75201 cazuri COVID-19 în Moldova
18245 – cazuri active
55190 – cazuri vindecate
1766 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 31 octombrie 2020 ora 17:24


Sărbătorim Crăciunul de două ori


acest articol apare si in ziarul "ACASA" din Toronto, Canada

De aproape o lună vitrinele magazinelor şi casele de locuit din Canada au îmbrăcat straie de sărbătoare. Peste tot ard ghirlande, iar după ce a nins şi oraşul a fost îmbrăcat de zăpadă la tot pasul auzi “Mery Chrismas”, lumea umblă în stînga şi în dreapta înebunită după cadouri, iar mie mi se umplu ochii de lacrimi cînd mă gîndesc la sărbătorile de acasă, care sunt ca nicăieri în lume… .
Republica Moldova este cel mai bogat popor din Europa la capitolul sărbători. Avem la sărbători de să te tot ţii pe chefuit. Cele mai multe dintre ele sunt celebrate iarna. Două zile Crăciunul, de două ori Anul Nou şi Boboteaza, etc.


Credinţa nu mi-o schimb niciodată!

Mai bine de două decenii am sărbătorit Crăciunul o dată cu ruşii, pe 7 ianuarie, după calendarul Iulian. Aşa au sărbătorit buneii şi părinţii noştri. De cîţiva ani buni mulţi basarabeni au schimbat macazul. Sărbătoresc Naşterea Domnului pe 25 decembrie. Aşa am început să fac şi eu. Excepţie fac însă părinţii şi buneii noştri. Nu poate să îşi schimbe omul convingerile peste noapte şi basta. “Nascut aici, să mor aş vrea pe acest frumos pămînt şi credinţa nu mi-o schimb niciodată”! Aşa le spune tata tuturor celor care încearcă să-l întrebe de ce nu sărbătoreşte pe stil nou. Pe de altă parte, potrivit sondajului de opinie lansat pe blogul personal www.lilianaarnautu.blogspot.com Crăciunul rămîne o sărbătoare care este marcată în ţara noastră de două ori. La întrebarea “Cînd sărbătoriţi Crăciunul?” cei mai mulţi respondenţi au spus că sărbătoresc Naşterea Domnului pe stil nou (13 persoane), iar alţi 12 participanţi au spus că pregătesc bucate pentru masa de Crăciun de două ori. În acelaşi timp, 8 persoane susţin că sărbătoresc doar pe stil vechi.

Crăciun-Revelion-Crăciun

Aşadar, sărbătorim de două ori pe an Naşterea Domnului: prima dată pe 25 decembrie şi după ce ne spunem La Mulţi Ani de Revelion mai spunem o dată: “Astăzi s-a născut Hristos!” pe 7 ianuarie. Ca la noi la nimeni. De ani buni, ţara noastră nu poate clarifica acest lucru. Cele două instituţii bisericeşti, Mitropolia Moldovei care se află sub jurisdicţia Patriarhiei Ruse şi Mitropolia Basarabiei de sub autoritatea Patriarhiei Române se bat cu argumente pro şi contra. Mitropolia Moldovei cîştigă “lupta” în faţa Mitropoliei Basarabiei motivînd că are mai mulţi enoriaşi, dar are totodată de partea sa şi conducerea ţării. Ca să rămînă şi lupul sătul şi oaia întreagă, mulţi moldoveni sărbătoresc totuşi de două ori. Pe 25 decembrie fac Crăciunul cu prietenii, iar pe 7 ianuarie merg la ţară la părinţi. Pînă la urmă nu se înţelege cînd postim, cînd sărbătorim cu adevărat şi care zi ne este mai aproape de suflet. Însă o parte din preoţii care slujesc Mitropolia Moldovei sunt de părere că pentru basarabenii care sărbătoresc pe stil nou “… contează nu atît chestiunea astronomică, cît cea politică şi gastronomică, adică de a mînca carne şi băuturi tari de Anul Nou”.

Colindă colindă, ieşi babă în tindă…

În satul în care m-am născut eu mai toată lumea face Crăciunul pe stil vechi. De ani buni aceleaşi tradiţii, aceleaşi feţe, bucate similare şi e mulţumit fiecare. Peste deal, la 12 kilometri, în satul bunicii, care se află la o aruncătură de băţ de România, exact pe malul Prutului se colindă superb. În ajun de Crăciun, până la ora 21.00 copiii merg şi colindă pe la casele oamenilor. Cîştigă în schimb cadouri şi dulciuri, iar gospodarii plăcere. La noi în sat e pustiu şi trist în ajun de Crăciun. Atmosfera de sărbătoare o vedeam la televizor, căci priveam posturile româneşti de televiziune, ori auzeam o colindă la radio. Nu înţeleg nici pînă astăzi de ce se întîmplă asta, că doar nu avem mulţi rusi în sat!

