108863 cazuri COVID-19 în Moldova
10622 – cazuri active
95918 – cazuri vindecate
2323 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 2 decembrie 2020 ora 08:28


Problema reţelelor sociale.

Primul lucru care-l fac dimineaţa imediat după trezire – conectez calculatorul. Până se încarcă, reuşesc să mă ocup de igiena. Mă întorc, conectez internetul şi… accesez repede-repede siturile reţelelor sociale. O… cineva este online (la 7 dimineaţa). Hai să mă salut. Mă salut. Mă mai uit prin mesaje, prin activiatea altora, repejor mai comentez ceva statusuri pâna se pregăteşte dejunul. …. Aşa în fiecare dimineaţă. Şi după câte observ nu numai la mine. De fapt, acest lucru nu pare deloc amuzant.

Toţi parcă au devenit dependenţi de aceste reţele sociale. Foştii colegi de liceie şi şcoli, de muncă, ba chiar şi acei care se cunosc cât de puţun, au hotărât că nu pot unul fără altul şi s-au adunat pe aceste reţele.

După cum arată practica, la noi, mulţi utilizatori se înregistraeză pentru a-şi găsi fosta dragoste, în comparaţie cu utilizatorii pragmatici occidentali, care-şi caută parteneri de afaceri pe aceste reţele.

Daţi să vedem, ce părţi pozitive şi ce părţi negative au aceste reţele?

O să încep de la cele negative. Cred că aici sunt mai multe de spus.

Să încep cu timpul pierdut pe aceste reţele. Dvs. cât timp staţi pe zi pe aceste reţele? La majoritatea cunoscuţilor mei siturile de reţele sociale stau toată ziua conectate. Mda… Dependenţă….

Compania britanică PENINSULA, care se ocupă cu problema implicării în câmpul de muncă, a făcut un monitoring în privinţa reţelelor sociale. Rezultatele dau jos de pe picioare (poate cuiva îi este paralel de aşa statistică, mie – nu): numai in Marea Britanie companiile pierd 263 mln. dolari pe zi din cauza angajaţilor care stau pe reţele sociale. 223 mln. ore lunar din timpul de lucru sunt pierdute pe reţele sociale!!!!. Şi să te lupţi cu această problemă e destul de dificil! Dacă la locurile de muncă se interzice accesul la reţele sociale, angajaţii mai des î-şi iau concedii!!! Sau, în cel mai rău caz accesează siturile sociale de pe telefonul mobil. Tehnologiile moderne deja permit asta demult timp. Ce reiese de aici? Pentru majoritatea lucratorilor de oficiu reţelele sociale sunt ca un narcotic? Facebookul ajunge in curand la 300 mln. utilizatori. Odnoklassniki nuştiu cât are precis, dar evident peste 40 mln. utilizatori.

De ce e atât de important pentru noi să ne înregistrăm pe aceste reţele sociale? Oare nu ne este dor de acele timpuri când comunicam unul cu altul vis-a-vis? Poate că căutăm distracţii noi?

Eu însă cred că în timpul apropiat raitingul reţelelor sociale va scadea. Ne vom sătura cu toţii de asta! Reţele sociale nu pot înlocui comunicarea reală, nu poţi pe reţele sociale dezvolta o relaţie. Sunt doar un mijloc de schimb de informaţie, şi doar atât.

Încă un punct: Sunt oare siturile sociale proiecte ale serviciilor speciale şi ale celora secrete? Nu pot afirma asta, dar nici infirma. De fapt, este o sursă buna de informare nu numai pentru careva servicii. Poţi găsi pe cine vreai, vezi cine-i sunt prietenii, rudele, vârsta, locul naşterii ş.a.m.d. (mă refer la odnoklassniki.ru).

La noi in Moldova controlul din partea serviciilor speciale e evident. Asta au simţit-o mulţi, mai ales în timpul alegerilor presidenţiale din aprilie 2009. Deci, un monitoring totuşi este…

Punctele pozitive care eu le-am văzut în aceste reţele le pot număra pe degete: mi-am găsit cateva rude şi… mi-am făcut cunoştinţe noi cu care şi acuma prietenesc şi ţin strânsă legătură.

Din toate reţele de socializare pe care eram înregistrat (faces.md, odnoklassniki.ru, netlog.com) am rămas să stau pe facebook. Totuşi trebuie să stau şi eu pe careva reţea, e la modă, nu? Acesta reţea mi s-a părut puţin mai inteligentă şi mai serioasă ca celelalte…


Sursa
2009-12-27 18:34:55Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

21:41:07Run With Us! Join the 2020 wwwp5K Movement —» costica
20:37:33Din semința uscată —» liliana
11:33:47El, pe el, lui —» Badan Blog
21:35:12E greu să pui camere în secțiile de votare? —» Badan Blog
19:12:35©️ Mesaj pentru oamenii perfecți… —» Licurici de suflet
16:18:27Manifestul libertății: Freedom Blend 2016, Purcari —» Fine Wine
13:30:523 retețe de biscuiți (fursecuri de Crăciun) —» Life is too short to wear boring clothes. - A blog about travel, lifestyle, healthy life and fashio
17:05:12„Ziua Recunoștinței” la noi —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
15:57:49Votul prin corespondență —» Gheorghe Erizanu
15:51:27Portret de candidat. Sebastian Cernic, candidat USRPLUS pentru Senat, Bacău: ”Sunt un cetățean implicat, dar îngrijorat de ceea ce se întâmplă în România” —» Elena Robu
13:29:50Vineri cap-coadă —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:51:27Ce trebuie să știți despre organizarea și desfășurarea în R. Moldova a alegerilor parlamentare din România —» Elena Robu
10:59:48Potențialul științific uman din Republica Moldova în date statistice —» Gheorghe Cuciureanu
09:27:38Cel mai original proiect de promovarea a cărților a fost al Bibliotecii din Ungheni —» BPR Ungheni's Blog
07:15:20Ce va face Maia Sandu? Va fi pionul uneia dintre gruparile politicomafiotice sau va incerca sa asaneze clasa politica ? —» Roman Mihăeş
19:46:23Abandonarea copiilor nou născuți devine „normalitate” în Republica Moldova? —» Moldova Creștină
18:04:52Fine: Cricova Prestige Cabernet-Sauvignon 2011 —» Fine Wine
15:53:34Ion Druță îi scrie premierului Ion Chicu —» Gheorghe Erizanu
14:33:00Polițaiul mă amendează ca răzbunare pentru filmare —» Curaj.TV | Media alternativă
14:04:51Activitatea bibliotecii pe timp de pandemie —» BiblioCity
14:00:37Geană și polițistul local ocupat cu circulația —» Curaj.TV | Media alternativă
13:54:00Discuții despre „Dicționar subiectiv de cultură civică” —» Curaj.TV | Media alternativă
13:51:24Magistrat de la Sîngerei, locuiește ca un boier… în parc —» Curaj.TV | Media alternativă
13:28:44Dumitru Crudu la tribuna Programului Național LecturaCentral —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
12:27:02Mafia ne otrăvește, poliția o păzește!? —» Curaj.TV | Media alternativă