Am revenit pe blog cu totul şi cu topul

http://soacramica.ladyclub.md/ - probabil, continuă să fie cel mai bun blog din Moldova. Este extrem de bine scris. Încă o dată, poate nu aţi înţeles ce am zis, hm, poate nu vedeţi bine: ESTE EXTREM DE BINE SCRIS! Soacra este o moldoveancă şi frumoasă (iertaţi-mi pleonasmul, de parcă există moldovence urâte?), şi deşteaptă, şi plecată din ţară. De aici derivă majoritatea temelor articolelor: din tragedia acestui neam de români vitregiţi, care sunt nevoiţi să plece din Moldova. În anumite cazuri nu sunt de acord cu ce scrie, totuşi, citesc cu plăcere. Mă relaxează. Bun blogul. Trebuie să ai un pic de suflet de femeie ca să vibrezi la ce zice.

 

http://tudordarie.md/ - ştiţi vorba “ceea ce este bun trebuie să fie mult”? Ei bine, Tudor Darie are un blog bun, dar extrem de puţin. Puţin text, posturi rare. Cred că îl înţeleg, toată ziua bagă articole, ştiri la unimedia, nu-ţi mai ajunge inspiraţie, dorinţă şi pentru blog. De altfel, Darie este unul din iniţiatorii ideii Unimedia şi tocmai din cauza aceasta blogul are un farmec aparte. Acum, o părere personală, puteţi să o treceţi cu vederea - ceilalţi cofondatori Unimedia au bloguri slăbuţe.

 

http://stelapopa.unimedia.md/ - continuă să fie un blog bun. De ce zic continuă? Pentru că se vede, Stela Popa nu prea are timp să scrie articole originale, gândite, durute. Oricum, ca să fii conectat la tema BASARABIA - PĂMÂNT ROMÂNESC, citiţi ce scrie, că le zice bine.

 

http://analizemd.blogspot.com/ - despre politică altfel, ci nu aşa cum ne-au obişnuit analiştii plafonaţi: “prin prisma reflectării subiective a compromisului impetuos necesar, dar în acelaşi timp respectând tangenţele clasei politice…”, huu, nu ştiu alte cuvinte a limbajului de lemn, nu sunt analist politic. L-am acuzat la un moment dat pe Alex Cozer (apropo - nu-l cunosc personal) că e pro PLDM: prea sunt răi ăilalţi şi prea pozitiv părea Filat în articolele lui. M-am înşelat, ştie să scrie critic şi la adresa partidului cu culori verzi. Ceea ce a însemnat mult pentru cei care îi citesc articolele. Oamenii s-au cam săturat să citească ce zic blogurile de partid, ziarele de partid. Oamenii sunt în căutare de ceva deosebit, un pic independent, un pic revoluţionar.

 

http://observatoare.ziarulstrazii.com/ - o tânără basarabeancă, studentă în Suceava. De multe ori mă surprind la gândul că este prea tânără pentru textele pe care le scrie. Sunt extrem de precise. Articolele conţin doar detaliile necesare, nu te plictisesc… majoritatea. Doar că trebuie să-şi aleagă subiectele mai bine, desigur, dacă vrea un cititor diversificat.

 

http://www.spranceana.com/ - groaznic de plăcut. Citeşti, citeşti şi simţi, aşa, o plăcere sufletească. Un blog frumos şi bun. Răutatea din fraze, chiar dacă există, este într-un fel plăcută, bună. Ştiu, este paradoxal, dar atunci când scrie, de pildă, despre răutatea noastră, a basarabenilor, o face pentru a se amuza sau pentru a o îndrepta. Are în schimb o mare problemă. Uneori scrie prea lung şi exhaustiv. Probabil că îi place un subiect, şi scrie, şi scrie, scrie, a trecut deja la altă temă, dar nu a consumat decât o jumătate de post. Desigur, fiecare îşi deapănă ideile cum îl taie capul şi cum crede că e bine. Nu vreau să dau sfaturi, nu vreau să par un moldovean needucat, aşa că o să vorbesc din postura de cititor al blogului său. De exemplu, am citit un post despre cum el, Vitalie Sprânceană, s-a supărat pe 2 chinezoaice, care nu au auzit de Moldova. Aşa că le-a spus răspicat că el a auzit de Bangladesh, Thailanda, dar de China, niciodată. Suuuper articolul. Am trecut la altul şi m-am blocat. Nu pot să urmăresc o idee care porneşte de la Iisus şi se termină la Papa Ioan Paul al doilea. În rest, un blog deştept şi frumos.

