Problema reţelelor sociale.

Primul lucru care-l fac dimineaţa imediat după trezire – conectez calculatorul. Până se încarcă, reuşesc să mă ocup de igiena. Mă întorc, conectez internetul şi… accesez repede-repede siturile reţelelor sociale. O… cineva este online (la 7 dimineaţa). Hai să mă salut. Mă salut. Mă mai uit prin mesaje, prin activiatea altora, repejor mai comentez ceva statusuri pâna se pregăteşte dejunul. …. Aşa în fiecare dimineaţă. Şi după câte observ nu numai la mine. De fapt, acest lucru nu pare deloc amuzant.

Toţi parcă au devenit dependenţi de aceste reţele sociale. Foştii colegi de liceie şi şcoli, de muncă, ba chiar şi acei care se cunosc cât de puţun, au hotărât că nu pot unul fără altul şi s-au adunat pe aceste reţele.

După cum arată practica, la noi, mulţi utilizatori se înregistraeză pentru a-şi găsi fosta dragoste, în comparaţie cu utilizatorii pragmatici occidentali, care-şi caută parteneri de afaceri pe aceste reţele.

Daţi să vedem, ce părţi pozitive şi ce părţi negative au aceste reţele?

O să încep de la cele negative. Cred că aici sunt mai multe de spus.

Să încep cu timpul pierdut pe aceste reţele. Dvs. cât timp staţi pe zi pe aceste reţele? La majoritatea cunoscuţilor mei siturile de reţele sociale stau toată ziua conectate. Mda… Dependenţă….

Compania britanică PENINSULA, care se ocupă cu problema implicării în câmpul de muncă, a făcut un monitoring în privinţa reţelelor sociale. Rezultatele dau jos de pe picioare (poate cuiva îi este paralel de aşa statistică, mie – nu): numai in Marea Britanie companiile pierd 263 mln. dolari pe zi din cauza angajaţilor care stau pe reţele sociale. 223 mln. ore lunar din timpul de lucru sunt pierdute pe reţele sociale!!!!. Şi să te lupţi cu această problemă e destul de dificil! Dacă la locurile de muncă se interzice accesul la reţele sociale, angajaţii mai des î-şi iau concedii!!! Sau, în cel mai rău caz accesează siturile sociale de pe telefonul mobil. Tehnologiile moderne deja permit asta demult timp. Ce reiese de aici? Pentru majoritatea lucratorilor de oficiu reţelele sociale sunt ca un narcotic? Facebookul ajunge in curand la 300 mln. utilizatori. Odnoklassniki nuştiu cât are precis, dar evident peste 40 mln. utilizatori.

De ce e atât de important pentru noi să ne înregistrăm pe aceste reţele sociale? Oare nu ne este dor de acele timpuri când comunicam unul cu altul vis-a-vis? Poate că căutăm distracţii noi?

Eu însă cred că în timpul apropiat raitingul reţelelor sociale va scadea. Ne vom sătura cu toţii de asta! Reţele sociale nu pot înlocui comunicarea reală, nu poţi pe reţele sociale dezvolta o relaţie. Sunt doar un mijloc de schimb de informaţie, şi doar atât.

Încă un punct: Sunt oare siturile sociale proiecte ale serviciilor speciale şi ale celora secrete? Nu pot afirma asta, dar nici infirma. De fapt, este o sursă buna de informare nu numai pentru careva servicii. Poţi găsi pe cine vreai, vezi cine-i sunt prietenii, rudele, vârsta, locul naşterii ş.a.m.d. (mă refer la odnoklassniki.ru).

La noi in Moldova controlul din partea serviciilor speciale e evident. Asta au simţit-o mulţi, mai ales în timpul alegerilor presidenţiale din aprilie 2009. Deci, un monitoring totuşi este…

Punctele pozitive care eu le-am văzut în aceste reţele le pot număra pe degete: mi-am găsit cateva rude şi… mi-am făcut cunoştinţe noi cu care şi acuma prietenesc şi ţin strânsă legătură.

Din toate reţele de socializare pe care eram înregistrat (faces.md, odnoklassniki.ru, netlog.com) am rămas să stau pe facebook. Totuşi trebuie să stau şi eu pe careva reţea, e la modă, nu? Acesta reţea mi s-a părut puţin mai inteligentă şi mai serioasă ca celelalte…


Sursa
2009-12-27 18:34:55



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

14:19:55Judecata de Acum #EdițieSpecială | Profesorul de civism —» Curaj.TV | Media alternativă
11:34:16Cum influențează indicatorii bibliometrici ai directorilor de proiecte finanțarea cercetării în Republica Moldova? —» Gheorghe Cuciureanu
06:07:48URME, RĂNI —» Andrei LANGA. Blogul personal
15:43:47Valorificarea operei hasdeistice, digitizată din Colecția „Carte veche și rară” a Bibliotecii Centrale a BM „B.P. Hasdeu”: Expoziție aniversară (2) —» BiblioCity
15:43:18Valorificarea operei hasdeistice, digitizată din Colecția „Carte veche și rară” a Bibliotecii Centrale a BM „B.P. Hasdeu”: Expoziție aniversară (1) —» BiblioCity
13:21:39Poezia în viața noastră —» BiblioCity
13:20:50,,Magic Creator” - serviciul de recreere și dezvoltare a imaginației utilizatorilor —» BiblioCity
12:59:21Ziua Internațională a Poeziei la Biblioteca „Onisifor Ghibu" —» BiblioCity
12:33:57Leonid Popescu între cuvânt și culoare … —» BiblioCity
12:19:09Lecţia publică „Republica Moldova Zonă de risc seismic” la Biblioteca „Onisifor Ghibu” —» BiblioCity
08:56:45POEZIA AVANGARDELOR VECINE, RUSĂ ȘI UCRAINEANĂ —» Leo Butnaru
14:07:32De la suflet la suflet, împreună, din toată inima pentru Turcia./ —» Curaj.TV | Media alternativă
13:54:01ZIUA MONDIALĂ A POEZIEI CU POETA NATALIA MAZÎLU-MIRON —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:30:182 MARTIE - ZIUA MEMORIEI ŞI COMEMORĂRII VICTIMELOR RĂZBOIULUI DIN TRANSNISTRIA —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
11:38:38Proiectul Dincolo de Wikipedia —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
11:07:54IOAN SLAVICI - PĂRINTE SPIRITUAL AL PROZEI ARDELENE —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:22:57ZILELE CREANGĂ – 2023 LA BIBLIOTECA PENTRU COPII RÎȘCANI —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
09:15:58Rezultat excepțional pentru vinurile moldovenești la Berliner Wein Trophy —» Fine Wine
22:29:00Despre chat GPT și inteligența artificială. —» Blog de Cultura
22:24:01Furtuna perfectă —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
15:43:48Autobuz Euro 6 care scoate fum ca tractorul —» Curaj.TV | Media alternativă
11:37:22Vinohora Rose 2022 Purcari — aur la un concurs specializat pe vinuri rose —» Fine Wine
01:37:36бездревесность —» turn up the silence
19:39:39Capcanele conjugării verbelor (1)  —» Moldova Creștină
14:30:04GRIGORE VIERU – STEAUA CARE A URCAT LA CER —» Biblioteca Publică or.Rîşcani