9018 cazuri COVID-19 în Moldova
3461 – cazuri active
5240 – cazuri vindecate
317 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 5 iunie 2020 ora 15:33


Semnele vremii

Motto:Dar şi iu tsu este profet! /iu tsu, parafrază/
Nu este puţin lucru să dai o caracteristică succintă /nu sucită!/ a vremii în care trăieşti. Să fii, vorba lui Mi Emi «Semnelor vremii profet».
PLEBE CONSUMÎNDU-SE CONSUMÎND. Acesta e verdictul motivat al lui iu tsu pentru lumea noastră, pentru TIMPUL nostru. Asta e lumea noastră de sus în jos şi invers. Plebe sus, plebe jos. Şi deviza ei este: CONSUM ERGO SUM /parafrază tot de iu tsu/. Şi sus şi jos.
Iar în Saturnalii acest lucru se evidenţiază, este vorba lui Beaudelaire delirul înjosirii la apogeu (Sătui eram şi ne-am umplut/Şi făr de sete am băut/ Întrun delir al înjosirii).
Şi Saturnaliile la moldoveni sunt mai lungi — pă vechi şi pă nou. Şi chiar cei de sus, PDL in corpore, vor face consum pă nou, la partid, şi tradiţional în familie. Vom ieşi, dată fiind starea de lucruri, vreodată din acest cerc al înjosirii prin îmbuibare? Unul eu cred că nu, ar însemna să ne schimbăm părul, firea chiar.
Trec în revistă acum o serie de evenimente care m-au scîrbit ultima vreme.
1) Gazatăriţa Raisa,dispărută de la Jurnalul negrilor apare foarte sus. Spre bucuria plebei /era să zic canaliei de uliţi — ar fi fost plagiat/. Unul la VB zicea «n-o cumperi nici cu un boţ de aur» – vorbă curat moldovenească. Iu tsu ar fi de acord, cu adaosul: «fiindcă e deja vîndută». Faima şi-a făcuto cu simularea lustraţiei. De fapt a lustruit plebea ajunsă la putere acum /ruşii zic «iz greazi da v kneazi/. După cercetări de rigoare, spovedanii la ureche, s-a decis: Nici chiar Diacov nu a fost kgb-ist, nici şefu Val Botnare! Nici un colesnic nu a colaborat cu securitatea. Unu, doar veneticu Klizmenko; şi acela a recunoscut de bună voie.
2)Filosofu-poet Dumitru /nu am reţinut numele de familie/. În zona asta nu se cade să fii mono. Simplu poet, politician etc. Dacă poet apoi şi politician /m-a-are/, ca Hadîrcă, să zicem. Sau ca Laie Daibîja cu zeci de funcţii, pe lîngă cea de versificator. Iată şi Dima nu este doar un poet diletant, mai e şi filosof. Ultima carte Centrul cercului ar putea fi suspectată că e tratat de geometrie. Surprinderea mea: omul l-a răsturnat cu degetul pe însăşi papa Karlo Marx. Adică ceea ce crede el că e Marx. Or, Marx rămîne mare economist, recunoscut mondial şi care, apropo, a prezis anume astfel de crize ca cea actuală. Marx-filosofu însă nu are aceiaşi valoare şi lucrurile sunt la fel de bine ştiute. Ceeea ce Dima a studiat la Diamat nu este original,este în fond teoria lui Hegel, trecută prin ciurul ideologic marxist. Spirala pe care Dima o înlocueşte cu circumferinţa /aici e miezul!/ este nu de la Marx. Şi nu poate fi răsturnată nicidecum. Propun filosofului neaoş, de la coada vacii adică, să ridice ochii la cer, să contemple «armonia din Pleiade» /Mi Emi/, dar şi /prin telescop desigur/ galaxiile a căror formă este de regulă spirala «marxist-leninistă». Ar fi cazul să se înţeleagă: filosofia are sens doar ca o metafizică (ceea ce urmează după fizcă, matematică etc). Protofizica este o aiurealăparaştiinţifică, dovada unei educaţii incomlecte. Ar putea citi omul vreo carte de istorie a ştiinţei, pentru a înţelege: cercul/sfera ca element al paradigmei pitagoreene a fost spart de către Kepler la 1600.
Şi vocabular pe măsură are «poetul». O mostră doar: «Nimic nu se întîmplă întîmplător». (La Radio Moldova am avut plăcerea să audiez acest mic curs de filosofie antimarxistă. Mulţumesc redactoriţelor, deştepte şi ele…)
3) Cine mi-a mai trecut cu deşertul? Ah, da, liberal-idealista Corina, care a ieşit victorioasă din lupta cu moara de vînt din dealul cu spini /era să zic ghimpi, păcatele mele/. Ştim ce se macină acolo de mulţi ani, zeci de ani. Şi pă timpul cînd Corina era acolo morăriţă, tot nu plăcinte /Iu Filip/ ieşeau pe poarta respectivă. Tot mani-pula-re era. Mai cu mintea, mai cu degetul/ limba. Efectul electoral — ţinta demersului — va fi nul. «Prăjitorii» Mu-1 vor trece la alte canale, dacă nu li se vor da filme sovietice şi alte şouri de acest gen. Cei mai subţiri vor rămîne la canalele bune cu care nu va putea concura mu niciodată, oricît s-ar primeni.
Iurie Ţurcanu
Pis. Pare să fie potrivită pentru moment traducerea lui iu tsu a unui vestit dicton latin:
Prima — mîncare
Secundo — defecare
La naiba filosofare
Că la cap /prost/ doare.
Piis. Scuze pentru ton — asta-i dispoziţia mea în Saturnalii.
Piis. Referitor la lustraţie. Mă repet: C. Tănase a refuzat să se spovedească la Raia, sub motivul că are omul gazeta sa, acolo va face lustraţie, se va autolustrui /un fel de masturbaţie — nu?/. Dar nu a făcuto. Şi o întrebare, dacă e voie: Azi cînd ai noştri sunt la putere de ce nu facem o lege a deconspirării KGB-ului? Aşa zic, fiindcă nu e reală la noi lustraţia.


