Am revenit pe blog cu totul şi cu topul

http://soacramica.ladyclub.md/ - probabil, continuă să fie cel mai bun blog din Moldova. Este extrem de bine scris. Încă o dată, poate nu aţi înţeles ce am zis, hm, poate nu vedeţi bine: ESTE EXTREM DE BINE SCRIS! Soacra este o moldoveancă şi frumoasă (iertaţi-mi pleonasmul, de parcă există moldovence urâte?), şi deşteaptă, şi plecată din ţară. De aici derivă majoritatea temelor articolelor: din tragedia acestui neam de români vitregiţi, care sunt nevoiţi să plece din Moldova. În anumite cazuri nu sunt de acord cu ce scrie, totuşi, citesc cu plăcere. Mă relaxează. Bun blogul. Trebuie să ai un pic de suflet de femeie ca să vibrezi la ce zice.

 

http://tudordarie.md/ - ştiţi vorba “ceea ce este bun trebuie să fie mult”? Ei bine, Tudor Darie are un blog bun, dar extrem de puţin. Puţin text, posturi rare. Cred că îl înţeleg, toată ziua bagă articole, ştiri la unimedia, nu-ţi mai ajunge inspiraţie, dorinţă şi pentru blog. De altfel, Darie este unul din iniţiatorii ideii Unimedia şi tocmai din cauza aceasta blogul are un farmec aparte. Acum, o părere personală, puteţi să o treceţi cu vederea - ceilalţi cofondatori Unimedia au bloguri slăbuţe.

 

http://stelapopa.unimedia.md/ - continuă să fie un blog bun. De ce zic continuă? Pentru că se vede, Stela Popa nu prea are timp să scrie articole originale, gândite, durute. Oricum, ca să fii conectat la tema BASARABIA - PĂMÂNT ROMÂNESC, citiţi ce scrie, că le zice bine.

 

http://analizemd.blogspot.com/ - despre politică altfel, ci nu aşa cum ne-au obişnuit analiştii plafonaţi: “prin prisma reflectării subiective a compromisului impetuos necesar, dar în acelaşi timp respectând tangenţele clasei politice…”, huu, nu ştiu alte cuvinte a limbajului de lemn, nu sunt analist politic. L-am acuzat la un moment dat pe Alex Cozer (apropo - nu-l cunosc personal) că e pro PLDM: prea sunt răi ăilalţi şi prea pozitiv părea Filat în articolele lui. M-am înşelat, ştie să scrie critic şi la adresa partidului cu culori verzi. Ceea ce a însemnat mult pentru cei care îi citesc articolele. Oamenii s-au cam săturat să citească ce zic blogurile de partid, ziarele de partid. Oamenii sunt în căutare de ceva deosebit, un pic independent, un pic revoluţionar.

 

http://observatoare.ziarulstrazii.com/ - o tânără basarabeancă, studentă în Suceava. De multe ori mă surprind la gândul că este prea tânără pentru textele pe care le scrie. Sunt extrem de precise. Articolele conţin doar detaliile necesare, nu te plictisesc… majoritatea. Doar că trebuie să-şi aleagă subiectele mai bine, desigur, dacă vrea un cititor diversificat.

 

http://www.spranceana.com/ - groaznic de plăcut. Citeşti, citeşti şi simţi, aşa, o plăcere sufletească. Un blog frumos şi bun. Răutatea din fraze, chiar dacă există, este într-un fel plăcută, bună. Ştiu, este paradoxal, dar atunci când scrie, de pildă, despre răutatea noastră, a basarabenilor, o face pentru a se amuza sau pentru a o îndrepta. Are în schimb o mare problemă. Uneori scrie prea lung şi exhaustiv. Probabil că îi place un subiect, şi scrie, şi scrie, scrie, a trecut deja la altă temă, dar nu a consumat decât o jumătate de post. Desigur, fiecare îşi deapănă ideile cum îl taie capul şi cum crede că e bine. Nu vreau să dau sfaturi, nu vreau să par un moldovean needucat, aşa că o să vorbesc din postura de cititor al blogului său. De exemplu, am citit un post despre cum el, Vitalie Sprânceană, s-a supărat pe 2 chinezoaice, care nu au auzit de Moldova. Aşa că le-a spus răspicat că el a auzit de Bangladesh, Thailanda, dar de China, niciodată. Suuuper articolul. Am trecut la altul şi m-am blocat. Nu pot să urmăresc o idee care porneşte de la Iisus şi se termină la Papa Ioan Paul al doilea. În rest, un blog deştept şi frumos.

