Dacă Vilna Gaon avea dreptate, al treilea templu este pe drum


Dacă autoritatea rabinică din sec 18, Vilna Gaon avea dreptate, la data de 16 martie 2010 va începe construirea celui dereconstructia templului al treilea templu. Proiectul afirmă că ziua plină de auspicii coincide au a treia terminare a sinagogii Hurva din cartierul evreiesc din Ierusalim.
Marea zi este aproape: la 15 martie, sinagoga Hurva reconstruită, considerată a fi cea mai mare casă de rugăciune din Ierusalim va fi re-dedicată. Ultima dată a fost distrusă în războiul de independență.

Totuși, în timpul procesului de reconstrucție, Hurva a devenit un os pentru care se ceartă ultra-ortodocșii și alții din Ierusalim.
Conflictul este cu privire la ce fel de instituție va fi Hurva. Un grup de oameni din Ierusalim, seculari și național-religioși spun că dacă statul nu acționează repede, Hurva va deveni o altă sinagogă ultra-ortodoxă, în care femeile și turiștii nu sunt bine veniți.”Guvernul a investit milioane în restaurarea sinagogii. Este un loc cu o valoare specială pentru turiști. Cartierul evreiesc are duzini de sinagogi și nu are nevoie de încă una,” a spus Tehila Nahlon, un activist.
Dezbaterea reflectă situații de identitate mai adânci, cu privire la cartierul evreiesc, care a devenit foarte ultra-ortodox în ultimii ani.
Rachel Azariya din consiliul orașului a spus ”Hurva nu trebuie să devină doar o altă sinagogă, și cartierul evreiesc o altă vecinătate Haredi”.
Hurva, al cărei nume înseamnă ”ruină” a fost construită inițial de discipolii lui Rabbi Judah Hahasid la începutul sec. 18. A fost distrusă la scurt timp după aceea de către musulmanii care cereau înapoierea împrumuturilor date pentru construirea sinagogii. După ce a fost reconstruită, la jumătatea sec. 19, a devenit cea mai importantă sinagogă din țară, dar a fost distrusă în 1948 de legiunea Iordanului, cu câteva zile înainte de căderea cartierului evreiesc, în războiul de independență.
În 2001, după ani de dezbatere, guvernul a decis să restaureze clădirea.
Clădirea istorică, al cărei dom faimos domină din nou cerul cartierului evreiesc, a fost recreată meticulos, inclusiv mobila și frescele de e pereți.
Totuși, secularii și sioniștii ortodocși sunt preocupați de faptul că două dezvoltări pot duce la devenirea sinagogii ultra-ortodoxă.
Primul lucru a fost numirea unui rabin pentru sinagogă – care a avut loc acum trei ani, când era doar o construcție de beton – rabinul șef din Rehovot, Simcha Hacohen Kook, care este considerat apropiat de ultra-ortodocșii și liderul non-hasidic, Rabbi Yosef Elyashiv. El a fost ales de mai mulți rabini, cu binecuvântarea rabinului șef sefardic, Rabbi Shlomo Amar.
”O companie a guvernului a construit sinagoga. Sunt proceduri pentru alegerea oamenilor. Ei au făcut această alegere, pentru a preveni numirea unui rabin sionist ortodox,” a spus Anat Mufkadi, membru al grupului îngrijorat pentru sinagogă. Rabbi Elyashiv a declarat jurnalistului Haredi, Shlomo Kook, nepotul rabinului sinagogii, că numirea a fost intenționată pentru ”a opri distanțele”, adică să nu obțină postul un rabin sionist ortodox.
CEO al Companiei de dezvoltare al cartierului evreiesc, care a construit sinagoga, Nissim Arazi, care a spus că este surprins de numirea rabinului, a refuzat să fie prezent la ceremonia de investire, de acum 3 ani. ”Nu este clar de ce este necesar un rabin când nu este nici o sinagogă și nu știm nici cine va fi congregația,” i-a spus lui Haaretz cu câteva zile în urmă. Arazi cred că Kook este un candidat demn.
A doua dezvoltare este că Arazi va fi înlocuit curând , împreună cu 5 din 8 membrii ai Companiei de dezvoltare a cartierului evreiesc. Prin lege, noii membrii ai bordului vor fi aleși de ministrul Ariel Atias, membru Shas. Cabinetul a dat Western Wall Heritage Foundation, condus de rabbi Shmuel Rabinovich, din noul bord. Sub conducerea lui Rabinovich, unii au spus că zona a devenit mai ultra-ortodoxă.
Activiști spun că sinagoga reconstruită ar trebui să prezinte saga istorică a cartierului evreiesc, să arate descoperirile arheologice de acolo, accesibile turiștilor, fie bărbați, fie femei. Grupul vrea să evite un kollel (yeshiva pentru bărbații căsătoriți) ceea ce ar exclude orice altă activitate.
Pentru ultra-ortodocși, situația este uni-echivocă: ”Problema este dacă va f o sinagogă șii o casă de studiu sau un muzeu cu tot felul de prostii,” a spus rabinul cartierului evreiesc, Avigdor Nebenzahl, pe un site ultra-ortodox.
Kook a spus: ”Unchiul meu este aproape de toate comunitățile, el nu este un Haredi clasic sau un fanatic. Nu se așteaptă să devină o sinagogă Haredi cu 50 de rugăciuni pe zi. El înțelege că este o sinagogă diferită. Dar este important pentru el să fie mai mult sinagogă decât muzeu.