Sursa
2009-12-24 14:35:54Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

08:08:47Dle Nichiforciuc, da „слабо” să donați laptop-uri pentru profesorii și elevii din raionul natal Florești? —» un alt blog
05:34:35ATENȚIE LA VIRUS! E letal și mai puternic decât oricând —» Nicolae Federiuc
05:24:56Doar în Moldova: o băbuță vinde – menții o bat, vinde un fost ment – el are „krîșă” —» un alt blog
03:00:20Egiptenii în afaceri —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
19:40:53Am Terminat a 9-a: A fost jalnic —» Curaj.TV | Media alternativă
17:55:59Cum l-am fluierat pe bat”ka Lukașenko (ru) —» Curaj.TV | Media alternativă
15:43:06©️ Oamenii mari —» Licurici de suflet
14:47:40Dodon era așteptat cu protest la Căușeni —» Curaj.TV | Media alternativă
13:13:44Anna AHMATOVA. Poeme în traducerea și lectura lui L.B. —» Leo Butnaru
13:09:25Mi-au întors banii abia după ce m-am plîns mai sus —» Curaj.TV | Media alternativă
10:59:29Open call: atelier de dramaturgie pentru adolescenți —» TheTEAtru | teatru, ceai & rock'n'roll
10:55:47Protecție socială pentru artiștii independenți pe durata Covid-19 —» TheTEAtru | teatru, ceai & rock'n'roll
10:54:13POEME ROMÂNEȘTI ÎN VIETNAM —» Leo Butnaru
10:27:584 iunie – Ziua Internațională a Copiilor Victime ale Agresiunii —» BiblioCity
09:24:25Astăzi se împlinește un secol de la recunoașterea internațională a Marii Uniri de la 1918 —» Elena Robu
08:15:26Uniunea Europeană oferă asistență financiară pentru renovarea centrelor municipiilor Cahul și Ungheni —» Elena Robu
05:51:04Doar în Moldova: Fost șef pe achiziții la armată cu 4 milioane de euro pe cont! Cazul colonelului Coguteac —» un alt blog
20:10:17Tu nu ai idee ce e discriminarea —» apostu
19:35:00R. Moldova reia începând cu 15 iunie 2020 cursele aeriene regulate de pasageri și a charterelor regulate de pasageri —» Elena Robu
19:20:21Aresel LIVE! cu europarlamentarul Rareș Bogdan —» Curaj.TV | Media alternativă
17:35:55(+15) Exemple ale lipsei Educației Sexuale —» Curaj.TV | Media alternativă
16:55:183 cadouri deosebite pentru oameni creativi —» Sunt MAMĂ!
16:10:22Felicitări! —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
16:07:49©️ Instrucțiuni —» Licurici de suflet
11:49:14Unele comentarii privind sondajul FOP —» Roman Mihăeş