 

http://enervant.wordpress.com - pe scurt, un homosexual are un blog şi râde, îi ia peste picior pe nehomosexualii homofobi. Rar de tot, în anumite posturi, îşi plânge durerea lui de homosexual. Aici vă întrebaţi, ce o fi mişto la acest blog? Totul. Cum scrie, cum pune întrebările, cum ştie să vorbească de problemele lui, care presupun sunt dificile şi dureroase. Este genul de blog foarte lizibil. Nu ştiu dacă “lizibil” acceptă grade de comparare. Dacă da, atunci enervant este un blog extrem de lizibil. Ah, da. Mult umor. Un fel de umor de care nu prea îţi vine să râzi. Un umor fin, pe care îl putem identifica, probabil, numai la un bărbat care iubeşte bărbaţii. Nu ştiu cum voi, dar eu citesc acest blog şi îmi place cum scrie omul. E gay omul. Aşa, şi?

 

http://lupulsur.ziarulstrazii.com/ - încă un blog bun, un blog, care, cel puţin mie, îmi provoacă plăcere intelectuală. Cunoaşteţi starea aia în care te afli atunci când citeşti lucruri deştepte, vorbeşti cu un tip cu multă subtanţă cenuşie în cap? Simţi un fel de exaltare a creierului. Simţi o vibraţie a sinapselor. Poate prea îl laud pe lupul sur, poate că merită laudele… Un lucru mă face să ridic o sprânceană, a neîncredere, cum se face că un blog atât de bun este încă în umbră? Nu ştie să se promoveze?

 

http://ionurusciuc.wordpress.com/ - un fel de lupul străzii, tipul de mai sus, numai că blogul este bine făcut, structurat, poze originale, activ, foarte activ. Puţintele comentarii la articole. De ce? Poate pentru că nu ştie să creeze discuţii şi dispute.

 

http://inconstantin.ro/ - moldoveanul care are cei mai mulţi vizitatori pe blog. Blogul cel mai bine făcut şi aranjat din blogosfera moldovenească. Se vede şi o experienţă de IT-ist în spate. Am, însă, o problemă cu acest blog. Cât de moldovenesc este? La un moment dat ideea de blogging a lui Constantin era bazată pe o “platformă” moldo-român, mdro - după cum o numea. Din ce îmi dau seama, a renunţat. Şi încă ceva, căutaţi informaţii, ştiri, chestii din politică, internet, care să vă surprindă şi să vă binedispună? Intraţi pe acest blog. Dacă vreţi atitudini, păreri, experienţe personale ale bloggerului, nu o să prea găsiţi.

 

http://www.contrafort.md/vasilegarnet/ - Vasile Gârneţ va lipsi o perioadă de pe blog. Îl ţine departe o tragedie personală. O puteţi afla chiar pe blogul distinsului domn. Da, Gârneţ Vasile este un domn în ale scrisului. Scrie extraordinar, iar atunci când vorbeşte despre Rusia o face de-a dreptul genial. Am înghiţit cu foame mare articolul despre actorul şi regizorul rus Nikita Mihalkov. Păcat că a dispărut de pe blog, dar sunt sigur, atunci când revine va aduce alte lucruri bune. Până atunci, vă puteţi delecta cu ce a produs deja. Tot aici, ar trebui amintit şi blogul scriitorului basarabean Vakulovski: http://vakulovski.livejournal.com/.

