Semnele vremii

Motto:Dar şi iu tsu este profet! /iu tsu, parafrază/
Nu este puţin lucru să dai o caracteristică succintă /nu sucită!/ a vremii în care trăieşti. Să fii, vorba lui Mi Emi «Semnelor vremii profet».
PLEBE CONSUMÎNDU-SE CONSUMÎND. Acesta e verdictul motivat al lui iu tsu pentru lumea noastră, pentru TIMPUL nostru. Asta e lumea noastră de sus în jos şi invers. Plebe sus, plebe jos. Şi deviza ei este: CONSUM ERGO SUM /parafrază tot de iu tsu/. Şi sus şi jos.
Iar în Saturnalii acest lucru se evidenţiază, este vorba lui Beaudelaire delirul înjosirii la apogeu (Sătui eram şi ne-am umplut/Şi făr de sete am băut/ Întrun delir al înjosirii).
Şi Saturnaliile la moldoveni sunt mai lungi — pă vechi şi pă nou. Şi chiar cei de sus, PDL in corpore, vor face consum pă nou, la partid, şi tradiţional în familie. Vom ieşi, dată fiind starea de lucruri, vreodată din acest cerc al înjosirii prin îmbuibare? Unul eu cred că nu, ar însemna să ne schimbăm părul, firea chiar.
Trec în revistă acum o serie de evenimente care m-au scîrbit ultima vreme.
1) Gazatăriţa Raisa,dispărută de la Jurnalul negrilor apare foarte sus. Spre bucuria plebei /era să zic canaliei de uliţi — ar fi fost plagiat/. Unul la VB zicea «n-o cumperi nici cu un boţ de aur» – vorbă curat moldovenească. Iu tsu ar fi de acord, cu adaosul: «fiindcă e deja vîndută». Faima şi-a făcuto cu simularea lustraţiei. De fapt a lustruit plebea ajunsă la putere acum /ruşii zic «iz greazi da v kneazi/. După cercetări de rigoare, spovedanii la ureche, s-a decis: Nici chiar Diacov nu a fost kgb-ist, nici şefu Val Botnare! Nici un colesnic nu a colaborat cu securitatea. Unu, doar veneticu Klizmenko; şi acela a recunoscut de bună voie.
2)Filosofu-poet Dumitru /nu am reţinut numele de familie/. În zona asta nu se cade să fii mono. Simplu poet, politician etc. Dacă poet apoi şi politician /m-a-are/, ca Hadîrcă, să zicem. Sau ca Laie Daibîja cu zeci de funcţii, pe lîngă cea de versificator. Iată şi Dima nu este doar un poet diletant, mai e şi filosof. Ultima carte Centrul cercului ar putea fi suspectată că e tratat de geometrie. Surprinderea mea: omul l-a răsturnat cu degetul pe însăşi papa Karlo Marx. Adică ceea ce crede el că e Marx. Or, Marx rămîne mare economist, recunoscut mondial şi care, apropo, a prezis anume astfel de crize ca cea actuală. Marx-filosofu însă nu are aceiaşi valoare şi lucrurile sunt la fel de bine ştiute. Ceeea ce Dima a studiat la Diamat nu este original,este în fond teoria lui Hegel, trecută prin ciurul ideologic marxist. Spirala pe care Dima o înlocueşte cu circumferinţa /aici e miezul!/ este nu de la Marx. Şi nu poate fi răsturnată nicidecum. Propun filosofului neaoş, de la coada vacii adică, să ridice ochii la cer, să contemple «armonia din Pleiade» /Mi Emi/, dar şi /prin telescop desigur/ galaxiile a căror formă este de regulă spirala «marxist-leninistă». Ar fi cazul să se înţeleagă: filosofia are sens doar ca o metafizică (ceea ce urmează după fizcă, matematică etc). Protofizica este o aiurealăparaştiinţifică, dovada unei educaţii incomlecte. Ar putea citi omul vreo carte de istorie a ştiinţei, pentru a înţelege: cercul/sfera ca element al paradigmei pitagoreene a fost spart de către Kepler la 1600.
Şi vocabular pe măsură are «poetul». O mostră doar: «Nimic nu se întîmplă întîmplător». (La Radio Moldova am avut plăcerea să audiez acest mic curs de filosofie antimarxistă. Mulţumesc redactoriţelor, deştepte şi ele…)
3) Cine mi-a mai trecut cu deşertul? Ah, da, liberal-idealista Corina, care a ieşit victorioasă din lupta cu moara de vînt din dealul cu spini /era să zic ghimpi, păcatele mele/. Ştim ce se macină acolo de mulţi ani, zeci de ani. Şi pă timpul cînd Corina era acolo morăriţă, tot nu plăcinte /Iu Filip/ ieşeau pe poarta respectivă. Tot mani-pula-re era. Mai cu mintea, mai cu degetul/ limba. Efectul electoral — ţinta demersului — va fi nul. «Prăjitorii» Mu-1 vor trece la alte canale, dacă nu li se vor da filme sovietice şi alte şouri de acest gen. Cei mai subţiri vor rămîne la canalele bune cu care nu va putea concura mu niciodată, oricît s-ar primeni.
Iurie Ţurcanu
Pis. Pare să fie potrivită pentru moment traducerea lui iu tsu a unui vestit dicton latin:
Prima — mîncare
Secundo — defecare
La naiba filosofare
Că la cap /prost/ doare.
Piis. Scuze pentru ton — asta-i dispoziţia mea în Saturnalii.
Piis. Referitor la lustraţie. Mă repet: C. Tănase a refuzat să se spovedească la Raia, sub motivul că are omul gazeta sa, acolo va face lustraţie, se va autolustrui /un fel de masturbaţie — nu?/. Dar nu a făcuto. Şi o întrebare, dacă e voie: Azi cînd ai noştri sunt la putere de ce nu facem o lege a deconspirării KGB-ului? Aşa zic, fiindcă nu e reală la noi lustraţia.