Sursa: Vox Vocis, de Nir Hasson


Sursa
2009-12-28 21:33:05Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

19:45:58True, Biblical Friendship —» Erik and Elena Brewer's Weblog
15:23:47What’s New on WordPress.com: Tools to Make Designing Your Site Easier Than Ever —» Misterioz
21:27:45„Amintiri din trecutul Terrei” de Liu Cixin – o părere sinceră despre cărți (fără spoilere) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
18:04:44UN POET RUS CÂNDVA EXPULZAT DIN ROMÂNIA —» Leo Butnaru
14:52:14Haiku (trad. în spaniolă) —» Andrei LANGA. Blogul personal
14:43:17CEREȚI vs. CERE-ȚI – când punem cratima? —» Moldova Creștină
14:35:20Caleidoscop cultural. Februarie, 2023 —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
13:55:12ALEXANDRU COSMESCU - MENTOR AL TINERILOR SCRIITORI BASARABENI —» Andrei LANGA. Blogul personal
13:17:10UN PROZATOR ȘI POET FRANCEZ IMPORTANT —» Leo Butnaru
10:05:33Graduation @ #Precept Institute for South Sudan Refugees in Uganda 🇺🇬 —» Moldova Creștină
09:35:01”Nu te baza pe alții! Privește, învață, fă și taci!” sau Despre cum să fii optimist —» Sunt MAMĂ!
09:20:02De ce copiii mei au hainele murdare? —» Sunt MAMĂ!
17:02:42DE LA POEȚI ANTICI PÂNĂ SPRE AI NOȘTRI... —» Leo Butnaru
12:01:45De ce reușesc să fac atât de multe lucruri timp de o zi —» Sunt MAMĂ!
11:50:40Disciplinile umanistice și posibilitățile de inserție profesională —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
10:27:43Vizita de lucru a secretarului de stat Gheorghe Cârciu în Franța —» Elena Robu
08:00:39Cum a ajuns profesia de cercetător una din cele mai instabile în RM —» Gheorghe Cuciureanu
05:48:09Serviciul „Eco responsabil”, ediția a II-a —» BiblioCity
02:31:03©️ Tu poți —» Licurici de suflet
09:57:45Despre „Demonii. Spovedania lui Stavroghin” de la Teatrul din Cluj —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
08:19:54Moldova a găsit soluția pentru eroarea 404. În vin! —» Fine Wine
13:09:41Guvernul vrea să închidă robinetul în capitală și lansează site-ul apă.md —» Nicolae Federiuc
10:00:17Poezie „Oameni ai credinței” —» Moldova Creștină
06:31:21REZILIENȚA SOCIALĂ A CONTINENTULUI MOLDAV —» Daniel Lachi
18:53:13PATIMILE DUPĂ DOSTOIEVSKI —» Leo Butnaru