 

http://enervant.wordpress.com - pe scurt, un homosexual are un blog şi râde, îi ia peste picior pe nehomosexualii homofobi. Rar de tot, în anumite posturi, îşi plânge durerea lui de homosexual. Aici vă întrebaţi, ce o fi mişto la acest blog? Totul. Cum scrie, cum pune întrebările, cum ştie să vorbească de problemele lui, care presupun sunt dificile şi dureroase. Este genul de blog foarte lizibil. Nu ştiu dacă “lizibil” acceptă grade de comparare. Dacă da, atunci enervant este un blog extrem de lizibil. Ah, da. Mult umor. Un fel de umor de care nu prea îţi vine să râzi. Un umor fin, pe care îl putem identifica, probabil, numai la un bărbat care iubeşte bărbaţii. Nu ştiu cum voi, dar eu citesc acest blog şi îmi place cum scrie omul. E gay omul. Aşa, şi?

 

http://lupulsur.ziarulstrazii.com/ - încă un blog bun, un blog, care, cel puţin mie, îmi provoacă plăcere intelectuală. Cunoaşteţi starea aia în care te afli atunci când citeşti lucruri deştepte, vorbeşti cu un tip cu multă subtanţă cenuşie în cap? Simţi un fel de exaltare a creierului. Simţi o vibraţie a sinapselor. Poate prea îl laud pe lupul sur, poate că merită laudele… Un lucru mă face să ridic o sprânceană, a neîncredere, cum se face că un blog atât de bun este încă în umbră? Nu ştie să se promoveze?

 

http://ionurusciuc.wordpress.com/ - un fel de lupul străzii, tipul de mai sus, numai că blogul este bine făcut, structurat, poze originale, activ, foarte activ. Puţintele comentarii la articole. De ce? Poate pentru că nu ştie să creeze discuţii şi dispute.

 

http://inconstantin.ro/ - moldoveanul care are cei mai mulţi vizitatori pe blog. Blogul cel mai bine făcut şi aranjat din blogosfera moldovenească. Se vede şi o experienţă de IT-ist în spate. Am, însă, o problemă cu acest blog. Cât de moldovenesc este? La un moment dat ideea de blogging a lui Constantin era bazată pe o “platformă” moldo-român, mdro - după cum o numea. Din ce îmi dau seama, a renunţat. Şi încă ceva, căutaţi informaţii, ştiri, chestii din politică, internet, care să vă surprindă şi să vă binedispună? Intraţi pe acest blog. Dacă vreţi atitudini, păreri, experienţe personale ale bloggerului, nu o să prea găsiţi.

 

http://www.contrafort.md/vasilegarnet/ - Vasile Gârneţ va lipsi o perioadă de pe blog. Îl ţine departe o tragedie personală. O puteţi afla chiar pe blogul distinsului domn. Da, Gârneţ Vasile este un domn în ale scrisului. Scrie extraordinar, iar atunci când vorbeşte despre Rusia o face de-a dreptul genial. Am înghiţit cu foame mare articolul despre actorul şi regizorul rus Nikita Mihalkov. Păcat că a dispărut de pe blog, dar sunt sigur, atunci când revine va aduce alte lucruri bune. Până atunci, vă puteţi delecta cu ce a produs deja. Tot aici, ar trebui amintit şi blogul scriitorului basarabean Vakulovski: http://vakulovski.livejournal.com/.