 

http://posmotrel.wordpress.com - îmi place şi nu-mi place posmotrel. Îmi place aciditatea, sarcasmul criticilor sale. Îmi place că este extramoldovean şi în gândire, şi în scris. Scrie cum gândeşte şi gândeşte cum scrie: chiar cu rusisme, chiar cu cuvinte pocite în moldov’neasca noastră. Vrei să-ţi faci un pic de dispoziţie, să râzi cu gura la urechi? Vizitează-l. Atenţie însă. Prea mult posmotrel strică, asta nu-mi place. Dacă-l citeşti permanent, te influenţează şi devii ca el, sarcastic, acid. Clăteşteţi creierii cu un pic de Vasile Gârneţ.

 

ps: Vă daţi seamă din titlu că am revenit pe blog? V-a fost dor? Am lipsit pentru că am stricat laptopul. Până-l repar, scriu de la scârbici, alias servici.

 

pps: Crăciun fericit! Mai bine mai târziu, nu-i aşa? La mulţi ani! În caz că uit.

 

ppps: Blogurile de mai sus fac blogosfera moldovenească interesantă, plină de substanţă, valoroasă. Nişte bloguri care merită citite. Nişte bloguri bune, care o să vă aducă ceva în creier: de la nică cultură la multă cultură. Nu este neapărat un top, ceea ce am înşirat mai sus, este o părere, o vedere sumară a blogosferei moldoveneşti. Se pare că cei care spun că blogosfera moldovenească este proastă, greşesc amarnic.


Sursa
2009-12-28 20:22:56Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

12:11:41Protest la Oslo contra invaziei ruse în Ucraina —» Curaj.TV | Media alternativă
19:13:4777 ani după Hiroshima, pericolul nuclear e tot mai mare #live #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
13:03:12Centenar Marin Preda, fiul lui zice că lua bătaie —» Curaj.TV | Media alternativă
09:19:19Despre Taiwan și dreptul la autodeterminare —» Curaj.TV | Media alternativă
09:02:28A intrat cu crucea la gît în templul lui Crishna (ru) —» Curaj.TV | Media alternativă
08:11:42Protest la ambasada rusă din Moldova contra invaziei din Ucraina —» Curaj.TV | Media alternativă
08:48:25În fiecare dimineață poate fi ultimul răsărit al meu, dar și al lumii —» SINCERITATEA ca SENTINŢĂ | B(îr)log de Traian Vasilcău sau, pur şi simplu, TRAIANUS
19:34:52Protest cu cort la Procuratura Generală —» Curaj.TV | Media alternativă
14:42:00Implicarea voluntarilor în cadrul Programului estival „Provocarea verii” —» BiblioCity
09:01:00Podcast cu Gelu Duminică și Vasile Ernu —» Curaj.TV | Media alternativă
07:00:17Angela Mutuzoc, șefa Consiliului Superior al Procurorilor, tăiată de #năPASta la prezentarea Veronicăi Dragalin —» un alt blog
06:00:39Cântecele lui Țoi cântate la Tiraspol —» un alt blog
19:15:18Serhii Plokhy – The Gates of Europe. A history of Ukraine —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
18:01:36Primar agresiv la Plopii-Slăvitești! Amenință și înjură de față cu poliția —» Curaj.TV | Media alternativă
12:48:56Reliable and Cost-Effective Phone Repair Service —» Virtual Chişinău
12:46:48Spa Resort Guide —» Virtual Chişinău
12:40:59Margareta Cemârtan-Spânu sau drumurile rătăcitoare ale deportărilor —» Andrei LANGA. Blogul personal
12:34:15Sanda LESNEA, o scriitoare venită din lumea sonoră a copilăriei —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:38:42În plină criză, Guvernul #năPASta bagă 170 de milioane în sediul ambasadei la Paris… —» un alt blog
07:31:29Opera din Basarabia în secolul XX —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
21:59:00Poluează în zonă comercială aglomerată —» Curaj.TV | Media alternativă
16:56:00New Tools for More Successful Editing Adventures —» ada rosu
15:05:0380 de ani de la Romacaust, deportarea romilor în Transnistria —» Curaj.TV | Media alternativă
14:13:03Supărați că au rămas fără apă caldă la robinet, ploieștenii de la bloc vor să iasă joi în stradă! —» Curaj.TV | Media alternativă
11:56:58Car Service Benefits —» Virtual Chişinău