Anul Nou tot de două ori

În Iugoslavia, Rusia, Ierusalim şi la Sfântul Munte Athos se urmează calendarul Iulian, iar în celelalte ţări ortodoxe, calendarul gregorian. În noaptea de 13 şi 14 ianuarie, creştinatatea de rit vechi petrece de Anul Nou. Nu şi cei din Republica Moldova. Noi sărbătorim Anul Nou pe 1 ianuarie. Doar bătrînii trecuţi de 60 sărbătoresc anul nou pe 13 ianuarie. În sate I se spune Sfântul Vasile. În această seară copii, tineri şi chiar bărbaţi căsătoriţi umblă cu urături pe la casele oamenilor. Este un obicei cu adevărat frumos şi este respectat de aproape toţi moldovenii.

În 2010 nu se mai fură bradul

Spre deosebire de Canada, Chişinăul îmbracă veşmînt de sărbătoare abia spre 20 decembrie. Anul trecut, primăria Chişinăului şi-a luat inima în dinţi şi fără voia comuniştilor a sărbătorit oficial Crăciunul pe stil nou.Edilul capitalei a dispus instalarea pomului în faţa sediului primariei, iar pe 24 decembrie au început a curge colindele. În 2009 Guvernul nu se mai amestecă în treburile primăriei şi lasă autorităţile publice locale să organizeze sărbătorile de Crăciun şi Anul Nou după bunul plac. Aşadar, în acest an nu vom mai avea brazi furaţi din centrul capitalei şi concerte diferite în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PNAM). Pentru cine nu ştie, în ceilalţi ani primăria organiza un concert pe furiş în faţa sediului care îl are în centrul capitalei, iar Guvernul îşi făcea propria petrecere în PNAM.
kkuuu

Sursa
2009-12-25 06:12:18Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

21:02:16stay say stray —» turn up the silence
10:51:18UE-GIZ// Ziua a 5-a: simularea traning-urilor „de la egal la egal” —» Asociaţia Obştească "Demos"
08:06:39Prima carte. Norvegia —» Gheorghe Erizanu
18:03:30Cum arată un corp frumos? —» Licurici de suflet
15:10:27UE-GIZ// Noi experiențe în a 4-a zi a Școlii Interactive. —» Asociaţia Obştească "Demos"
14:43:35Despre avort în Polonia —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
13:48:55Prezentarea Rapoartelor de monitorizare a Strategiei de dezvoltarea socio-economica  locala  a 10 localități din raionul Călărași —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
10:19:4457 de medalii pentru Vinul Moldovei la concursul Asia Wine Trophy 2020 —» Fine Wine
07:28:10Supa crema de broccoli —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
05:01:39„Два брата акробата” și alte infracțiuni ale exȘefului de la Fulger —» un alt blog
20:51:56Cum pot vota moldovenii din Franța la alegerile prezidențiale pe 1 noiembrie —» Elena Robu
20:36:17Carantină generală în Franța. Anunțurile făcute în această seară de către Emmanuel Macron —» Elena Robu
16:20:54Valentina Rusu-Ciobanu —» Gheorghe Erizanu
15:00:24Oscarul Electoralei merge la Oooooorhei :) —» un alt blog
14:20:21Parada filmulețelor digitale ”Cunoaștem orașul, cunoaștem scriitorul”. Nicolae Iorga —» BPR Ungheni's Blog
13:22:45Faceți cunoștință – Familia Popa: El bodyguard-ul Maiei, ea consilieră municipală a #naPAS —» un alt blog
10:59:42Organizarea cap-coadă a primei petreceri a lui Mark și Leonie —» Life is too short to wear boring clothes. - A blog about travel, lifestyle, healthy life and fashio
08:17:36Apostazie: Preotul Pafnutie, duhovnicul Răciulei, în spotul electoral al pro-sodomitei Maia Sandu —» Popas alternativ
07:43:15MINCIUNA DIN BULETINELE DE VOT. Alegerile, sentință de condamnare la suferință —» Nicolae Federiuc
21:23:06Jesus on the Cross: Our Forgiveness made possible —» Erik and Elena Brewer's Weblog
19:01:09(video) Guvernul Republicii Moldova a avizat proiectul de lege pentru promovarea plăților fără numerar —» edufin.md
18:51:24The Duck Show: Candidați de toate culorile —» Curaj.TV | Media alternativă
18:22:16La primăria Cilibia poți lua bătaie dacă filmezi —» Curaj.TV | Media alternativă
17:42:23UE-GIZ//Voluntariatul ne ține în priză! —» Asociaţia Obştească "Demos"
17:32:21DIN POEZIA AVANGARDEI —» Leo Butnaru