 

http://posmotrel.wordpress.com - îmi place şi nu-mi place posmotrel. Îmi place aciditatea, sarcasmul criticilor sale. Îmi place că este extramoldovean şi în gândire, şi în scris. Scrie cum gândeşte şi gândeşte cum scrie: chiar cu rusisme, chiar cu cuvinte pocite în moldov’neasca noastră. Vrei să-ţi faci un pic de dispoziţie, să râzi cu gura la urechi? Vizitează-l. Atenţie însă. Prea mult posmotrel strică, asta nu-mi place. Dacă-l citeşti permanent, te influenţează şi devii ca el, sarcastic, acid. Clăteşteţi creierii cu un pic de Vasile Gârneţ.

 

ps: Vă daţi seamă din titlu că am revenit pe blog? V-a fost dor? Am lipsit pentru că am stricat laptopul. Până-l repar, scriu de la scârbici, alias servici.

 

pps: Crăciun fericit! Mai bine mai târziu, nu-i aşa? La mulţi ani! În caz că uit.

 

ppps: Blogurile de mai sus fac blogosfera moldovenească interesantă, plină de substanţă, valoroasă. Nişte bloguri care merită citite. Nişte bloguri bune, care o să vă aducă ceva în creier: de la nică cultură la multă cultură. Nu este neapărat un top, ceea ce am înşirat mai sus, este o părere, o vedere sumară a blogosferei moldoveneşti. Se pare că cei care spun că blogosfera moldovenească este proastă, greşesc amarnic.


Sursa
2009-12-28 20:22:56Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

19:45:58True, Biblical Friendship —» Erik and Elena Brewer's Weblog
15:23:47What’s New on WordPress.com: Tools to Make Designing Your Site Easier Than Ever —» Misterioz
21:27:45„Amintiri din trecutul Terrei” de Liu Cixin – o părere sinceră despre cărți (fără spoilere) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
18:04:44UN POET RUS CÂNDVA EXPULZAT DIN ROMÂNIA —» Leo Butnaru
14:52:14Haiku (trad. în spaniolă) —» Andrei LANGA. Blogul personal
14:43:17CEREȚI vs. CERE-ȚI – când punem cratima? —» Moldova Creștină
14:35:20Caleidoscop cultural. Februarie, 2023 —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
13:55:12ALEXANDRU COSMESCU - MENTOR AL TINERILOR SCRIITORI BASARABENI —» Andrei LANGA. Blogul personal
13:17:10UN PROZATOR ȘI POET FRANCEZ IMPORTANT —» Leo Butnaru
10:05:33Graduation @ #Precept Institute for South Sudan Refugees in Uganda 🇺🇬 —» Moldova Creștină
09:35:01”Nu te baza pe alții! Privește, învață, fă și taci!” sau Despre cum să fii optimist —» Sunt MAMĂ!
09:20:02De ce copiii mei au hainele murdare? —» Sunt MAMĂ!
17:02:42DE LA POEȚI ANTICI PÂNĂ SPRE AI NOȘTRI... —» Leo Butnaru
12:01:45De ce reușesc să fac atât de multe lucruri timp de o zi —» Sunt MAMĂ!
11:50:40Disciplinile umanistice și posibilitățile de inserție profesională —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
10:27:43Vizita de lucru a secretarului de stat Gheorghe Cârciu în Franța —» Elena Robu
08:00:39Cum a ajuns profesia de cercetător una din cele mai instabile în RM —» Gheorghe Cuciureanu
05:48:09Serviciul „Eco responsabil”, ediția a II-a —» BiblioCity
02:31:03©️ Tu poți —» Licurici de suflet
09:57:45Despre „Demonii. Spovedania lui Stavroghin” de la Teatrul din Cluj —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
08:19:54Moldova a găsit soluția pentru eroarea 404. În vin! —» Fine Wine
13:09:41Guvernul vrea să închidă robinetul în capitală și lansează site-ul apă.md —» Nicolae Federiuc
10:00:17Poezie „Oameni ai credinței” —» Moldova Creștină
06:31:21REZILIENȚA SOCIALĂ A CONTINENTULUI MOLDAV —» Daniel Lachi
18:53:13PATIMILE DUPĂ DOSTOIEVSKI —» Leo Butnaru