Vladimir Voronin întinde mâna tuturor preşedinţilor de raioane, anunţând politica "uşilor deschise"
La o săptămâna de la conferinţa de presă în care preşedintele Vladimir Voronin a declarat, practic, "boicot" conducerii raioanelor neroşii, astăzi şeful statului şi-a schimbat radical mesajul. Într-o şedinţă convocată la Guvern cu participarea preşedinţilor de raioane, a întregului Cabinet de Miniştri, şeful statului a întins mâna tuturor preşedinţilor de raioane, declarând că "uşile Guvernului şi ale Preşedinţiei sunt deschise mereu pentru toţi cei care doresc să rezolve problemele ţării şi ale cetăţenilor". În timp ce acum o săptămână Voronin vorbea despre faptul că puterea centrală se va concentra asupra realizării proiectelor naţionale, acum liderul de la Chişinău a insistat asupra necesităţii colaborării între puterea centrală şi cea locală de toate nivelurile.În debutul şedinţei, preşedintele ţării le-a adresat felicitări recent aleşilor preşedinţi de raioane, pentru "încredearea primită din partea consilierilor raionali şi din partea cetăţenilor". El şi-a exprimat încrederea că "nici consilierii şi nici cetăţenii nu au greşit în alegerea făcută" şi că "preşedinţii de raioane vor demonstra că pot soluţiona problemele cu care se confruntă aceste teritorii". "Trebuie cu toţii să ne unim eforturile pentru a rezolva problemele şi pentru a contribui la dezvoltarea R. Moldova", a spus Vladimir Voronin, care a îndemnat cei prezenţi în sală să uite de "euforia post-electorală" şi să se apuce de lucru.
Şedinţa a fost dedicată situaţiei create în legătură cu seceta catastrofală din acest an. După un raport prezentat de premierul Vasile Tarlev, trebuia să urmeze o discuţie între cei veniţi din raioane şi cei din puterea centrală. În sală însă o tăcere mortală. "Întrebări sau propuneri sunt?" a întrebat Voronin. Tăcere. Cele câteva îndemnuri din partea şefului statului ca preşedinţii de raioane să intervină s-au soldat cu eşec. Nici miniştrii nu au fost mai vorbăreţi, chiar dacă au fost rugaţi să se pronunţe şi ei pe marginea problemei. Mi-am amintit de frecventele situaţii de la şcoală, când profesorul întreba "cine vrea să mai răspundă?" şi toţi elevii plecau capetele tăcuţi.
Vorbind despre secetă, Vladimir Voronin a spus că ea "nu a fost provocată de partidul de guvernământ. Seceta este a tuturor cetăţenilor noştri", a exclamat şeful statului.....
Dar să revenim la schimbarea de atitudine a preşedintelui R. Moldova. Ce l-a determinat să-şi schimbe comportamentul faţă de conducerile raioanelor necomuniste? Cred că o astfel de politică, de colaborare eficientă, este una firească şi necesară. Altfel intrăm în discuţii sterile cu acuzaţii reciproce şi războaie care nu aduc nimic bun cetăţenilor noştri.
Sursa
2007-07-31 13:58:06