Ceauşescu a fost prostit de sfătuitorii săi, afirmă fiul său

Ultimul dictator comunist Nicolae Ceauşescu a fost indus în eroare de sfătuitorii săi şi încă credea că românii îl adorau cu câteva ore înainte de a-l înlătura, a declarat miercuri singurul său copil în viaţă, într-un rar interviu la două decenii după prăbuşirea regimului, transmite Associated Press.Valentin Ceauşescu afirmă că tatăl său îşi pierduse simţul realităţii cu câteva ore înainte de un miting organizat pentru a exprima sprijinul faţă de liderul stalinist şi care s-a întors împotriva sa forţându-l să fugă din capitală.
Valentin Ceauşescu sugerează că sfătuitorii tatălui său i-au ascuns adevărul şi că el nu înţelegea supărarea populară produsă de proasta sa conducere. În schimb, tatăl său învinovăţea Uniunea Sovietică de dorinţa de a-l răsturna, potrivit lui Valentin.

"El nu a fost informat despre motivul nemulţumirii", a declarat Valentin pentru AP. "Lucruri care nu i-ar fi plăcut erau ţinute departe de el", adaugă Valentin.

Aproximativ 1.100 de persoane au fost ucise în timpul revoltei din decembrie 1989 care a pus capăt conducerii de 25 de ani a lui Ceauşescu. Cei mai mulţi morţi s-au înregistrat între 22 decembrie când liderul comunist a fugit după miting şi ziua de Crăciun, când el şi soţia sa, Elena, au fost executaţi după un proces improvizat, aminteşte AP.

Valentin Ceauşescu afirmă că el ar fi preferat să îl vadă pe tatal său omorât imediat decât să fie ucise sute de vieţi nevinovate în acest timp.

În timp ce alte regimuri comuniste au căzut în Europa de Est, românii, tradiţional toleranţi, s-au răsculat, mâniaţi după mai mulţi ani de raţionalizări draconice când dictatorul încerca să plătească datoria externa a ţării. Carnea, uleiul şi untul erau limitate sever şi întreruperile de curent erau obişnuite. În timpul iernii, Bucureştiul era cea mai lugubră capitală a blocului comunist, străzile sale pline de gropi acoperite de gheaţă şi în întuneric, aminteşte AP.

Când Nicolae Ceauşescu a auzit că revolta care a început la Timişoara la 16 decembrie s-a răspândit în Bucureşti, el a crezut că a fost instigată de 'ruşi', supăraţi pentru atitudinea sa liber independentă în interiorul Pactului de la Varşovia împotriva Moscovei, mai ales critica sa a invadării Cehoslovaciei în 1968.

"Ştiam că nu erau numai ruşii", afirmă Valentin. "Era o răzvrătire împotriva lui Ceauşescu".

Valentin, 61 de ani, a lucrat timp de două decenii ca fizician la Institutul de Fizică Atomică din afara Bucureştiului. El spune că a urmărit procesul părinţilor săi la televizor când era arestat pentru subminarea economiei naţionale.

"Mă uitam şi am simţit că îmi era ruşine că sunt român. Nu simţeam că erau părinţii mei", spune el cu o voce moale despre proces şi consecinţele sale, inclusiv imaginile televizate alb-negru ale părinţilor săi omorâţi de un pluton de execuţie.

"Ar fi trebuit să îl ucidă şi gata" după ce a fost capturat la 22 decembrie, "ei nu aveau nevoie de un proces", mai afirmă Valentin Ceauşescu.

"Nu a fost o revoluţie într-un sens normal. S-a transformat într-o mizerie... Oamenii au sperat să obţină ceva în urma acestei revoluţii, însă nu s-au ales cu nimic în realitate", mai susţine Valentin Ceauşescu, fumând Lucky Strikes ţigară după ţigară şi sorbind dintr-un espresso fără zahăr într-un bar de hotel.
sursa: adevarul.ro

Sursa
2009-12-24 14:57:14Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

05:48:09Serviciul „Eco responsabil”, ediția a II-a —» BiblioCity
09:57:45Despre „Demonii. Spovedania lui Stavroghin” de la Teatrul din Cluj —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
18:53:13PATIMILE DUPĂ DOSTOIEVSKI —» Leo Butnaru
05:24:1710 principii de evanghelizare și ucenicie din Ioan 4-11 —» Moldova Creștină
18:59:39Bugetul IP Gimnaziul "Victor Coțofană " pe anul 2023 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:54:44Informație cu privire la formarea bugetului pentru anul 2023, în IP Gimnaziul "Victor Coțofană" —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:48:13Raport referitor la executarea bugetului pentru anul bugetar 2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
14:36:50POEME PRIN ANI / ANTOLOGIE DE ETAPĂ #12 (30 de texte) —» Leo Butnaru
13:43:04Citit în ianuarie: „Iannis cel nebun pentru Hristos” (1 și 2) de Dionysios A. Makris —» Sunt MAMĂ!
11:59:22Dezvoltarea spiritului antreprenorial al copiilor —» BiblioCity
10:18:34Competențele sociale și individuale pentru un job de succes —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
10:00:51Să trăim prin credință! —» Moldova Creștină
02:41:36MOLDOVENI! NOI CUM IEȘIM DIN RĂZBOI? —» Daniel Lachi
20:29:42Satan: Our Adversary —» Erik and Elena Brewer's Weblog
18:46:18Zarurile au fost aruncate… —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
17:19:4734 de ani. 34 de lecții —» Sunt MAMĂ!
16:04:13Cozi de TIR-uri spre porturile Ismail, Reni, Giurgiulești, Galați —» Curaj.TV | Media alternativă
11:36:00Vacanța de iarnă a lui Dragoș —» Sandu GRECU
10:00:02Este o cinste să te ferești de certuri —» Moldova Creștină
08:11:28Strada Evreiasca e doar la Odesa? —» Curaj.TV | Media alternativă
06:47:02Întâlnire cu Iulian Filip la Biblioteca „Transilvania” —» BiblioCity
17:33:30Moldova – în NATO! Puneți leoparzii pe BECȘI! (1) —» Daniel Lachi
17:24:07”Credința strămoșească”, ia treci la tablă! Sau la Leopard (2) —» Daniel Lachi
16:18:07Fraze lungi – cum să urmărim gândul?  —» Moldova Creștină
13:01:49Nou: Pinot Noir Native, în conversie BIO —» Fine Wine