7093 cazuri COVID-19 în Moldova
3035 – cazuri active
3802 – cazuri vindecate
256 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 25 mai 2020 ora 15:32


Tradiţii din zona Rădăuţilor

În Bucovina există o zicere străbună despre Crăciun. Se spune că ar fi un moşneag, pe un cal alb, care vine după al treilea cântat de cocoşi, în noaptea de 24 spre 25 decembrie. Sofia Vicoveanca păstrează tradiţia locului, dereticând prin casă, mai ales că nu se cuvine să întâmpine altfel Sfânta Sărbătoare a Naşterii Domnului. "La noi, în special bătrânii ţin post. Femeile spoiesc casele, le aranjează, spală ferestrele, uşile, că nu se cade să vină Crăciunul fără să aibă casele aranjate, aşezate. Răscolesc tot. În săptămâna Crăciunului se taie porcul, se face caltaboş. Femeile care respectă postul nu gustă. Fac cozonacii din ochi, dar ştiu exact cât zahăr să pună, câtă sare, câtă făină... Se împodobeşte bradul...

Apoi, în seara de Ajun, cu colindul merg în special copiii. După miezul nopţii se adună gospodarii şi merg la fiecare casă, unde intră şi servesc câte un pahar... Noi nu avem atâta bogăţie de Crăciun, ci mai degrabă în preajma Anului Nou, când apar mascaţii, irozii, jocul caprei, al ursului, pluguşorul. În satele bucovinene, în zona Rădăuţiului, când eu eram copilă, se venea cu fanfară, cu eroi distribuiţi, foarte bine machiaţi, îmbrăcaţi frumos. Această trupă, Malanca, era însoţită de tot satul.
La final se încingea hora în curtea gospodarului... Bătrânii se îmbracă în costume populare. În satele de la munte, în general, tradiţia se păstrează... Până la Revoluţie ne era interzis să colindăm de Crăciun, aproape că nici nu credeam că vom mai reuşi să revenim la acest obicei", spune Sofia Vicoveanca, făcând o importantă precizare, mai ales că de Crăciun nepoţelele o vor vizita: "Moşul o venit la mine cu pachetele. Le-o lăsat aici, pentru că el este bătrân şi trebuie să plece mai departe... Şi, cum vine Crăciunul, îmi face plăcere să ofer, să bucur...

Pentru că atunci când văd o lumină aparte în ochii celui care primeşte, pentru mine este hrană sufletească", adaugă cu duioşie interpreta, care anul acesta a împlinit 50 de ani de cântec. "La 50 de ani de cântec am mai înregistrat un album «Singură-mi fac voie bună», şi am lansat un volum de poezii şi desene în creion şi ceva proză «Taine în adânc păstrate». N-am avut un spectacol omagial. Nu mai pot să rezist la asemenea emoţii, dar nu puteam lăsa neobservat!", ne-a destăinuit artista.Când Ştefan cântă colinde, se deschide cerul!

Sofia Vicoveanca ne-a vorbit cu bucurie despre Ştefan Hruşcă, artistul despre care spune că "Dumnezeu a învestit în el toate calităţile şi toate armoniile lumii, mai ales pentru colinde".
S-au cunoscut cu ani în urmă, după Revoluţie, În Statele Unite: "A fost un mic spectacol pentru români. Eu am venit cu Pluguşor, el - cu colindele. Eu vin din altă zonă, din Bucovina, numai munţii mă despart de locurile natale ale lui Ştefan.
Dar avem multe lucruri în comun, în grai, în arta culinară.

Cred că atunci când Ştefan cântă colinde se deschide cerul.
Are un glas deosebit cald, ce te pătrunde la suflet... Cu ani în urmă, după Revoluţie, am fost întrebată de o ziaristă, nu mai ţin minte de la ce revistă, care făcea un sondaj în lumea artiştilor, care dintre bărbaţii politici mi-ar frânge inima? Eu am spus:
«Aţi greşit numărul, pentru că în general eu ascult ce spun, nu mă interesează cum arată. Nu m-aţi nimerit!». Dar a insistat.

«Atunci, cineva frumos din lumea artei.» «Frumuseţea la mine nu înseamnă numai partea de suprafaţă, ci mai ales interiorul. Şi când spun asta, pentru mine cel mai frumos este Ştefan Hruşcă.» Ziarista mi-a dat dreptate... Pentru că atunci când îl cunoşti pe Ştefan rămâne exact ceea ce transmite el: omenia, respectul, emoţia, lucruri care contează foarte mult. Îl ascult cu plăcere. Resimt aceeaşi emoţie de fiecare dată când îi ascult colindele", a încheiat Sofia Vicoveanca.
sursa: jurnalul.ro

Sursa
2009-12-25 11:43:31Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

08:22:14România are nevoie de o bancă —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
08:06:51ХоСе — Мужик! —» XStrafer's WebPlace : unconformable point of view.
23:50:53Despre un argument neghiob —» blog cultural
15:02:41Revoltate că a fost închisă piața de flori G.Coșbuc —» Curaj.TV | Media alternativă
14:55:25Grătarul mortal din Parcul Sebastian —» Curaj.TV | Media alternativă
14:02:24Poemul cu inimă* —» Andrei LANGA. Blogul personal
14:01:57Dimineți alpine* —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:41:3321/40: „Lecții de magie. Cum să-ți cultivi creativitatea” de Elizabeth Gilbert —» Sunt MAMĂ!
19:37:25Franța își menține frontierele închise pentru țările din afara UE, inclusiv R. Moldova —» Elena Robu
18:51:46©️ Imprevizibil —» Licurici de suflet
18:37:12Poliția a barat calea bicicliștilor —» Curaj.TV | Media alternativă
18:31:12Drumuri făcute de mîntuială, se vede cu ochiul liber —» Curaj.TV | Media alternativă
15:47:07AVANGARDA RUSĂ, RAFTUL 1 —» Leo Butnaru
15:36:28Fricile mele nu sunt fricile copilului meu —» Sunt MAMĂ!
13:50:30Vocea Diasporei se pronunță pentru retragerea cetățeniei române premierului de la Chișinău Ion Chicu —» Elena Robu
11:47:52COTOR* —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:46:33Cruce* —» Andrei LANGA. Blogul personal
10:42:08Şofer iresponsabil, virează pe trecerea de pietoni —» Curaj.TV | Media alternativă
09:11:14Fascism digital, despre vaccinuri și nanocipuri, 5g, bill gates, etc. —» Badan Blog
08:55:16Banca de bancuri: Viaţa la ţară pe timp de pandemie, mituri şi realităţi —» Curaj.TV | Media alternativă
07:27:33CUM SĂ-I ASIGURI LUI DODON UN NOU MANDAT? Să-i iei guvernul și să-l dai înapoi Maiei Sandu sau, Doamne ferește!, lui Andrei Năstase —» Nicolae Federiuc
04:47:38Mituri în sondajele despre mituri despre Covid-19 —» blog cultural
21:10:16Războiul tehnoccaților (Chicu vs Mureșan) —» Badan Blog
19:41:49În ce condiții poate fi retrasă cetățenia română —» Elena Robu
19:34:18File din Jurnal I Ce am învățat eu până la 30 ani —» Lifestyle