Sursa
2009-12-24 14:35:54Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

07:45:46Măcelarul din Lunca Prutului – fantoma emblematică a Maiei Sandu sau de ce pe „vremuri bune” lucrurile niciodată nu sunt așa cum par a fi?! —» Sergiu Mocanu
23:46:34Triangle of Sadness —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:59:10La Radio Guerrilla cu Mitoș Micleușanu —» .:EU:.
10:15:29YES-EU. CEVA ESENȚIAL... —» Leo Butnaru
10:30:40DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
10:08:23Berliner: gest de solidaritate pentru vinurile moldovenești —» Fine Wine
21:29:07Poliția locală acționează pe alocuri, dar intens —» Curaj.TV | Media alternativă
21:25:29Inspectorul Felix se agită cînd e inspectat —» Curaj.TV | Media alternativă
09:25:46ИНФОРМАЦИОННО ПИСМО —» Biblioteca Hristo Botev
19:45:58True, Biblical Friendship —» Erik and Elena Brewer's Weblog
19:13:58Mai Departe cu Viorica Tătaru – Pe front în Ucraina, Propaganda de război, Transnistria —» Curaj.TV | Media alternativă
19:11:51Pericole la zebra de la parcul Bazilescu, Bucureștii Noi —» Curaj.TV | Media alternativă
18:26:54DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
15:23:47What’s New on WordPress.com: Tools to Make Designing Your Site Easier Than Ever —» Misterioz
14:50:26Program_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:44:06Anunţ - Poster_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:35:47Lectura — hrană nobilă pentru suflet —» Biblioteca Hristo Botev
14:31:1227 Ianuarie - Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:15:03Pericol mortal in pasajul de la Guvern pe motiv de neglijență —» Curaj.TV | Media alternativă
04:57:00De ce familia mea nu consumă carnea de pui din comerț, laptele cu termen mare de valabilitate și marmelada —» Sunt MAMĂ!
21:27:45„Amintiri din trecutul Terrei” de Liu Cixin – o părere sinceră despre cărți (fără spoilere) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
18:42:59Citit în ianuarie: „Oameni sărmani” de F.M. Dostoievski —» Sunt MAMĂ!
18:04:44UN POET RUS CÂNDVA EXPULZAT DIN ROMÂNIA —» Leo Butnaru
14:52:14Haiku (trad. în spaniolă) —» Andrei LANGA. Blogul personal
14:43:17CEREȚI vs. CERE-ȚI – când punem cratima? —» Moldova Creștină