Semnele vremii

Motto:Dar şi iu tsu este profet! /iu tsu, parafrază/
Nu este puţin lucru să dai o caracteristică succintă /nu sucită!/ a vremii în care trăieşti. Să fii, vorba lui Mi Emi «Semnelor vremii profet».
PLEBE CONSUMÎNDU-SE CONSUMÎND. Acesta e verdictul motivat al lui iu tsu pentru lumea noastră, pentru TIMPUL nostru. Asta e lumea noastră de sus în jos şi invers. Plebe sus, plebe jos. Şi deviza ei este: CONSUM ERGO SUM /parafrază tot de iu tsu/. Şi sus şi jos.
Iar în Saturnalii acest lucru se evidenţiază, este vorba lui Beaudelaire delirul înjosirii la apogeu (Sătui eram şi ne-am umplut/Şi făr de sete am băut/ Întrun delir al înjosirii).
Şi Saturnaliile la moldoveni sunt mai lungi — pă vechi şi pă nou. Şi chiar cei de sus, PDL in corpore, vor face consum pă nou, la partid, şi tradiţional în familie. Vom ieşi, dată fiind starea de lucruri, vreodată din acest cerc al înjosirii prin îmbuibare? Unul eu cred că nu, ar însemna să ne schimbăm părul, firea chiar.
Trec în revistă acum o serie de evenimente care m-au scîrbit ultima vreme.
1) Gazatăriţa Raisa,dispărută de la Jurnalul negrilor apare foarte sus. Spre bucuria plebei /era să zic canaliei de uliţi — ar fi fost plagiat/. Unul la VB zicea «n-o cumperi nici cu un boţ de aur» – vorbă curat moldovenească. Iu tsu ar fi de acord, cu adaosul: «fiindcă e deja vîndută». Faima şi-a făcuto cu simularea lustraţiei. De fapt a lustruit plebea ajunsă la putere acum /ruşii zic «iz greazi da v kneazi/. După cercetări de rigoare, spovedanii la ureche, s-a decis: Nici chiar Diacov nu a fost kgb-ist, nici şefu Val Botnare! Nici un colesnic nu a colaborat cu securitatea. Unu, doar veneticu Klizmenko; şi acela a recunoscut de bună voie.
2)Filosofu-poet Dumitru /nu am reţinut numele de familie/. În zona asta nu se cade să fii mono. Simplu poet, politician etc. Dacă poet apoi şi politician /m-a-are/, ca Hadîrcă, să zicem. Sau ca Laie Daibîja cu zeci de funcţii, pe lîngă cea de versificator. Iată şi Dima nu este doar un poet diletant, mai e şi filosof. Ultima carte Centrul cercului ar putea fi suspectată că e tratat de geometrie. Surprinderea mea: omul l-a răsturnat cu degetul pe însăşi papa Karlo Marx. Adică ceea ce crede el că e Marx. Or, Marx rămîne mare economist, recunoscut mondial şi care, apropo, a prezis anume astfel de crize ca cea actuală. Marx-filosofu însă nu are aceiaşi valoare şi lucrurile sunt la fel de bine ştiute. Ceeea ce Dima a studiat la Diamat nu este original,este în fond teoria lui Hegel, trecută prin ciurul ideologic marxist. Spirala pe care Dima o înlocueşte cu circumferinţa /aici e miezul!/ este nu de la Marx. Şi nu poate fi răsturnată nicidecum. Propun filosofului neaoş, de la coada vacii adică, să ridice ochii la cer, să contemple «armonia din Pleiade» /Mi Emi/, dar şi /prin telescop desigur/ galaxiile a căror formă este de regulă spirala «marxist-leninistă». Ar fi cazul să se înţeleagă: filosofia are sens doar ca o metafizică (ceea ce urmează după fizcă, matematică etc). Protofizica este o aiurealăparaştiinţifică, dovada unei educaţii incomlecte. Ar putea citi omul vreo carte de istorie a ştiinţei, pentru a înţelege: cercul/sfera ca element al paradigmei pitagoreene a fost spart de către Kepler la 1600.
Şi vocabular pe măsură are «poetul». O mostră doar: «Nimic nu se întîmplă întîmplător». (La Radio Moldova am avut plăcerea să audiez acest mic curs de filosofie antimarxistă. Mulţumesc redactoriţelor, deştepte şi ele…)
3) Cine mi-a mai trecut cu deşertul? Ah, da, liberal-idealista Corina, care a ieşit victorioasă din lupta cu moara de vînt din dealul cu spini /era să zic ghimpi, păcatele mele/. Ştim ce se macină acolo de mulţi ani, zeci de ani. Şi pă timpul cînd Corina era acolo morăriţă, tot nu plăcinte /Iu Filip/ ieşeau pe poarta respectivă. Tot mani-pula-re era. Mai cu mintea, mai cu degetul/ limba. Efectul electoral — ţinta demersului — va fi nul. «Prăjitorii» Mu-1 vor trece la alte canale, dacă nu li se vor da filme sovietice şi alte şouri de acest gen. Cei mai subţiri vor rămîne la canalele bune cu care nu va putea concura mu niciodată, oricît s-ar primeni.
Iurie Ţurcanu
Pis. Pare să fie potrivită pentru moment traducerea lui iu tsu a unui vestit dicton latin:
Prima — mîncare
Secundo — defecare
La naiba filosofare
Că la cap /prost/ doare.
Piis. Scuze pentru ton — asta-i dispoziţia mea în Saturnalii.
Piis. Referitor la lustraţie. Mă repet: C. Tănase a refuzat să se spovedească la Raia, sub motivul că are omul gazeta sa, acolo va face lustraţie, se va autolustrui /un fel de masturbaţie — nu?/. Dar nu a făcuto. Şi o întrebare, dacă e voie: Azi cînd ai noştri sunt la putere de ce nu facem o lege a deconspirării KGB-ului? Aşa zic, fiindcă nu e reală la noi lustraţia.


