Fitz Urse - un om căruia îi făcuse mult bine -, şi le-a declarat: "Nu voi ieşi de aici. Faceţi aici ceea ce aveţi de făcut"; şi-a acoperit ochii cu mâinile, a murmurat o rugăciune către Dumnezeu Sfânta Fecioară, Sfântul Dionisie, apoi, după primele lovituri primite, a exclamat: "Doamne, în mâinile tale îmi dau sufletul meu", şi, cu puţin înainte de a muri, a spus: "Pentru Dumnezeu şi pentru Biserică, accept moartea".

Papa Alexandru al III-lea l,-a excomunicat pe Henric al II-lea şi peste trei ani, l-a declarat sfânt pe Toma Becket. Regele şi-a recunoscut greşeala şi, nu peste mult timp, s-a restabilit pacea între Anglia şi Sfântul Scaun. Scriitorul Thomas Eliot (Premiul Nobel 1948), a redat sfârşitul tragic al lui Toma Becket în admirabila tragedie "Omor în Catedrală".

Când Sfântul Toma Becket a fost înştiinţat de ceea ce se punea la cale împotriva lui, a dat un răspuns care exprima deviza vieţii sale: "Frica de moarte nu trebuie să ne facă să pierdem din vedere dreptatea"

Sursa
2009-12-30 09:29:11Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

16:53:27В Молднете появилась новая платформа для продажи и покупок вещей second-hand —» Заметки Начинающего Журналиста
16:39:43Президентские выборы в Молдове состоятся 1 ноября —» Заметки Начинающего Журналиста
15:26:12Moldovenii, micro-cipurile, tehnologia 5G și coronavirusul —» Elena Robu
14:26:55Declară că i s-ar încălca dreptul de a recuza judecătoarea în care nu are încredere —» Curaj.TV | Media alternativă
14:16:00Careul de pe Google Meet. Îți povestim cum au spus adio anilor de școală elevii în acest an —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
10:52:21Un Ultim Sunet altfel la IPLT „Mihail Sadoveanu” din Călărași —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
10:50:38Scoringul De Credit – Diferențe De La Criza COVID-19 —» Blog - Monily.md
10:34:22Ce facem anul acesta de Ziua Copiilor? 5 idei propuse de copiii mei —» Sunt MAMĂ!
09:49:146 ani de închisoare pentru o bătaie din 2015 —» Curaj.TV | Media alternativă
07:24:46Cinstind Eroii Neamului Românesc —» Elena Robu
06:44:323 activități virtuale practice ce vor face din mintea ta un adevărat laborator —» Moldova Creștină
20:26:17S-a trezit cu un nou dosar penal după ieșirea din închisoare (ru) —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:05Un șofer cu epoleți mi-a accidentat copilul și un părinte —» Curaj.TV | Media alternativă
16:04:07Polițistul și-a prezentat scuzele, nevăzătorul le-a acceptat —» Curaj.TV | Media alternativă
14:31:15BAC 2020 —» Gheorghe Erizanu
13:34:52WC-ul primăriei e loc de pelerinaj periculos —» Curaj.TV | Media alternativă
12:22:16IWCB Vinarium: primul concurs de vinuri on-line din lume —» Fine Wine
08:58:07Problema pensiilor românești pentru românii din R. Moldova: ”Este incorect să primești pensie și din R. Moldova și din România”, susține Ana Guțu —» Elena Robu
08:21:58Imagini vizuale, ulei, pânză —» Vitalie Coroban
06:43:32Planuri bune sau goană după vânt —» Moldova Creștină
06:35:29Indrăznește sfânt —» Moldova Creștină
23:34:37Nocturn —» Alexander's Poems… | Nu exista minciuni doar adevar fara dovezi…
21:03:59Promoție la poliția Drochia, cumetrii au reduceri la răspundere —» Curaj.TV | Media alternativă
20:01:45Am făcut 90 km pentru o campanie caritabilă Sage Foundation —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
19:36:30Ce cadouri le-am cumpărat copiilor mei de Ziua Copiilor: jocuri de societate, carduri și cărți —» Sunt MAMĂ!