Ceauşescu a fost prostit de sfătuitorii săi, afirmă fiul său

Ultimul dictator comunist Nicolae Ceauşescu a fost indus în eroare de sfătuitorii săi şi încă credea că românii îl adorau cu câteva ore înainte de a-l înlătura, a declarat miercuri singurul său copil în viaţă, într-un rar interviu la două decenii după prăbuşirea regimului, transmite Associated Press.Valentin Ceauşescu afirmă că tatăl său îşi pierduse simţul realităţii cu câteva ore înainte de un miting organizat pentru a exprima sprijinul faţă de liderul stalinist şi care s-a întors împotriva sa forţându-l să fugă din capitală.
Valentin Ceauşescu sugerează că sfătuitorii tatălui său i-au ascuns adevărul şi că el nu înţelegea supărarea populară produsă de proasta sa conducere. În schimb, tatăl său învinovăţea Uniunea Sovietică de dorinţa de a-l răsturna, potrivit lui Valentin.

"El nu a fost informat despre motivul nemulţumirii", a declarat Valentin pentru AP. "Lucruri care nu i-ar fi plăcut erau ţinute departe de el", adaugă Valentin.

Aproximativ 1.100 de persoane au fost ucise în timpul revoltei din decembrie 1989 care a pus capăt conducerii de 25 de ani a lui Ceauşescu. Cei mai mulţi morţi s-au înregistrat între 22 decembrie când liderul comunist a fugit după miting şi ziua de Crăciun, când el şi soţia sa, Elena, au fost executaţi după un proces improvizat, aminteşte AP.

Valentin Ceauşescu afirmă că el ar fi preferat să îl vadă pe tatal său omorât imediat decât să fie ucise sute de vieţi nevinovate în acest timp.

În timp ce alte regimuri comuniste au căzut în Europa de Est, românii, tradiţional toleranţi, s-au răsculat, mâniaţi după mai mulţi ani de raţionalizări draconice când dictatorul încerca să plătească datoria externa a ţării. Carnea, uleiul şi untul erau limitate sever şi întreruperile de curent erau obişnuite. În timpul iernii, Bucureştiul era cea mai lugubră capitală a blocului comunist, străzile sale pline de gropi acoperite de gheaţă şi în întuneric, aminteşte AP.

Când Nicolae Ceauşescu a auzit că revolta care a început la Timişoara la 16 decembrie s-a răspândit în Bucureşti, el a crezut că a fost instigată de 'ruşi', supăraţi pentru atitudinea sa liber independentă în interiorul Pactului de la Varşovia împotriva Moscovei, mai ales critica sa a invadării Cehoslovaciei în 1968.

"Ştiam că nu erau numai ruşii", afirmă Valentin. "Era o răzvrătire împotriva lui Ceauşescu".

Valentin, 61 de ani, a lucrat timp de două decenii ca fizician la Institutul de Fizică Atomică din afara Bucureştiului. El spune că a urmărit procesul părinţilor săi la televizor când era arestat pentru subminarea economiei naţionale.

"Mă uitam şi am simţit că îmi era ruşine că sunt român. Nu simţeam că erau părinţii mei", spune el cu o voce moale despre proces şi consecinţele sale, inclusiv imaginile televizate alb-negru ale părinţilor săi omorâţi de un pluton de execuţie.

"Ar fi trebuit să îl ucidă şi gata" după ce a fost capturat la 22 decembrie, "ei nu aveau nevoie de un proces", mai afirmă Valentin Ceauşescu.

"Nu a fost o revoluţie într-un sens normal. S-a transformat într-o mizerie... Oamenii au sperat să obţină ceva în urma acestei revoluţii, însă nu s-au ales cu nimic în realitate", mai susţine Valentin Ceauşescu, fumând Lucky Strikes ţigară după ţigară şi sorbind dintr-un espresso fără zahăr într-un bar de hotel.
sursa: adevarul.ro

Sursa
2009-12-24 14:57:14Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

13:27:10Ajutând Ucraina ne ajutăm pe noi înșine. Altfel nu avem nicio șansă să trăim într-o lume sigură! —» nimic nu e asa cum pare a fi...
13:26:55Amnesty International versus Dasha, fetița care și-a tăiat părul —» nimic nu e asa cum pare a fi...
13:26:35Răzbunarea lui Putin: atacuri aeriene nocturne asupra civililor. Va recurge oare și la provocări nucleare? —» nimic nu e asa cum pare a fi...
05:30:04Trans-Oil susținut de Guvernul SUA și blocat de Guvernarea #năPASta —» un alt blog
10:00:00Între Cucuteni şi Dăbuleni, via Bienne —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:54:17Despre raportul celui mai prost ministru din Guvernul Gavrilița, Sergiu Litvinenco —» un alt blog
08:19:38Activitate practică pentru copii: SPALĂ DINȚII RECHINULUI —» Sunt MAMĂ!
14:20:07Duminică dimineaţa în Bienne —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:11:41Protest la Oslo contra invaziei ruse în Ucraina —» Curaj.TV | Media alternativă
07:51:27Educație pentru socializare juridică —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
22:38:39Sâmbătă dimineaţa în Bienne —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
19:13:4777 ani după Hiroshima, pericolul nuclear e tot mai mare #live #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
13:03:12Centenar Marin Preda, fiul lui zice că lua bătaie —» Curaj.TV | Media alternativă
09:19:19Despre Taiwan și dreptul la autodeterminare —» Curaj.TV | Media alternativă
09:02:28A intrat cu crucea la gît în templul lui Crishna (ru) —» Curaj.TV | Media alternativă
08:11:42Protest la ambasada rusă din Moldova contra invaziei din Ucraina —» Curaj.TV | Media alternativă
08:10:21Cum am ajuns să fiu „agent de influență” rus… —» un alt blog
13:29:52Alfabetul OM din primul deceniu —» Dragostina Vicol – jurnalism militar
08:48:25În fiecare dimineață poate fi ultimul răsărit al meu, dar și al lumii —» SINCERITATEA ca SENTINŢĂ | B(îr)log de Traian Vasilcău sau, pur şi simplu, TRAIANUS
07:00:50Faceți cunoștință: Angela Popil, candidată la funcția de judecător la Consiliul Superior al Magistraturii —» un alt blog
05:25:16Titlu nebombastic despre relația Trans-Oil cu portul Giurgiulești și linșarea mediatică —» un alt blog
19:34:52Protest cu cort la Procuratura Generală —» Curaj.TV | Media alternativă
14:42:00Implicarea voluntarilor în cadrul Programului estival „Provocarea verii” —» BiblioCity
09:01:00Podcast cu Gelu Duminică și Vasile Ernu —» Curaj.TV | Media alternativă
07:55:21Moduri simple care mă ajută să am un stil de viață sănătos —» Sunt MAMĂ!