Sursa
2009-12-24 14:35:54Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

07:01:51Săptămâna în care mama lui Dodon a fost insultată. Și despre tatăl președintei. —» un alt blog
07:56:58Lipsa de transparență a #năPASta. Ministrul Боля are COVID. —» un alt blog
16:48:35Atenționează că o concurentă n-ar fi integră ca să conducă un spital —» Curaj.TV | Media alternativă
16:43:30Au luat la bătut momîia #Putler de la Oslo —» Curaj.TV | Media alternativă
08:00:04Vaja Jhashi despre „preluarea afacerilor”, concurenți, cetățenii și cum poți fi parte a Trans-Oil —» un alt blog
06:30:48Vaja Jhashi despre relația cu Plahotniuc, a doua identitate și relația cu arabii —» un alt blog
17:35:36Maia Sandu, face din Marina Tauber, cea mai vocală lideră a opoziției? —» un alt blog
13:47:50Problema apei calde la Ploiești încă este departe de a fi rezolvată. —» Curaj.TV | Media alternativă
09:00:32Solidaritate: Donații de peste 3000 de euro din partea asociațiilor din Franța pentru refugiații ucraineni din Moldova —» Elena Robu
08:05:21Activitate pentru copii: Pescuiește peștișorii cu furculița —» Sunt MAMĂ!
19:35:00Jandarmeria e chemată să separe apele în #rezist —» Curaj.TV | Media alternativă
19:02:23Cerem dreptate pentru abuzurile din 10 august 2018 —» Curaj.TV | Media alternativă
18:31:19Poliția capitalei, în acțiune pe Calea Rahovei —» Curaj.TV | Media alternativă
13:27:10Ajutând Ucraina ne ajutăm pe noi înșine. Altfel nu avem nicio șansă să trăim într-o lume sigură! —» nimic nu e asa cum pare a fi...
13:26:55Amnesty International versus Dasha, fetița care și-a tăiat părul —» nimic nu e asa cum pare a fi...
13:26:35Răzbunarea lui Putin: atacuri aeriene nocturne asupra civililor. Va recurge oare și la provocări nucleare? —» nimic nu e asa cum pare a fi...
20:53:23Gara de Nord e cam departe de civilizație —» Curaj.TV | Media alternativă
14:39:57Библиотека и лицей – территория сотрудничества —» BiblioCity
10:27:479 августа – Всемирный день книголюба —» Biblioteca Hristo Botev
09:22:03Aplauze la scenă deschisă pentru instrumentiștii Filarmonicii ploieștene —» Curaj.TV | Media alternativă
05:30:04Trans-Oil susținut de Guvernul SUA și blocat de Guvernarea #năPASta —» un alt blog
19:02:29New Design Superpowers for You to Leverage —» Misterioz
16:05:05Untold 2022 – Cele mai importante momente din ziua 3 și ziua 4 —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
10:00:00Între Cucuteni şi Dăbuleni, via Bienne —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:54:17Despre raportul celui mai prost ministru din Guvernul Gavrilița, Sergiu Litvinenco —» un alt blog